Det dagliga Tankar

Skynda långsamt – Något jag tränar på

I morgon, fredag,  är det en vecka sedan jag med viss oro i kroppen tog mig till Gullmarsplan och Capio Ortopediska huset . En höftledsoperation väntade. I min högra höft skulle lårbenshuvud, lårbenshals och ledskål býtas ut och ersättas av konstgjorda delar av metall och plast. Och redan samma kväll var jag hemma igen efter ett lyckat ingrepp.  Jag ger mig också dagligen en och annan klapp på axeln när jag  utför det rehabiliteringsprogram jag fått.  Och enligt givna instruktioner det är viktigt att skynda långsamt så jag passar också på att  träna  tålamodet. I vanliga fall är jag  bra på att ta egna initiativ, men den förmågan har jag nu för ett tag lagt åt sidan. I stort  har jag följt givna anvisningar, men  ett och annat tillägg har det blivit.

Stockholm. Södermalm- Hammarbykanalen- Snön ligger kvar så våren verkar att skynda långsamt. Snön som föll igår och isen som också la sig på Hammarbykanalen  finns kvar. Så att skynda långsamt verkar även våren ha bestämt sig för. Idag en vacker vinterdag och med lite takdropp.

Att skynda långsamt

är något jag sedan snart en vecka tillbaka tränar på. Och i samma veva kommer också tålamodet med i träningsprogrammet. Men jag tycker att jag klarar det hela ganska bra. Jag har med mig ett gediget rehabprogram hem och jag märkte redan efter ett par dagar av att den smärta jag tidigare haft  i höften avtog. Är säker på att det är av stor betydelse att kroppen var i tränat skick  innan och att jag har en god grundfysik-

En nytagen bild Så här ser det ut på balkongen just nu- Rejält med snö.

Sedan ganska  lång tid tillbaka, ett par år eller så, har mina besvär att gå och röra mig blivit allt sämre.  För min del visade röntgen och undersökningar av ortoped och  fysioterapeut på artros, en ledsjukdom som är ganska vanlig. Ledbrosken bryts ner, det smärtar i lederna och funktionsförmågan försämras. Många kan bli hjälpta och minska smärtan och symtomen genom  att vara rörliga.

Att fylla dagarna här hemma är inga som helst problem. Träningsprogram ska utföras tre gånger /dag, en gång /timme ska jag upp och gå med kryckorna. Jag hade planer på att idag kunna gå ut och spatsera på kajen en eller ett par gånger. Men snön ligger kvar så det får bli inomhus  i ett par varv. Flera gånger om dagen ska jag ligga raklång i sängen  och ha det opererade benet över hjärthöjd. (Perfekt  för läsning)  På och avklädning, samt dusch tar sin tid och hela tiden. I allt jag gör ska det vara fokus på höfterna som måste vara i 90 graders vinkel och med hela foten i golvet.

Ett av mina rehabprogram som jag ska göra tre ggr/dag.Brukar ta lite extra.

Lite variation

skadar aldrig så igår utökande jag rehabträningen med att baka en mjuk pepparkaka. Under åren vi bodde i Peking så fick jag detta recept av en förälder och det har följt med mig sedan dess. Stort tack Helen W.  Alltid med lyckat resultat. .Nu var det ju ett nytt grepp. Eller avsaknad av det. Baka med en krycka i varje hand..

Baka mjuk pepparkaka. Ingredienserna är fram plockade och en utmaning med en krycka i varje hand. Men påsen runt halsen hjälpte itll. Bara att skynda långsamt. Ingredienserna är framplockade. Att skynda långsamt var nödvändigt.  Här kom min påse runt halsen till hjälp för att forsla varorna från skafferiet till diskbänken. (Maken ville hjälpa till men jag ville testa och se om jag fick till det.)

Receptet på den mjuka pepparkakan. Jag brukar här hemma ta i ett par msk lingonsylt i smeten, eller några msk frysta lingon. (Fanns inga lingon i Peking mer än ibland på IKEA)

Mjuk pepparkaka. Och vad gäller pepparkakskrydda köpte vi den på IKEA i Peking. Fanns den inte blev det kanel, ingefära och malen nejlika)

Så till baket. En viss utmaning var det att både röra och ha kryckorna som stöd. (Maken dokumenterade, men det visste jag inte om)Att baka med två kryckor och stå upp var en utmaning så att skynda långsamt gällde- Att sitta på en stol hade under lättat. Att skynda långsamt var här helt nödvändigt. En utmaning att ha krycka som stöd och att röra i en baksmet. Ska nog nämna att jag har bra balans. Och det går ju också bra att sitta. Koncentrerad är jag.

Lite roligt att se om det skulle fungera att baka.Och visst gick det bra. 

Tada!  Resultatet blev riktigt bra. Gott inte minst. Kunde konstatera att jag nu är redo för nya utmaningar.

34 svar på ”Skynda långsamt – Något jag tränar på”

 1. Det är verkligen bra att du följer givna anvisningar för även om man vill mycket och önskar påskynda så kan det ge bakslag. Självklart underlättar det vid varje ingrepp om man har en hyfsad grundfysik, det går inte att komma ifrån.
  Bra jobbat med kakan och många gånger kan man mer än vad man tror. Lite oturligt att snön kom just nu men förhoppningsvis kan solen göra ett gott jobb så att du snart kan ta kortare promenader utomhus. Vilken tur att ni har hiss i alla fall. När jag som lite bröt benet var jag gipsad i tio veckor och gipset gick en liten bit upp på höften till en början. Då bodde vi på tredje våningen utan hiss…

  Önskar en fortsatt fin torsdag nu!

  Kram

  1. Just nu är jag väldigt noga med att följa de anvisningar jag fått eftersom mycket är sårbart och instabilt. Är väldigt glad för min grundfysik och den träning som är gjord.
   Kakan blev bra men nästa gång kan jag ju sitta på på min ställbara “allt i allo stol” som har hjul- Men hjulen kan bromsas. Nu tänkte jag faktiskt inte på den-
   Oj, så illa med tre trappor upp utan hiss. Men vad gör en. Har idag varit ute och vidgat vyerna med att åka hiss och traska tunt på entréplanet.
   Tacksam nu för vår hiss och inte ett trappstag från entrén tills jag är uppe hos oss på 6 tr.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Tålamod är ju en dygd sägs det, skynda långsamt likaså antar jag.
  Men det ligger nog mycket i det förstås, du får ta det lugnt under ordnade former en tid Ditte.

  Bakningen där är ju ett bra träningsmoment, men nu får du ta hand om dig Ditte.

  Kram från oss.

  1. Nu när jag av olika skäl måste skynda långsamt så gör jag det och då blir det att även träna tålamodet.
   Och jag är noga med att följa “boken”. I alla fall i nuvarande läge.
   Lite kul att testa att baka så här, men nästa gång ska jag nog ta min “allt i allo stol”. En stol som är höj och sänkbar och som rullar med fyra hjul- Tursamt nog kan de bromsas Bra balans har jag ju och även om jag nu inte kan lita på mitt högra ben-
   Tack för er omtanke . Kramar till er från mig.

 3. Härligt! Det går ju att sitta ner och baka också.
  Såklart att det hjälper att vara vid god kondition innan op för att snabbare komma tillbaka. Heja Ditte!

  1. Jodå! Kom på det. Har ju en jättebra “allti- allo- stol” som är ställbar och har hjul och som är bromsbara. Ska ta den nästa gång. Men nu vet jag att det gick att baka ståendes med kryckor
   Tack, för hejaropen.

  1. Kakan blev lika god som vanligt. Och roligt att se om jag skulle få till det. Lite knepigt med kryckor och att röra-
   Fint att ni är på plats och likaså med en övernattning innan ni åker vidare.
   Ha det gott.

 4. Tada! Du gjorde det! Härligt!
  Mjuk pepparkaka, som är så gott och roligt när det lyckas.

  Jag har också utmanat mig själv. Fick skjuts igår till Elgiganten och köpte ny teknik, som kom hem idag och det är kul.

  Ha det så fint. Stor kram!

  1. Japp! Receptet är verkligen bra men nu var ju kruxet att röra och ha en krycka i handen. Men det fungerade det också- Nästa gång ska jag ta min ställbara “rullbara” stol och sitta.
   Roligt att du också utmanade dig själv. Tror en behöver mycket av det.Grattis till ditt nyförvärv.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 5. Du hittar minsann utmaningar. Konstigt vore det annat! Grundfysiken är sannolikt A och O i din snabba rehabilitering. Att ha god balans är säkert också bra. Något jag inte har…
  Har ett liknande recept på pepparkaka. Dock med ett par ägg och hälften så mycket ( valfri) mjölkprodukt. Pepparkaka är gott! Och hållbart . Står sig en vecka utan att frysas…och sen är den ju uppäten.
  Ha en fin eftermiddag! Kram

  1. Jadå! Utmaningarna kommer liksom till mig. Och roligt att det fungerade att baka den mjuka pepparkakan. Inget avancerat men röra fick jag ju klara med krycka och slev.
   Jo, bra balans har jag och det underlättar också.
   Aha, har aldrig testat med ägg i mjuk pepparkaka men säkert blir det också bra. Naturell yoghurt tar jag också ibland. INte minst när vi bodde i Peking och inte direkt hittade fil.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 6. Som jag sa igår – du är helt fantastisk:-) Några av övningarna känner jag igen, då de liknar dem jag fick för mitt ryggelände. Tycker att ritningarna är så gulliga – lite kult över dom. De verkar inte förnyas så ofta…
  Du ser vad du kan! Baka en mjuk pepparkaka med två kryckor – hahaha! Som sagt – svårslaget;-)
  När ska du på återbesök/kontroll?

  1. Kul att testa och se. Och lite nya övningar blev de ju köket.
   Visst är ritningarna på rörelserna gulliga. Och vad gäller nyskapande så tror jag inte de är det.
   Kul utmaning var det att se om jag fick till det. Och det gjorde jag ju.
   Ska se vad nästa projekt blir men med snön här så blir det inte så långt bort.
   Ska testa nästa gång med min “allt i allo stol”; höj och sänkbar och med hjul som rullar. (Går att bromsa med en spak) Återkommer med om det när jag testat.
   Återbesök sker i etapper i mars oc april med sårvård, ta bort stygn, röntgen och ortopedbesök. Väl ordnat även med detta.

  1. Lite kul att testa och inte minst momentet att balansera kryckor, mig själv och röra runt i smeten. Resultatet blev riktigt gott.
   Ja, kanske ska jag bjuda några grannar på hembakat. God idé. Men jag ska då komma ihåg arbetsstolen med hjul, höj och sänkbar och har hjul som kan bromsas. Känns enklare.
   Tack, Karin!
   Varm kram-

 7. En bra grundfysik är guld värd vid varje utmaning för kroppen.
  Sedan är det nog bra att följa anvisningar och ha tålamod även om man gärna skulle vilja skynda på tillfrisknandet, vilket inte är säkert man gör om man skyndar för snabbt.
  Mjuk pepparkaka med lite lingon i är riktigt gott och något som min mamma ofta gjorde, på den tiden med sur grädde, som gått stå och surna ett tag från den mjölk vi hämtade från min mormor och morfars lilla gård. Det blev ju en lagom utmaning att ställa till med lite bak!

  1. Så är det! Och jag har ju varit aktiv sen barnsben hemma i Töreboda. Mina föräldrar hann knappast med.
   För egen del tycker jag nog jag nu är en “mönsterelev” som gör allt enligt instruktioner. Vill inte riskera något.
   Tålamod och skynda långsamt gäller och att träna enligt föreskrifter.
   Pepparkakan blev en god utmaning och jag tycker jag fick till det bra med kryckor och att röra i smeten. Men nästa gång ska jag ta den rullbara , höj och sänkbara arbetsstolen. (Hjulen kan låsas) Begriper inte varför jag inte tänkte på den-

 8. Heja dig! Du prövar tålamodet och att skynda långsamt … ingetdera är lätt när man i normala fall är så energisk som du! Tänker mycket på dig … och hoppas att du snart är OK för dina vanliga promenader. Jaja .. jag vet att det är lång rehab, men ändå 🙂
  Mjuk pepparkaka .. det är riktigt gott det!
  Kram

  1. Tack, för påhejning! Och både tålamodet och att skynda långsamt får jag bra träning i.
   Jag är ju nu med snön tämligen instängd så att testa att baka blev ett trevligt avbrott. Och kul att se hur jag skulle lösa att röra i smeten samtidigt med en krycka i handen. Men det gick. Nästa gång ska jag ta med min “allt- i- allo -stol ut i köket. Den är höj och sänkbar och hjul som rullar. (Men de kan bromsas) Sittandes behöver jag ju inga kryckor. Att jag inte kom på detta med stolen direkt…Men så kan det bli.
   Kram

 9. Du är så stark Ditte, och en bra grundfysik är inte dumt alls! Så bra att du följer ditt rehab program till punkt och pricka, och skynda långsamt är ju också viktigt. Snyggt gjort att baka med kryckor, och envis som du är fick inte Bosse hjälpa till! Känner igen receptet, har ett liknande från min mamma!
  Kämpa på!
  VARM KRAM!

  1. Jag är glad för att jag har en bra grundstyrka men visst har en del tacklat av under åren.
   Vad gäller rehab så är jag nu väldigt lydig med det jag ska och inte ska göra . Vet ju att det är viktigt för en god läkning.
   Kul att du känner igen receptet på den mjuka pepparkakan. Och den blev bra även den här gången- Lite knepigt att röra i smeten och balansera på kryckorna men det fungerade-
   Nej, “kan sjölv” så Bosse fick inte hjälpa till. Men nästa gång kan jag ju ta min “allt-i -allo -stol”. Höj och sänkbar, med ryggstöd och med hjul som går att låsa. Undrar varför jag inte tänkte på den. Antar att jag ville se om jag kunde klara de ändå-
   Varm kram

  1. Jag äter inte så mycket kakor eller sötsaker men denna är en favorit. Och lättgjord. Extra god tycker jag den blir med några matskedar lingon i smeten.
   Intressant upplevelse att balansera, krycka i väster hand, krycka i höger hand och att också röra i smeten med höger hand. Men det fungerade med gott resultat.

 10. Nya situationer nya upptäckter.
  Nya glädjor och så en mjuk pepparkaka därtill.
  Du är så noga i dina beskrivningar om hur det går.
  Då är redan en vecka gången
  Och du håller rehaben stången
  Tröst i att veta
  att denna tiden heta
  – övergång
  Må fortsatt gott 😀

  1. Just så! Och skriva är ju allt som oftast att sätt att tänka- Att sätta ord på tankarna.
   Och just nu, den här tiden, för en vecka sedan var jag opererad och klar.Vad gäller rehab så är jag flitig och även oga med att följa alla instruktioner. Vill inte ha bakslag.
   Tack Tove för tankarna.
   Varm kram

 11. Ojoj, vilken enorm kämpe du är, helt otroligt. Fint att jag fick se bildbevis, Bra av maken. Jobba med två kryckor, baka pepparkaka, ja jag säger då det. Härligt!
  Klart att det blev gott, med så mycket som du fick lägga ned på detta. Den ser också mycket god ut.

  Ett vet jag. Detta skulle jag inte klara av, mycket beroende på min dåliga balans.
  Att du hade en bra kondition innan operationen förstår jag är till god hjälp.
  Ha det så bra du kan. Skynda långsamt.
  Varma kramar!

  1. Tack, jag skyndar långsamt. Tiden har jag ju.Och roligt att få till något, så en pepparkaka i mjik version blev bra. Inte så mycket rärande Men nästa gång kan jag ju sitta och baka . Har ju en bra stol som är höj och sänkbar och med hjul. (Bromsbara)
   Bra balans har ja. Men du klarar dig utan kaka. Man ska inte utmana ödet. Jag har ju maken som är med mig och det äe en trygghet.
   Ha det fint du också.
   Här skiner solen nu och jag är sugen att ta en runda på kajen där det är plogat. Balkongen har så mycket snö så där kommer vi inte ut.
   Tack, för omtanken
   Och var rädd om dig.
   Varm kram

 12. Härligt, detta kommer att gå bra, snart är snön borta och då kan du träna lite utomhus. Bra årstid för rehabträning ändå och din kondition före op gör ju sitt.
  Jag har ett liknande recept på pepparkakan och den är så god.
  Ta hand om dej!

  1. Tack, ja jag är hoppfull. Har idag varit ute på kajen en vända och det var tämligen snöfritt. Och visst blev det bra att få operationen nu. Jag är också glad för alla promenader och träning på rehab (artrosskola) innan operationen. Gör mycket det också.
   Vad roligt att du har ett liknande recept på pepparkakan. Förstår att det är populärt för kakan är ju god och enkel att göra.
   Tack, för din omtanke. Jag skyndar långsamt. Önskar dig en fin helg.

 13. Men wow vilken power kvinna du är,Du både tränar o bakar och håller igång efter så tidig op ,förstår att du måste träna dock:) tåhävningar är ngt jag börjat med sedan förra sommaren o vilken bra övning det är verkligen, jag är 52 och stel som ett kylskåp ,kram o fin fredag och nu hoppas vi att snön smälter bort så våren får göra entre.

  1. Jag är både glad och tacksam att operationen verkar ha gått så bra.Idag är det en vecka sedan. Hade inte en tanke på att jag skulle må så bra som jag gör. Jag följer anvisningarna jag fått med mig hem och säkert har jag också bra “läkkött” Har varit ute en sväng idag längs kajen där det var barmark och fällde ner “spetsarna” på kryckorna. Skönt med frisk luft och en kort runda. Men visst vill vi ha snöfritt och et snarast möjligt.
   Önskar dig en fin fredag och helg.
   Kram

 14. Vad skönt att höra att operationen har gått bra! Har varit lite dålig på att kommentera då jag varit ute och rest i jobbet men har följt med via bloggen och Instagram och tänkt på dig och din höftoperation.

  1. Tack för omtanken! Jo, det har gått bra med min höftoperation och jag har kommit igång bra efter den. Bättre än jag kunde ana innan den var gjord- Bra så.
   Välkommen hem! Har varit med på delar av din resa på Instagram och hoppas du också skriver i bloggen-
   Ha det gott!
   Trevlig söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *