Stockholm

Plötsligt hände det! Ett uppsving för Gamla stan

Plötsligt kan det hända! Och det gjorde det. Så även utan en Trisslott. Huvudstaden bjöd oss i går på ett  så där “lagom” promenadväder och jag styrde stegen ner till Gamla stan. Ja, från Söder blir det liksom ner även om Gamla stan ligger norrut från oss räknat. Ner från Götgatans backe, som jag först traskat uppför och sedan över och nerför den nya Slussenbron/ Guldbron. Och på vägen funderade jag på om Gamla stan nu kanske hade vaknat till liv igen från sin mer än årslånga Törnrosasömn. Mindes så väl  alla de gånger  jag promenerat här under 2020  och det i princip var Gamla stan, en del butiks och restaurangägare och jag. I övrigt väldigt ödsligt och folktomt.

Men nu hade det alltså hänt. Turisterna var tillbaka i Gamla stan och de var många. Både svenska och utländska.  Så roligt att se.  Såg även att det låg ett par större kryssningsfartyg vid Stadsgården och de turisterna liksom andra är förstås varmt välkomna.

Stockholm. Gamla stan. Stora nygatan. Plötsligt händer det. Turisterna är tillbakaStora Nygatan. Plötsligt fylls både gatan, butiker och uteserveringar av besökare.

Plötsligt hände det

Även i mars i år var Gamla stan ganska folktom och det kändes trist eftersom andra delar av Stockholm börjat leva upp lite mer. Och vad gäller Södermalm, min egen stadsdel, har den levt ganska gott hela pandemitiden. Här har det inte alls varit öde, var sig i butiker eller på restauranger. (Men noga med avstånd har det varit på många ställen.)

Så roligt att se att besökarna är tillbaka  igen i Gamla stan. Senast jag passerade här var i början av juni och då var det också tämligen tomt på gatorna. (Men mycket hänt sedan dess med både vaccinationer, Covid-pass, lättade restriktioner och annat.) Jag har mina favoritgränder och dit var det få som sökt sig även denna dag.  Men på vägen gladdes åt att Gamla stan på nytt nu lever upp.

Västerlånggatan. Många på, under och i gång.

Prästgatan verkade inte locka några andra än mig.

Jag passerade Stortorget och stannade till en stund för att titta på alla som sökt sig hit.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. Plötsligt är också detta torg fyllt av besökare. Plötsligt är också både Stortorget och serveringarna runt om fyllda. “Prideveckan” pågår också i Stoockholm så kanske är det därför som det är extra många besökare i stan.

Stockholm. Gamla stan. Köpmangatan och också fått ett plötsligt uppsving nu när kryssningsfartygen åter kan lägga till och de guidade turerna är i gång. Köpmangatan, med sitt gatunamn från 1300-talet, har också plötsligt fått ett uppsving.Och särskilt nu när kryssningsfartygen åter kan lägga till i Stockholm. Här pågår en guidad tur just för kryssningspassagerare genom Gamla stan.

Jag tittar upp till det lilla torget, Brända tomten och ser att det trevliga caféet “Under  Kastanjen” har fullsatt. Roligt!

Jag går vidare och tar en sväng upp i Baggensgatan innan jag går ner till Österlånggatan.

Baggensgatan drar inte direkt till sig turister. Men, här finns inga butiker eller restauranger så kanske är det anledningen.

Österlånggatan.

är en gata jag verkligen tycker om. Och väldigt roligt att se att den har också lockat till sig besökare. Här finns  betydligt mindre av de turistiska butikerna och mer av det hantverksbetonade.

Roligt att se fler besökare också här på Österlånggatan. Hoppas också de tittar in i butikerna och kanske också handlar.

Här vid brunnen, på Österlånggatan, alldeles nedanför statyn St: Göran och draken, slår jag mig ner en stund. (Originalet av statyn finns i Storkyrkan) Alltid roligt att titta på folk som passerar.

På Österlånggatan ligger också hantverksbutiken Castor som jag verkligen kan rekommendera. Och även om man inte har vägarna förbi här så är den absolut värd en omväg.

 

20 svar på ”Plötsligt hände det! Ett uppsving för Gamla stan”

  1. Så roligt att Gamla stan nu får ett uppsving! Det har ju verkligen varit öde sedan förra våren.
   Har bott i Gamla stan på hotell Lady Hamilton också väldigt trevligt. Men vi bor ju helt nära så det var mest för skoj skull. De har/hade väldigt trevligt afternoon tea där.

 1. Tack för en trevlig promenad i Gamla stan! Så roligt att besökarna har återvänt igen för det känns så deprimerande att se en stadsdel som normalt sjuder av liv vara tom. Det går förhoppningsvis på rätt håll!

  Kram och god torsdag!

 2. En hel del folk och ändå är det långt kvar till normalt…..men allt är bättre än tomma gator och som sagt hoppas att turisterna hade spenderbyxorna på sig. Måste vara kul för butikspersonalen att det äntligen cirkulerar folk där igen. Undrar om det kan bli ett besök på det japanska julbordet hos Sho Gun till november/december =) Ha en bra kväll! Efter en mulen eftermiddag solar det nu upp igen jippi!

  1. Så roligt att Gamla stan lever upp igen. Och kryssningsfartygen gör ju sitt till. Där får ju passagerarna nu gå iland.

 3. Som återkommande turist i Sthlm känner man förstås till Gamla stan! Skulle kännas väldigt konstigt om det inte skulle vara mycket folk på trånga gatorna.
  Brukar också försvinna in i någon gränd… och fundera på hur det var där för ett par-tre hundra år sedan.
  Tack för att du tog oss med till Gamla stan. Kram!

  1. Här har det varit så öde sedan mars 2020 så det uppsving jag nu såg tror jag alla verkligen uppskattar. Inte minst butiker och krögare. Jag gladdes också. Noterade att ett par kryssningsfartyg låg inne och passagerarna här bidrar givetvis också till uppsvinget. Hoppas det håller i sig.
   Kram

  2. Så trevligt att du var med! Skriver svar från mobilen så det är ovant och nytt. Men jag är på vift i skärgården. Kram

 4. Helt underbart att se! Minns såväl dina besök i Gamla Stan under 2020 och hur öde det var där. Äntligen, äntligen har turisterna hittat tillbaka. Visste inte att man fick lämna kryssningsfartyg och besöka stan, men bra om folk får gå iland. Gissar att alla antingen är testade eller fullt vaccinerade.
  Skoj att du gör lite extra reklam för Castor. Där jobbar ju Anni, som inte inte sålde nåt alls under pandemin. Inte hennes konsthantverkskompisar heller. Å som jag har förstått det har Castor får två nya konsthantverkare, vilket är extra roligt med tanke hur trögt försäljningen gått. Det finns hopp:-)

  1. Jag blev så glad när jag såg att detta plötsligt hänt. Gamla stan som levde upp. Och visst betyder det mycket även att kryssningsfartygen nu både kan lägga till och passagerarna kan gå iland.

  2. Kändes så roligt att se besökare i Gamla stan igen. Tror att kryssningsfartygen som nu både kan lägga till i Stockholm och att passagerarna kan gå iland bidrar till många nya besökare. Sedan är ju också många svenska turister i Stockholm. Härligt med mer liv här.

 5. Va härligt att se ett levande gamla stan! Å så kul att se restaurangen på Österlånggatan där jag nu varit så många gånger! Fint att du fick med den härliga butiken Castor också, där Anni jobbar.
  Ha nu en fin helg!
  Varm kram

  1. Jätteroligt att Gamla stan lever upp igen.Roligt också med alla besökare från kryssningsfartygen som nu kan gå iland. Tänkte på dig just när jag passerade Österlånggatan 17. Såg också att många av de små butikerna hade besökare😀
   Önskar dig en skön fredag.
   Kram

  1. Visst är det! så roligt att se. Men någon trängsel var det inte. Nu är det många kryssningsfartyg som kommer och där får ju passagerarna nu gå iland och det ger ju extra liv åt stan. Roligt förstås för butiker och restauranger att få fler besökare.
   Vi njuter i skärgården så visst blir det en bra dag. Sol dessutom.
   Önskar dig också en fin fredag.

 6. Oj så mycket folk det var på några bilder. Vi var ju uppe i Gamla Stan veckan före midsommar och den folkmängd som var då passar mig precis. Ungefär hälften så många som du visar!
  Det goda är att det visar att pandemin är på nedgång när det är mycket folk ute på stan!
  Jag åker inte gärna in till centrala Göteborg så här års, jag väntar tills turisterna har åkt hem. Jag är ju rätt social, men tycker inte om att trängas med folk. Skulle nog bo på en åker! Hahaha!
  Kramar

  1. Just i några gränder var det många liksom på Stortorget men också gränder som var tämligen tomma och det är ju mest där jag är. Kryssningsfartygen är åter här och passagerarna får också nu iland. Så de står för en hel del av besökarna-
   Att trängas avstår jag också så bilderna är tagna på håll.
   Just för Gamla stan är det glädjande så att inte fler butiker och restauranger måste stänga.
   Vi är just nu ute i skärgården och har gott om plats. Så skönt på alla sätt.
   Kram!

 7. Hantverk tycker jag om så Castor ska jag försöka att lägga på minnet. Trevligt att det återigen är folk och rörelse på stan, sådant hör ju en storstad till. Här ute på landet njuter jag av lugnet och skulle nog inte gilla om det var folk överallt, men jag jag kommer in till stan kan jag njuta av storstadspulsen som råder. Var sak har sin tjusning.
  Trevligt att få följa med på din promenad.
  Ha en fortsatt fin dag! Kram Christina

  1. Castor är absolut värt att besöka och med så trevlig personal.
   Roligt att kryssningsfartygen nu är tillbaka och jag såg ju att många av besökarna kom just från dem.
   Visst har var sak sin tjusning. VI är nu ett par dagar ute i skärgården och jag njuter till fullo av skärgårdslandskapet med små tallar, fjärdar, och sköna klipphällar. Och sol är det också.
   Roligt att du gick med en sväng i Gamla stan.
   Trevlig helg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *