Foto

Sova – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

 Sova är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig  går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. På hemsidan (länk ovan) finns orden veckovis angivna för hela året. Och det är  verb som gäller. Här är det verkligen är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med.Bilderna som medverkar, utom den sista, är hämtade från bildarkivet.

Kina. Peking. Ögonblicksbild. Visst är det lika bra att passa på att sova när det går.Bild från Peking mars 2018. Visst är det lika bra att sova om och när man kan.

 

Sova

är något som man kan göra på en hel del olika sätt och på olika platser. Under nästan fyra år, 2007- 2010 och delar av 2011bodde och jobbade jag i Peking. Verkligen en fantastisk möjlighet med många upplevelser och erfarenheter. Ett minne för livet. Och i mars 2018 gjorde vi en resa tillbaka och sovbilderna är hämtade från den resan. Peking är en stad som lämpar sig fint för cykling och promenader och motiv vad gäller ögonblicksbilder saknas inte.

KIna. Peking. Oftast är arbetsdagarna långa, 10-12 timmar eller mer så att sova en stund brukar gå bra även utomhus. Arbetsdagarna i Peking är ofta 10-12 timmar och ibland mer. Så att sova där det går ser man många som gör.

Observera skorna på kanten. En ögonblicksbild, tagen under “gång”  när vi passerade.

Ett stort IKEAvaruhus finns i Peking och besökarna är många. Känns lite hemtamt att komma hit och se svenska namn på produkter och likaså se att svensk mat serveras. Men det finns också en del av den gigantiska restaurangen som också serverar kinseisk mat. Och man kan handla från båda.

Här på varuhuset är det en ganska vanlig syn att man ser besökare som genast somnar när de provsitter eller provligger möbler.

IKEA i Peking. Barnet tittar på tv och mamman har somnat in en stund i soffan. Så säkert var den bekväm. 

Kina. Peking. IKEA. Fåtöljen verkar bekvänm att sova i. Visst går det bra att sova en stund även i fåtölj.  En från personalen står bredvid men just här var det ingen som behövde hennes hjälp.

Så landar vi då hemma i Sverige. Men fortsätter att sova.

Bild från 12 januari 2010. Här är äldsta barnbarnet Max nyfödd och sover hos sin moster Helen. håller Stort GRATTIS MAX! Idag fyller du hela 11 år.

Uppsala. Lennakatten. Att sova på ett tåg och i mammas famn ser skönt ut. Sova kan man också göra i mammas famn. Här är det yngsta barnbarnet William (idag 7 år) som somnat i mamma Livs famn. Vi har varit på en heldagstur med Lennakatten, en museiejärnväg,,som utgår från Uppsala.

Här är det jag som sover gott hemma. Och visst kan man bli sömnig av att se alla andra som sover.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

54 svar på ”Sova – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Otroligt att man kan somna på IKEA, men har man jobbat 12h så går det säkert….
  Men jag skulle nog inte lyckas, det känns inte tryggt att sova varken i cykelkärra eller på varuhus.
  Idag skiner solen på snöiga och hala vägar….bäst att ta det försiktigt och åka i god tid till eftermiddagsjobbet.
  Grattis till födelsedagsbarnbarnet!

  1. I Peking såg vi ofta att många sov och gärna på IKEA. Även i sängarna och bäddade ber sig. Men överlag, även ute, var det många som sob några minuter då och då . Hårda och väldigt långa arbetsdagar. Och ingen 5-dagarsvecka.I Peking är det tryggt så man behöver inte direkt oroa sig.Det ligger inte i kulturen att råna någon eller bete sig illa. Har många gånger där vandrat hem i natten och aldrig något konstigt.(Väldigt stränga straff dessutom) Värre då med både små och stora städer här.
   Sol här också så jag ska ut ett par timmar. Hoppas det inte är så halt.
   Kör försiktigt.
   Ja, tänk att max idag är 11 år. Han var tre månader första gången han kom till oss i Peking och hälsade på. Jodå, föräldrarna var också med.

 2. Det var stor variation på sovplatserna. Det är härligt att se på små barn när de sover. Jag minns hur det var att man kunde sitta hur länge som helst och beundra de små liven. De är ju faktiskt små underverk. Mannen som satt skorna på kanten verkar väldigt ordentlig. Stort GRATTIS till 11-åringen!

  1. Ja, en hel del udda platser att sova på finns det ju men även där är det kanske endast fantasin som begränsar. Många i Peking jobbar väldigt hårt så att ta en sovpaus en kort stund unnar jag dem.
   Ja, tänk dessa små barn som kan sova sig genom mycket.
   Att Max idag blir hela 11 år är nästan svårt att förstå. Men åren har gått fort.Väldigt fort.

 3. It’s great to see all the places you can sleep in!
  That wouldn’t be possible here in Germany 😉
  Except as a baby in the mother’s arms.
  A great series, perfect for the topic of sleep.
  best regards

  1. Thank you! It is the same here in Stockholm, Sweden. You can not sleep anywhere except if you are a baby.
   Best regards

 4. GRATTIS till Max 11 år.
  Roligt med sovbilder både från utlandet och på hemmaplan.
  Jag kom att tänka på en man, kinesisk ( eller annat asiatiskt land ) turist tror jag, som satt och sov utanför en affär i Bangkok.
  Antar hans fru, eller annan i sällskap, var inne och handlade!
  Hoppas du fick en trevlig promenad i fina vädret.
  Snöstorm här, få se om jag går några meter utanför porten bara!

  1. Tack! Ja, åren har gått- Vi var ju inte hemma när max föddes utan i Peking. Men han kom redan som tre-månaders baby. Och sedan blev det fler besök.
   Vi skrattade gott åt alla kineser som kunde sova på de mest udda platser. Men de jobbar så hårt att det är lika bra att vila när man kan. Jag avverkade 7 km idag med pauser och det var så vackert väder. Och det måtte vara mängder av människor som “jobbar hemma” för det var nästan kö på kajen.

 5. Vilket roligt ord att tolka, och perfekt tillfälle att få med den fina bilden på Max på hans födelsedag. Grattis till honom!
  Vilka långa arbetsdagar det är i Kina, svårt att tänka sig för en annan som är stolt över att klara 6 timmar. Kul att se skillnaderna mellan länderna, att dom sover lite varstans, men samtidigt sorgligt att tänka på hur utmattade dom måste vara efter jobbet.

  1. Sanna har i år gett oss verb att tolka och det är jätteroligt. Om du vill hoppa på någon gång så gör gärna det. Man behöver inte alls vara med varje vecka. I länken som jag har till Sanna hittar du info.
   I Kina jobbar man väldigt mycket och med långa dagar. 10-12 timmar och ibland mer. Skolbarnen har också långa dagar oftast från 07.30 -16.30 -17 och sedan har de läxor att göra i flera timmar. Även de yngsta. Och sedan kan det tillkomma olika privatlektioner. Så också på helgerna (Ofta fick extralektioner på helgerna)
   Men trots långa dagar som många har så hör man sällan någon klaga. Flera har också ett par jobb för att kunna låta sina barn så småningom gå på universitet som kan kosta pengar.
   Tack för hälsningen till Max. En så fin kille. Han ger oss så stor glädje.

 6. Att folk kan somna på IKEA förstår jag inte men med så länga arbetsdagar är det nog inte svårt. En av mina kollegor somnade sittandes i en soffa i personalrummet och det fick hon höra. Även kollegan som började snarka under en föreläsning påminns lite då och då 😉

  Som vanligt bjuder du på en snygg tolkning och passande bilder!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Vi har skrattat åt detta många gånger. Vi har även sett dem nedbäddade i sängar. Men hittade tyvärr inte de bilderna nu.
   För egen del har jag svårare att somna på udda platser. Men är man tillräckligt trött så. Jag vet en som berättade att pappa vid ett par tillfällen stått och sovit. Men jag är tveksam till det.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

  1. Ja, några blev det. Och de från Peking är ögonblicksbilder och jag gillar dem verkligen. Sen gillar jag förstås de sovande, fina barnbarnen. Favoriter!

 7. Hahaha, känner så väl igen detta. Asiater är fantastiska på att ta sig en tupplur, både här och där. Vi har haft mycket roligt åt sovande människor genom åren.
  Tack för ett roligt inlägg 😂

  1. Tack! Kan tänka mig att du känner igen detta med att man kan sova lite varstans. Men långa dagar och hårt jobb tär på kroppen. Här var det ju ögonblicksbilder och jag gillar dem verkligen.

 8. Skrattade gott åt kineserna som sov. Jag menar det var ju inte direkt obekväma stolar de sov i. Undantag killen som sov i sin trike. Det såg aningen obekväm ut.
  Att somna på Ikeas sängavdelning – var inte det en reklamfilm en gång för länge sedan, då de visade svenskar som slocknade direkt när de sjönk ner i de bekväma IKEA sängarna. De kanske hade dina scener från Peking som förelaga. Det skulle inte förvåna mig.
  Stort GRATTIS till Max. Han böjar bli tonåring den fina killen. Hoppas han firade sin födelsedag ute i snön i det fina vädret. Kul att se både Max och William som små. Har ju följt dig ett tag, så det är alltid roligt att minnas när de var yngre.
  Å japp, du sov så sött där. Trodde nästan att du skulle lägga upp bilden från er senaste resa till Asien, då ni hade sängplatser på planet. Minns det inlägget.

  Bra jobbat där igen!

  1. Tack!Vi har under våra resor i både Kina och resten av Asien sett många sovande personer på de mest speciella ställen- Här i Peking såg vi också de som bäddade ner sig i sängarna, men tyvärr hittade jag inte de bilderna. (Tror de finns på ett usb minne eller så.)
   Ja, Max är idag hela 11 år. Denna fina kille. Har pratat med honom två gånger idag och det är ju en fröjd bara det. Vi ska fira utomhus på söndag i Uppsala och det ska bli jätteroligt. Men han blev firad både rejält hemma och i skolan. Tänlk, han var en liten kille på tre månader första gången jag såg honom och det var i Peking. Sen blev det ju för hans del flera resor dit.
   Nej, här på bilden sov jag. Ryggen var trött och det var maken som tog bilden häromdagen. (Hör till ovanligheterna att jag vilar/somnar mitt på dagen)
   Sängplatser på en långresa tar jag gärna igen om det nu blir en sån igen.

 9. Så underbara foton på alla sovande!
  Och det är precis vad jag har gjort idag, sovit hela dagen till kl 16.30, missade visst solen som har lyst idag, lite typiskt!
  Fint tolkat på temat sova, där jag hade platsat bra in idag!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Och det är ju ögonblicksbilder.
   Skönt att du sovit idag. Men du behövde det och solen hoppas vi kommer även en annan dag. Jag har varit ute i ett par timmar, 7 km och det var skönt. Men jag är ju ledig.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Hej 12 januari är en poppis födelsedagen 🎂 vår Elis blir 29 år , sonhustru My 34 år och min systers barnbarn 19 år, firande på olika håll i år … I hopp om att fira tillsammans nästa år.
  Nu är det dag att sova🛌 Önskar er en fin tjugondag knut dag i morgon.🎄

  1. Vad roligt att Elis också har födelsedag den 12 januari. Stort grattis till er och honom och de övriga av de era som fyller år denna dag.Ja, nu är det knepigt med firandet. Vi ska fira utomhus med Max på söndag och när döttrarna fyllde 40 sågs vi i Hagaparken. Men vi får ta igen det senare i år. För visst ska det väl bli bättre.
   Önskar er detsamma.

 11. Vilken stor mysig kudde du har att sova på. Jag har istället fyra mindre kuddar i sängen, varav två alltid är ockuperade av pälsklädda varelser.
  Och bilderna från Kina är helt ljuvliga. Jag som aldrig lyckas somna någon annanstans än hemma i sängen har förmodligen aldrig jobbat tillräckligt hårt. Men, detta med kunder som sover i möbelvaruhus har jag hört talas om tidigare, vet inte om jag tycker det är helt okej ….men om det inte gör personalen och butiksägaren något så är det väl en annan femma.
  Jättehärligt inlägg, fast jag blev pigg och inte sömnig! Kram

  1. Jag har denna stora kudde men också några till. Dock inga pälsklädda varelser att dela dem med. Men min arn/axel upptar en eller två kuddar. Jag har också svårt att sova på udda ställen och bilderna från de sovande jag sett i Peking är ögonblicksbilder. I Peking såg vi vid ett par tillfällen några som bäddat ner sig i sängarna och somnat. Har en bild men hittade den inte. Men där kom vakterna och väckte dem. Många kineser arbetar ju väldigt hårt och kan ha ett par jobb så att somna lite varstans om det finns några minuter kan jag förstå. Att jag sett det en del just på IKEA beror ju på att det i är ett unikt varuhus på sitt sätt där man kan testa möblerna. Även på IKEA här i Sverige kan man ju testa möblerna men i vår kultur så somnar man kanske inte. Kan le när jag ser bilderna och tänker mig tillbaka. Roligt att jag kunde pigga upp dig.
   Kram
   Kram

  1. Tack! Jag gillar också de här ögonblicksbilderna på de sovande kineserna. Men många jobbar extremt hårt så jag kan förstå att man tar sig en lur några minuter när man kan. Barnbarnen är fina. De var det då och är det än idag. Ger mycket glädje.

 12. Om kinesrna som sover på cykeln, är det någon som stör/väcker när de behöver skjuts eller låter man dem sova? Lite kul att de bäddar ned sig på Ikea, haha! Det är väl ajabaja i Sverige, skulle jag kunna tänka mig. I alla fall i skyltningarna.

  1. De sover inte så hårt och vaknar genast om det är jobb som väntar.
   Här går vi kanske inte lika långt men det står ju på IKEAS sängar att man kan provligga. Och varför då inte gå “all in”. I Sverige tror jag inte man skulle komma på tanken. Men lika bra att testa både kudde, täcke, säng och lakan. Hittade inte min bild på just detta. Men så vanligt är det inte. Det är det däremot att somna i en soffa eller fåtölj. En kort stund.

 13. Haha, att sova på IKEA eller på gatan skulle vara otänkbart för mig, men personerna på bilderna ser ju verkligen avslappnade ut. Kul att du var framme med kameran och föreviga deras sovstunder. Och det stämmer som du skriver, sömn ser lugnande ut och man blir nog lite sömnig av att se andra sova.
  Fin sovbild på dig 🙂
  Må gott !
  Kram

  1. Ja, här är det nog så- Men att sova en stund på gatan där man befinner sig är ganska vanligt runt om i Asien. Risken för att bli rånad är inte helle direkt påtaglig. Detta med att se sovande personer på Ikeavaruhus i Asien är ganska vanligt. Vi har sett detta på flera platser.Och IKEA inbjuder till det med en del av sina möbler. I Sverige skulle nog ingen komma på tanken.
   Önskar dig en fin fortsatt vecka.
   Vädermässigt ser det lovande ut här idag.
   Kram

 14. Snygg tolkning igen! Jag tror inte att jag nånsin sett någon sova i möblerna på IKEA, men då har jag aldrig besökt IKEA i Peking heller 😀

  Stort GRATTIS till Max! Undrar hur tårtan såg ut… Det brukar ju vara rena rama mästerverken!

  Ha en fin dag 🙂

  1. Tackar! Vi har sett folk sova även på andra av Ikeavaruhus i Asien och varför inte vila sig lite.
   Max tackar. Eftersom vi inte kunde ses i går blev det ingen specialtårta som moster Helen gjorde nu. Men Liv hade gjort en riktigt fin tårta så Max var väldigt nöjd med den.
   Strålande sol här idag. Inte ett moln just nu. Men man vet aldrig.
   Trevlig onsdag.

 15. Kul att du kan visa så många olika sovställningar och sovplatser. Är man tillräcligt trött går det visst att sova lite överallt!
  Ha det gott!

  1. Kunde inte låta bli att ta med dem. Och det är ju är ögonblicksbilder. Är man tillräckligt trött kan man nog sova lite varstans. Har dock inte hänt mig.

 16. Jag blir allt väldigt sömnig av att se dina sovande bilder. Men själv skulle jag skämmas ihjäl om jag somnade på IKEA eller på en restaurang eller på någon annan offentlig plats!

  1. Jag vet ju att många kineser och andra asiater jobbar så hårt så jag kan förstå att sömnen kan inträffa. Det är ju inga långa stunder…Detta var ju ögonblicksbilder. Har sett liknande runt om i Asien att man kan somna lite varstans. Värmen gör ju sitt till också. För egen del så somnar jag inte så lätt. Och inte på en offentlig plats.

 17. Sova långt sova kort, sova power, sova växa, sova vila! Fina sovabilder Ditte!
  Fin samling sova, livets alla skeenden. Efter vakenhet kommer sömn, ibland kan den dröja.
  Stor kram och grattis i går till barnbarnet!

  1. Tack, Tove! Och några var rena ögonblicksbilder. Ja,tänk att Max är hela 11 år nu. Tiden har gått fort. Hoppas kunna vara med att fira honom utomhus på Söndag.
   Stor kram

 18. Härliga bilder av “sova” sött ser det ut med alla sömntutor ,-)))
  ögonblicksbilder ,-)
  Ja man slocknar då och då!
  Grattis till barnbarnen som fyllt år . Så sött en liten och en lite större! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Här blev det en del ögonblicksbilder över de som somnat. Och det ser rogivande ut och säkert behövligt.
   Tack för grattishälsningen till barnbarnet. Tänk 11 år sedan han kom till världen. Tiden har gått fort.
   Ha det bra du också-
   kram

 19. Det slog mig också när vi bodde i Peking hur kineserna kunde sova lite överallt och när som helst. Helt lugnt och tryggt utan risk för att bli rånade t.ex. En av fördelarna med att de lever i ett land där det alltid finns vakter överallt. Underbara bilder på barnbarnen!
  Kram från Ingrid

  1. Kan förstå att du också la märke till detta. Men att sova en stund när det är möjligt är både kineser och asiater bra på och många jobbar ju väldigt hårt.Vi såg detta med sovandet under de fyra år vi bodde i Peking och även under resor vi gjorde tunt om i Kina och i Asien överlag. När vi sedan kom tillbaka till Peking 2018 var det likadant. Man sover där man kan och när man kan.
   Barnbarnen är stora idag och fortfarande så fina och ger oss alla stor glädje.
   Kram

 20. Det var många olika platser att sova på och alla var inte lika bekväma som på IKEA. 🙂
  Det ser lite roligt ut med sovande kunder på IKEA men det är lätt hänt att man blir trött av att gå runt i varuhuset, så nästa gång ska man kanske ta sig en tupplur? 😉
  Så söt Max var i sin lilla mössa och William ser ut att sova gott i mammas famn.
  Fin twist på inlägget med sista bilden där du sover gott.

  1. Tack!Bekvämlighetsgraden varierar helt klart. Men är man tillräckligt trött så kan nog en del sova var som. Alla bilder från Peking är ögonblicksbilder och här var det en ganska vanlig syn att man sov när man kunde. Hårt jobb och långa dagar har ju många.Har skrattat gott åt IKEA bilderna. Och man provar ju verkligen komforten. Hade ett par “sängbilder” från IKEA med sovande personer som var nerbäddade men hittade dem inte just nu. Max var så liten när han föddes och fick ha den här mössan på för att hålla värmen. Här på bilden var han nog bara timmar gammal. Och William sov så gott här efeter en lång utflyktsdag.
   Jag fick ju ansluta mig till de sovande. Maken tog bilden och jag visst det inte.
   Trevlig kväll.

 21. Underbar tolkning TACK
  Att kunna somna vart man än befinner sig är en gåva, önskar att jag kunde göra det ibland. Men som sagt arbetar man hårt i 10-12 timmar per dag måste man lära sig att ta vara på tillfällen till sömn.
  Ja man blir verkligen trött av att se när andra sover 😉 nästan så jag funderar på en vila efter ha läst alla dessa sovande bidrag 🙂
  Kram

  1. Tack, själv! Och det är så roligt att fundera i bilder kring orden vi får. Just dessa ögonblicksbilder är jag så förtjust i och precis så här var det. Man jobbar mycket och hårt och sover en liten stund bär det går och var det faller sig.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *