Södermalm Stockholm

Stockholm i går – En fortsättning

Stockholm i går kom att innehålla en rejäl runda och det var lite som att vara turist “mitt Sommarstockholm”.  Så idag har jag vilat mig i form- Mer eller mindre. Beror på hur man ser det. Och med viss omskrivning har jag ägnat mig åt projektledning. Omväxlande och trevligt det också.

Nu var det  Kungsgatan och butiken Naturkompaniet  som var det huvudsakliga målet för promenaden till City. Men  trots att vi inte fick ordnat med det vi tänkt så var det trevligt att vara turist i egen stad.

Stockholm i går – Fortsättning

På Kungsgatan, mot Hötorget, finns de fyra Kungstornen. Detta var Stockholms första skyskrapor och som ligger på var sin sida om Kungsgatan. Två tvillingtorn. Båda tornen är 60 m höga och har 17 våningar men de har två olika invigningsår, 1924 och 1925. Och  på sin tid var de  Sveriges högsta skyskrapor.

Kungsgatan och Malmskillnadsbron

Trots att jag sedan 1959 ofta passerat här under Malmskillnadsbron var det först i januari i år jag la märke till målningen.  Kungsgatan blev anlagd 1911 och i samband med det kom också bron till men målningen kom till på  1980-talet. (Finns en trappa här, Malmskillnadstrappan som leder upp till bron som går tvärs över Kungsgatan.)

Sergels torg blev nästa stopp-

Stockholm i går. Sergels torg med glasobelisken; Kristallvertikalobelisk som kom till 1974. Konstnär är Edvin Öhrström- Stockholm i går. Sergels torg och mitt i står “Pinnen,” en  glasobelisken som kan färg. När vi passerade var den grå-  Namnet är egentligen “Kristallvertikalaccent “och den är  tillverkad 1974 i glas och stål och konstnären är Edvin Öhrström. 

Planeringen  av Sergels torg var långdragen och tog hela 32 år. Och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det också bli ihopblandat  med Sveaplan som ligger helt i andra änden av Sveavägen. I den norra delen. Och att namnet eventuellt skulle bli förknippat med Moder Svea kändes inte tidsenligt. Nya förslag blev Malmtorget och Klara torg. Valet föll på Malmtorget. Men, se där kom Evert Taube in i bilden. Han föreslog namnet Sergels torg och så blev det.

Vi gick längs turiststråket Drottninggatan mot Gamla stan. Var vi nu turister  i city denna dag så var vi.

Drottninggatan på väg mot Stallbron och sedan Gamla stan-

Via Gamla stan

På Stallbron stannade vi till.  Sagerska huset, stadsministerns bostad, är det gråvita huset till vänster. Bredvid,till höger, ligger en del av  Arvfurstens palats och på andra sidan Gustav Adolfs torg skymtar en del av kungliga operan-

Västerut blickar vi över till stadsdelen Kungsholmen där Stockholms stadshus mäktigt reser sig över nejden. 

Så Gamla stan. Och så roligt att se att det är fart på folklivet här igen- Under pandemitiden var jag nästan varje vecka en vända hit  och då låg gatorna öde och restauranger och caféer också. Men så i början av augusti förra året kom det en ändring till stånd. Det blev ett fint uppsving för denna stadsdel som varit sovande så länge. Gott om glada turister på Västerlånggatan. Flera kryssningsfartyg är i stan och från Stadsgården där flera av dem ligger, är det enkelt att ta sig hit till fots.

Stannade till vid det gamla apoteket Korpen för ett par inköp innan jag vek av och in i en folktom gränd.

Stockholm i går. Gamla stan och Stortorget var välbesökt. Till höger det gamla “Börshuset”. Nu  Nobelmuseum och i byggnaden har även Svenska akademien sina möten. 

Och hem till Söder

Vi passerade på nytt Slussen och trots mängden fotgängare finns det gott om plats för alla  på den nya bron. (Som nu inte är så ny längre). Och efter att ha passerat Slussen var vi så igen hemma på Söder.  Dags för ett “pit stop” och terrassen Mosebacke kändes bra. Här möts gammalt och nytt och en skön avslappnad stämning råder. Vi var  dessutom ganska tidiga så någon platsbrist var det inte.

Stockholm i går. Utsikt från Mosebacke och ner över Skeppsbron och Djurgårdsfärjorna- Stockholm i går. Utsikt från Mosebacke och ner mot Skeppsbron och Djurgårdsfärjorna.I bakgrunden skymtar Grand Hotell. (Bilden är inzoomad)

Lite kultur. Hit till Mosebacketerrassen sökte sig många författare och kulturpersoner i slutet av 1800-talet. (Jodå, även senare och så än idag.  Och August Strindbergs bok “Röda rummet” som till stor del är en Stockholmsskildring börjar med första kapitlet här och huvudpersonen Arvid Falk blickar ut över Stockholm-

Här är det både Strindberg och jag som blickar ut över Stockholm. Men åt olika håll. 

Efter pausen och en öl på Mosebacke var det raka spåret och nerförsbacke längs Östgötagatan och hem till kajen .

Här Östgötagatan. Sträckan hem till kajen är 1.6 km och jag kan lätt, utan omsvep, meddela att det kändes bra att hå målet, “hemmet” inom räckhåll.

 

30 svar på ”Stockholm i går – En fortsättning”

 1. Rejäl med trevlig promenad verkar ni ha avverkat igår.
  Fint få vila en del idag.
  Härlig utsikt från Mosebacke.
  En hel del backar på Söder.
  Där makens lägenhet låg på Metargatan var det backe åt bägge hållen!

  1. Promenaden var både fin och rejäl- Stockholm levererade både sol och värme-
   Mosebacke är en favorit och ett ställe dit många söker sig. Påminner en del om Boule & berså.
   Ja, Söder har många backar, något en inte kommer från. Men det ger ju bra träning-
   Metargatan passerar jag ofta och kvarteren runt om, men tänker nog inte så mycket på just på den backen.

 2. Verkligen en rejäl promenad i det vackra vädret igår, tur det fanns lite skugga! Målningarna på Kungstornen har jag missat, få se upp nästa gång jag går där, det är dock inte så ofta man är just där!
  Kanske det blir ett besök på Mosebacketerassen redan på söndag, vi får se om vädret tillåter! Cornelius-stipendiet skall delas ut!
  Tack för härliga foton på vår vackra stad!
  Varm Kram

  1. Visst blev det! Och skugga hittade vi. En fin sommardag! Men idag har jag vilat mig i form-
   För min del tog det många år innan jag såg målningarna här under Malmskillnadsbron. Ofta går men ju i snabb takt.
   Ja, just det! Cornelisstipendiet på söndag. Hade glömt det- Tack för påminnelsen- I fint väder är det ju extra trevligt med ett besök här.
   Kram

 3. Att “leka” turist på hemmaplan är bland det roligaste sysselsättningar som finns. Det spelar egentligen ingen roll hur ofta man “gör stan” och från vilket håll, man upptäcker alltid något nytt. I ditt fall målningarna på bron.
  Å vilket helt underbart väder! Snacka om perfekt tajming för din långpromenad. Idag hade den inte haft så härliga “bakgrundsbilder” i form av en strålande blå himmel.

  1. Instämmer helt! Och här blir det ju inte heller någon direkt utflykt utan vi har mycket av storstans utbud helt inpå-. Gott om trevliga pit stop finns ju också-
   Och just som du skriver så finns det ofta något nytt en ser.
   Perfekt väder var det ju. Idag kom ju regnet på eftermiddagen men tills dess en skön dag. Tillbringade den mest på balkongen och vilade mig i form-

 4. Nu har jag lärt mig en massa nytt igen om vår huvudstad =)
  Hoppas att du haft en relativt vilsam dag idag. Här blev det gräsklippning hann precis klart innan regnet. Klippning av häcken kvarstår, men det är ingen som tar jobbet ifrån mig . Ha det fint! Kram

  1. Vad roligt att jag bidragit till lite ny kunskap om vår huvudstad.
   Kul att du var med.
   Jodå, idag har det blivit en hemmadag. Nästan.
   Skönt att du hann klippa gräset innan regnet kom.
   Blev en del rejäla skurar här också idag-
   Lycka till med häckklippningen- Men ta det lugnt.
   Kram

 5. Vilken härlig promenad det blev i går. Det är alltid lika trevligt att se dina bilder från olika miljöer i Stockholm.
  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Ja, vi var nöjda både maken och jag. Och skugga fanns ju att tillgå-
   Idag blev det lite projekt här hemma och en lugn dag.
   Kram

 6. Vilken fin och lång stadspromenad som ni gjorde. Du är ju fantastisk med tanke på att du har den onda rygg som du har.
  Ha det så gott, hos mig är det läggtajm.
  Stor kram!

  1. Gott om tid har vi ju och strosar gärna runt i vår vackra huvudstad. Men visst är ryggen ett bekymmer. Tur det finns gott om bra platser att pausa på.
   Har suttit ute en hel del på balkongen i kväll men helt nyligen kom det på nytt lite regn.
   Har vilat mig i form idag och hoppas kunna ta del av den häftiga Prideparaden i morgon.
   Stor kram

  1. Det var varmt i går, men det svalkade skönt från vattnet och det fanns gott om skugga. Rundan blev längre än vi tänkt och det var roligt att vara turist på hemmaplan. Men idag blev det inga utsvävningar.
   Kram

 7. Tack för att vi fått följa med på din rejäla promenad genom Stockholm i sommarskrud. Kul också med info om bl a Sergels torg.
  Visst är det kul att semestra ”hemmave” som det heter på västgötska.

  1. Roligt att ni var med. Och det var en fin dag att turista i egen stad. gör ju det ganska ofta och trivs med det. Brukar hitta lite av varje.
   Och ordet “hemmave” känns igen. Har ju mina rötter nära era trakter.
   Önskar er en fin helg.

  1. Kul att du var med. Ja, Sommarstockholm är så fint och roligt med så många turister, både svenska och utländska.
   Här ska jag se Prideparaden idag.
   Önskar dig också en skön lördag.
   Kram

 8. Att vara turist på hemmaplan kan verkligen vara väldigt trevligt … det finns mycket att titta på i huvudstaden!
  Ha nu en fin lördag!
  Kram

  1. Tack! Idag ska jag ta mig an Prideparaden för den har ju haft paus nu ett par år.
   Men jag kombinerar nog t-bana med att gå.
   Önskar dig en fin lördag.
   kram

 9. Det är ett av de bästa sätten att lära känna sin stad: Att turista helt enkelt. Just nu är nästan hela Göteborg uppgrävt, så vi undviker de centrala delarna om det går! Desto roligare att följa dig på din turistpromenad!
  Kram

  1. Så tycker vi också- Och bråttom har vi ju inte
   Då är det liknande här i Stockholm. Man gräver och gräver. Men Slussen får jag ju passera ändå och skönt med bron så det numer är gott om plats.
   Kul att du följde med oss.
   kram

 10. Det ser ut att ha varit en rejäl promenad. Efter en sådan är det skönt att vila upp sig. Så trevligt att vara turist i sin hemstad. I en så stor stad finns det nog något nytt att se och uppleva oavsett hur länge man bott där.
  Kul att Gamla Stan fått liv och rörelse igen, både med turister och stockholmare.

  1. Det blev en rejäl runda och det är ju ganska hårt att gå på asfalt och det är något inte ryggen eller höfterna gillar. Men ibland så får de ta det ändå.
   Jat turistar gärna i Stockholm och tycker om det. Men brukar inte vara där “alla andra är”-
   Gamla stan, med butiker, restauranger och annat hade det ju så kämpigt under pandemin när besökarna uteblev och många klarade sig inte för att fortsätta- Så detta nu med många besökare välkomnas helt klart.

 11. Gillar verkligen atmosfären i gamla stan, tack för denna fina fortsättning av vandringen.
  Ser fram emot morgondagens inlägg som jag tippar innebär prideparaden. 🙂

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Jag också! Och så roligt nu att besökarna är tillbaka så att butiker, caféer och restaurangen kan bestå.
   Japp. Det blev Prideparad idag. Och mer kommer i morgon.
   Önskar dig också en fin kväll.

 12. Målningarna på kungstornen har jag sett och beundrat, men det är ju så som alltid, man är lite hemmablind.
  Nu har du också sett dem och visst är de fina.
  En fin långpromenad tog ni genom det vackra vackra Stockholm och jag har hängt med lite på efterkälken!
  Kramar!

  1. Jag vet att jag passerat här många gånger men det var nog först förra året som jag lade märke till dem mer “på riktigt”.Målningarna piggar upp. Roligt att du som inte är här så ofta noterat dem
   En rejäl runda blev det i ett somrigt Stockholm. Visserligen fick vi inte uträttat det vi tänkt men det kommer fler möjligheter.
   Kram! Och lika trevligt som vanligt att du var med.

 13. Hej fina Ditte, du ser lite tankfull ut på fotot! Så många intryck att ta in under en “repa på stan”, så mycket att se och insupa.
  Hade gärna suttit ner med dig och tagit en öl på Mosebacke, och vilket fint väder ni hade.
  Inte ett blogginlägg hos dig utan nostalgi hos mig! Så mysigt, för i ärlighetens namn vill jag inte byta min rofyllda lantistillvaro, men såhär på avstånd följer jag mer än gärna med!
  Kram

  1. Jag var tankfull här. Hade just haft samtal med några yngre tjejer från en helt annan kultur fär frihet för dem inte fanns att ens välja vilken man de ville gifta sig med. Än mindre att tillhöra en HBTQ grupp. Rörande och fint. Ett samtal som berikade mig på olika sätt.
   Kul att jag kan bidra etkk lite nostalgi. Och även igår söndag blev det en sväng till Mosebacke då det var Cornelisdagen. Riktigt trevligt.
   Jag vet ju att du trivs och har det så bra men är så glad att du piggar upp mig med att hänga med. Stort tack för det. Chansen är väl att vi skulle skratta så mycket och anses störande.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *