Stockholm

Solsken i blick – Motljus och promenad längs Mälaren

Gårdagens inlägg handlade om hopp av olika slag. (Hopp är veckans ord i en fotoutmaning där jag är med. Och visst passar ordet  extra bra i dessa tider.) Eftermiddagen bjöd på ett härligt vårväder så med tämligen lätta steg gav jag mig ut. En promenad  längs Mälarens vatten, Årstaviken lockade. Nu på eftermiddagen också med solsken i blick.  Ja, det var motljus som gällde.

Redan på kajen strålade solen emot mig och jag började gå västerut längs Hammarbykanalen, förbi Hammarbyslussen för att en stund senare befinna mig vid Mälaren.

Med solsken i blick

kunde jag kisa och titta över kanalen där en rejäl byggkran plötsligt kommit upp vid skyskrapan “Stockholm New”. (Sände här en tanke till bloggvännen BP som verkligen gillar kranar)Något på taket ska ordnas. Högst upp i skrapan ska det bli en restaurang/bar som enligt plan ska invigningen ske tidigt i höst. Ser fram emot ett besök där uppe och i sällskap av kameran.  Säkert är utsikten  absolut njutbar

I bakgrunden sticker 1/3 av globen upp. Här har det nybyggda huset, ett kontorshus, tagit bort största delen av vår  utsikt just mot Globen.

Jag försöker fånga solens speglingar i vattnet och det känns som om den leker kurragömma mellan träden.

Vackert solsken längs Mälarens/Årstavikens stränder. Och motljus. Ett vackert solsken är det denna eftermiddag och visst speglar sig solen i vattnet. 

Mer solsken längs vattnet vid Årstaviken. Men från en annan vinkel. Här spellar den sig ordentligt. Mer solsken men från en lite annan vinkel. Här kan jag se 4-5 solar. Lite beroende på hur man räknar.

Lite längre fram möter jag herr och fru Svan som också verkar njuta av det vackra måndagsvädret.

 

Jag går vidare västerut. Och jag ser  många som tagit till vara denna vackra måndagseftermiddag. Det är gott om folk  både i rörelse och andra som njuter av en paus alldeles vid vattnet.

Jag går vidare längs Mälaren och efetrmidddagens vackra solsken är med. Jag fortsätter  längs vattnet  och med solsken i blick.

Paus vid vattnet.

Och andra tar paus på en av flera bryggor. (Bad/solbryggor sommartid)

Jag går vidare längs vattnet

och på andra sidan viken ser jag att de båtar jag såg här i januari och tidigare i mars fortfarande ligger kvar. Men varför ha seglet uppe när man ligger förtöjd vid land. Verkar också som om det finns en bosättning här uppe på berget. Tidigare fanns här längs Årstaviken en “piratham” där den gamla oljehamnen låg. Flera båtar hade här i priathamnen, utan lov, ordnat en mer permanent plats. Men under hösten blev de avhysta. Och efter detta flyttar de runt i området.

Båtarna på andra sidan viken ligger kvar. Ska kanske ta en sväng där vid tillfälle och se hur det ser ut på nära håll.

Gult som solsken. Är det månne svalört?Längs vägen såg jag ett helt annat solsken som lyste vackert gult.  Svalört? Eller?

Det vackra vädret lockar ut många. Och en promenad längs vattnet piggar verkligen upp.

Efter en vända på sju km är jag nästan hemma igen. Solen har sänkt sig ytterligare en bit bakom trädtopparna och jag slår mig ner en stund i kvällssolen på balkongen. Med jacka på.

 

42 svar på ”Solsken i blick – Motljus och promenad längs Mälaren”

 1. Ja, du o jag verkar gå efter varandra. Samma slinga gick jag m Molly igår. Såg flera av personerna du fotat, bl a paret som satt vid vattnet. Så vi måste ha traskat i varandras hasor
  /Elisabeth

  1. Tänk att vi går omlott så ofta. Kanske kan vi ta en gemensam promenad vid tillfälle. För att promenera och vara ute får vi ju faktiskt vara. Tittade efter dig och Molly men såg er inte.
   Ha det gott!
   Kram

 2. Vilken härlig promenad du kom ut på och vilka fina bilder. Lite synd att ni inte ser Globen längre men jag förstår att inga tomter blir obebyggda. Här är det grått och inget inspirerande promenadväder men det regnar i alla fall inte. Alltid något.

  Kram och god kväll!

  1. Så skönt att gå här i eftermiddagssolen och många var det också som var ute. Ja, Globen ser vi bara toppen på nu men vi har ju fått se den i 16 år så…Men trist att det inte byggs lägenheter utan bara kontor.
   Har varit ute idag också. Grått och rått idag men jag tycker det är skönt att röra på mig och än så länge är det ju tillåtet-
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 3. Tack för att jag fick följa med på solskenspromenaden, så himla vackert <3 Solen skiner här också, det är plusgrader men kallt på nätterna så det töar bara lite sakta men det gör inget 🙂
  Ha en fin dag, Ditte 🙂

  1. Väldigt trevligt att du gick med. Det var en verkligt fin eftermiddag och en vacker promenad längs vattnet- Men idag är det rejält grått och med variation. Härligt med det fina vädret hos er och visst lockar det till utevistelse. Och att det töar lite sakta ger en känsla av en annalkande vår.
   Ha det så bra du kan.

 4. Många vackra motljusbilder! Åh, ni har ju så mycket vackert att titta på i vår fina huvudstad. Om jag går ner till Vänern så finns där inga svanar. Jag får försöka med Stadsparken och se om där finns några änder än.
  Dagens promenad blev ganska så kort. Grått och ödsligt ute, rått och kallt, hoppas på imorgon.
  Stor kram!

  1. Jag gick en stor det av rundan i motljus och det var en så fin eftermiddag. Och gå ut gör jag så gärna. Känns bra att gå mina 7-10 km /dag så länge det är möjligt. Grått här idag också men ut ville jag- Och så ödsligt var det inte. Men många jobbar ju fortfarande. Däremot såg jag att det var glesare på restauranger och caféer. Men i matbutikerna var det lika många som vanligt. Jag skulle inte handla så gick bara förbi.
   Ja, du har ju fina promenadstråk längs med Vänern och fint är det också i Stadsparken. Men visst gör sig allt bättre i sol- Här var det.
   Visst hoppas vi på sol i morgon.
   Stor kram

  1. Gårdagen var verkligen skön och det fina vädret som kom på eftermiddagen lockad ut många här längs vattnet.Så fint att gå här längs vattnet med solen i ansiktet.
   Verkligen njutbart.

 5. Så härligt att promenera i solsken. Visst blir man lite gladare när den visar sig 🙂
  Och de gula blommorna är så fina. Tror det är vintergäck, men de kallas kanske även för svalört?
  Stor kram

  1. Det var så fint väder och skönt att komma ut. Att gå här längs vattnet är alltid skönt och vi var många som var på väg här.
   Gula blommor var det men tror att vintergäck har andra blommor och blad. Men är inte så bra på det här med blommor.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Missat mycket! Men det har varit fullt upp här.
  Sissela är otroligt bra, allt blir lyckat när hon är med! ,-)

  Kul att få se den kinesiska bron på nära håll, fin bild.
  Vilken reklambild på husgaveln!

  Modigt! Gillar bilderna från hoppet från kinesiska muren. ser häftigt ut
  Skrattar åt “hoppet” innan. Kvinna till höger ser undrande ut. Och det de roligaste , hon ändrar inte en min .-)))
  Fin förväntansfull bild på dig i nice. Det ser levande ut, livet är här och nu med allt det röriga!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är Sissela bra! Mycket humor och glädje.
   Och kinesiska bron har vi följt via datorn sedan fartyget startade från Kina i januari. Kul att se det glida in i Stockholm och sedan när det kom till kaj.
   Visst är reklamen på husgaveln bra. Och den byts ungefär en gång i månaden.
   En del hopp blev det här och av olika varianter. Kvinnan här bredvid oss på kinesiska muren var väldigt intresserad av vad vi gjorde och det fick bli flera hopp innan vi fastnade på bild. Nej, hon tittar intresserat.
   Bilden från Nice tycker jag också om. Och visst ser jag både glad och hoppfull ut. Behövs i dessa tider.
   Ha det bra du också.
   kram

 7. Vilken vårdag! ,-) Ser härligt ut, efter den ovanligt mörka höst o vinter vi haft! Visst är det svalört den lilla söta gula blomman.
  Vilken stor kontorsbyggnad! Synd att den skymmer en del av globen.
  Nu ser man folk, så fort solen värmer och tittar fram! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Måndagen var så fin så en promenad här längs Mälaren kändes riktigt bra. Verkligen vår i luften.
   Byggnaderna på andra sidan kanalen är tyvärr inga bostäder utan kontor. Men det är ju bostäder som behövs. Globen har vi haft förmånen att se i 16 år men nu är det bara toppen som syns. Känns lite trist.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Yummie, yummie för dessa härliga bilder med extra bonus av en läcker byggkran som var så hög att den inte ens kom med helt i bilden. Så kul att du alltid tänker på mig när du ser kranar. Det blir ju nästan som ett eget “varumärke”;-) Tusen tack för länken.

  Synd med att Globen har blivit “inbyggd” av ytterligare ett eländigt kontorshus. Älskade dina bilder från helen Globen när den var upplyst i olika färger.

  Antar att du tänker trotsa rekommendationen att inte gå ut idag och ett bra tag framöver. Hur går det för Lokes Bar just nu? Överlever restaurangen tro’ du?

  1. Tack! Visst var det flera fina motsolbilder. Och en jätteskön promenad längs vattnet.
   Tänkte på dig genast jag såg kranen. Nej riktigt hela fick jag inte med. Och tyvärr missade jag när de tog ner den. Gör ju lite annat än tittar ut.
   Globen ser vi ju numer bara 1/3 av och vi saknar också att se den upplyst i olika färger. Mne vi har fått se den i 16 år. Nåja, fyra av den var vi ju i Peking men hemma jul och sommar i alla fall.
   Jag har varit ute idag och gått uppe på Söders höjder men inte varit i några folksamlingar. De undviker jag. Tror det är bra att upprätthålla kondisen. Och jag håller rejäla avstånd. Är liksom i dubbla “förmånsgrupper” så jag är varsam. Känns som om människor jag möter ute också är noga med avstånden.
   Vad gäller Lokes var det inte aktuellt för oss med ett besök där idag. Hoppas verkligen de klarar sig. Såg dock att restaurangerna och många caféer hade besökare idag men det var glest. Några var också stängda Fullt förståeligt.

  1. Så fint att ha nära till fina promenadområden och här gängs vattnet går jag ofta och gärna. Och allra skönast är det i solen förstås.

 9. Fina bilder! Promenader gör gott! Sååå glad att ingen här kommit på att förbjuda promenader 🙂

  1. Jag går ju alltid en hel del och så fint att gå här på Söder längs vattnet. Ja, överallt nära vattnet. Och finast är det förstås med solsken i blick.
   Lika bar att nu passa på att ge sig ut för man vet ju aldrig när eller om något annat kan bli nödvändigt

 10. En fin dag! Imorse tittade jag in hos Annika, som skriver “Life in the Suburb”-
  Hon bor inte långt ifrån mej. Går på tidig morronpromenad varje dag och fotar.
  Här är våren alldeles otroligt vacker. Alla träd och buskar blommar, och Annika
  är en mycket skicklig fotograf. Gör ett besök!

  Sen kommer jag hit och får se dina tjusiga “vattenfoton”. Alldeles underbart vackert.
  Jag är så innerligt tacksam för vad min dator och mina bloggvänner ger mej.

  1. Så fint att du kan glädja dig åt en vacker vår. Behövs i nu rådande tider. Tack för tipset om Annikas blogg och visst vill jag gärna titta in där. Ska göra det genast. Då ser jag ju lite av dina trakter också.
   Vi hade en strålande vacker dag igår och jag passade förstås på att ta en runda längs vattnet. Det blev verkligen med solsken i blick för solen lyste mot mig hela vägen.
   Tänker ofta på dig när både när jag går här vid Mälaren och på andra platser i Stockholm . Så trevligt att du går med mig via bloggen och datorn.
   Ha det så bra du kan och var rädd om dig.

 11. Helt ljuvliga vårfoton bjuder du på. Jag började automatiskt att kisa med ögonen när solen sken som starkast, haha
  Sen måste jag säga att skyskrapan, *Stockholm New, får mig lätt illamående, har lite svårt när inte linjerna är raka och prydliga…snarare lite lutande o asymmetriska. men får jag chansen åker jag definitivt upp och njuter av utsikten, då ser jag ju inte hur vint och skevt jag tycker byggnaden är!Dagarna här är tråkiga och långsamma när rörelsefriheten är så begränsad som jag känner det. Kan bara sitta korta stunder, liksom gå korta stunder, ganska svårt haltande än så länge, puh, åter testas mitt obefintliga tålamod. Ha det gott i storstaden! Kram

  1. Här blev det en skön vårpromenad längs vattnet med solsken i blick. Och motljus.
   Kan förstå dig vad gäller den nys skyskrapan här på andra sidan kanalen. Men jag har sett den komma till, växa och växa och nu har den växt klart på höjden så jag har vant mig vid formen. Återkommer med bilder där uppifrån i sommar då baren/restaurangen högst upp ska öppnas. Och tills dess får jag se vad som sker på utsidan.
   Kan förstå att du är kraftigt begränsad i kroppen av ditt fall. Och säkert har den allehanda färger dessutom. Att inte kunna sitta, knappast gå och säkert har du besvär även att ligga. Och vare sig du eller jag är utrustade med tålamod så att det räcker i liknande situationer.
   Önskar dig snar och god bättring och att det snart gör mindre ont.
   Många tankar.
   Var rädd om dig.
   Kram

  1. Stort tack för din fina kommentar. Ja, det var verkligen en promenad med solsken i blick. Och i motljus. Fint också med extra energi i dessa tider.
   Kram

 12. Visst blir man glad när solen skiner och man kan känna liiite av solens värme nu, de få gånger den är framme (iaf här) 🙂
  Att stanna upp en stund vid vattnet är rofyllt och ger energi och det kan behövas i dessa coronatider.
  Ta hand om dig !
  Kram från Marie

  1. I dessa dagar är det ju en del begränsningar som gäller för oss alla. Jag är dels av ålder och dels av andra skäl en s.k. “riskperson” men att gå ut på promenader fungerar. I måndags var det ju så vackert väder så lika bra att ta till vara tillfället. Och just att att gå längs vattnet och stanna till ibland ger extra energi.
   Och det var verkligen solsken i blick och vackert motljus.
   Ta hand om dig du också.
   Kram

 13. Vilka härliga bilder! Och vädret kunde du ju inte klaga på direkt 🙂
  Hmm… Den där segelbåten… Är det möjligen en bryggseglare? 😉

  Hoppas du får en lika fin dag idag!

  1. Tack! Jag, en helt ljuvlig eftermiddag blev det. Och än så länge får vi ju här röra oss ute. Men visst undviker jag större folksamlingar.
   Vad gäller segelbåten har jag haft mina funderingar. Den har legat här sedan i januari. Men jag tror den ingår bland de båtar som olovandes legat i “pirathamnen,” den gamla oljehamnen, här vid Årstaviken och i september kördes bort av polisen. Men i annat fall är det en övervintrande bryggseglare men utan brygga.
   Just nu grått och regn men kanske klarnar det upp fram på eftermiddagen och då blir det en lång runda.
   Tankar till er!
   Ha det så bra ni kan

 14. Riktigt solig promenad i det fina vädret. Härligt att se att folk passar på att njuta också! Bilden på svanarna är så fin. Använde du zoom eller vågade du sig så nära? Svanar går jag inte gärna nära …

  Usch så ledsen jag skulle vara för att plötslig ha den där kontorsbyggnaden framför vyn mot Globen. Det är ju svårt att bedöma avstånd på detta sättet men det ser ut som att de ligger ganska nära varandra. Varför bygga något så högt vid en av Stockholms siluetter? Visst förändras väl staden hela tiden men det känns lite dumt. Vidare snyggt är det ju inte heller … Jaja, nu står det där och vi får väl hoppas att lokalerna redan är uthyrda så det inte står där tomt.

  Här har vi det lite mulet, kommer lite skvättar från ovan ibland. Hoppas solen kan titta fram senare på dagen så man kan sitta ute en stund.

  1. Måndagen bjöd på ett härligt väder och en eftermiddag som gjord för en lång promenad längs vattnet. Verkligen med solsken och motljus i blick. Jag använde ingen zoom när jag fotograferade svanarna. Men jag har väldigt respekt för dem. Deras halsar kan bli väldigt långa. Vet det sedan vi hade båt.
   Visst är det trist att man förtätat så mycket på andra sidan kanalen och hade det varit bostäder hade jag mer förlikat mig me det. Men å andra sidan har vi haft fri sikt till Globen i 16 år så vi vet ju hur den ser ut. Nu ser vi dock bara 1/3. Skyskrapan skymmer ingen sikt för oss utan det är huset bredvid till vänster som är “boven”. I den här delen av Hammarby sjöstad fanns några lediga tomter och de är nu bebyggda. Skyskrapan gilla jag och just att den ser likadan ut frå alla håll. En speciell form. Ser fram emot ett besök högst upp här i restaurangen i höst när byggnaden invändigt ska vara klar.Nu är utsidan i princip klar. Har varit roligt att följa bygget.
   Mulet här också idag men det skulle bli bättre på em. Hoppas. Vill förstås ut på en runda. Antar att du får nöja dig med några varv runt huset.Ha det så bra du kan.
   (Följer Torrevännernas karantän och visst är den begränsande men hoppas det snart vänder. Bara att rätta in sig i leden)

 15. Vilken härlig måndagspromenad du tog med oss besökare på. Det är alltid spännande att försöka hitta solens speglingar. Mysigt att se människorna som sitter och lapar lite förvårsol. Där hittade jag på ett ord som tydligen inte finns.
  Kram från Gotland

  1. Så skönt att komma ut en sväng varje dag och undvika folksamlingar kan jag ju göra.
   I måndags var det så fint väder och som gjort för en promenad med solsken och motljus i blick. Idag är det just nu grått och regn men ut en sväng ska jag senare. Lika bra att passa på för just de dagliga promenaderna mår jag bra av.
   Vilket bra ord du kom på “förvårsol”. Och snart är det vårdagjämning.
   Ha det så bra ni kan!
   Kram
   Kram!

 16. Det är alldeles ljuvligt att solen har börjat att värma. Skönt att se härliga foton från ett vackert Stockholm.
  Svalört, jo, men visst. Det är nåt speciellt med de första vårtecknen.
  Det går bra att behålla jackan på ett tag till. om man bara får de där små stunderna. 🙂
  Ha det fint i våren!
  Kram Mia

  1. Visst är det skönt och längtan ut blir stor just dessa dagar. Men jag försöker att ta mig en vända varje dag och tycker det stärker mig i olika avseenden. Men jag undviker folksamlingar.
   Så då var det en svalört. Är inte så bra på blommor, växter och svampar men jag tränar på att bli bättre.
   Önskar dig också fina dagar och var rädd om dig.
   Kram

 17. Pirathamnar tycker jag borde få finnas någonstans iallafall…så länge de sköter sig.
  Fast då är det ju ingen pirathamn längre förstås.

  Herr och fru svan gillar jag…jättefina “krabater” de där och så rogivande att titta på…helst på lite “håll” då förstås 😉

  Solen skiner här med så en promenad ner till läkaren planeras här till på fredag…fast jag lovar…då regnar det nog…typiskt mig.

  Ha det bäst.

  1. Problemet här var ju att en del inte skötte sig och området blev skräpigt och mycket skit slängdes i vattnet. Inget avlopp heller och en badstrand i närheten. Inte optimalt. Blev för många båtar på liten yta.
   Herr och fru svan brukar hålla till här men man får passa sig för halsarna blir snabbt långa och de bits rejält om de vill.
   Här var det strålande väder i måndags , grått igår och så även idag på fm med regn. Men nu verkar det klarna upp så jag ska ut en sväng.
   Hoppas det går bra hos läkaren.
   Ha det så bra du kan.

  1. Än så länge kan vi röra oss fritt så de dagliga promenaderna vill jag inte missa, men jag undviker större folksamlingar.
   Kommer att bli en del Stockholmspromenader nu ett tag på bloggen. Och här finns mycket både att se och uppleva.
   Förstår att du saknar dina promenader och att kunna röra dig fritt.
   Ha det så bra du kan och var rädd om dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *