Stockholm

Stockholmshistoria på Stadsmuseet – En fortsättning

I veckan besökte jag Stadsmuseet i Stockholm som öppnat på nytt efter några års renovering. Ett trevligt besök där en stor del Stockholmshistoria berättas,  tiden från 1500-talet och fram till 1950-talet. Igår gav jag ett smakprov  på  utställningen, från 1500 och fram till 1700-talet och där fortsätter jag idag den historiska vandringen.

Vi från Stadsmuseet ner mot Gamla stan. Ett verkligt stycke Stockholmshistoria för det var här Stockholm grundades på 1200-talet.Vy från Stadsmuseet ner mot Gamla stan. Verklig Stockholmshistoria,för det var här Stockholm grundades på 1200- talet. 

Gatan

Under 1700-talet rasade pesten i Europa och den nådde även Sverige och Stockholm. För att förhindra att pesten skulle nå Stockholm blev utlänningar förbjudna att komma hit.  Men pesten hade inga gränser. Den kom hit och många dog, Man räknar med att ca. 22 000 människor blev begravda på pestkyrkogårdarna, alltså 1/3 av stockholmarna. Sedan kom 1800-talet och då hade Stockholm den högsta dödligheten i Sverige. Människor bodde trångt och vatten hämtades i brunnar som låg bredvid soptippar och kyrkogårdar.

När koleran drabbade Stockholm förstod man bättre än när pesten huserade, att sambandet mellan epedemier, smitta och dåligt vatten var stort. Allmänna vattenledningar och filter för att rena dricksvattnet gjorde stor nytta liksom att avloppsledningar grävdes ner och latrintunnor forslades ut ur stan för tömning. Stockholm blev en renare stad och dödligheten minskade kraftigt.

Mer Stockholmshistoria. En gatubild från mitten av 1800-taletMer Stockholmshistoria. Gatubild från Stockholm i mitten av 1800-talet.

Ett vattenledningsrör i trä från mitten av 1800-talet.

I ett barnhus

kunde föräldralösa barn få bo och arbeta från det de var sju år gamla. De fick lära sig ett hantverk och arbetade i barnhuset för kost, kläder och logi och varannan dag fick både flickor och pojkar gå i skolan men i övrigt inte lämna barnhuset. När de fyllt 12 år ”åkte de ut” och fick i fortsättningen klara sig själva.

Mer stockholmshistoria. Ett "barnhus" där föräldralösa barn mellan 7 och 12 år kunde få bo och arbeta ,Mer Stockholmshistoria. Ett ”barnhus”  låg på Drottninggatan i Stockholm och här bodde barn fram till slutet av 1800-talet då  byggnaden jämnades med marken.

Industristaden

Alltsedan Stockholm grundades har staden vuxit och här har arbetskraft och kunskap utifrån betytt mycket för utvecklingen.  I slutet av 1800-talet flyttade hundratusentals människor från landsbygden till Stockholm. Jordbruket gav inte längre tillräckligt med jobb och Stockholm erbjöd arbetstillfällen. Villkoren var ofta usla och hårda och tillvaron blev inte så lyckosam som man tänkt sig.  Detta har verkligen författaren Per Anders Fogelström skildrat bl.a. i sin ”Stockholmsserie”.

Många, man räknar med att ca. 30 000 stockholmare,  mellan 1880 och 1930 emigrerade till Amerika för att få ett bättre liv-

Kanske den packning som skulle med antingen till Stockholm eller till Amerika.

Stadsbarn

Livet som barn i Stockholm var hårt vid sekelskiftet 1800-1900-talet. Föräldrar arbetade och större syskon fick ta hand om de mindre och ofta drev de runt på gatorna. Spädbarn blev sjuka av dåligt blandad välling eller mjölkersätttning och många dog i olika magsjukdomar.

Men det fanns också rika stockholmsfruar som organiserade välgörenhet för att ge fattiga barn mjölk och mat.  Även en förening, ”Mjölkdroppen”, bildades 1901 på Södermalm i Stockholm. Här kunde mammorna hämta kontrollerad komjölk till sina barn. Barnkrubbor, där små barn fick vara när föräldrarna arbetade, fick också sin ranson av mjölk och mjölken var viktig.Välgörenheten på detta sätt var viktig fram till 1930 då olika insatser från samhället delvis ersatte välgörenheten.

 

Mjölkflaskor i olika varianter.  På dessa ”Mjölkdroppscentra ” fanns också en våg så att man kunde följa upp barnens vikt.  Från 1940- talet kom barnavårdscentraler att ersätta ”Mjölkdroppens” verksamhet.

En hel del Stockholmshistoria har jag upplevt. Och när jag sedan kom ut på ”Ryssgården” med mängder av byggnationer och människor på gång så blev kontrasterna påtagliga. Men jag konstaterade nu som jag så ofta gör att ”allt var  inte bättre förr”.  Är man i Stockholm så tycker jag det kan vara värt en extra omväg för att titta in på Stadsmuseet och ta del av just Stockholms historia. Och det är gratis entré.

20 svar på ”Stockholmshistoria på Stadsmuseet – En fortsättning”

  1. Tack, då fick jag mig en dos av stockholmsluft igen med fin vandring och fantastiska bilder.
    Historia är fantastiskt intressant men man ska ju vara på plats. Kanske kan bli någon gång, jag får väl träna på Stockholm.
    Fredagskram och ha det gott!

    1. Tack! Jadå, lika bra att du nu vänjer dig vid Stockholmsluften. Och ”allt var ju inte bättre förr”.
      Kram och trevlig kväll.

  2. Tänk att framsteg alltid är dyrköpta. Många gånger i form av liv. Tack och lov lärde man sig vikten av rent vatten i alla fall! Kram

    1. Visst är det så! Och Stockholm var ju länge, precis som många andra städer, väldigt smutsig. Inte minst Gamla stan Och rent vatten gör ju så mycket. Och jag kan tycka att vi här slösar med det. Vi duschar i ”kranvatten” och vi dricker ”kranvatten”.
      Tänker på er och undrar om ni tänkt er till Alaska…
      Kram!

  3. Det är helt klart et museum i min smak. Stadens historia är intressant och mycket har hänt i vårt land. Villkoren har förändrats och förbättrats för många. Nästan alla städer var ju förr smutsiga och fattigdomen stor. I Malmö var det likadant och vissa av stadens centrala delar var förr rena slumområdena.

    Kram och ha en härlig kväll!

    1. Kommer du till Stockholm är det lätt att titta in här och få en dos av Stockholms historia och se hur staden växt fram och ändrats.
      Och visst var det flera lite större städer i Sverige som var smutsiga och med stor fattigdom. Och idag har vi helt andra områden som inte direkt är attraktiva att bo i.
      Kram och trevlig kväll.

    1. Ja, vår historia har ju påverkat oss på många sätt. Och ibland blir det mer påtagligt.
      Önskar dig också en fin kväll. Mr B hälsar.
      kram!

  4. Allt var bättre förr sägs det, men kanske inte ändå 🙂 fina bilder jag har läst att du ha r det bra o mat o goda vänner är ett säkert kort fin kväll bästa Ditte KRAM

    1. Nej, jag tror inte att allt var bättre förr. Men säkert en del…
      Jag har det bra med en hel del trevligheter som händer.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram!

    1. Visst är det. Så bara att titta in nu. Jag var här då och då innan det stängdes för ombyggnad och har alltid tyckt om att titta in här för en dos Stockholmshistoria.

    1. Vad trevligt! Jag tror du kommer att tycka om ett besök här. Jag var här då och då innan ombyggnaden men nu känns det mycket luftigare. Också lättare att ta till sig av stadens historia som finns uppdelad på tre plan.

  5. Tusen tack även idag! Du har så rätt, allt var inte bättre förr, absolut inte. När du skrev om att många stockholmare emigrerade till USA tänkte jag direkt på Vilhelm Mobergs utvandrarsvit Kristina från Duvemåla. Nu var hon och familjen inte från Stockholm, men ändå.
    Historia har aldrig varit min styrka, men när du berättare sitter jag som klistrad framför datorn:-)

    1. Jättetrevligt att du gick med här. Nej, jag visste inte heller att det var så många som lämnade Stockholm för ett liv i Amerika utan man tänker mest på Mobergs böcker och Småland och Blekinge.
      Historia gillar jag ju rent allmänt och just Stockholmshistoria har jag lite ”snöat in på”.
      Roligt att du hänger med på mina historiska turer. Du är alltid välkommen med.

  6. Jag blir verkligen intresserad av detta museum, så spännande historia! Och nästan ofattbart hur livet såg ut förr i tiden. Har ju läst Fogelströms Stockholmsserie, som ju är helt fantastisk! Min man har inte heller varit på detta museum, så det ser vi fram emot att få besöka !
    Kram och trevlig kväll!

    1. Ett besök här är trevligt och lättsamt att ta del av den Stockholmshistoria som visas . Och sedan är det ju nära till lite trevloga ”vattenhål” dessutom. Att det är gratis entré är också sympatiskt.
      Kram!

  7. Jag är lite imponerad över dessa barnhus. Okej att de hade sina begränsningar men tanken var faktiskt god och de hjälpte säkert många barn till en bättre framtid. Mycket att se, mycket att lära på det museet. Varför tyckte man att museer var dammiga och mossiga när man var yngre? Förmodligen är det så att man själv numera är både mossig och dammig, o då funkar det liksom bättre ihop, haha. Nu ska jag spana in barnbarnen också

    1. Stadsmuseet är trevligt att besöka och man får en bra inblick i hur livet tedde sig i Stockholm från 1500-talet fram till 1950. nu när museet renoverats kändes det ljusare och lättare att ta till dig informationen. Bra också att det är gratis att gå in.
      Ja, förr i barn/ungdomen kändes museum ganska tråkiga och jag tror också mycket då presenterades på ett tristare sätt. Numer är de flesta museer mer interaktiva och utställningar visas på ett sätt som även barn kan ta till sig.
      Kram och natti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *