Stockholm

Stockholms Prideparad 2022 – Välkomna hit

God kväll! Jag är just hemkommen efter att ha tillbringat ett antal timmar nere i City för att ta del av årets upplaga av Stockholms Prideparad.   Stockholms Pridevecka med parad ägde rum första gången 1998 och har bestått sedan dess. För egen del  har nog i stort sett varit på plats under alla år den och Prideveckan förekommit. Förra året och 2020 var det mesta inställt och en del ägde rum i den digitala världen- Men i år var det alltså dags igen-

T-centralen i Stockholm. Många i rörelse för att se Stockholms prideparad i år. T-Centralen och tunnelbanan. Mängder av människor var i rörelse och de flesta hade tänkt att se  årets upplaga av Stockholms Prideparad.

Stockholms Pridparad 2022

kändes större än någonsin. Omkring 200 olika ekipage var anmälda och arrangörerna räknade med att 45 -50 000 personer skulle å i tåget och runt 1/2 miljon personer skulle kanta paradvägen genom Stockholm. Och skulle man vilja hoppa in och gå med i paraden efter vägen gick det bra. Så har det ju även varit tidigare år. Men just antalet fordon var begränsade, vilket man kan förstå eftersom Stockholmstrafiken ändå måste fungera hyfsat under timmarna paraden pågår.

Paraden startade vid Stadshuset på Kungsholmen  strax efter klockan 13 och “målet” var Östermalms Idrottsplats, ca 4.5 km österut.  Så i princip går paraden genom Stockholm från väster till öster. Jag var på min plats, på Vasagatan, mitt emot Stockholms central klockan 13 och när klockan var 16 hade ännu inte sista ekipaget passerat mig. Och då är detta en plats som det i promenadtakt ligger 15 minuter från “starten” vid Stadshuset.

Vasagatan och Stockholms central.Senast jag såg paraden just här var 2017.Men nu var jag alltså tillbaka här. Vid paraderna 2018 och 2019 befann jag mig på Östermalm och skillnaden är egentligen att det där blev lång tid att vänta-

Temat

för årets pridevecka “Dags att bekänna färg”  är viktigt  både här i många andra sammanhang. Vad står vi för som enskild person?  Vilka värderingar har vi? Och vågar vi stå upp för dem, det vi tror på och det som vi tycker är viktigt.

Många bilder blev tagna så jag bjuder på ett urval.

Vasagatan. Stockholms central. Stoclholms prideparad inleddes även i år med att ett gäng mc. cyklister tar täten med regnvågsflaggan. Vasagatan vid Stockholms central. Stockholms Prideparad inleddes precis som vanligt med ett gäng mc.åkare med regnbågsflaggan tar täten- 

Hög stämning!

Stockholms prideparad 2022. Även i år var regnbågsfamiljerna en stor grupp. “Regnbågsfamiljerna ” var en stor grupp i årets upplaga av Stockholms prideparad.

Och likaså gruppen/avdelningen “stolta föräldrar”.

Försvaret gick i tåget under parollen “Viktigare nu än någonsin”

Israel är med och firar Stockholm Pride.  (Många andra länder också som själva inte har denna frihet)

Några kända ansikten

Ett par föregångare inom HBTQ rörelsen är Jonas Gardell och Mark Levengood som också var med i Årets upplaga av Stockholms Prideparad. Ett par av föregångarna inom hela HBTQ- rörelsen är Jonas Gardell och Mark Levengood. Och visst var de också med i  årets upplaga av Stockholms  Prideparad.

Här en annan kändis; “Babsan”

SSU; Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Här passerade vår statsminister, Magdalena Andersson . Och vad gäller partiledare fick jag till dem riktigt bra.

Missade dock att fotografera Liberalernas partiledare Johan Pehrsson. Såg ingen heller från Miljöpartiet. (Men de kanske passerade efter det att jag lämnat) Och SD:s Åkesson var inte på plats.

Nej, ingen direkt kändis så här. Men jag var på plats.

Slutligen måste jag tillstå att jag är stolt över att jag på fem bilder lyckades få med fem partiledare. Överst Nooshi Dadgostar och Annie Lööf, Ulf Ed Kristersson, Magdalena Andersson och Ebba Busch.

Stockholms Prideparad. Fem partiledare på en och samma bild; Nooshi Daggostar, Annie Lööf, Ulf Ed Kristersson,Magdalena Andersson och Ebba Busch. Stockholms Prideparad. Jag  är riktigt nöjd med mina bilder av de fem partiledarna som jag tog här idag  och som sedan fick samsas på en collagebild. 

Mer om dagens Prideparad finna bl.a att läsa i Aftonbladet och Svenska Dagbladet

20 svar på ”Stockholms Prideparad 2022 – Välkomna hit”

 1. Men vad roligt att du fick med så många kändisar och partiledare på dina bilder, så längesedan jag var på pride nu tyvärr,kram

  1. Jadå! Kändisarna var många och så brukar det vara. Jag tror jag varit på nästan alla parader sedan 1998 och tycker det är sån fart och fläkt och ett viktigt budskap.
   Nu kom du ju dit idag med mig.
   Blir lite till i morgon.
   Kram

 2. Herreguu Ditte:-) Idag har du överträffat dig själv och du har all rätt att vara stolt över dig själv:-) Du får gärna ge dig själv en (eller två) klapp på axeln. Av mig får du massvis:-)
  Brukade ju också åka och titta på paraden och ställde mig alltid utanför Stockholms Stadion, nära Östermalms IP. Var dock aldrig tidigt ute, utan kom cirka klockan 15.
  Har aldrig lyckats med att fota mera än två partiledare. Så fy f*n vilket bra jobb du gjorde!!! Hoppas du bjuder på fler bilder från paraden.

  PS. Kristersson poserar helt klart och synligt just för dig. Kanooonbild! Å Magdalena Andersson är ju jättekort – ungefär lika kort som Kristersson;-) DS.

  1. Tack! Ja, idag var jag en riktig “mammarazzi”. Ingen hindrade mig heller-
   Och du var med mig idag. Och det var nästan så att jag talade med dig.
   Vi var ju 2018 och 2019 vid Humlegården och det var bra. Men det tar ju så lång tid innan paraden kommer dit så jag förstår att ni kom vid 15 tiden. Idag hade det inte varit ié att komma förrän än senare. Så i år med en tröttsam rygg valde jag Vasagatan.
   Fler bilder kommer i morgon. Då är det ju skyltar och jag har några bra partiledarbilder kvar.
   Magdalena är betydligt kortare än Ulf. Noterade det idag.
   Jo, jag tror alla poserade för en åldersrik tant . Det kändes så.Lite kul var det.

 3. Så härliga bilder från en härlig dag! Tänk att detta med kärlek som förhoppningsvis de flesta av oss svenskar anser som en självklarhet betraktas som både straffbart och sjukligt i många länder! En dag som denna är jag stolt över att vara svensk. Jag har aldrig varit på plats under Pridefestivalen men något år hoppas vi kunna få till det också.
  Tack för att vi fick följa med dig på årets parad!

  1. Tack! Ja, tänk så olika världen ser ut för människor beroende på var man bor. Och Sverige var ju länge “bra” på att både döma och fördöma-
   Nu kom ni ju med mig hit och fick ta lite del av det hela. Och det var verkligen en så glad och positiv stämning i stan. Gällede “gammal som ung”-
   Jag har nog varit med varje år sedan 1998 och hänger nog kvar ett tag till. Människors lika värde är viktigt. Lika blir det ju aldrig men jag inkluderar friheten här också.
   Önskar er en fin söndag-

 4. Rena tabloidreportaget. Snyggt! Måste vara en väldigt speciell upplevelse.

  Och visst är frågan viktig. Här på landet finns fortfarande en del “bögaversion”. Det har märkts när man tar upp frågan i skolan, bland elever. Har dock blivit mycket bättre under tid… och I stället finns det en hel del funderingar kring det som inte är förknippat med hetero.
  Ha en god söndag! Kram

  1. Jag har varit med nästan alla år sedan 1998 och det är en dag då Stockholm sjuder av glädje än mer än vanligt.
   Frågan är verkligen viktig och en sådan här manifestation också. Fint att vara en del av detta.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Här blir det Mosebacke senare idag; Cornelisdagen, me med utdelning av “Cornelisstipendiet” och med artister som Lasse Berghagen, Lill Lindfors, Jack Vressewijk m.fl.
   Ska bli trevligt.
   Kram och trevlig söndag.

 5. Det var verkligen god uppslutning i årets Prideparad. Vilka härliga bilder du bjuder på och det var inte illa att få med så många kända ansikten. En fin bild på dig också dessutom!

  Önskar en fin söndag nu!

  Kram

  1. Tack!Det var verkligen en riktigt stor uppslutning på årets Pridparad och enorm feststämning och glädje i hela stan- Roligt att se och att vara med.
   Kram och trevlig söndag.

 6. Grattis till väldigt fina bilder!
  Du får vara glad för att politikerna gärna vill vara med på bild nu när det är valtider. Fina bilder fick du ihop i den politiska buketten, men jag är mest rörd över att se Mark och Jonas, som har varit med som förgrundsfigurer från första början och så Babsan förstås. Härliga människor, viktiga människor för att samhället ska bli ett öppnare samhälle. Där har Sverige varit föregångare framom andra länder. Heja, heja!
  Pst. jag känner den där kändisen som du påstår att inte är någon kändis;)

  Kram

  1. Tack! Det är knepigt att få till “bra” bilder eftersom paraden rör sig och det är en del avspärrningar. Men den “åldersrika tanten” såg nog inte så hotfull ut.
   Jag har varit på i samband med de flesta Prideparader sedan 1998 och det tror jag veteranerna Mark, Jonas och Babsan också varit. Förr var också alltd Mona Sahlin med men denna dag såg jag henne inte. Och visst har Mark & Jonas gjort ett ovärderligt arbete i samband med HBTQ frågor. Stor eloge”
   Och visst behöver även Sverige bli mer tolerant men är ändå i framkanten och det är glädjande-
   Jaså! Du kände igen den okända.
   Kram och trevlig söndag.

 7. Roligt att få se bilder från Prideparaden och att du lyckades fånga flera partiledare på bild. Babsan är för härlig och smart att köra en vespa i tåget. Mark och Jonas är riktiga förebilder som har gjort och gör ett bra arbete. Kul också att få se dig på bild. 🙂

  1. Tack! Jag var lite “mamarazzi” här och såg väl inte så hotfull ut så jag kom ganska nära. Babsan, Mark &Jonas har jag nog sett nästan under alla år. Och visst är de verklige förebilder och påverkat mycket. Sverige var ju trögt
   Även jag kom med här, dock som “okänd”.
   Trevlig söndag

 8. Underbart ditte, verkligen bra fotat igår, det gäller ju att hålla sig framme.
  Jonas, Mark och Babsan, blir knappast bättre än så. 🙂

  Har aldrig varit på en sådan parad trots att de har en här i stan, nästa gång kanske man ska ta sig ner iallafall.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tack! Ja, jag höll mig i framkanten och tilläts göra det. Såg väl inte så hotfull ut.
   Jag har troget varit mer i stort sett i alla år och tycker att budskapet är så viktigt.
   Ha det bäst du också.
   Trevlig söndag.
   Här ska vi ta en sväng upp till Mosebacke i em. Det är “Corneliusdagen” så det blir en hel del musik och artister. Har ju gångavstånd.

  1. Den står ju för något väldigt och just friheten att få älska den man vill är ju inte självklar. Inte ens för alla som bor i Sverige.
   Hade fina och spontana samtal med några ungdomar från andra kulturer som nu bor i Sverige men kunde berätta om vilka svårigheter många har att leva i ett ev. HBTQ förhållande eller ens välja make. Föräldrar och släkt styr.
   I och för sig vet jag att det ofta är så, men det var väldigt givande att höra dem berätta-

 9. Jag tackar också för att jag fick följa med på paraden genom dej! Har faktiskt aldrig varit in i stan och sett den på plats, jättekonstigt, jag vet! I lördags så sov jag mellan nattpassen, så det funkade inte att åka in, men en dag så…
  Snyggt att få med så många partiledare!
  Kram!

  1. Kul att du var med! Och via bloggen så var du ju det. Första parkett. Förstår att du sover när det är nattpass. Men den dag så…
   Tyckte jag fick till bra bilder.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *