Stockholm

Stadsmuseet i Stockholm – En historisk resa del 1/2

Stadsmuseet i Stockholm har nyligen öppnat efter flera års renovering och i går bestämde jag mig för att gå hit. De tidigare  murriga och trånga utrymmena har blivit större och ljusare och en luftig känsla infinner sig. Ett besök här är att göra en resa i tiden och i Stockholm. En historisk resa med början på 1500- talet och som slutar runt 1950.

Utsikt från Stadsmuseet mot Ryssgården, Slussen , restaurang Gondolen och kajen vid Stadsgården.Utsikt från Stadsmuseet mot “Ryssgården”, Slussen, restaurang Godolen och kajen vid Stadsgården.

Sadsmuseet

ligger vid Slussen, på Södermalm, i Stockholm och platsen framför museet heter Ryssgården. Namnet i sig kommer från att i huvudsak ryssar bedrev handel  här i mer än 200 år. Här sålde köpmännen främst pälsvaror, lin, hampa, talg och vax i små träbodar som låg tätt och brandfaran var stor. Handeln bedrevs främst under de isfria månaderna och i samband med att det kom så många ryssar till Stockholm byggdes också en ortodox kyrka här.

Pälshandlare vid Ryssgården, platsen framför Stadsmuseet. Pälshandlare vid Ryssgården, platsen framför Stadsmuseet

Entrén till StadsmuseetEntrén till Stadsmuseet.

 

Entrén till museet är gratis och så alla dagar i veckan. Museet ordnar olika förelläsningar, stadsvandringar, seminarier och en hel del annat och Stadsmuseets hemsida ger bra information om detta liksom om öppettiderna.

Jag har genom en kostnadsfri app som Stadsmuseet “gett ut”  vandrat i Per Anders Fogelströms fotspår på Södermalm. En vandring som rekommenderas om man vill veta mer om både Fogelström och Södermalm.  Jag valde att dela upp vandringen i två dlear och den finns beskriven här och här-

Alldeles vid entrén finns en bokhandel med mängder av olika böcker och skrifter som på olika sätt belyser Stockholms historia, både den mer moderna och den väldigt gamla.

Här såg jag Per Anders Fogelströms böcker “Stockholmsserien” och även översatta till engelska.

Stockholm ändrade utseende

i och med att Gustav Vasa blev kung 1528 och reformation som han satte i gång. Rivningen av katolska kyrkor och kapell satte i gång. Eftersom detta var en orolig tid med krig bestämde Gustav Vasa att teglet från kyrkorna skulle kinna bli en bra grund för att bygga vakttorn, försvarsanläggningar och murar. Soldaterna behövde utrustning och detta sammantaget med alla nya försvarsbyggnader gav många nya jobb. Så till Sverige kom människor från andra delar av Europa för att arbeta.

Stockholm var på den här tiden en ganska liten stad och husen stod tätt och var till stor del byggda av trä. brandfaran var stor.   Kungen fattade beslut om att många trähus skulle bort och mindre brandfarliga stenhus skulle ersätta dem.

Gustav Vasa svävar symboliskt i luften och håller ett vakande öga på Stockholm och Sverige.

Det brinner

En stor brand startade den 19 juli år 1759. Det började brinna hos en fiskhandlare på Södermalm. Branden spred sig snabbt och eftersom det var sommar var det torka och vattenbrist och elden blev svår att släcka. Över 300 hus brann ner. även efter denna brand ändrades gatorna så att de blev bredare och fler husen byggdes upp och nu i sten. Elden var viktig för att få lyse, för matlagning och för olika yrkesgrupper men också farlig. Så efter den omfattande branden här blev det strängare regler för hur eld fick användas.

 

1700-talet

Stockholm och Skeppsbron var Sveriges handelscentrum och härifrån avgick största delen av de varor från Sverige som skulle till övriga Europa-

Men 1700- talet blev också konstens och teaterns århundrade. Teatern och operam kom att bli kärlekens, dramatikens och fantasins värld-

Teatern blev viktig på 1700-talet.

Fortsättningen kommer i morgon. Välkomna med!

 

26 svar på ”Stadsmuseet i Stockholm – En historisk resa del 1/2”

 1. Ett intressant museum som jag av nån konstig anledning bara har besökt en gång.
  Tyckte att den där pälshandlaren såg ut som en skäggig E-Type 😀

  Ha en fin dag!

  1. Jag har varit här en del innan ombyggnaden men nu kändes museet som luftigare och ljusare. Verkligen en bra utställning över Stockholm från 1500-talet och framåt .
   Önskar er också en trevlig torsdag.

 2. Det är viktigt med museer, men av någon anledning så brukar jag hoppa över dom. När jag väl är där så uppskattar jag det verkligen! Kram och tack för ett trevligt besök!

  1. Stockholmshistoria tycker jag om och här serverades den i en lagom portion. Stadsmuseet har varit stängt i några år för ombyggnad så det är länge sedan jag var här. Så nu har kunskaperna fräschats upp. Kram!

 3. Detta museum har jag aldrig varit på. Det var mer så förr i tiden att åkte man till Stockholm eller Göteborg, så gick man på något eller några museum. Det gäller att ha tiden.
  Tack för att jag fick följa med på vandring idag, det blir sent, överhuvudtaget i bloggens värld, ligger lågt.
  Ha en trevlig torsdag och stor kram!

  1. Jag har varit här flera gånger innan det byggdes om men nu kändes det ljust och luftigt. Tror egentligen inte att det tillkommit så mycket men presentationen är helt annorlunda. Jag gillade verkligen besöket och jag gillar ju Stockholms historia också-
   Önskar dig också en fin kväll. Solen skiner nu så fint i Stockholm och jag sitter på balkongen en stund och blickar ut över nejden.
   Stor kram!

 4. Vilket trevligt museum! Bra att det har byggts om för det behövs för att inte kännas otidsenligt. Stockholms historia är intressant så dit skulle jag kunna tänka mig att gå.

  Kram och god kväll!

  1. Ett besök här är riktigt trevligt och man får en bra överblick hur tillvaron tedde sig här från Gustav Vasas tid och fram till 1950-talet. Jga har varit här flera gånger innan ombyggnationen. Trevligt då också men betydligt mer trångt och murrigt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 5. Det verkar vara en museidag idag. Hos dig Stadsmuseet och hos Freedomtravel Hallwylska… Snackar om kulturkrockar, vad gäller innehållet på museerna alltså. Som alltid intressant bakgrundsinformation och fina bilder. Är riktigt tacksam för dina rundvandring, då slipper jag runt själv;-)

  1. Ja, tänk så det kan bli. Halwyllska har jag besökt flera gånger och även bloggat om det, senast 2017. Var ju i de trakterna där familjen bodde i Hälsingland på jobbresa då och fick veta mycket om bakgrunden till familjens förmögenhet. Ett besök där är trevligt och med en trevlig innergård/bar/restaurang.
   Och museerna är båda trevliga och roliga att besöka men väldigt olika.
   Och visst är Blogglandia bra som tar oss med på olika strövtåg och besök.

 6. Jag har heller aldrig besökt museet. det är först efter jag flyttade från Stockholm som jag börjat intressera mig för museer. Ska ha det i åtanke när jag är i storstan, nu börjar listan bli lång på ställen jag vill besöka! Kram

  1. Stockholms stadsmuseum är trevligt och med fritt inträde och berättar på ett lättsamt sätt Stockholms historia från Gustav Vasa och fram till 1950-talet.
   Bra är också att museet ordnar stadsvandringar, seminarier, temavandringar och mycket annat. Allt finns med på deras hemsida. (En del dock till viss kostnad)
   Kanske får du komma till huvudstaden ett par gånger…
   Kram!

 7. Oj, ett till museum som jag inte besökt ( inte Hallywska heller), spännande inlägg och bilder! TAck för att du delar med dig!
  Kram!

  1. Tack! Man kan inte hinna allt och nu har du ju fått dig en titt här via mig. (Kan också tipsa om att innergården på Hallwylska sommartid/senare vår/ har en mysig innergård med en trevlig bar/restaurang. Även det museet är värd ett besök.
   Kram!

  1. Jag var här tidig eftermiddag, en vardag, och det var gott om plats att ta sig runt. Mycket att se . Var här då och då innan ombyggnaden men det är luftigare nu och lättare att ta del av det som visas . Läget är ju bra och lätt att slinka in.

 8. Jag har till och med varit upphängd på Stockholms Stadsmuseums en vägg, en gång för längesen,. Då jag tillsammans med andra ålänningar seglade över i olika skötbåtar och liknande med strömmingsinläggningar, knäckebröd och åländska varor, som vi sålde enligt hur det var en gång för länge sen. Ett väldigt trevligt arrangemang som pågick några år. Då blev vi förevigade alla och förevisade på museet. På det sättet hittade jag dit (vilket i och för sig är väldigt lätt) men tyvärr har jag inte varit där särskilt många gånger under senare år. Så ett återbesök måste till nu när de har renoverat, när vi nästa gång gör ett Stockholmsbesök.
  Tack igen Ditte för trevlig information.

  1. Vilket spännande äventyr att segla över havet och hit till kajen! Och det fanns nu en hel del info och bilder som visade hur det såg ut här vid Ryssgården förr. Får nog ta ännu en titt och se om jag hittar någon bild som kan hänga kvar av er. Ett besök här tror jag du skulle tycka om.
   Roligt att du kom med mig hit.

 9. Vad spännande att strosa omkring där inne.
  Just där har vi inte varit, men på flera andra museer bland annat Hallwylska som jag tycker är väldigt tjusigt.
  Stor kram och trevlig fredag….du är med i tankarna idag 😍

  1. En del Stockholmshistoria finns det och presenterat på ett lättvindigt sätt. Fint nu med de ombyggda lokalerna som ger mer rymd-
   Hallwylska är väldigt fint och deras innergård är sedan något år, sommartid, förvandlat till en mysig bar/restaurang.
   Jag har er också i tankarna i dag. Och är med men inte fysiskt.
   Hälsa alla!
   Stor kram!

 10. Intressant och lärorikt. En del visste jag och har också besökt . Men, det är fint att se och läsa om Stockholm och hur du ser och upplever saker och platser.
  Tack.
  Varm kram.

  1. Hej Wiolettan!
   Vad roligt att att du tyckte om inlägget. Stadsmuseet har ganska nyligen öppnat efter flera års renovering så det var extra roligt att titta in här. Och att ta en promenad tillbaka i historien är alltid berikande.
   Många tankar till dig. Och du är ofta med mig där.
   Kram!

 11. Vilken läbbig brand. Påminner om den i Umeå där de drog erfarenhet av eldens glupskhet och breddade gatorna.
  Intressant som vanligt och du är mästerlig på att hålla det på en nivå så att intresset inte hinner svalna. Du har en grymt hög lägstanivå som bloggare, när du rör dig runt på Stockholms gator. Mn tanke är att ha en egen kategori med ordet museum på gotlanduppochner. Är vädret för fint är det lätt hänt att museumbesök hamnar långt ner på listan. Tyvärr regnar det sällan på ön.
  Helgkramar

  1. Tack, för fina ord. Så glad jag blir. Ja, att hålla ett “mastigt” inlägg inom “ramarna” utan att det är för långt är en utmaning. Stockholm tycker jag mycket om och stadens historia är ju speciell, som så många andra städers.
   Jag läser ju både dina Gotlandsinlägg och din andra blogg med stort nöje och har lärt mig massor.Tack, för det.
   Och blir det regniga dagar så kanske det blir ett eller fler besök på museum även för din del.
   Önskar er en fin helg.
   Kram!

 12. Hur ofta inser jag inte hur mycket jag inte vet, inte sett, inte besökt men fördelen är att ha en syster som delar med sig så frikostigt!
  Stor kram från Wärmeland som är kallt, marken har fått väta!

  1. Du är så välkommen med mig och det är alltid trevligt med ditt sällskap. Vi delar det mesta.
   Här är det mer vårlikt idag och inget regn.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *