Kina Peking

Bilder från ögonblick i Peking som fångats under gång

Att promenera runt i Peking är som att befinna sig på en teater där scenerna hela tiden  ändras. Ibland finns ett samspel mellan “aktörerna” och ibland inte. Både inre och yttre bilder från  dessa ögonblick är spännande. Man passerar något snabbt, eller något passerar mig och jag fångas av det. Kontrasterna är ständigt närvarande och påtagliga.  Dels finns det supermoderna där Sverige och Europa känns som väldigt långt efter och dels finns allt det gamla. Peking är en stad där det gamla hela tiden möter det supernya och det vill till att hänga med. Eller också inte. Tiden kan för ett tag. Och jag gör det gärna. Ingen brådska utom när jag ska passera de fyrfiliga gatorna. Men jag följer lokalbefolkningen och minns att jag faktidkt bott här i nästan fyra år. Bilder och minnen från den tiden finns med mig.

Bilder från just här och nu är lätta att fånga i Peking. Ambulerande frisör. Ambulerande frisörer finns det fortfarande gott om i stan. En klippning för sådär 15 kr. Kunderna sitter i kö- 

Bilder fångade under gång

Träden ska  också klippas och bli vårfina.

Även planteringar ska tas om hand. Och det är ingen brist här på arbetskraft. Snabbt går det och fint blir det.

Nya växter planteras.

I Pekings gamla hutonger strosar vi gärna och de bilder och upplevelser som vi fåt påminner om en svunnen tid Lakan och täcken vädras och tvättas. Här i ett renoverat hutongområde.  (Obs! De nymurade husväggarna)

Gamla hus renoveras  i många  hutongområden. Och fint blir det.  (Har skrivit om hutonger här och förklarat var det är.) Väldigt roligt att de renoveras och tas om hand.

Mycket att titta på är det. Och rejält trångt.

Många av dessa hutongområden innehåller stora hus, en “courtyard” där man nästan kan gå bort sig.  Hus som är toppmoderna och där tjusiga villor hemma kan ligga i lä. Det är heller inte direkt små bilar som parkeras här.

Trångt är det att köra här. Och även att parkera. (De parkerad ebilarna tillhör de som bor här.)

Verkligen mysiga kvarter att strosa i. Och jag tar med mig bilder hem både i kameran och i huvudet.

De röda lyktorna är kvar sedan det kinesiska nyåret och piggar upp.

Man kan även vila sig i form. En “powernap” kan vara välbehövlig.

 

 

 

38 svar på ”Bilder från ögonblick i Peking som fångats under gång”

 1. Så fina och intressanta bilder. De röda lyktorna är verkligen fina och lyser upp. Jag förstår att man kan strosa omkring hur länge som helst.
  Ha en fin fortsatt resa!
  Kram!

  1. Tack! Ja, mycket finns att se och folklivet är ju utomhus. Att strosa runt här i stan är som att vara mitt i ett stort skådespel. Och jag trivs.
   Kram och trevlig fredag.

 2. Ha ha vad roliga bilder! Klippning ute i det fria, en klättrande trädbeskärare, nyårslyktor och byggarbetare och glada färger. Mumma att titta på!

  1. Lite annorlunda mot gatulivet hemma är det- Här finnns det ju arbetskraft och man jobbar hårt och mycket. Kul att du gillade bilderna.

 3. En trevlig rundvandring och spännande ögonblicksbilder! Jag är så glad att du delar med dig!
  Om du kanske minns så är jag med i något som heter Postcrossing … igår skickade jag ett vykort till en student på ett universitet i Peking 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Vad trevligt att du gick med. Och här hittar jag bra. Ingen risk aatt du kommer bort. Vad roligt att du skickade ett vykort till en student i Peking. Och jag vet att det är uppskattat. Många kineser, ofta studenter, vill bli fotograferade tillsammans med oss. Så var det för flera år sen när vi bodde här och så även idag. Detta med Posrcrossing måste jag kolla upp. Verkar jättetrevligt.
   Ögonblicksbildern aär många och stundtals är det svårt att hänga med på allt som sker. Men jag ligger i.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram!

  1. Mycket finns att titta på överallt. Hela stan är som ett skådespel. Had eglömt lite av det.
   En hel del länner iv igen och mycket är nytt.
   Önskar er också en bra fredag. Och god bättring till Anders.

 4. Ambulerande frisörer var ju roligt! Och de fina röda lyktorna var väldigt tjusiga!
  Ska bli så kul när vi ses sen och få höra mer om er resa!
  Stor kram

  1. Här är det gott om ambuleraden frisörer och barberare och en del annat också. Mycket att titta på är det.
   Lyktorna piggar upp men jag undrar hur länge de ska vara kvar…
   Ha det bra och trevlig fredag.
   Stor kram!

 5. Vilka underbara bilder! Det är så härligt med sådana där “typiskt fångade bilder”, jag älskar dem! För egen del är jag precis på väg till frissan och något säger mig att det kommer att kosta mig något mer än 15 kronor…

  1. Tack! Visst är det härligt med allt spontant som man kan se i denna del av världen.
   Trevligt med frissan och nog blir det lite dyrare alltid.

 6. Härliga bilder du bjuder på, sen är det så skillnad på där o här o det kanske är det som gör det hela så spännande 🙂 tack för du delar med dig stor kram å njut på

  1. Här på gatorna är det som att befinna sig mitt i något och jag gör dte så gärna. Trivs att vara på plats i Peking.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Vad trevligt med Bangkok. Men jag förstår att kontrasten mot Huay Yang är stpr.
   Önskar er fina dagar i Hong Kong.

 7. Wow, så mycket spännande och vackert du hittar i Peking. En stad jag aldrig haft någon längtan till, dina inlägg gör att jag blir nyfiken på sta´n…. 🙂

  Nya teglet på hutonghusen, vilket arbete som ligger bakom det! Väldigt vackert, liksom de röda lyktorna, finns väldigt mycket vackert att upptäcka där i den folkrika staden. Språket är förstås ett problem. Hur är det med kinesernas engelska-kunskaper? Folk i vår ålder, har de läst engelska? Yngre?

  1. Peking är verkligen en kontrasternas stad och gammalt och nytta möts och samsas. De flesta som varit där, som vi känner till, har tyckt om staden och det de sett. Men man tycker ju så olika. Vi hmanade ju där mesta av en slump och skulle stanna ett halvår. Men det blev till nästan fyra år. (Jodå, vi var hemme till jul och sommar)
   Idag talar många yngre engelska men bland de äldre är det inte så vanligt. (Tänker här osökt på fransmän som sällan talar annat än just franska.) Men även om man inte kan engelska försöker kineserna vara mycket behjälpliga.Jag kämpade på med att lära mig lite kinesiska när vi bodde där, inga tecken, men att hjälpligt att mig fram i vardagen. Och se, det finns kvar en del av detta.
   Fler inlägg kommer om det mer dagliga livet i Peking. Och väl värt att tas upp är att det är en så ren stad. Inte ett skräp! Och det är gott om papperskorgar och man sorterar sopor. (Men det kommer. )

  1. Tack! Ja, peking är en stad där mycket händer och man får vara med så man inte missar något för det är lätt hänt.

 8. Vilka härliga ögonblicksbilder från Peking! Många gånger blir den sortens bilder bättre än planerade bilder. Dessutom är det intressant att dokumentera vardagen och gatulivet.

  Kram och god fredag!

  1. Tack! Ja, man får hänga med icg ligga i för det är mycket som hinner hända på några ögonblick. Och roligt att visa lite av “vårt” Peking som man annars kanske inte ser.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Peking är kontrasternas stad och här är allt möjligt. Även det man inte trodde var det.
   Kram!

 9. Så härligt att få vandra med er runt i Peking! Du fångar verkligen vardagslivet där, underbart att se!

  1. Tack!Du hade gillat detta! Och tänk dans om kvällarna utanför på trottoaren där vi bor. Bar att hänga på. Bandspelare har någon med sig.

 10. Så roligt att följa med på din återresa. Blir så avundsjuk. Har själv inte varit tillbaka sedan vi flyttade hem. Känns som om du ger mig chansen att få göra en kort liten returresa. Ha en fortsatt fin resa!

  1. Kul Linda, att du följer med. Senast jag var tillbaka var med min ena dotter Liv och hennes familj och det var 2013. Mycket har hänt och mycket gammalt finns ju kvar.
   Fler inlägg kommer och även på instagram. (Man måste ha tunnel. Allt med google är spärrat.)
   Tack! Ha det gott och hälsa de dina.

 11. Vilket skådespel, förstår att det finns mycket att titta på! Kul att kineserna är så hälsosamma och rör så mycket på sig. Å vilka färger från nyårslyktorna! Ingen snö där i alla fall, våren är väl på väg?
  Kram och fortsätt njut!

  1. Här är det ett skådespel. Man behöver bara gå ut så är man mitt i .
   Och att röra på sig är mer en livsstil. Förekommer överallt. I kinesiska skolor har barnen ofta en timmes idrott/dag. Och där ligger vi långt efter.
   Utegymmen är praktiska och kostnadsfria. Nästan varje kväll utanför vårt hotell spelades det pingis eller badminton på trottoaren och “styrdans” förekommer ofta. N¨gon har med en bandspelare och leder det hela.
   Och visst är våren på väg.
   Kram!

 12. Stort tack att du än en gång visar upp “ditt” Peking. Vilka underbara irl och ögonblicksbilder från en “vanlig” vardag i Kina. Ambulerande frisörer – härligt. Det har jag aldrig sett förut. Hur roligt som helst. Sedan kan jag inte låta bli att tänka på Ama som troligen skulle behöva fler än en papperspåse med tanke på både trafik och utrymmet för bilarna som ju är minst sagt begränsat.
  En sak som också förvånar mig är att det är otroligt rent på gatorna. Där kom min fördom på skam. Trodde det skulle vara mycket skräpigare.
  Sedan skrattar jag gott åt den improviserade tvättlinan mellan träden. Genialiskt ju:-)

  1. Jag delar så gärna med mig av “mitt! Peking och de flesta jag vet som varit där tycker om staden. Kanske lite invänjningspreiod men inte mycket. DEt komme rinlägg både om en mycket väl fungerande sopsortering och just att Peking är en så ren stad. Syockholm och många andra städer jag har bsöökt både i Sverige och Spanien och runt om i ävlrlden ligger här långt efter. Men å andra sidan är det gott om jobbare och folk kastar inte skräp på gatorna. Och låter heller inte hundar sätta sig där eller på trotttoarer. För överigt är dte bara tillåtet med små knähundar inne i stan. Ganska praktiskt. Och att åka kommunalt med hundar gör man inte. Taxi möjligen.
   Ja, Ama, skulle få det besvärligt här och jämförelsevis med mycket i Torrevieja är de krreativa parkeringarna av en helt annan dimeension. NU till första april så anses våren vara här och långlalsingar och tjocka täcken packas undan och tvätttas först-
   Mer kommer.

 13. Oj så mycket som skramlar omkring i huvudet när jag ser dina bilder. Hela stora landet Kina är ju på tapeten nu angående handelskriget med USA. Hörde idag att Kina köper upp oerhörda mängder odlingsmark i Afrika för de kommer snart inte att kunna föda hela befolkningen. USA står för motståndet, de vill också köpa men kIneserna lär bjuda över vid varje tillfälle. När jag ser mannen som beskär träden tänker jag på en bok jag läste nyligen. En förfärlig historia som hette Historien om bin. I framtiden finns inga bin kvar o därför måste äppelträden befruktas manuellt genom att människor klättrar i träden med penslar som de pollinerar blommorna med….Tänk så mycket några foton kan framkalla. Underbara foton, jag skulle jättegärna sätta mig där för att bli klippt för en billig penning. Sen kanske variationen på frisyren inte är så stor? Önskar er en skön och upplevelserik helg!

  1. Mycket skramlar även i mitt huvud och jag försöker sortera in händelser och upplevelser i fack i huvudet. Men det är svårt att honna med. Vad gäller handelskriget och är det ju inte direkt så att Kina behöver det som tillverkas i USA utan mer tvärtom. USAs bilar görs ju inte direkt i USA utan mycket kommer från KIna. Ta alla datorer, telefoner, elektronik – ja -så mycket. USA har ju gigantiska fabriker i Kina. Tror inte Herr “Trumpet” har tänkttill här.
   I Peking, denna stora stad sköts mycket fortfarande för hand av människor och det blir ordentligt gjort desutom.
   Vad gäller frisörer så har min man klippt sig hos dessa ambulerande ett par gånger och med mycket gott resultat. Dock inte jag.
   Önskar dig också en fin helg.

 14. Blott en dag- ett ögonblick i sänder. Alla dessa ögonblicksbilder.
  Talande, levande och i nuet varande, så härligt beskrivet; de som du fångade och de som fångade dig!
  Toppen Ditte!
  Stor kram!

  1. Stort tack! Ögonblicken här blir många och jag har svårt att ta in och registrera. Men några får jag med mig och bevarar på olika sätt.
   Stor och varm kram.
   Bosse hälsar!

 15. Vilka härliga bilder! En intressantoch färgstark resa med många intryck kan jag tro.
  Fortsatt trevlig resa!
  Kram Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *