Stockholm

“Söder” / Södermalm – En stadsdel med småstadskänsla

Mitt i stan, mitt i en storstad, men ändå med den tillgänglighet och småskalighet som en mindre stad kan erbjuda. Här finns stor variation mellan  större och mindre natur och grönområden, många parker och gott om historiska miljöer. Och här på  Söder är vattnet är alltid nära. Ett gott utbud av kultur, restauranger, kaféer, mindre butiker och gågator  som tillför det “där lilla extra”. Södermalm är en gammal stadsdel och hette från början Åsön. Här har bebyggelse funnits sedan medeltiden men då var Söder “utsocknes” och bestod mest av betesmark. Men så småningom började Södermalm att bebyggas och det blev en förvandling.  (Vill du veta mer om denna förvandling så har jag berättat om det  i länken.)

Just nu, så är det ju många, precis som jag, som inte direkt kan ta sig runt annat än i närområdet.  Bara att acceptera och räta in sig i leden. Och även om jag väldigt gärna reser både kort, mellanlångt och långt så  är det ju inget som är lämpligt i nuvarande läge. (Dessutom skulle det vara svårt för min rygg att just nu resa långt.)  Visst är det nu tydligt också på de flesta bloggar att vi är i den vardag där vi är. Antar att det kommer att vara så ett bra tag….

En småstadskänsla på Söder

infinner dig nästan genast man går ut. Och framförallt om man väljer att ta sig en runda på de mindre trafikerade gatorna. Jag bestämmer mig för att går tvärs över ön.  Jag startar hemma på kajen och det är så långt söderut man kommer på ön.

Stockholm. Söder och lite småstadskänsla. KOrsningen Södermannagatan och Katarina BangataSöder och lite småstadskänsla. Ögonblicksbild från korsningen Södermannagatan och Katarina Bangata. 

Från kajen stretar jag lite uppför och når ganska snart  Södermannagatan som jag följer  hela vägen norrut. Till Katarina kyrka och kyrkogård. Ja, så långt är det inte; ca 1 km.

Porten in till Katarina kyrka, söderifrån.

Katarina kyrkogård. Här är påfallande grönt och vid många gravar finns också annat än de mer julinspirerade växterna planterade.

Jag strosar runt en stund och stannar till extra vid några av gravarna. Inom ca. 15 meter så ligger många gravar till svenska “kända” kulturpersonligheter och mitt bland dem finns en annan personlighet; Anna Lindh. Ofta när jag passerar här stannar jag till en stund och  funderar på vilka samtal som skulle kunna äga rum  dem emellan. (Här i närheten finns även gravar som tillhör Tomas Tranströmer, Putte Wickman, Michael Nyqvist, Kim Anderzon och många fler. )

Stockholm och en del av Katarina kyrkogård på Söder. Här gravstenar som tillhör Gösta Ekman, Anna Lindh och Cornelis Wreeswijk. Gösta Ekmans gravsten är jag så förtjust i. Och särskilt fönstret med handtaget. Här är också Anna Lindhs och Cornelis Vreeswijks stenar. (Alla tre bodde här på Söder och tillhörde Katarina församling)

Jag går vidare

och  lämnar kyrkogården och fortsätter en bit till och når den yttersta, norra punkten, på Södermalm. Här stannar jag till och blickar ut över stan.

I kvarteren runt Katarina kyrka blandas gammal och ny bebyggelse.

Jag står längst ut på kanten av Katarinaberget , ca 40 meter över havet och blickar ut över huvudstaden. Till vänster ligger Skeppsbron och bakom ligger Gamla stan. Och rakt fram i bild reser sig City. Kyrktornet som skymtar i mitten tillhör Klara kyrka med sitt 116 meter höga torn. (Efter Uppsala domkyrka så är detta Sveriges och Skandinaviens näst högsta kyrktorn.)

Stockholm. På Söder finns flera höjder och här blickar jag ut över stan från Katarinaberget. På  Söder finns flera höjder och här står jag på Katarinaberget och blickar ut över huvudstaden. Trots det grå är sikten ganska god. 

Stockholm. Söder, strax bakom Mosebacke , här finns gott om fina och välbeverade gamla miljöer. Innan jag lämnar området tar jag en sväng bland den gamla bebyggelsen och längs kullerstensgatorna på den här delen Söder, strax bakom Mosebacke.

På vägen hem passerar jag Tjärhovsgatan och Katarina Norra folkskola. Här fick eleverna i somras vara med och påverka utformningen av området utanför skolgården och biltrafiken stängdes av.

Tjärhovsgatan och den del som ligger utanför Katarina Norra skola. Namnet Tjärhovsgatan är lite speciellt och har sin förklaring. Namnet Tjärhovsgatan kommer från att det här på gatan låge just en “tjärhov”. En tjärhov var en byggnad där man arbetade med tjära och där vattenhaltiga avsättningar från tjära togs bort. Flera sådana fanns förr på Södermalm. (Omskrivna också i Fogelströms Stockhholmsskildringar)

Och här längs gatan lyser både glada färger och fina planteringar upp.

Elevalster som sitter på staketet ut mot Tjärhovsgatan så alla kan se det som passerar.

 

Stockholm. Restaurang Urban Deli, vid nytorget på Söder, är det några som valt att sitta utomhus. På restaurang Urban Deli, på Söder, vid  Nytorget  finns det besökare som  valt att sitta utomhus. Och infravärmen är på. (Har sett att man här på Södermalm gärna väljer att ses och sitta utomhus och fika eller äta. )

 

34 svar på ”“Söder” / Södermalm – En stadsdel med småstadskänsla”

 1. Tack för fina promenaden.
  Vilken speciell “gravsten” för Gösta Ekman.
  Måste gå och titta på den vid tillfälle.
  Tjärhovsgatan, har bott på hotell där några gånger.
  Hette Columbus på den tiden.
  Få se om jag tar en promenad i det vintervita.
  Trevlig helg.

  1. Gösta Ekmans gravsten är ritad av hans fru Marie Louise Ekman och jag tycker den är så vacker och positiv med ett fönster som kan öppnas.
   Katarina kyrkogård passerar jag ofta och funderar just på alla fina samtal alla kulturpersonligheter som ligger här skulle kunna ha.Väl värt att ta en titt. Hotellet heter nog idag NOFO hotell och ligger kvar på Tjärhovsgatan. Passerade där igår.
   Här är det grått men en sväng ut blir det.
   Önskar dig en trevlig fredag.

 2. Tack för att jag fick följa med på denna trevliga promenad. Igenkänning gör det så klart extra roligt och jag längtar verkligen efter att kunna hälsa på sonen igen. Gösta Ekmans gravsten är fantastiskt vacker. Trots att det är en gravsten så känns den ändå hoppfull på något vis.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Just detta med hopp och hoppfullhet funderade jag också på. Och just Gösta Ekmans sten ger hopp. Är så förtjust i fönstret här med sitt handtag. En handtag där man kan öppna fönstret och se vad som händer- Förstår att detta är kända trakter för dig och hoppas det kan bli ett besök i huvudstaden under våren.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Tack för promenaden! Som också gav en hel del färg i det gråa.
  Jag var ju med dig till kyrkogården så jag har sett de tre gravarna, som du nämner. Gösta Ekmans är så annorlunda och väldigt tänkvärd och fin med det fönstret.
  ———
  Ja, jag köpte mig ju en sån fin kamera, men den ligger här och glor på mig och jag glor tillbaka. Jag skulle behöva hjälp, förstår inte detta, då jag alltid tidigare fixat sånt själv. Men det får bli till våren, det är långt och mörkt att cykla till Elgiganten just nu. Någon passande Youtube finns inte. Hade jag kunnat träffa sönerna hade det varit kirrat, men det är som det är. Får invänta våren! 😀
  ——–
  Trevlig fredag och stor kram!

  1. Roligt att du gick med på rundan. Jadå,Söder bjuder ofta på en hel del färg även om det i övrigt är grått. Minns vårt besök här men då fanns inte Gösta Ekmans grav. Jag tycker stenen är så fin och inger hopp här med fönstret med sitt handtag.
   Synd med din kamera och att bruksanvisningen är så knepig. Till mina kameror hittade jag bra info på You Tube men det hjälper ju inte alls dig Hoppas du kan hitta någon duktig person på Elgiganten som kan hjälpa dig så småningom.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

 4. Det är lite småstadskänsla över en del av bilderna, och det ser så idylliskt ut där. Kyrkan är verkligen fin och Gösta Ekmans sten är mycket annorlunda och inte så sorglig som de flesta är. Jag gillar färgglädjen och att elever får smycka lite längs gatan. Kanske känner de sig mer delaktiga och blir mer måna om omgivningen då. Ha en skön helg.

  1. Visst är det! Och i den del av Södermalm är den känslan stundtals påtaglig. Jag tycker Gösta Ekmans sten är så fin och vet att hans fru Marie Louise Ekman ritat den. Fönstret inger hopp och handtaget ger möjligheter till öppning. Stannar ofta till här-
   Väldigt roligt att den utsmyckning som eleverna gjort får stanna över vintern och likaså att gatan fortfarande är bilfri. Just här i kvarteren finns flera bilfria gator.
   Önskar dig också en fin helg-
   Kram

 5. Du är världens bästa guide! Varje gång du tar med oss på en guidad tur på Söder lär jag mig nåt nytt. Himla roligt faktiskt.
  Precis som du är jag tokförtjust i Gösta Ekmans gravsten med fönster. Här har man verkligen tänkt “outside the box”, i dubbel bemärkelse faktiskt.
  Gillar utsmyckningarna på Tjärhovsgatan, både de färgglada träddäcken och graffitin. Träddäcken gissar jag är kvar från i somras och alla popup-ställen.
  Tack och lov att vintern har varit så mild hittills så att man utan problem kan sitta under en infravärmare utomhus, med rätt kläder på. Perfekt i dessa trista tider. Å det gynnar ju restaurangerna/caféerna som det gick så dåligt för i våras. Tummen upp!

  1. Tack! Jag har nog en del av guide i mig trots att guidejobben och reseledarjobben i princip frös inne det här året-Alltid kul att du hänger med.
   Gösta Ekmans gravsten är gjord av hans fru och är ju speciell. Den inger hopp och utsikter. Gillar extra mycket handtaget på fönstret.
   Utsmyckningen vid Katarina Norra skola gjordes av elever i våras och är kvar men har förändrats en del. Tjärhovsgatan är fortfarande bilfri och det uppskattas. Trädäcket ville barnen ha och det finns en del sittmöbler där nu, även vintertid. Inga restauranger just här i somras.
   Här på Söder är det många som sitter “ute” nu under infra och gasvärmare. Och ett uppsving verkar det vara . Även i våras var det hyfsat med folk här på uteserveringarna på Söder och de var snabba med att an och avpassa sig till Corona tider. Bra så!

 6. Tack fina Ditte för promenaden. Har ju gått tidigare med en f.d. Patrullerande polis på söders höjder samt kyrkogården och då beskådade vi Anna Linds och Cornelius gravstenar. Skulle mer än gärna göra denna promenad igen. Tack för fina bilder.
  Såg Huay Yang i en rubrik. Har en väninna dom bor där.
  Kram/A-K

  1. Jätteroligt att du gick med och kanske kan vi i vår eller till sommaren åf till en fin promenad här på Söder. Vet ju att du “patrullerat” här tidigare men mycket kan man se igen.
   Har en bloggvän som gärna spenderar tid i Huay Yang och har hus där.
   Ha det så bra du kan.
   Kram! Bosse hälsar-

  1. Här finns gott om små gröna ytor och detta med pallkragar har jag sett mycket av under vår, sommar och höst. Roligt att man tar detta initiativ.
   Gösta Ekmans gravsten är verkligen fin och inger hopp-
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Tack igen Ditte för en fin promenad tillsammans med dig. Så fint att få se allt detta också den här årstiden.
  Gösta Ekmans fönster är härligt. Så glad man blir av det!
  Och visst är vi begränsade alla på något sätt nu i dessa tider. Om ett år ser allt säkert annorlunda ut igen och det på ett bättre sätt.
  Ha en fin helg önskar vi båda här i vår stenlåda.

  1. Söder är som en stad i staden och det är där vi bor tämligen småskaligt och en skön känsla av trivsel. Visst är Gösta Ekmans grav fin. Den känns så positiv med fönstret och handtaget. Hans fru Marie Louise Ekman har designat den. Och här känns friheten.
   Önskar er också en fin helg och fjärde advent.

  1. Jag är så förtjust både i Södermalm och Stockholm och här finns mycket av det mesta. Och så roligt nu att många ses på uteserveringar i december och det mycket tack vara gas och infravärme. Bra för ägare och bra för kunder.

 8. Vad fint! Och med alla kändisar, det känns som att det är en klar fördel att bo i Stockholm om man ska göra “kändiskarriär”. Jag trivs bra här på landet men om jag skulle bo i en storstad skulle Stockholm vara ett uppfriskande inslag 🙂
  Önskar dig en fortsatt fin adventshelg!
  Kram

  1. Ler ofta när jag passerar här över kyrkogården och tänker på alla samtal dessa olika “kända” personligheter skulle kunna ha med varandra. I närheten finns också Thomas Tranströmers grav och han skulle nog också gärna ansluta. Att bo på landet har många fördelar. Absolut! Och jag är uppvuxen där men flyttade till Stockholm när jag var 10 år.
   Önskar dig också en fin helg med fjärde advent.
   Kram

 9. Du är duktig som rör dig så mycket trots ryggeländet. Fortsätt så, viktigt för muskulaturen.

  Visst är det fint och fridfullt att strosa på kyrkogårdar och begravningsplatser. Det gör även jag i dagens inlägg, men dom spanska ser ju “lite” annorlunda ut.

  Ha en fortsatt fin helg!

  1. Jag kämpar på men det är svårt och väldigt ont mellan varven. Tur det finns gott om bänkar att vila på.
   Visst är de spanska kyrkogårdarna lite annorlunda ut jämfört med våra. Har besökt några under årens lopp och de vackraste spanska har jag nog sett på landsbygden på Mallorca och Menorca. Små kyrkogårdar med fantastiskt läge och utsikt över havet. Ska blir spännande att nu hänga med dig på ett besök.
   Önskar dig också en fin helg.

 10. Tänk att jag har så svårt att skilja på Katarina och Sofia kyrka?! Måste googla varenda gång. Men det är Sofia kyrka jag har varit i ett par gånger i adventstider och lyssnat på min svåger som sjunger i kör där, och det är även där man joggar förbi när man springer Midnattsloppet.
  Vilken häftig gravsten Gösta Ekman har, den har jag aldrig sett!
  Tack för all info och ha en skön helg!
  Kram

  1. Jadå! Det är i Sofia kyrka, uppe på höjden, i Vitabergsparken där du varit och lyssnat till din svåger. Och du springer förbi där vid Midnattsloppet.
   Gösta Ekmans gravsten är så fin, designad av hand fru Marie Louise Ekman. Jag är så förtjust i fönstret och gillar verklige symboliken med handtaget. Ja, handtaget. Jag passerar gärna här och stannar till en stund.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 11. Men tack för en minnesvärd tur, så fina gravstenar o den du nämner är lite extra fin, tror nog bara jag sett 1 här o den är i Skanör är Anita Ekberg ..härligt när du delar med dig som du gör 🙂 önskar dig en fin lördag kram fina Ditte

  1. Jag är ju ute och rör mig en hel del och här över Katarina kyrkogård går jag ofta. Och visst är Gösta Ekmans sten fin med fönstret. Den känns så positiv.
   Här är det nu sol och jag ska ut en runda. Blir en tur till Gamla stan.
   Önskar dig en fin lördag-
   kram

 12. Tack för en härlig promenad på Söder.
  Bra beskrivit som en småstad, man får verkligen denna känsla när man strosar kring där.
  Så vackert på Katarina kyrkogård. Hade inte sett Gösta Ekmans grav, så roligt att du visar den.

  1. Visst är det här en skön småstadskänsla med storstadens puls helt inpå. Du vet ju.
   Gösta Ekmans grav är så speciell och hoppfull här med sitt fönster med handtag. Stannar gärna till här. Och Katarina kyrkogård passerar jag ofta och jag tycker om att ta svängen förbi här-
   Önskar dig en så bra fjärde advent som möjligt.

 13. Fina bilder! Jag behöver upptäcka Söder lite mer. Jag jobbade i 6 år vid Medis, och då blev det ju lite mer Söder, men bortsett från det är det nog där jag är och varit minst. Kanske får det bli lite Söder i vår! 🙂

  1. Söder är verkligen en levande stadsdel året om. Mycket historia, kultur, grönområden och restauranger. Och en småstadskänsla mitt i storstan. Dessutom nära till det mesta. Perfekt också med de båtlinjer som smidigt tar oss runt.
   Söder levererar alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *