Stockholm

Vacker vårdag och en tur till och på Djurgården

Måndagen var en riktigt vacker vårdag här i Stockholmsområdet så vi bestämde oss för att vidga vyerna. Och  det gjorde vi genom att för dagen lämna Södermalm och ta en tur till Kungliga Djurgården. Omväxling förnöjer brukar det visst  heta och så blev det.

En vacker vårdag är det och vi bestämmer oss för att ta färjan över till Djurgården.En vacker vårdag är det. Och vi bestämmer oss för att ta färjan från Slussen/Gamla stan över till Djurgården.En båttur på ca. 15 minuter.

En vacker vårdag

fick vi här i huvudstaden och säkert var det anledningen till att det var det en hel del rörelse i stan.  För vår del är vi rekommenderade att avstå kommunala transporter men en båttur och omgivna av fris luft tyckte vi kändes bra. Så vi bestämde oss för att ta färjan över från Slussen /Gamla stan över till Djurgården och Allmänna gränd.  Och ner till färjan tog vi en promenad.

En vacker vårdag i Stockholm innebär att många slår sig ner för att njuta. Här vid vattnet längs Skeppsbrokajenajen. Kunde inte låta bli att föreviga detta par som en vacker vårdag i april slagit sig ner vid vattnet längs Skeppsbron. Medhavda stolar och matsäck var med. Och de har näsorna vända mot Södermalm och Stadsgårdskajen.

Stockholm har flera olika pendelbåtslinjer som man kan ta och via SL.se  ser man vilka linjer som finns och vilken sträckning den har. Och väljer man att stå ute på däck så går det bra att åka om man är frisk och givetvis att som vanligt hålla avstånd.

På väg mot Djurgården. Inte ett moln så långt ögat kan nå…

Blickar ut över Gamla stan och ser Riddarholmskyrkan till vänster med sitt spetsiga torn. I mitten reser sig tyska kyrkan och längst till höger skymtar Storkyrkan; Stockholms domkyrka. Till vänster i bild Slussenområdet med “guldbron”. 

Färjan närmar sig Allmänna gränd och Gröna Lund. Värt att notera här är det “goda avståndet” mellan resenärerna. (Jag tror vi totalt var 15 stycken med på färjan.

Färjan lägger till vid “Allmänna gränd”

den korta gatstumpen som också går förbi Gröna Lund. Förr hette gatan Allmänna gatan och orsaken till det namnet var att gränden att den var öppen för allmänheten. Så var inte fallet med alla gator . Gatan ledde fram till en port och där fick man förr betala entré för att komma in på Djurgården. Kungliga Djurgården som området heter. För kungligt har det varit.

 

Från “Almänna gränd”  gick vi sedan mot Djurgårdsbrunnsviken. Vi följde vattnet en en bit innan vi vek av mot Rosendals Trädgård.

Vi går mot Djurgårdsbrunnsviken och ser spanska ambassaden skymta uppe på kullen. Det är nog det närmaste vi kommer att se av Spanien på ett tag. Här har vi varit och det var 2013 när vi ansökte pm våra spanska NIE nummer. (Ungefär som personnummer.Behövliga eftersom vi skulle köpa vår “stuga”.)

Spanska ambassaden ligger på Djurgårdsvägen 19 och nästan granne med Skansen, Cirkus och restaurang Hasselbacken.

Vitkindade gäss

Snart är vi nere vid vattnet och välkomnas av det som jag först trodde var kanadagäss. Men sedan kom jag på att jag visst hos bloggvännen Ankiläst om att hon sett  vitkindade gäss. Och det var absolut de vi hade framför oss här. Läste sedan om fåglarna  på Nationalstadsparkens hemsida, den som gäller för Kungliga Djurgården. Att de trivs så bra just här är Skansens förtjänst. Alla Skansens frigående gäss blev inte vingklippta så en del flög helt sonika sin väg och hamnade utanför Skansenområdet. Många är de och  fler blir de. Båda föräldrarna tar hand om ungarna och det är en fördel så att  kråkor, måsar och trutar inte ska äta upp dem. Gåsen kan vara aggressiv mot människor, särskilt om de närmar sig ungarna.

Vitkindade gäss. Här bara två men de finns i mängder här vid de öppna gräsytorna längs Djurgårdsbrunnskanalen. 

Visst är det en vacker vårdag. Och påskliljor som passande slagit ut till påskVisst är det en vacker vårdag och här dessutom lagom till påsk. Påskliljor. Och behagligt med en termometer som visar +15 grader.

Rosendals trädgård – Lockande en vacker vårdag

Hit tar jag mig gärna några gånger  per år. Och det oavsett årstid. Just nu fanns det några plantor till försäljnig i växthuset och även en del plantor  fanns till försäljning utomhus.

Mängder av riktigt gamla ekar finns på hela Djurgården och även vägen upp till Rosendal kantas av dem.

Växthusen vid Rosendals trädgård hade en hel del att erbjuda och än mer kommer. Och att titta in här är verkligen en fröjd för ögat. Många besökare hade sökt sig hit vilket är mer regel än undantag. Fint att slå sig ner i lä i trädgården med något att äta och dricka eller en kopp kaffe. Gott om avstånd mellan bord och stolar.

En vacker vårdag brukar locka extra många besökare till Rosendals trädgård. Även i dessa tider vad jag kunde se. En vacker vårdag brukar innebära extra många besökare här. Så även i dessa tider vad jag kunde se.

En hel del plantor till försäljning som redan flyttat ut.

Och i växthusen fanns mängder av olika pelargoner att välja bland.

 

34 svar på ”Vacker vårdag och en tur till och på Djurgården”

 1. Vitkindade gäss har jag inte sett några än, men gäss hör ju våren till och berör mycket när de återvänder ,-) Fint!
  Vilket väder, hörde av min man att det var härligt. Hörde också på radio innan ring P1 börjar som vi lyssnar på att det kommer vara många som semestrar i Sverige den här sommaren…. bra med tips ,-)) Fina bilder, det finns mycket vackert i Sverige som man missar och Stockholm är ju otroligt vackert, så det kommer nog många turister bla till Stockholm i sommar. Ekar är mitt favoritträd.
  Bra att folk håller avstånd !
  Rosendals trädgård har aldrig varit där heller…ser mysigt ut. Så du ser vi har redan mycket på nära håll vi kan njuta av i sommar ,-) Jag ser mycket fint hos dig som är värt att besöka,-)
  Ha det jättefint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Jag trodde först detta var kanadagäss men kom sen att tänka på det vitkindade gässen i Ankis blogg. Så nu har jag lärt mig något nytt. Visst finns det mycket fint i Sverige. Vi brukar vara här då och ofta har jag då jobbat som guide och reseledare både i Sverige och Finland. Men i år vet vi ju inte ännu. En del resor är redan inställda.
   P1 lyssnar vi också mycket på. Ofta mycket intressant där.
   Vad gäller turister blir det nog mest svenska som kommer hit för det ser ut som att många länder kommer att ha sina gränser stängda.
   Jag rör mig mycket ute nu och tycker att man är bra på att hålla avstånd.
   Så bra att jag kan bidra med tips. Och visst finns det mycket att se och göra här.
   Hoppas du nu är bättre.
   Var rädd om dig.
   Kram

 2. I går var det verkligen en vacker vårdag så jag förstår att ni passade på att vara ute så mycket som möjligt.
  Att åka båt kan man ju tycka ska vara bra, bara avstånden hålls.
  Jag har inte åkt något kommunalt sedan denna smitta kom, undviker också att gå där det är mycket med folk.
  Du har så härliga bilder som du visar. Det syns verkligen att det är varmt och fint väder. Himlen och vattnet är så blått och vackert.
  Dessa vitkindade gäss, finns i mängder här också, både vid Lötsjön och Råstasjön. De ska nog äta upp sig.
  Gulligt med paret där på bänken som njuter av solen.
  Var rädd om dig och varm kram.

  1. Jag gör som du och undviker att vara där det är många människor. Har inte heller åkt kommunalt på länge men nu blev det en båttur och vi stod ute. Dessutom var det bara 15 ombord.
   Visst var det en fin dag igår och vi hade en verklig heldag ute. Såg att vi avverkat 12 km när vi var hemma igen.
   Jag har ju förr när jag sett dessa gäss trott att det varit canadagäss men via Ankis blogg lärde jag mig att dessa vitkindade gäss fanns. Så nu har jag lärt mig det.
   Visst var det fint att ha med stolar och slå sig ner här vid vattnet. Mycket att titta på är det ju.
   Var rädda om er ni också.
   Tankar och stor kram

 3. Allmänna kommunikationsmedel ska man avstå men en båttur kan absolut inte vara fel. Just den rutten har jag åkt ett par gånger och promenerat i området. Till Rosendals trädgård har jag dock aldrig hittat men än är det förhoppningsvis inte för sent. Jag längtar verkligen att kunna åka upp till huvudstaden igen och få träffa sonen och se hans nya lägenhet. Självklart är det inte aktuellt nu dock.

  Kram från ett riktigt varmt och soligt Skanör!

  1. En båttur hit och med 15 personer med och man kunde sprida ut sig kändes helt ok. Vi fick en heldag. Kul att du känner igen dig vad gäller båtresan, Och Rosendals trädgård är ett trevligt besök. Men kanske i sommar. Förstår att du gärna vill träffa sonen och se hans lägenhet.
   Idag har vi haft mer varierat väder med allt från ösregn till vackert.
   Härligt att ni har fint väder. Läget känns genast lite lättare då.
   Kram

  1. Vi hade en jättefin dag på alla sätt. Och dessa gäss var alltså inga canadagäss som jag trott i alla år.
   Stor kram! Saknar dig!

 4. Visst var det en fantastiskt fin dag igår, perfekt för en tur över till Djurgården. Kul att se guldbron och alla kyrkor från ett annat perspektiv också. När du räknade upp kyrkorna tänkte jag att Stockholm har otroligt många kyrkor. Själv har jag svår för att hålla isär dom när jag bara ser tornen. Där slår du mig med marginal;-)
  Rosendals trädgård är alltid värd ett besök, speciellt under våren och sommaren.
  Det som också slår mig efter att ha sett ett reportage i Aktuellt igår är att det är åtminstone några som håller avstånd. På alla caféer i Kungsträdgården struntade unga som äldre totalt i att hålla avstånd. De tyckte att det var inte ett dugg konstigt att sitta tätt inpå varandra. Den attityden gör mig arg faktiskt . Så nonchalant, så hänsynslöst! Caféägarna hade inte heller brytt sig om att öka avstånden mellan borden, grrrrrr.

  1. Så härligt väder och ut ville vi förstås. Men utan att vara i någon större folksamling förstås. Och att ta en tut med Djurgårdsfärjan var perfekt och med väldigt gott om plats och ute kunde vi ju stå. Vad gäller Stockholms kyrkor har jag bar koll. Har ju jobbat här som guide i olika omgångar under många år.
   Vi gick genom Kungsan men undvek att slå oss ner där. Tycker att människor i allmänhet är mer väldisciplinerade på Söder. Tror att många från förorterna tar sig i till Kungsan och inte direkt bryr sig. Så illa! Såg också på Aktuellt och människor verkar inte ha fattat. Men jag tycker också att serveringarna borde markera och ha glesare mellan bord och stolar. Vi är helt överens. Jag blir också riktigt ilsken över denna attityd. Grrrr….

 5. Även vi fick en himla fin start på veckan med vädret, helt underbart och självklart vill man vara ute och njuta av det! 😀 Älskar att du fångade paret, ser så fint och härligt ut <3

  1. Visst är det extra skönt med dessa vackra vårdagar och vi tog oss en riktig heldag. Hoppas att du också kom ut ett tag. Vad gäller paret kunde jag inte låta bli att ta en bild. Så så skönt ut här på kajen med kaffe och stolar

 6. Djurgården är väl Stockholms pärla! Vilket underbart område.
  På vårt årliga besök hos Moster Hanna i Stureby, tog vi ALLTID färjan till Gröna Lund.
  Tog dotter och måg på sight-seeing Djurgården runt med långt besök på Rosendals
  trädgård. Älskar all de gamla, pampiga husen och ambassaderna.
  En härlig dag!

  1. Stockholm har ju många “pärlor” men just Djurgården är ju så lättillgänglig och det betyder mycket. Man behöver ju inte ha bil fr att komma dit.Vad roligt att du minns att ni tog färjan till Gröna Lund och det gör vi också. Nu bör ju inte vi över 70+ åka kommunalt men färjan är ok för man kan stå utomhus. Så roligt att du tog med dotter och måg på sightseeing på Djurgården och även var till Rosendals trädgård. Och just här var vi ju också. En så fin dag. Vi gick sedan hem till Söder så vi avverkade hela 12 km under dagen.
   Hoppas Ruth att du mår bra och att du är rädd om dig.
   Många tankar till dig från Bosse och mig.

 7. Härliga bilder och nu fick jag till mig ett minne från Rosendahls trädgårdar. En sådan vacker plats! Vi var ju där.
  Bra att folk håller avstånd, men såklart par och familjer i samma hushåll är ju en annan sak, de kan gå hand i hand och sitta tätt.
  Man ska ta alla möjligheter till att vara ute. Idag har åter igen varit en kanondag. Först balkonghäng, sedan lång promenad, så nöjd.
  Vi hoppas fler soliga dagar! Stor kram!

  1. Visst var vi där!Så trevligt! Men vi tog då båten från vår kaj. Den har nu ändrade tider och går vardagar bara ett par turer på morgonen och ett par sent på eftermiddagen. Men från Slussen/Gamla stan tog vi nu färjan.
   På hemvägen gick vi genom Kungsträdgården och där var det nånga som inte begripit att hålla avstånd. Tycker att uteserveringarna här borde ha glesare mellan bord och stolar.
   Vi tar också alla möjligheter att vara ute och ser det som ren friskvård. Idag var det mer blandat väder här med alltifrån ösregn till strålande sol.
   Men vi hann med långpromenad och balkonghäng när det var lite ljusare.
   Imorgon såg det lovande ut.
   Stor kram

 8. Åh, sista bilden med pelargonerna! Rosenknoppspelargoner, så sött. Här i Spanien finns bara vanliga på plantskolorna, trist. Fast lika bra det, mina blir ju bara angripna av det äckliga pelargondödande krypet.

  Ni har finare väder än oss, här har det varit 16 men täckt av ett tunt täcke. Inte alls lockande att gå ut i. Kanske lika bra det.

  1. Här finns mängder av olika varianter av pelargoner och jag ska köpa vid nästa besök. Igår skulle vi även göra annat och gå hem så då kändes det bökigt att bära på dem. Men det blir en ny vända hit. Gillar ju Rosendals trädgård väldigt mycket. Och längre fram finns fler växter att köpa-
   Vi hade en strålande vacker dag och så fint att ta sig ut. Våren i Stockholm är så fin men idag ett smärre bakslag med allt från ösregn till strålande sol. Verkligen varierat.

 9. Nu måste jag kolla gässen som brukar komma nere vid Brunnsviken, har alltid trott att det är kanadagäss, men har ju också läst, säkert på Ankis blogg om att de heter vitkindade gäss, kollade med google så jag kan urskilja dem!
  Vilken fin dag ni fick, och så sugen jag blev på pelargoner nu! Rosendals trädgård har jag bara besökt en gång, då som spätta på makens motorcykel, tro inte vi fikade ens då, det bör man ju göra om man kommer dit, det ska ju finna smycket gott, eller hur?
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag har ju trott att gässen här vid Djurgårdsslätten var canadagäss men så är det ju inte. Och kanske kan de vid Brunnsviken vara det. Vet att dessa vitkindade gäss också finns vid Lötsjön och Råstasjön. Men kanske finns även canadagäss där. De brukar sprida ut sig.
   Rosendals trädgårdscafé brukar ha ett väldigt gott och stort utbud men nu var det ganska magert. Säkert inte så många besökare för närvarande.Vi ska ta en tur i maj för att köpa lite växter så då kanske “läget” rent allmänt är bättre.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

 10. Underbart att åter få följa med på en utflykt i huvudstaden – och jättefina bilder! Kul att du kom ihåg de vitkindade gässen – tack för länken!
  Rosendals trädgård har jag förstås hört talats om och skulle gärna besöka någon gång. Det finns många trevliga platser att besöka!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Nu vidgade vi vyerna och tog oss över till Djurgården med färjan. En fin heldag blev det. Vad gäller gässen har jag i alla år trott att det varit canadagäss här. Men nu när jag såg dem här i mängder började jag fundera på om det inte var vitkindade gäss här som jag läst om hos dig. Så jag lär mig mycket av dig. Stort tack!
   Rosendals trädgård är trevligt att besöka och där finns ett väldigt stort utbud av växter både att titta på och till försäljning. (Vi ska ta en ny vända hit i maj för att köpa växter.)
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

 11. Friska vindar böljar båten fram, nåjå lite motor behövs nog. Skönt att ta tur och njuta!
  Trädgårdsbesök är alltid njutbart. Tack för dagens – måndagens nu på onsdag!
  Härliga bilder! Kul å se dig på bilden där i blått, så flott.
  Rensar lite då och då i bildakivet och kom över videon med dig och Elaine då ni undersöker din nya telefon; gapskratt över härliga minnen vi delar.
  Hav a nice day, med eller utan vitkindad gäss!
  Stor kram hälsa B!

  1. En skön dag fick vi på alla sätt. Och någon brådska behöver vi ju inte ha på våra promenader. Trevligt också med lite omväxling. Har inte varit ute på Djurgården eller Rosendals trädgårdar sedan i höstas.
   Tänk denna film Tove. Kan skratta gott år den än idag. Och helt naturlig var den. Är så tacksam för alla fina och roliga minnen vi delar. Och fler kommer det att bli.
   Ha det så gott du kan.
   Varm kram från B och mig.

 12. Våren visar sig från sin bästa sida nu! Det var en fin utflykt ni fick. Klokt att hålla avstånd. Jag har sett bilder från Stockholm där man ser folk sitter hopklämda i massor på uteserveringar! Tyvärr tror en del att dom är odödliga! Jag begriper inte att folk inte förstår att detta är allvar!
  Mest ungdomar förstås….
  Nu gäller det att njuta av det fina vädret så länge det varar!
  Kram

  1. Vi tar de chanser vi kan och ger oss ut och vi håller avstånd och åker inte kommunalt annat än med båt. (Då kan vi vara ute) Vi passerade genom Kungsträdgården och begriper dels inte att folk sitter så tätt och att ägarna till serveringarna inte har glesare mellan bord och stolar. Här på Söder tycker jag man är riktigt bra både vad gäller avstånd och hänsyn. I Kungsträdgården och på tv såg jag också 70+ are som trodde de var helt odödliga för att de tagit en influensaspruta. Ja, man kan undra. Och många yngre bryr si inte heller. Tror många kommer in från förorterna och inte begripit hur det ska vara i stan.
   Fint väder här idag och visst piggar det upp.
   Kram

 13. En båttur och en promenad som är välkänd för mig; den har jag gått många gånger för att få fika på Rosendals. Tack för återblicken, alltid lika kär.
  Ljuvliga Djurgården!
  Ha en fin dag Ditte!

  1. Det blev en väldigt lycka promenad och när vi kom hem hade vi avverkat 12 km. Roligt att också är förtjust i att ta en tur här ute på Djurgården ocho Rosendals trädgård . Vi får ta en tur nästa månad och ta med lite plantor hem.
   Önskar dig också en fin dag. Här ser det lovande ut vädermässigt.

 14. Djurgården har jag varit mycket på av förklarliga skäl. Det är verkligen superfint där ute! Har både ridit runt i den fantastiska naturen och dessutom gått på promenad med vargar och elefanter där. Dock inte samtidigt 😀

  Jag cyklade en gång från Sollentuna till Djurgården och hem igen tillsammans med svägerskan Anki. Eller ja… Vi cyklade till Sollentuna C och tog pendeltåget till Södra station, rullade nedför backen till färjan och tog den över till Djurgården. Cyklade därifrån till Karlberg (wow liksom!) och tog pendeln hem igen. Sportigt, va? 😀

  Ha en fin dag 🙂

  1. Visst är det fint här ute! Och även jag har ridit här en hel del förr. Alltid lika roligt och omväxlande. Men vargar och elefanter har jag inte promenerat med. Däremot med hund. Ja, med cykel och fina förbindelser här är det smidigt att ta sig runt i Stockholm med omnejd. Just för tillfället åker vi inte kommunalt annat än med olika båtar men cyklarna får ju tas med där också. Hoppas nu på en skön vår hemma som inbjuder till långa turer.
   Ser i alla fall lovande ut vädermässigt idag.
   Ha det bra ni också.

 15. Åh jag älskar pelargoner <3 där hade jag lätt kunnat vanka omkring och se på alla plantor för drömma får man ju 🙂 Sen kan jag faktiskt för en gångs skull känna igen färjan och den turen, för där har jag åkt 🙂 även om det var väldigt länge sen….
  De vitkindade gässen vill jag gärna se här, dessvärre kommer det bara kanadagäss och dom är inte så roliga precis
  Ha en fin onsdag, Ditte! <3

  1. Turen med färjan är nog densamma som den varit. Man har bara flyttat hållplatsen en bit vid slussen som byggs om. Kul att du kände igen dig. Rosendals trädgård är alltid trevligt att besöka och vi tar oss hit några gånger per år. NU får det bli ett nytt besök i maj för inköp av lite blommor och här har de god kvalité och hållbarhet. Nog så viktigt.
   Jag har i alla år trott att dessa var kanadsgäss men nu för första gången, efter att ha läst Ankis blogg så förstod jag att det var de vitkindade. Men de skräpar ner otroligt med sin avföring dessa också.
   Önskar dig också en fin onsdag.

  1. Förstår det! För hit är det många som tar sig. Vi besöker Rosendals trädgårdar ungefär 4-5 gånger /år och under olika årstider och det är alltid roligt att komma hit. Nu blir det en ny tur i maj så jag kan köpa lite växter- De brukar vara av god kvalité och är inte ås hårt drivna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *