Stockholm

Skymningen sänker sig i sällskap med den “blå timmen”

Det vita tunna täcke av snö som lagt sig de senaste dagarna ligger fortfarande kvar här hemma på kajen. Och visst lyser det vita upp. Frånvaron av bilar gör ju också sitt till för att snön inte ska övergå till slask även om termometern visar på på 0 grader.   Promenerar gör jag dagligen och ibland blir det dubbelt. Och igår blev det just en dubbel vända. Jag gjorde mitt på dagen ytterligare ett besök på Fotografiska museet för att se fotografen Mattias A. Klums utställninng “Vår tid på jorden”. Väldigt fascinerande på många olika sätt. Inte minst alla vackra bilder.   (Var även där i fredags)  Och senare på eftermiddagen, när skymningen var i antågande  anslöt jag mig  hemma på kajen till den promenerande skaran. I alla fall en bit.

(Längst ner i inlägget kommer på “begäran” en matig bit, en kinesisk wokrätt)

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Skymningen har just börjat sänka sig . Söndag eftermiddag hemma på kajen. Klockan är 15.30 och solen gick ner för ungefär 15 minuter sedan och skymningen börjar sänka sig.

Skymningen

och den stämning som ofta infinner sig här under skymningstiden brukar mer poetiskt kallas för “den blå timmen, på franska l´heure bleu. Detta är egentligen tiden precis före soluppgång och precis efter solnedgången. Men med lite god vilja kan man nog ge den lite utsträckt tid. En timme eller så. Och det kändes här, trots att jag var några minuter sen, som om jag gick in i det blå. Och att det ser blått ut har sin förklaring och beror på ljusspridningen.

Här längs kajen ligger många husbåtar av skilda slag  vid de kommunala båtplatserna i Hammarbykanalen (Båtarna här ska  vara flyttbara för egen maskin och ska kunna ta sig till en säkerhets och brandbesiktning.) Längs kajen är  i princip bilfritt men buss nr 57 är undantagen och kör några hundra meter längs kajen. Bussen startar i närheten, går genom stan och har slutstation i Solna och Frösundavik.

Man får se upp för bussen som här kör några hundra meter längs kajen.

Stockholm. Södermalm. norra Hammarbykajen. Kajsas kiosk. Både skymningen och den blå timmen är påtaglig. Jag har kommit 1 km österut längs kajen, till Barnängsbryggan och stannar till vid Kajsas kiosk. Här märks både skymningen och den blå timmen än mer. Men belysningen runt kiosken bidrar också till det. Kiosken har som vanligt många besökare men det är tomt på uteserveringen så här dags. 

Från Barnängsbryggan ser jag  att färjan Emelie är på väg från Lumabryggan i  Hammarby sjöstad och hit till Södersidan. Och i bakgrunden reser sig Hammarbybacken som också lyser vit av lite snö.

Här vid Barnängsbryggan lämnar jag kajen, pulsar en bit genom snön och tar en genväg över stock och sten mot mer historiska kvarter. För här på Söder så samsas det gamla ganska fint med det nya. Och ofta sida vid sida. En hel del natur finns  också lätt tillgänglig.

Skymningen övergår

i kväll. Mörkret börjar lägga sig. Jag närmar mig den nedre delen av Vitabergsparken och ser delar av den där upp på höjden. Men den ser så annorlunda ut nu när den är klädd i vitt.

Stockholm. Södermalm. Vy mot VItabergsparken. Och skymningen ligger fortfarande kvar. Jag blickar upp mot Vitabergsparken och ser den gamla trätrappan som leder dit upp. Jag går vidare och skymningen ligger fortfarande kvar men den blå timmen är inte längre så påtaglig.

Stannar till vid ett fönster i ett av de gamla husen och tittar in lite diskret innan jag går vidare.

Korsningen Malmgårdsvägen och Ljusterögatan. På ena sidan av Malmgårdsvägen finns  lite mer moderna hus  –

Och här på den andra sidan av Malmgårdsvägen finns historiens vingar kvar i de gamla husen där en del är från 1700-talet.

Möter en kille som drar kälken efter sig. Just här är det inte så bra glid men säkert har några av de närbelägna parkerna erbjudit några fina åk.

Hemma igen på kajen efter en skön skymningsrunda på drygt en timme.

Stockholm. Södermalm. Skymningen har övergått i mörker men hemma på kajen så är jag kvar i den blå timmen när jag ser restaurang Thaiboats vackra belysning som ger ett blått sken. Hemma på kajen och klockan är 16.40. Här lyser Restaurang Thaiboat upp och även om den blå timmen och skymningen är över. Mörkret har lagt sig lyser det vackert blått från restaurangens alla lampor. 

Något helt annat – Mat – Och ett recept på begäran. (Så själva inlägget är slut här)

Nu är ju inte detta alls en matblogg men idag får en kinesisk rätt ändå medverka. Och det är på begäran. Igår lade jag ut en kort filmsnutt på Instagram och flera ville ha receptet. Jag hade receptet med mig hem från Peking och det var min kinesiska lärare som visade mig och jag antecknade steg för steg hur vi gjorde.  Jag lagar gärna och ganska ofta asiatisk mat eller mat som helt eller delvis har sina rötter där. Efter att ha bott nästan fyra år i Kina så är det lätt hänt att några sådana recept jag haft med mig hem kommer till användning.  Men vad gäller den kinesiska maten så är det i sig inte ett kök utan många. Har berättat lite om det här. Landet i sig är ju nästan som en kontinent.

Till denna wok kan man använda köttfärs, vegetarisk färs, strimlad kycklingfilé/kycklinglår eller annat tunt strimlat kött man gillar. (Har aldrig testat med fisk) Receptet är för ca 4 personer och jag  beräknar ca 100 g kött/person. Just i går använde jag köttfärs.

Grönsaker att ha i efter tycke och smak:  1 klyfta vitkål,  2-3salladslökar eller en bit purjolök, 1 rödlök, morötter, paprika, sockerärter/”sugarsnaps” (Grönsakerna kan man ju variera hur mycket som helst)

Ris smakar bra till, liksom, matvete eller nudlar (Jag brukar klippa dem när de är klara så de blir lättare att äta)

Och som med det mesta kan man lägga till och dra ifrån efter tycke och smak. Gillar man vitlök kan det tillsättas, likaså ingefära eller annat man tycker skulle passa.

Då börjar vi

Kan nämna att man kan utesluta socker och vill man ersätta det med honung går det bra. Eller helt låta bli.

1. Gör först marinaden som köttet ska ligga i under ca 20-30 minuter.

Marinad: Blanda i en skål 1 – 2 msk risvinäger eller balsamvinäger, 1 1/2msk sesamolja, 3 msk ljus soya (annan fungerar också)  1 msk majsenamjöl , 1 1/2 tsk socker, salt och lite svartpeppar. Blanda ihop marinaden  och häll över köttet-

2. Rör ihop själva woksåsen i en skål och låt den vänta.

Woksås: 3 msk soya, 5 msk hoisinsås, 2 msk risvin/sherry ,rött vin eller balsamvinäger, 2 tsk socker, 5-6 msk vatten( 1 tsk sesamolja, kan uteslutas)

3.  Strimla vitkålen, skär paprika och sockerärter/sugarsnaps i delar på längden, strimla morötterna eller skär dem i tunna slantar, dela rödlöken i mindre klyftor och skiva purjon/salladslökarna.

4. Värm en stekpanna med olja så det blir het. (Ej olivolja som ger fel smak) och stek köttet med marinaden och rör hela tiden så att det blir brynt ordentligt. Ta pannan av plattan och låt den stå.

5. Häll lite olja i en annan stekpanna eller en wokpanna om du har och och fräs hastigt vitkål, morötter och rödlök ca 1 minut. Lägg sedan i paprikastrimlor, sockerärter, purjo/vårlök och stek ytterligare ca 1 minut. Rör hela tiden. Lägg sedan i köttet och rör runt och till sist i med woksåsen och rör då försiktigt så att woksåsen täcker det hela. Om det ser ut att bli “lite torrt”  så fyll på med lite vatten.

6. Rätten är i sig inte stark men genom att sätta till  hackad chili, chilipulver, cayennepeppar, sambal olek/badjak eller andra kryddor kan man få till ett rejält “sting” vad gäller smak.

Lycka till!

 Det hela blev riktigt gott och färgglatt. Klart på ca 30 minuter.

 

32 svar på ”Skymningen sänker sig i sällskap med den “blå timmen””

 1. Trevlig promenad i blå timmen och lite senare.
  Vad fint de pyntat i fönstret med små hus och granar.
  Blir så mycket vackrare med lite vitt.
  Har gått en sväng på e.m.
  Passerade bl.a skridskobanan nära oss där det var en hel del barn.

  1. Jag var ute i ett par varv igår och på lite olika tider. Var så glad för att jag tog ytterligare en vända till Fotografiska och tittade mer på Mattias Klums utställning. Skymningen igår var så vacker och jag kom ut helt i rättan tid.
   Här är det för varmt för annat är konstisbanorna och de får inte ha öppet. Men barnen lekte i parkerna och åkte pulka. Roligt för dem.
   Önskar dig en fin måndag.

    1. Recepetet är enkelt att laga och man “tager vad man haver. Jag tycker det blir väldigt gott med både köttfärs och kyckling som jag mest testat här.
     Fint här på förmiddagen men på eftermiddagen kom blötsnö och sedan regn. Nu ösregn- Inte bättre hos dig alltså- Men i morgon kanske det blir bättre.

 2. Tack för ännu en trevlig promenad och så roligt att hamna på sonens gamla adress. Där blev det hög igenkänning. Visst är det något speciellt med den blå timmen men tyvärr är här mestadels grått.

  Så got maten lät och såg ut. Rätten påminner mycket om en av rätterna som yngsta fröken bjöd på och det gav mersmak. Därför ska vi testa två liknande rätter till helgen. Det gäller att satsa nu så att vi inte fastnar i bara gamla rätter.

  Kram och god måndagskväll

  1. Aha, hamnade jag där- Jag visste att det var i närheten men nu brändes det alltså – Går ju ganska ofta just här och gillar blandningen mellan det nya och gamla.
   Maten blev lyckad. Tänkte när jag höll på med maten på rätten som yngsta fröken bjöd er på.Jag hade med mig en del recept hem från Peking och detta var ett. Finns många snarlika varianter. Vi är väldigt förtjusta överlag i den mer asieninspirerade maten som är mycket “lättare”. Ohc det är svårt att inte få den att smaka bra-
   Kul att få höra vad ni lagar till helgen.
   Hoppas du haft en ok jobbdag och att det blir en skön kväll.
   kram

 3. Det gjorde4 du rätt i, att ta ett ytterligare varv hos Fotografiska. Ofta behöver man se saker minst två gånger.
  Jättefina bilder i blå timmen.
  Igår hade jag toppenväder och var ute i 1,5 timme med stavarna. Idag gjorde jag ett tappert försök, men det regnade kraftigt när jag kommit ut så det blev det lilla. Men jag ska försöka lite varje dag, ska bli bättre på att få frisk luft och ljus, vi behöver det nu.
  Tack för promenaden och maten såg jättegod ut.
  Stor kram!

  1. Mycket troligt är att det blir ännu ett besök här på utställningen om en månad eller så. Verkligen sevärd på alla sätt.
   Igår blev det två rundor och sammanlagt nästan 1 mil, dock med några stopp. Så fint här i området i skymningen och nu prickade jag in den här blå timmen ganska bra och kameran är ett bra sällskap. Kul att testa olika inställningar.
   Vi hade ok. väder till fram på dagen och även lite sol men på em kom snön och regnet. Men jag hann ut så det blevt vtå timmar ute idag också.Vill till att passa på.Förstår att du också gärna vill ut varje dag och det är så bra både för kropp och knopp.
   Vi är överlag väldigt förtjusta i asiatisk mat och den är både fin att se på, smakrik och med mycket grönt.Snabblagad dessutom.
   Hoppas på bättre väder för oss i morgon.
   Stor kram

  1. Det var en fin runda och jag testade lite olika inställningar. Roligt att ha med kameran och just testa.
   Woken är enkel att göra och blir dryg. Sockret skrev jag till nu kan uteslutas eller ersättas med lite honung om man vill.
   kram

 4. Tog du bilderna med mobilen eller “riktiga” kameran? Vet inte hur du gör, men kvalitén är alltid absolut enastående. Du fångar verkligen stämningen där!
  Den där bussen minns jag. Höll på att bli påkörd av den. För bor man inte där och vet att 57:an går där så tror man ju i sin enfald att det inte finns några bilar. Hoppade högt när chauffören började tuta… Man lär sig visst bara den hårda vägen.

  Receptet kunde du ha lagt upp i ett separat inlägg. Konstigt nog har jag alla ingredienser hemma så jag kanske gör ett försök där. Å all socker kan man ju utelämna…

  PS. Sushi Rebellion finns bara i Malmö och i Täby Centrum konstigt nog. DS.

  1. Tack! Jag tar nästan alla bilder till bloggen med kameran. Blir ganska stor skillnad, inte minst vad gäller mörkerbilder som lätt blir korniga, om man förstorar dem. Har man små bilder (till formatet) på bloggen så märks det inte lika mycket.
   Tänkte på dig här när bussen kom. Mindes att du berättat om detta och hoppade “högt”. Jag är ju van och vet ungefär när den kommer. Visst hade jag det men nu fick det hänga med idag.Skrev att man kunde sluta läsa …. Sockret kan absolut uteslutas. Jag tar ibland lite honung.
   Noterade, när jag “Googlade”, att Sushi Rebellion tyvärr inte finns i stan. Men jag ska ta mig en tur när det blir mindre farofyllt att åka kommunalt.

 5. Receptet låter så gott, älskar den typen av maträtter.
  Ser att även din värld förändrats med vinterns ankomst, coolt”
  Innan jag flyttade från huvudstaden hade jag och en pojkvän en längtan efter att kunna bo på en båt. Tyvärr blev det inte verklighet, jag känner fortfarande ett sug efter upplevelsen…
  Kram

  1. Jadå! Här blev det ljusare och längs kajen förblir det tämligen vitt. Det är mer slasket på gatorna och trottoarerna, snömodden, som kan vara kämpigt att ta sig fram igenom.
   Det är ju en hel del praktiskt jobb med att bo på en båt, i alla fall vad jag ser här längs kajen. Men både du och jag har ju testat segelbåtslivet så lite erfarenhet har vi ju av båtlivet. Men husbåtslivet kanske kommer….
   Kram

 6. Du är verkligen en perfekt ambassadör för vår huvudstad med dina fantastiska bilder och intressanta inlägg! Jag läste i svaret här ovanför att du fotar med vanlig kamera. Jag har blivit extremt bekväm på den fronten och fotade förra året nästan alltid med mobiltelefonkameran, och blev sedan besviken på att bilderna var oskarpa. I år är planen att fota mer med systemkameran igen.
  Tack för att du delar receptet! Vi lagade ofta asiatisk mat, särskilt wokat, av olika slag under en period, det känns som det är dags igen, det är ju så gott, och när jag såg din film på Instagram blev jag påmind om det. Tack för inspirationen!

  1. Nu har det blivit mycket Stockholm och här finns ju också en hel del att se och uppleva om man vill. Jag går ut varje dag men visst är det behagligare att vara ute när det är uppehåll och tittar solen fram är det än mer njutbart.
   Mobilkameran använder jag ibland till Instagram men ibland tar jag bilder med kameran och skickar till mobilen. Men mobilen har ju en liten skärm så där märks ju inte skillnaden så mycket med bilder tagna med mobilkameran eller an annan.
   Vi äter ofta Asieninspirerad mat och en del rätter lagade jag i Peking tillsammans med min kinesiska lärare. Så roligt och bra språklektioner blev det.
   Och men kan ju alltid variera det man wokar i all oändlighet.
   Önskar dig en bra vecka

  1. Tack! Och en fin skymning blev det. Mattias Klums utställning var så givande att det blev ett andra besök. Så många vackra bilder att se.
   Kram och trevlig tisdag. Gläds nu åt att solen tittar fram lite grann. Hoppas den stannar.

 7. Verkligen fina vinterbilder från din härliga promenad! Vi gick också på en långpromenad igår, ända till Paramount (gamla Leyenda mitt emot Ali). Jodå, det blev en lång promenad, för vi tog omvägen via sopåtervinningen ett par kvarter bort på Gases (tvärgatan ovanför oss) 😉

  Maten såg väldigt god ut! Men jag förstod inte riktigt receptet… Kanske kan man få en demo vid tillfälle och provsmaka? 😉 😀

  Ha en finfin dag!

  1. Tack! En vacker skymning blev det och lika bra att passa på ta en rejäl runda. Men även kortare promenader kan vara trevliga.
   Jag tror nog du förstod receptet men vid visst bjuder jag gärna på ett smakprov när det blir möjligt för mig att resa.
   Lite sol här idag och det känns bra-
   Önskar dig också en fin tisdag.

 8. Vackra skymningsbilder. Och Thaiboat lyser verkligen upp fint på er kaj.
  Tack för mattipset, det såg jättegott ut.
  Stor kram

  1. Det blev en fin promenad och skymningen sänkte sig med ett vackert ljus. Inte alla kvällar det är så.
   Maten blev riktigt god och smakade nästan som den gjorde i Peking.
   Stor kram

  1. Visst är det! Och roligt att försöka föreviga den. Men det finaste är ju det man själv ser och upplever på plats.

  1. Tack, själv! Roligt att du ville ha det. Och det visade sig vara fler som var intresserade. Kul! Och man kan ju variera det en hel del.

 9. Vackra blåbilder.
  Påminner mig om när jag var på Svalbard i blåtid, tror det var i oktober, blått hela kvällen, så vackert.
  Vissa bilder betyder extra för mig. Hammarbybacken har jag sett upplyst många gånger, så fint.

  1. Tack! Svalbard har vi på vår reselista och när det blir dags så blir det en tur dit. Inte minst efter att ha sett Mattias Klums bilder på Fotografiska.
   Tänkte på dig när jag gick här- Och viss igenkänning är det för dig, det vet jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *