Allmänt

Svar och frågor – Selfie #20

Selfie med ord startades av bloggvännen Aina på bloggen Klimakteriehäxan.  Och i hela 17 veckor hittade hon på nya utmanande frågeställningar och nyckelord till oss deltagare. En lite klurig men väldigt rolig utmaning där man svarar så sanningsenligt som möjligt. Även denna vecka hade jag  knepigt med att få till ett par svar men passerade mållinjen efter visst tankearbete.

Sedan ett par veckor tillbaka hjälps vi åt och turas om med frågorna och gör det i form av en stafett Denna vecka är det bloggvännen Anna Lena, med bloggen “Femfemman”, som tar hand om sträckan. Snarare frågorna. Vad gäller svar på frågorna kan du svara med ett ord. Och vill du kan du ytterligare komplettera med en förklaring inom parentes.

Alla är välkomna att vara med, så häng gärna på. Du svarar genom att  använda den sista bokstaven i föregående fråga som startbokstav på nästa.

Om du är med denna vecka så kommentera gärna hos Anna Lena (länk ovan) och ange din bloggadress. Enklare då att se vilka som är med och svarar den här veckan.

Svar och frågor

Postadress: Stockholm (Södermalm)

Svar med frågor. Postadressen är Stockholm- Här Stockholms stadshus och Riddarfjärden Om mig. Svar och frågor. Stockholm är postadressen

Ett rum: Mitt ljusa vardagsrum (Ett rum med fin utsikt mot Hammarbykanalen och Hammarbykajen)

Stockholm. Södermalm. Svar och frågor. Ett av svaren. Ett rum? Vilket. Svar och frågor.Ett rum? Vardagsrummet hemma.Utsikt från soffan.  

En plats i mitt hjärta: Molde i Norge (“Rosornas stad” där jag vistades mycket som barn.  Ligger  vid havet, ca 25 mil sydost om Trondheim)

En god egenskap: Energisk (mer förr)

En sämre egenskap: Kan vara alltför snabb när jag fattar beslut.

Svårt att motstå: Trevigheter av alla de slag. (Sådant jag blir extra glad över i vardagen)

Svårt att stå ut med: Girighet (i alla sammanhang)

Överskattat: Trender av olika slag

Underskattat: Godhet och glädje

Stolt över: En ansökan. (Men det finns mycket annat också. Sökte och fick jobbet som lärare på Svenska skolan i Peking. (Jag var då 57 år och man valde mig bland ca 100 sökanden. Kom att stanna i Peking nästan fyra år)

Trevlig hushållssyssla: När jag lagar asiatisk mat (Och helst kan bjuda gäster på den)

Mindre trevligt hushållsgöromål:Ta hand om köket och disken när jag lagat mat. (Men det gör maken)

 

32 svar på ”Svar och frågor – Selfie #20”

 1. så spännande! har du bott i Peking i fyra år. jag har endast varit där på en resa. visst avtar energin med åren liksom förmågan att göra flera saker på en gång. egentligen borde det vara tvärtom. maken diskar också. det anses att jag inte gör det tillräckligt noga vilket är ett elakt och grundlöst påhopp (av maken och dottern). vilken underbar utsikt du har!
  en helt annan sak: skulle du vilja ge mig en länk till primrose. jag kommer inte in genom att klicka på primrose.

  1. Det blev fyra fantastiska år på många sätt. Då var också det politiska läget lite mer dämpat än det är idag. Kul att maken diskar hos dig också. Kan nog minnas att jag också fått påpekanden om slarv. Men helt grundlösa de också.
   Vi bor fint här. Mitt i men ändå lugnt. “Primerose” – “En rosa fluga” kommer här; https://enrosafluga.blogspot.com/2022/05/selfie-nr-20.html

 2. Så bra att Bosse tar hand om disken och allt annat när du har fixat allt det andra innan. Bra teamwork!
  Mycket intressanta svar på frågorna men också svar som jag kände till. T.ex. att du är energisk. Det går liksom inte att inte märka det. Du är verkligen energisk! 🙂 Framåt, framåt…det är Ditte!
  Ja, girighet är minsann otrevligt, jag håller med dig till hundra procent. Den biten kan man vara utan. Girighet föder andra otrevliga egenskaper som t.ex missunnsamhet.
  Hälsa Bosse, ha det gott hela långa dagen!
  Kram

  1. Bosse sköter det mesta av hemmet och är en fena vad gäller allt. Även tvätt och strykning gör han suveränt.
   Kan tänka mig att svaren inte direkt överraskade för en del. Energisk och envis. Tror det måtte vara ärftligt för båda mina föräldrar var det.
   Girighet har jag aldrig förstått mig på.
   Bosse hälsar tillbaka.
   Kram! Önskar dig och Uffe en fin dag.

 3. Så klokt att man valde dej bland hundra sökande… trots de femtio plus-åren
  Trender…. jo, duhåller helt med. Och att godhet inte alls uppmärksammas på det sätt som det skulle förtjäna!
  Girighet skriver jag också under på. Hur är folk funtade som bara roffar åt sig?
  Asiatisk mat. Äter gärna… men laga den… hm…
  Ha det gott! Kram!

  1. Jag blev både glad och överraskad. Men erfaren var jag och har inga problem att anpassa mig till ett annat land, snarare världsdel och miljön där. Ja, dessa trender. Kan bli trött av tanken-
   Roligt att vi har så många liknande tankar. Och ibland lite olika. Men det är just det som berikar så mycket. Tycker du ordnat det så bra. Stort tack-
   kram

 4. En fint skapad fläta 😀
  Ja, du bor så fint och vackert. Framåt och energisk, det har jag förstått, och godgiven är du.
  Så fint att du och Bosse hjälps åt med sysslorna, så som det ska vara.
  Soligt idag men en hel del kallare än den ljuvliga söndagen.
  Trevlig tisdag! 🌹
  Stor kram!

  1. Tack! Spännande och roliga frågor men som jag delvis fick fundera på
   Visst bor vi bra. Är så glad för det. Nu i kväll middag på balkongen i sällskap av båtarna i kanalen. Sitter fortfarande kvar.DEt är lä och väldigt behagligt.
   Här hemma är det nog nu mest Bosse som står för det mesta i hushållet. Han är ju suverän även på tvätt. strykning och mangling. Men maten står jag för. Oftast.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Så härligt att du blev utvald av alla sökande till tjänsten i Peking. Det tycker jag är bra med läraryrket. Man stirrar sig inte blind på åldern som i en del branscher utan värdesätter kunskap och erfarenheter. Vår nya slöjdlärare är 50+ och det tror jag blir mycket bra faktiskt.
  Här hemma hjälps vi åt men Husse gör lite mer med tanke på att jag jobbar. Rättvist och bra 😀

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Jag är verkligen glad för att jag dels sökte jobbet och följden av det; att jag fick det. Har berikat oss så mycket på många sätt- Har fortfarande kontakt med en hel del elever och måna finns i ditt landskap.
   Att jag fick jobbet berodde både på kunskap, erfarenhet och att man från ledningens sida trodde att jag skulle kunna anpassa mig till ett liv i Peking. Nog så viktigt.
   Detta att hjälpas åt hemma är viktigt om man är fler i hushållet. Här är det maken som står för det mesta praktiska eftersom jag numer av fysiska orsaker inte kan. Men jag kommer gärna med glada tillrop.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Här har vi ätit middag på balkongen och sitter kvar i kvällssolen.
   Kram

 6. Vad trevliga och personliga frågor det var den här veckan. Och flera av dina svar kunde varit mina. Girighet är verkligen något jag har väldigt svårt för t.ex. Jag ska nog ta och göra den där Selfisen den här veckan.

  1. Visst var det! Och det krävdes en del funderingar för att gå i mål- I alla fall för min del. Vore jätteroligt om du hänger på .
   Vad gäller girighet har jag extremt svårt för det. I alla sammanhang. Och det behöver ju inte alltid vara pengar med i girighetsbegreppet.

 7. Idag har vi inte helt otippat ett och annat gemensamt, även om mina bokstäver inte passade. Jag menar om man bor i en ort som slutar på “y” lovar det ju inte gott direkt;-)
  Att du är stolt över din ansökan till Svenska skolan i Kina förstår jag, och vilket oförglömligt äventyr det blev för dig.
  Trender av olika slag – håller helt med dig. Det gäller allt från läder till mat och bilar – tyvärr.
  Å oöverlagda beslut har jag också tagit mera än bara en gång. Men jag ursäktade mig alltid med “man lär sig den hårda vägen”, vilket jag ofta gjorde.
  Nu ser jag mycket fram emot din Selfie nästa vecka. Det ska bli så spännande att svara på dina frågor:-)

  PS. På tal om trender. Det är inne att säga “va’ spännande” i tid och otid av personer som är över femtio. De är också dom som slänger i ett trendigt “så tänker jag”. Å jag som trodde att “liksom” var illa;-) DS.

  1. Tänkte också på detta med en del likheter. Och inte alls otippat- Men våra bokstäver stämde inte direkt.
   Jag är stolt över att jag sökte mycket och inte minst över att jag fick jobbet. Men erfarenhet kan ta en långt och det bortom åldern-
   Och visst har vi lärt oss den hårda vägen och en del roligt har vi haft på den också.
   Det är inte jag nästa vecka utan det är “Kicki” på Travarens kennel som kör vecka 21; http://travarenskennel.bloggplatsen.se/2022/05/16/11757299-ordselfie-nr-20/ Jag har vecka 22 och Mrs. Calloway vecka 23.
   Men jag ska samla mig inför uppgiften.
   Skrattade gott åt din slutkläm. Känner igen mig i “spännande” så får nog byta lite vokabulär.

 8. Fort men fel är en företeelse som jag är välbekant med – det ska gå undan, det tycker tydligen du också!!!
  Äntligen har jag fattat vad du gjorde i Peking, jätteroligt!
  Kul att selfien lever vidare dessutom.

  1. Jadå! Och det blir en del att ordna till sedan. Men det får en ta.
   Åren i Peking var otroligt värdefulla och gav så mycket på så många olika sätt. Ett halvår blev till näsan 4 år. Då var också den politiska situationen något “bättre” än nu. Vi upplevde ytterst få begränsningar-
   Visst är det roligt att selfien lever vidare. Uppskattar den verkligen. Både “förr” och nu i stafettfprm.

 9. En sån fin selfie, och jag kan skriva under på mycket. Så mycket Ditte i svaren! Skönt att Bosse fixar köket efter middagen, ganska lika här hemma också.
  Ha det fint!
  Kram

  1. Tack! Lite knepig att få till men väldigt roligt att fundera över svaren. Kul att du tyckte det var en del av mig i svaren. Tyckte också det när jag sedan läste.
   Fint att vi har en make som tar hand om lite av det “tristare” jobbet.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Ett ljust vardagsrum med härlig utsikt, ,-) härligt!
  Molde har jag faktiskt varit i, en jättefin stad! Var det där du var som barn ,-)
  Girighet är hemskt!!
  Ja att söka jobb i Kina , så bra gjort och du trivdes ju jättebra! Kul och modigt!
  Bra att dela upp, en fixar mat , den andra diskar.
  Håller med Godhet och glädje är underskattad, godhet speciellt .
  Kul och intressant att läsa hos dig
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag är så förtjust i vårt vardagsrum som är kombinerat med en matplats. Vårt kök är mer ett “arbetskök” så där fungerar det inte att sitta.
   Molde är en väldigt vacker stad. Vad roligt att du varit där. Nej, det var inte här jag bodde som barn men vi vistades ändå en hel del här. Jag bodde på Lillehammer och mos mormor i Sarpsborg. (Ganska nära Svinesundsbron och gränsen mot Sverige)
   Åren i Peking blev så bra och jag är verkligen glad över att jag fick jobbet där. Och maken följde med. Han hade då gått i pension.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 11. Sista svaret är ju helt underbart! Bra med en make som gillar att ta hand om disken……så lyckligt lottad är inte jag =) Ha en bra onsdag!

  1. Tack! Säkert hjälps ni åt med annat.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Har just tagit ut mina dahlior på balkongen efter nattens vistelse inomhus. Så vackra!

  1. Tackar!Jag tycker det är roligt att klura på ord och bokstäver och inte minst att sedan gå i mål.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 12. Nog har du anledning att vara stolt över att ha blivit utvald som lärare i Peking. Och mycket annat också för den delen…
  Intressant med Molde, en stad jag inte hört talas om! Ser att den ligger på samma breddgrad som Sundsvall som jag passerade i helgen.
  Fatta snabba beslut gör jag också, inte alltid det optimala, lite bättre har det blivit med åren, men är man spontan så är man! Trender kommer och går, och när jag ser hur yngre generationerna kämpar för att hålla jämna steg så är jag gärna tidlös…
  Girighet är en av de större synderna om du frågar mig, tänk så mycket bättre plats jorden vore utan den!
  Kloka svar på kluriga frågor! Kram

  1. Tack! Tyckte det var roliga frågor men lite knepigt att få till svaren. Å andra sidan är det en rolig utmaning i sig-
   Jag är verkligen stolt över att jag på ålderns höst fick jobbet. Erfarenhet jade jag ju och detta med att anpassa mig trodde både jag och andra att det skulle fungera bra. Och det gjorde det-
   Molde, en liten stad, kallas också rosornas stad och är en så vakcer stad dit vi då coh då reste.
   Fint att du också känner igen dig i detta med att fatta snabba beslut men även hos mig har åldern dämpat en del.
   Tidlös är jag också gärna. Räcker bra utan diverse trender.
   Även vad gäller girigheten så är vi helt överens. Vilket elände den ställt till med runt jorden-
   Kram

 13. Om jag bodde i en storstad så skulle jag vilja bo som du, centralt men ändå inte, och med underbar utsikt. Att bo i en förort gör att jag lika gärna kan bo där jag bor (det är ju snart en förort till Sthlm). Vad härligt med ditt jobb på Svenska skolan i Peking. Det närmaste jag kommit av utlandsarbete är en ansökan till Svenska Kyrkan i London. Fick tyvärr inte jobbet, vilket jag tror berodde på min ålder (61).
  Rosornas Stad i Norge låter underbart! Man får många bra resetips här i bloggvärlden! Att du är energisk framgår i ditt bloggande. Det är en härlig egenskap. Och att fatta snabba beslut är inte heller alltid av ondo, även om det kan bli helt fel någon gång då och då.
  Ha det bra!

  1. Vi har det fint här på kajen. Lugnt, vatten och en hel del grönska. Centralt är det ju också.
   Håller med dig vad gäller förorter. Nu tar det ju kort tid att ta sig från Mälardalen och angränsande städer så det går ju lika bra att bo där. Många har också valt det-
   Jag var 57 när jag fick jobbet i Peking och är väldigt glad för det- Gav så mycket på alla plan.
   Molde är en väldigt vacker lite stad vi havet. Rekommenderas.
   Energisk är jag nog fortfarande.
   Vad gäller snabba beslut så har jag nu dragit ner på takten.

 14. Bra svarat som vanligt! Klart du ska vara stolt över att du fick lärarjobbet i Peking!
  Bra fördelning på sysslorna i köket!
  Kram

  1. Tack! Det är roligt att fundera över både frågor och svar och man får ibland trixa med svaren. Men kände att det blev en hel del av mig här.
   Jag är verkligen glad över att jag fick jobbet i Peking och det kom att bli en fantastisk erfarenhet och möjlighet.
   Kram!

 15. Heisann Ditte, ja den søknaden kan du virkelig være stolt av!
  Og vaske opp – den jobben får man dele på når man er flere…
  Jeg kan underskrive på alle svarene dine – og så hyggelig at du valgte Molde som favorittsted. Jeg drar på Jazzfestival i natt, blir borte ei uke, men det er ikke til Molde, men Kardamili! Skal bli godt med flere dagers musikk… Ha det godt, ;:OD)

  1. Det är jag verkligen. Och fantastiskt att jag bland så många sökanden fick jobbet och jag var då 57 år. Men jag hade stor erfarenhet och det var viktigt.
   Molde är en stad jag är så förtjust i och var där mycket som barn och tonåring.
   Vad trevligt och jätteroligt att du nu drar på jazzfestival. Önskar dig fina dagar.
   Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *