Stockholm Utflykter

Ulriksdal-En del av Kungliga Djurgården/Nationalstadsparken

Min och väninnan Agnetas vanliga tisdagspromenad blev denna vecka till en måndagspromenad. Och målet för vår runda denna vecka en promenad i området runt Ulriksdal med slott, slottspark och slottsträdgård.  Kungliga Djurgården/Nationalstadsparken sträcker sig norrut ända hit. (Mer om den i länken) Så i sällskap med strålande sol startade vi vår promenad  vid tunnelbanestationen i Bergshamra, Solna och letade oss fram genom skogen.En hel del såg vi också på vägen.

Ulriksdal och parkområdet som hör till slottet. I bakgrunden skymtar Ulriksdals slott. Vi har kommit ner till Edsviken, en smal vik av Östersjön, som är inom det parkområde som hör till Ulriksdal. I bakgrunden skymtar Ulriksdals  slott. Ett av de kungliga slotten.

Vi startade i Bergshamra och gick genom delar av Kungshamra, (studentbostadsområde). Sedan in i skogen och förbi den gamla invalidkyrkogården. Vidare ner till Edsviken och café Svalan.Vidare genom en av alléerna, förbi slottskapellet och  till slottsparken.

Bild över hela Kungliga Djurgården/Nationalstadsparken. Vi har tidigare promenerat bl.a på södra Djurgården, Skeppsholmen, Norra Djurgården, Hagaparken  och i Tivoliparken/Bergshamra.På kartan nedan ser man hur stor Nationalstadsparken är.

 Till Ulriksdal

med slott, park och trädgårdar var vi på väg. Och en del stopp blev det på vägen. Ett av dem var Kungshamra.  Ett område från mitten av 1960-talet med studentlägenheter som ligger mellan Ulriksdal och Bergshamra centrum. Marken här donerades av kung Gustav VI Adolf och fick efter honom heta just Kungshamra. Från början fanns ca.800 studentlägenheter här, varav 260 var lite större, familjelägenheter.

Solna. Ulriksdal. En av flera alléer som finns inom området. På vägen till Ulriksdal  passerade vi  Kungshamra och studentbostäderna. De är tämligen väl dolda men just de färgrika fönsterkarmarna “sticker ut.”

En bit på väg genom skogen stannar vi till igen. Här inom Ulriksdals slottsområde finns en liten staketomgärdad gravplats med ett minnesmärke. Ett minnesmärke över invalider från krigen 1788 -1814. Kyrkogården, gravplatsen är i sig betydligt större än inhägnaden så de flesta gravar är omärkta och ligger utanför staketet. Kyrkogården inrättades 1824 och sista begravningen skedde här 1905.

Invalidkyrkogården finns kvar med har inte varit i bruk sedan 1904.

Nästan nere vid Edsviken passerar vi Ulriksdals värdshus och strax därefter ett antal privata villor omgärdade av vackra trädgårdar.

Villa Skogsborg, “en snickarglädje” – ett tidigare sommarnöje, är en av villorna inom området i Ulriksdal.

Villa Skogsborg blev uppförd 1877 av restaurangägaren  och konsthandlaren Theodor Blanche. Han drev ett kort tag Operakällaren  i Stockholm men öppnade 1868 det stora “Blanches kafé ” vid Kungsträdgården. Här blev det senare också en teater som några år senare blev en konstsalong.

Nere vid Edsviken ligger Svalkans café och logi. Nu stängt för säsongen men önskar oss välkomna 2022.

Logi och café Svalkan.

Vi närmar oss själva slottsområdet

och tar oss via en allé fram till till Ulriksdals slottskapell. Nuvarande kapell uppfördes på 1860-talet  och  arkitekt var Wilhelm Scholander. Här på Ulriksdal fanns ett kapell redan på 1600-talet, Helga Trefaldighetskapellet.

Solna. Ulriksdal. En av flera alléer som finns inom området. En av flera alléer som finns inom området  Ulriksdal.,

Ulriksdals slottskapell ligger fint i slottsparken och är byggt i natursten och tegel och med inspiration från Venedig.Målade och snidade detaljer från skilda tider smyckar kapellet. Och vackra glasmålningar pryder fönstren. 

Slottet inom synhåll men först tar vi oss en titt på parken. Här fanns på 1600-talet en barockpark som var ganska strikt och symmetrisk. På 1700-talet blev de engelska parkerna populära med sina friare former. Så man gjorde då om parken vid Ulriksdal till en sådan och planterade i samband med det 2000 nya träd.

En allé leder även från till Ulriksdals slott.

I morgon blir det en närmare på själva slottsområdet.

26 svar på ”Ulriksdal-En del av Kungliga Djurgården/Nationalstadsparken”

 1. Vilket vackert område samt fin park och så mycket att se. Villorna var verkligen fina. Synd att caféet var stängt men ni hittade säkert ett alternativ.

  Kram och god kväll!

  1. Så fint här! Området är verkligen stort så det tar tid att se sig runt. Och allt hann vi ju inte med på en eftermiddag. Men visst hittade vi ett bra alternativ till caféet. Var nu några år sedan jag var här men när vi hade bil åkte vi ofta hit och köpte växter till balkongen.Är så förtjust i miljön.
   Önskar dig en god kväll.
   kram

 2. Inser när jag tittar på dina bilder att det var otroligt länge sen jag var där! Har varit till handelsträdgården, men det är ju faktiskt något helt annat. På värdshuset har jag ätit gott (men dyrt, tror jag?).

  1. Hela området vid Ulriksdal är så fint och det är ju stora ytor det är frågan om. Värdshuset brukar vi äta på ett par gånger om året men tycker numer inte det är värt pengarna. Handelsträdgården frodas och vet att jag när vi hade bil åkte hit vår och höst för att köpa växter.Men utan bil släpar jag dem inte på buss och tunnelbana. Så de inhandlas numer på närmare håll-

 3. Jättefint i Ulriksdal.
  Fina bilder.
  Alléerna så vackra.
  I “mitt förra liv” gifte jag mig i kapellet, tror jag nämnt det förut.
  Middag på värdshuset, där jag även varit ett antal gånger sedan dess.

  1. Visst är det! I mitt förra liv gifte vi oss i på Karlbergs slott och i slottskapellet men åt lunch med våra gäster och vänner på Ulriskdal. Kapellet här är så fint. Har varit här många gånger på bröllop. Kanske har du nämnt att du gifte dig här, men tror det fallit i glömska.Värdshuset är så trevligt och vi brukar äta middag här ett par gånger per år.

 4. Det som slår mig på bilderna är att grönskan, precis som här, är extra grön och frodig i år. Det är suveränt bra att man har stora parker och områden som är skyddade från att exploateras. Förtätning pågår lite överallt nu, så någon måste hålla i taktpinnen.
  Jag antar att ni fick någonstans att fika och njuta av eftermiddagen!
  Kram

  1. Just grönskan tänkte vi också på när vi var här. Visst är det extra grönt i år och det trots att sommaren varit ganska regnfattig. Jag är så glad att man sparar områden och inte bygger precis överallt. För med byggandet kommer ju allt annat i form av skolor, förskolor och all tänkbar service.Och inte minst att att det gamla försvinner och med det ett stycke historia.
   Jodå, perfekt att slå sig ner i det fina trädgårdscaféet.
   kram

  1. Otrolig grönska och så mycket som växer. Vi stannade länge i trädgårdarna och parken och kunde knappast se oss mätta. Roligt att det också finns en del privata hus här. Men tyvärr är de nog inte i min prisklass.

 5. Ja, det låter respektive ser bekant ut. Nästan på min hemmaplan ju. Vi har varit där några gånger men jag har aldrig gått från Bergshamras tunnelbanestation till området. Caféet har jag också missat, vilket är rätt ovanligt – att missa caféer alltså;-)
  Härliga bilder! Ni har verkligen haft tur med vädret och era planerade utflykter. Minns att ni hade regn en gång när ni var ute på Djurgården. Så, bra jobbat där:-)

  1. När vi bodde i Solna var vi ganska ofta och jag red i närheten.Även under Väsbyåren blev det många besök här både på värdshuset, konserter i slottsparken och besök på Confidencen. När min pappa fått alzheimer och bodde på ett äldreboende både i Bergshamra och i Solna centrum åkte vi ofta hit för att promenera och fika.
   Promenaden från Bergshamra var trevlig men man kan gå ner vid Svedenbadet och gå en längre sträcka längs Edsviken. Nu var ju caféet där vid varrnte stängt med trädgårdscaféet blev så bra.
   Och fint väder hade vi trots att det blev en måndag vi gick i stället för en tisdag.

 6. Jättefin miljö och bilder! Har följt lite mer på Instagram.
  Idag är det första gången jag kommenterar i bloggarna, har bara läst förut i mobilen.
  Vilket väder som vi har fått nu på sistone! Lite kompensation för tråkvädret i augusti.
  Ja, jag följer dig vidare…

  Stor kram, Gerd

  1. Så fint här vid Ulriksdal och vädret var verkligen med oss.
   Jag tycker också det är svårt att både läsa bloggar och framförallt kommentera i mobilen
   Skönt att din nya dator är på plats. Men visst tar det ett tag att föra över och bli van vid den.
   Strålande sol här också idag.
   Stor kram

 7. Det var en fin promenad från Bergshamra, ni har gjort. En härlig krispig grönska har det blivit igen efter att ha varit väldigt torrt.

  1. Här är så fint och det är ju stora områden som hör till Ulriksdal och Nationalstadsparken. Och påtagligt i år är just grönskan för dte har ju varit torrt i hela juli och en del av augusti. Men den är f ortfarande så vacker. Och många blommor som fortfarande blommar.
   Önskar dig en fin vecka.

 8. Ulriksdal är så fint! Vi var där första gången förra sommaren men missade en del eftersom det började åska och regna rejält efter en stund, så vi behöver åka tillbaka och se oss omkring ännu mer. Det vackra slottskapellet har jag till exempel inte sett (mer än på bild då).

  1. De senaste åren har det inte blivit så många besök här men annars har vi varit här ett par, tre gånger om året. Och även då och då ätit middag på värdshuset. (Tycker nog nu att det inte är värt de höga priserna) Några konserter har jag varit på i slottsparken och även en del operaföreställningar på Confidencen. En upplevelse.
   Synd att ni hade otur med vädret för området här gör sig ju bäst i sol. Så säkert blir dte en ny vända hit.
   Vi spenderade nästan en hel dag här och hann ändå inte med allt. Nu var kapellet stängt men titta gärna in där. vi fikade på trädgårdscaféetspm vi gillar men det finns ju även Slottscaféet och ett annat som är bland självplocket i handelsträdgården. (Öppet vid fint väder)

 9. Jag är allt rejält avundsjuk på utbudet av utflyktsmål du har. Jag har nog inte en hundradel….Många kanske skapligt nära men utan bil och allmänna kommunikationer svåra att nå.
  Desto trevligare blir det att följa dig på färden! Jag glömmer aldrig när jag precis lärt känna mina nya svärföräldrar, dottern var kanske 4-5 år och vi skulle på utflykt till Ulriksdal. Jag var allt lite spänd och nervös för jag kände inte dem, och ville gärna ge ett gott intryck. Min dotter stod inte att känna igen, hon var trött, fåordig och loj. När vi kom hem visade det sig att hon hade scharlakansfeber! Stackars barn, o jag som tyckt att hon varit lite trumpen under dagen….
  Ser fram emot flera minnesbilder när jag läser nästa inlägg! Kramen

  1. Så fint att vi kan dela med oss av det vi har i närområdet och annat vi ser och upplever. Jag gladdes alltid åt dina rundor i Säfsen och nu gläds haf åt de du gör i Sundborn, Falun och på andra platser där du är. Jätteroligt med en sväng till Hälsingland.
   Här har vi bra kommunikationer (som går ofta) så jag kan enkelt ta mig runt utan bil. Underlättar ju.
   Stackars dotter! Klart man inte orkar vara glad om man är sjuk. Men hur skulle du veta.
   Mer kommer idag från Ulriksdal och säkert dyker fler minnesbilder upp hos dig. Hoppas intrycket blev gott som du gjorde.
   kram

 10. Nära mej igen! Så fina områden, jag har inte varit överallt där , så mycket nytt som jag får lära mej genom din blogg, det tackar jag för!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jadå! Och här finns så mycket så det går fint att dela upp det hela.Såg ut att vara bra “joggingsområden” också. Men vi promenerade.
   kul att jag kan bidra med lite nytt/nygammalt i dina trakter. Ja, mina gamla. Var ju Solnabo i många år.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

 11. Verkligen ett vackert område … och såå fina bilder! Som alltid trevligt att få följa med till platser där jag aldrig varit – så tack för det Ditte!
  Kram

  1. Tack! Jättetrevligt att du var med. Och det var du i tankarna. Vi tittade efter svamp i skogen och såg några men hade ingen aning om vad det var så de fick stå kvar. Men du hade vetat .
   En fin dag fick vi på alla sätt.
   Kram

 12. Ett väldigt välbekant område för min del. Pappa bodde inom slottsområdet och där bor min lillebror nu. I kapellet har både pappa och mina syskon gift sig och syskonbarnen döpts. Pappas begravningsgudstjänst hölls även där. Ett vackert litet kapell!

  Ha en fin dag!

  1. Vad roligt att du har så nära och fina förankringar hit och att din bror bor kvar. Hela Ulriksdalsområdet är ju så fint och väl bevarat. Var här ofta förr då jag dels bodde i Solna och hade vänner som bodde inom området. Red i Solna ridhus som ju ligger nära
   Visst är kapellet vackert och miljön här gör ju sitt till. Har varit där några gånger på både bröllop och begravningar. Värdshuset är också väldigt trevligt.
   Önskar dig också en fin torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *