Stockholm Utflykter

Ulriksdals slott med park och trädgård

Ulriksdals slott, slottspark och den rejält tilltagna slottsträdgården ligger i grannkommunen Solna och inom det norra området av Kungliga Djurgården/Nationalstadsparken. Mycket historia finns runt detta 1600-tals slott och är man inte direkt intresserad av historia så kanske miljön i stort kan locka. Parken, trädgården och trädgårdscaféet inte minst. Och det är här vi  kommer att vara idag. (Slottet, liksom orangeriet, är tills vidare är stängt för besök  p.g.a. Covid)

Solna. Ulriksdals slott uppfördes på 1600-talet men ar byggts om och till under årens loppUlriksdals slott uppfördes på 1600-talet men har sedan dess byggts om och till i olika etapper.  Hit fram till slottet kom vi på promenaden i gårdagens inlägg och såg en hel del annat på också på vägen.

Ulriksdals slott

hade från början namnet Jacobsdals slott. Ett namn som kom till efter riksmarskalken Jacob De La Gardie, också en av Sveriges mäktigaste män. Han byter till sig mark från “kronan” (staten)  och låter här vid Edsvikens strand uppföra detta slott. Tanken var att det skulle bli mest storslagna som landet skådat. Hur kom då namnet Ulriksdal till? Ja, det var några olika turer här med olika ägare som inte var kungliga , men det blev åter kungligt 1669 när det såldes till änkedrottning Hedvig Eleonaora. Hon gav det i sin tur vidare till sin sonson, prins Ulrik och slottet bytte då namn till Ulriksdal.  Men, han dog och slottet vandrade vidare. (Mer att läsa om slottet, ägare och dessa historia finns här i “Slottsguiden”.

Orangeriet vid Ulriksdals slott

Strax framför slottet ligger Orangeriet som även det byggdes på 1600-talet.Här hade man från början tänkt att odla exotiska och dyrbara sydfrukter. Just pomeranser, citroner , dadlar,fikon och apelsiner var exklusiva och kunde sätta guldkant på en festmåltid både hos adeln och hovet. Namnet kommer efter det franska ordet för apelsin “orange”. Till många större herrgårdar och slott och slottsliknande byggnader fanns ofta ett orangeri i trädgården. Alltså ett uppvärmt växthus.

Ulriksdals slott. Orangeriet. Orangeriet vid Ulriksdals slott. (Vid orangeriets bortre del finns “Slottscaféet” och i slottsträdgården finns Trädgårdscaféet. 

Så småningom kom frukter och även exotiska växter att i Orangeriet få samsas med skulpturer och så är det än idag. Och 1988 beslöt vår nuvarande kung att upplåta orangeriet som skulpturmuseum. Så nu finns ett urval skulpturer från Nationalmuseum i Stockholm från tiden 1700-1900-talet.

Om man nu skulle behöva slå sig ner och vila en stund fanns dessa spännande stolar tillgängliga; “stol 1 och stol 2”

Slottsparken

har sin historia.  Från 1600-talets barockträdgård till en engelsk trädgård som var mer fri i sin framtoning.

En liten del av slottsparken. I den här delen av parken finns en damm, men när vi var här fanns inget vatten i den.

I en del av parken, inne bland träden, ligger den Turkiska paviljongen. (Svår att se när solen ligger på) Paviljongen anlades på 1800-talet och då hade parken här blivit engelsk. I samband med det planterades också 2000 träd och buskar.  Och vad som utmärkte en engelsk par var naturen och landskapets friare former. Det kunde också gärna finnas dammar, broar och olika vattendrag.  Idag är dammarna igenfyllda men promenadvägarna som slingrar sig fram finns kvar.

Den “Turkiska paviljongen” finns i en del av den engelska parken. Vad gäller bänken som står här inne tycker jag inte direkt den är stilenlig.

I närheten av den turkiska paviljongen finns “Andromedaklippan”. Klippan, snarare ett stenblock,  har fått sitt namn efter  Perseus i den grekiska mytologin. Här på klippan fanns en skulpturgrupp; Perseus på sin bevingade häst, en fjättrad jungfru som var Andromeda, hans älskade och som vaktades av en drake. Tanken var att Perseus skulle befria Andromeda. Skulpturgruppen, inklusive draken lär ha försvunnit på 1700-talet. Men klippan är kvar-

I parken, helt nära den Turkiska paviljonen  finns denna sten “Andromedaklippan”

Slottsträdgården och trädgårdscaféet

Slottsträdgården är i sig en riktigt stor handelsträdgård som ligger i Ulriksdals slottspark. (Titta gärna i via länken för en rundtur) Handelsträdgården låg från början på en annan plats i slottsparken men blev flyttad hit i början av 1800-talet . Familjen Rappne driver  sedan 1950-talet Slottsträdgården och nuvarande ägare är Bosse Rappne. Verksamheten har växt och idag är det ett 80-tal personer som arbetar här. Stora frilandsodlingar finns liksom och många växthus (Växthusen består av  en yta på ca. 5000 m2 .)

Här pågår hela året försäljning  till privatpersoner och butiker av säsongens krukväxter, perenner, träd  och blommor. Och under sommaren och delar av hösten finns självplock av grönsaker och  blommor som odlats på plats.

Till anläggningen hör också konferenslokaler, en visningsträdgård, och ett trädgårdscafé med restaurang. (Trädgårdscaféet har öppet året om.)

Frilandsodling och i bakgrunden skymtar växthusen.

Dags för oss att få oss lite till livs i Trädgårdscaféet.

Och det var en grönskande och slingrig  väg genom ett  par växthus innan vi var där-

En  vacker och grönskande miljö är det inomhus –

-och även ute på gården. Vi var för sena till den vegetariska lunchbuffén men den får vi testa en annan gång. 

Efter en sen  lunch var det dags för oss att utforska växthusen.Och skulle jag ta med alla bilder därifrån skulle det bli en bilderbok.Har valt att visa några förslag till hur man kan arrangera sina växter.

Här noterade vi särskilt att växterna färgmässigt var väldigt samstämda. Skickade tankar till bloggvännen-“Mitt Skogsliden”.

Annat vackert. Afrikas lilja och en dahlia. 

Frilandsodling. Och denna dag var det många besökare som “självplockade”. Kan tänka mig att det är så alla dagar.

På väg

Timmarna försvann snabbt och det var dags för oss att lämna området vid Ulriksdals slott för den här gången

På vägen passerade vi Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater från 1753. Och den är fortfarande aktiv.

Och vi vandrar vidare i den vackra sensommareftermiddagen. Mot Bergshamra och tunnelbanan hem.

 

28 svar på ”Ulriksdals slott med park och trädgård”

 1. Jag gillar också att besöka slott och så synd att det var stängt. Men i dessa tider är inget sig likt.
  Men en trevlig dag verkar ni ha haft och massor av vackra blommor.
  Stor kram

  1. Vi var ganska nöjda med att se slottet utomhus denna vackra dag. Jag har besökt slottet tidigare på guidade visningar men i fint väder hade vi nog ändå valt att vara ute. En strålande dag och väldigt trevligt.
   Stor kram

 2. Tack för ett fint återbesök, det var på tiden – längesen nu jag var där. Hade gärna stannat till för en titt i trädgården, en riktig go´fika, nyfiken på teatern och suktat efter att få strosa i detta fantastiska orangeri.
  Kram Mia

  1. Vad trevligt att du var med oss här. Och säkert kände du igen dig också. Så vackert med all grönska som finns kvar. Handelsträdgården är väldigt vacker och här gick vi länge.
   Teatern har jag besökt några gånger och det är minnesvärt.
   Orangeriet och slottet är just nu stängt men visst måtte det komma andra tider.
   Kram!

 3. Även jag tycker mycket om att besöka slott och hade gärna set insidan men nu fungerar det inte så. Miljön är ju fantastisk och lunch blev det också så då kan man inte klaga. Det kommer säkert bättre tider men jag tror det dröjer tyvärr…

  Kram och god kväll!

  1. Både slottet och omgivningarna är så fina men visst kommer det att dröja innan det blir visningar på slottet. Har varit här tidigare några gånger på visningar men kunskaperna behöver ju fräschas upp. Nu var det så fint väder att det var klart passande att vara utomhus. Och trädgården och parken är väldigt vackra.
   Lunch i grönskande miljö med god mat och bra service blev det också.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Verkligen. Här kan man tala om handelsträdgård ” de luxe”. Och familjen som driver den är då och då med i tv. Väldigt roligt att också få inspiration till olika blomarrangemang.
   Vi har mest sett opera här och ofta har då också delar av kungafamiljen varit på plats.
   Kul att prinsessan Lilian var på plats. Har suttit bredvid henne på ett SAS- plan till Nice och det var så trevligt. Mycket humor hade hon.
   Trevlig kväll.

 4. Typiskt turistmål. -som en lantis gillar… för jag kommer ju en bit ifrån det stimmiga, bullriga centrum. Jättefint därute… och det passar ju en lantis att ta en fika i lantlig, men kulturell miljö. Sista bilden är är verkligen fin! Tycker att september är en så fin månad, så attd en borde repriseras. Kram!

  1. Visst kommer gärna turister hit men det är många stockholmare och från förorterna som gärna kommer hit. Det är också ett stort friluftsområde och lätta att ta sig hit även kommunalt.
   Vi hade en toppendag och eftersom vi besökt slottet tidigare så gjorde det inte så mycket att det var stängt.I det fina vädret höll vi oss gärna utomhus.
   Roligt att du hängde med.
   kram

 5. Nu fick jag följa med på ännu en intressant utflykt. Det var inget dåligt “växthus”. Jag gillar att besöka slott. De flesta är så olika varandra så det blir alltid något nytt att upptäcka. Kram

  1. Här är så fint och perfekt att man kan komma hit utan bil. (Har ju ingen) området är stort och varierat. Slottet har jag besökt tidigare på ett par guidade turer men nu är det inga visningar. Men i det fina vädret hade vi fullt upp med utomhusmiljön.. Trevligt att du var med.
   Kram

 6. Du fortsätter leverera trevliga reportage med fina bilder. Nu blir det lite skämmigt att jag inte varit runt i hela parken, utan bara i Handelsträdgården. Visserligen har jag varit på Robert Wells Rapsody in rock för många många år sedan, men det räknas knappast.

  1. Området här är stort och man bör ha god tid på sig för att se allt. Och det gjorde vi inte heller. Men kanske 2/3. Själva handelsträdgården är ju väldigt rejält tilltagen och med så mycket att se både i växthusen och på frilanden.
   några konserter har jag också sett men då blir det inte så mer.
   Kanske tar du dig en ny vända.

 7. Tusen tack för länken =)
  Jag hade trivts som fisken i vattnet där- ser helt underbart ut. Håller med om en bättre passande bänk hade varit på sin plats.

  1. Jag tänkte på dig genast vi kom in bland alla växter. Man har också gjort så fina inspirationsuppsättningar och jag bölev så förtjust i att man färgkoordinerat med de växter som nu är på gång.
   Visst är bänken här helt fel i sammanhanget. Men kanske andra är stöldbegärliga-
   En fin dag fick vi.

 8. Vilka vackra bilder! Fantastiskt bra fotat! Känner igen det mesta, men har faktiskt aldrig tagit så fina bilder där. Kan förresten rekommendera julbord på Ulriksdals värdshus. Är i en klass för sig.
  Den vegetariska lunchbuffén är okej, men bäst är deras soppor och det hembakade brödet. Perfekt som höstlunch. Parasollerna har en annorlunda form – gillas skarpt! Dessutom rätt färg:-)
  Stol 1 och 2 är otroligt läckra, men ser inte så värst bekväma ut;-)

  1. Tack! Det var ju en strålande dag.
   Julbordet här på värdshuset har vi ätit en del gånger och det har varit jättebra. Men numer är julmaten inte någon favorit hos mig så vi har inte ätit några julbord på länge. Men förr var det tradition att göra det här och även i Vinterträdgården på Grand
   .Nu kom vi för sent till buffén i TRädgprdscaféet men mackan vi åt var riktigt bra. Soppan var tyvärr slut. Tror det var många fler besökare än man räknat med.
   Miljön här gillar vi och tur med vädret gade vi, Visst är parasollerna läckra. Och i rätt färger-
   Stol 1 och 2 var inte så bekväma men dög bra att slå sig ner i en kort stund.

 9. Jag har aldrig varit här men tack för den fina guidningen och dessa underbara bilder, bara sååå fint fotat, mästerligt!
  Sverige har ju en hel rikedom på vackra vyer och intryck.
  Så du har läst klart boken om Lilla Hjärtat. Jag har läst en tredjedel hittills. Det är så fruktansvärt hur barn har blivit behandlat av myndigheterna, så det är tur att familjehemsmamman vill berätta!
  Jag vet nu personligen hur det är, yngsta dottern har ju fått en placering där det ska vara positiva möten med biologföräldrar, trots LVU. Och barnet gråter. Jag bara säger det, stackars många barn i samhället!
  Jag önskar ett trevligt torsdagsslut och storkram!

  1. Tack! Men nu blev det ju ändå ett besök här vid Ulriksdal. Vi hade ju en jättefin dag här.
   Fick boken den dag den kom ut och läste den på ett par dagar. Så bra! Viktigt att allt kommer fram och att lagen snarast ändras
   Att tänka på barnens bästa verkar inte ligga i myndigheternas intresse , Inte i lagens namn heller. Inte ännu.
   Stor kram! Här förberett jobbresa i morgon och har haft fullt upp nu ett par dagar. Nu är det Vättern som gäller. Ska bli jätteroligt.

 10. Bosse Rappne har man sett på TV ganska många gånger i olika trädgårdsprogram, trots att jag inte aktivt tittar på såna program. Han har fått fin marknadsföring och han verkar vara en kunnig och trevlig person.
  Trots att jag inte försöker förkovra mig inom trädgårdsodling och blommor så njuter jag likafullt av de fina fotona med så vackra arrangemang. En sann fägn för ögat.
  Kram

  1. Jag kom på det när vi var här att jag sett honom på tv. Men han jobbade på här med blommorna. Tror han är jätteduktig för det ska mycket till att sköta allt detta och vara arbetsledare.
   Jag tyckte det var jätteroligt att se alla idéer med hur man kunde placera växter och även färgkoordinerat.
   Det var verkligen vackert.
   Kram

 11. Jag har ju varit där runtomkring, men vet ändå inte riktigt vart slottet ligger, otroligt! Det finns mycket att upptäcka i ens omgivningar! Jättefina bilder.
  Hälsningar från hotellet på Arlanda, fakirflyg i morgon bitti!
  Kram!

  1. Oj, är du på väg! Då har jag missat något. Måste läsa. Åker på jobbresa i morgon så jag har inte hunnit titta in.
   Vad gäller slottet på Ulriksdal så är det lite knepigt att hitta. Och jag tyckte det var dåligt skyltat. Mne du var helt nära när du var vid Trädgårdscaféet.
   Trevlig resa och ha det jättebra.
   kram

 12. Så fina bilder du bjuder på! Vackert slott och en fantastisk park! Orangeriet likna det som finns i Finspång, men i större format 🙂
  Synd att ni inte fick gå in … men det kanske blir fler tillfällen.
  Kram

  1. Tack! Och vi hade en riktigt fin dag här . Vad roligt att orangeriet liknar det i Finspång.
   Jag har varit i orangeriet tidigare och i slottet men det blir npg fler tillfällen. Vi kunde i lugn och ro se allt annat och inte minst de fantastiska växthusen till slottsträdgården.
   Kram

 13. Alltid mysigt att besöka slott.
  Spännande stolar, provade du dom? ,-) Fint slott där har vi varit även om det är några år sen.
  Fin paviljong, håller med bänken passar väl inte in.
  Vi håller oss alltid utomhus, då vi har hundar med oss, fint att man kan köpa växter. Mysigt att vandra omkring i slottsmiljön.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Ulriksdals slott och området runt om är stort och väldigt fint. Jodå, jag testade stolarna men så bekväma var de ju inte- Men jag gillade designen.
   Jag förstår att ni håller er utomhus men i växthusen här kan hundarna komma med in på vardagar. Jän tänka mig att det skulle bli trångt om alla tog med sina hundar över helgerna när många kommer hit.
   Ha det fint du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *