Foto Södermalm

I fokus – Lika men olika – Och en del snö

Visst kan det vara så att en ser saker och ting på olika sätt. Plötsligt fångar något ens uppmärksamhet och hamnar i fokus. Kanske något som alltid funnits och som förefallit självklart. Just detta är något jag särskilt tänkt på de senaste dagarna. Dagar som jag tillbringat hemma efter min höftledsoperation i fredags. Än så länge kan jag inte gå ut- Kryckor kommer att vara mitt sällskap i sex veckor så innan vi premiärgår ute vill jag ha snö och isfritt.

Så jag traskar på i lägenheten och är i rörelse en hel del. Har också ett träningsprogram att göra fyra ggr/dag. Men under tiden jag traskar runt med kryckorna här hemma blir det en del pauser då  jag stannar upp och tittar ut. Ofta stannar blicken på något jag  sett och upplevt många gånger tidigare.Ofta faller ljuset på ett speciellt sätt och just ljuset kan i sin tur bero på årstid och tid på dygnet. Igår kom snön tillbaka både i Stockholmstrakten och på andra platser. Helt onödigt enligt mig .Men den är här.

I fokus

När jag nu går runt för att stärka mitt opererade ben har jag också passat på att dokumentera det jag ser från fönstren, matbordet, soffan eller balkongen. (Öppnade balkongdörren)  Och helt oavsett var jag befinner mig i lägenheten(utom badrummet där fönstret är frostat) eller finns det alltid en hel del att fästa blicken på. Att jag tycker om det jag omges av här hemma tillstår jag också gärna.

Följande fyra  bilder är tagna måndag den 6/3 mellan 18.02 till 18.36Stockholm. Södermalm. I fokus är speglingarna och ljusen i Hammarbykanalen. I focus för mig på den här bilden är de tydliga speglingarna i kanalen.

Hammarby sjöstad. I fokus för mig var här molnet framför månen som nästan var full- Nästan fullmåne. Blickar från balkongen över till Hammarby sjöstad, österut-  Klockan är strax efter 18 och i fokus för mig var här molnet framför månen-

Västerut, över kanalen mot Hammarby sjöstad och skrapan Stockholm New, ser det ut så här . Klockan har hunnit bli 18.30- 

Och ungefär samtidigt, 18.30 blickar jag österut igen från balkongen. Till Hammarby sjöstad.

Hammarby sjöstad.Det starka månskenet, molnen och speglingarna kom att vara i fokus. Österut var det dels speglingarna i kanalen som var i fokus hos mig men också kontrasterna, molnen och månen som lyste tämligen starkt.

Bilder tagna tisdag den 7/3 mellan 18.00 till  23.30.

Sent igår eftermiddag kom söovädret.

Klockan 18 igår, den 7/3, tog jag den här bilden genom balkongfönstret. Jämför en med första bilden så blir kontrasterna påtagliga.

 

Igår,  22.30, såg det ut så här på balkongen.

Idag, onsdag den 8/3

Bilderna är tagna mellan  9.40  och 12.40

Stockholm I fokus på bilden är det mönster som snön har gjort på vår balkong. Klockan 9.43 tog jag den här bilden genom balkongfönstret.I fokus här är mönstret som snön åstadkommit. Närmast i bild ligger snön på ett vitt bord. Går inte att se. Och i bakre delen skymtar en orange kvadrat. som är en del av huset mitt emot. 

Klockan är  09.45 och jämför gärna snömängden med bild nr 6 från igår kväll. Mycket snö är det. 

Idag klockan 09.55. Ganska utsiktslöst. Men vår plastuggla är i fokus. Den sköter sitt jobb ganska bra och ser till att måsar, trutar och andra större fåglar inte besöker vår balkong. Så här års kommer de inte men ugglan är i tjänst på helårsbasis.

Ganska utsiktslöst även klockan 10. Blickar ut genom köksfönstret. Jodå, det snöar fortfarande. 

I matrummet strax efter 10. Jag slår mig ner vid bordet och blickar ut mot balkongen men inte så mycket mer än dess konturer.   I vanliga fall ser jag även Globen/Avicii arena och en del hus i Hammarby sjöstad.  

Bestämmer mig. som ett led i rehabträningen, för att baka en mjuk pepparkaka. Och i den vevan rör jag mig av och an  mellan köket och matrummet och upptäcker vid 12-tiden att snöfallet upphört. Så plötsligt ser jag nu på nytt det som jag brukar att se.

Lite roligt att jämföra bilden här ovan, snöklätt fönster, med den här under då det  på nytt går att se till andra sidan kanalen.

 

Klockan har nu denna onsdag hunnit bli 16.  Det verkar ljusna och snön har paus i sitt fallande. Och i stället för dessa kyliga bilder kan jag bjuda på lite värme och sommarkänsla. Håll till godo via länkarna nedan.

Augusti här hemma

I vattnet och längs kajen

En stilstudie längs kajen

 

28 svar på ”I fokus – Lika men olika – Och en del snö”

 1. Din andra bild idag är så vacker! Den gillar jag väldigt mycket.
  Mars-snö i mängder, tur att ni har ett mysigt och varmt hem att vara i . Mera snö är att vänta , det är på gång över Atlanten läste jag nyss på Internet.
  Nu får du upptäcka på ett annat sätt, ett tag framöver, se skuggspel, ljusspel och vad som händer på utsidan.
  Fortsätt ha det bra i din rehabilitering!
  Kram

  1. Det är så roligt att se hur ljuset påverkar det vi ser. Och hur det vi ser ändras.
   Läste att Mallorca och delar av Spanien också haft snö. Nåja, bara att ge sig till tåls- Och jag har det ju väldigt bra här hemma med mycket att fästa blicken på. Men visst lockar det att provgå den nya höften-
   Får ett tag till slita här på parketten hemma och en kan hitta nya former av rehab.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Måndagsbilderna är väldigt fina, vilken utsikt ni har och så fint med dessa speglingar.
  När det gäller gårdagens väder håller jag med dig, så jäkla onödigt med denna iskyla och all snö.
  Förhoppningsvis blir det inte allt för långvarigt, du vill ju ut och testa din höft.

  1. Just ljuset gör ju så mycket till hur en uppfattar saker och ting. Och här i bilderna såg en verkligen skillnaderna i den utsikt vi har.
   Visst känns det onödigt med snön. Jag hade ju tänkt ge mig ut idag och provgå, men av detta blev det inget av. Men kansk emot slutet av veckan. Eisken finns ju att jag sliter ut parketten här hemma.

 3. Så olika världen /omgivningen ser ut i olika väder, i olika ljus, under olika årstider.
  Visst var snön onödigt, men den gjorde iallafall att min omgivning blev till ett sagoland. Täckt av snö, sol som gjorde att snökristallerna gnistrade, knallblå himmel. Och så varmt så man kunde sitta ute på altantrappan utan ytterkläder.
  Ni har nog fått minst lika mycket snö som vi. Lär väl ligga några dagar. Bara att stå ut ! Snart blir det vår, och då du ut med kryckorna går! Kram

  1. Visst är det så! Ljuset gör och betyder så mycket.
   Jodå, ett sagoland här också. Vackert i sig men dålig sikt och väldigt halt. Absolut inget väder för mig att ta en första kryckpromenad. Men andra dagar kommer.
   Här har det dessutom blåst rejält och varit dimmigt men vackra snökristaller såg jag på fönstren.
   Fint med sol hos er och att sitta ute.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 4. Vilka roliga “snöeffekter” du lyckades fånga. Älskar bilden med kvadraten som är grannhuset. Men självklart föredrar jag dina fyra första foton. Så himla bra fotat och speglingarna är ju underbara.
  Sedan kan jag säga att ni söder om stan verkar ha fått några centimeter mera snö än vi här. Nej, jag klagar inte, vi har fått så det räcker och blir över.
  Det slutade snöa även hos oss mitt på dan, men sedan började eländet igen…
  Som du brukar säga – ingen idé att klaga över vädret, det kan man ju i alla fall inte påverka.
  Har också lagt upp “oväderbilder”, men måste medge att dina är betydligt mera spännande:-)

  1. När jag nu inte kunde ge mig ut idag så blev det att fortsätta det jag påbörjade i tisdags. Nämligen att se hur ljuset påverkar hur jag uppfattar omgivningarna och hur det ser ut vid olika tidpunkter.
   Men visst är det onödigt med snö nu. Just “kvadratbilden” tyckte jag var kul i sig. Men inte snön. Har varit på väg till dig i omgångar men fick besök och telefonsamtal i omgångar så inte förrän nu är det dags. Men våra tankebanor angående snön är rörande lika. Ohc inte kunde jag heller komma ut idag Inte ens på balkongen. För mycket snö. Vi har ju inget tak över den. Men jag öppnade dörren ut.

 5. Fina vyer men snön nu blev lite tröttande. Vilka mängder! Och hör att det varit sol på andra ställen i landet men det var det inte i Stockholmsområdet direkt, kaos i Uppsala med hörde jag. Tänkte ändå att du hade tur med operationsdag innan detta. Bra planerat🙂
  Vi får hoppas på några dagar som är utan snöstorm men hörde precis att på måndag börjar det om.

  Ha det så bra du kan med träning och allt även om det är på parketten. Lugnast så.

  1. Håler helt med dig. Vill inte alls ha snö nu. Jag vill ha vår och barmark.Helt onödigt med denna snö som kom. Och i dessa mängder.
   Jag är glad jag hade operationsdag förra veckan och nu vill jag ha barmark så jag kan ge mig ut på kajen och hämta krafter och styrka-
   Misstänker att jag kommer att slita ut parketten här hemma om snön ska beså
   Ja då, jag håller mig inne tills det är barmark.
   Tack för omtanken.

 6. Bilderna av månen där tilltalade mig väldigt mycket, lite av ett favoritmotiv här hos mig.
  Visst varierar utsikten efter vädret många ggr, speciellt under vintertid kan jag känna men jag älskar ju snö, men helst i måttliga mängder och ingen alls yrkesmässigt. 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tack, vad roligt. De blev ju lite olika beroende på att det var lite tid mellan dem. Men kul att se hur ljuset påverkar och det har jag ju gjort nu ett par dagar. Något som jag kanske inte alltid annars tänker lika mycket på.
   Visst lyste snön upp och som du såg var det ju stora mängder som fallit. Men förhoppningsvis kommer den väl att snart smälta bort.
   Ha det fint du också.

 7. Väldigt vackra kvällsbilder får jag säga! Ja, även snöbilderna är väldigt fina. Bra att du kämpar på som du gör. Din målmedvetenhet kommer garanterat att vara till stor nytta i rehabiliteringen. Dock förstår jag att du väntar med att gå ut tills det är snö- och isfritt. Något annat vore direkt dumt.

  Önskar en fin kväll nu!

  Kram

  1. Nu när jag traskar runt i lägenheten så stannar jag till betydligt mer än jag annars gör och har än mer lagt märke till detta med ljusets betydelse i hur en ser saker.
   Vi har fått stora mängder snö så det är inte aktuellt för mig att ge mig ut längs kajen förrän snön är borta. Men lite andra projekt är i tankarna. Saknar verkligen mina promenader. Är ju van att gå mellan 5 och 10 km /dag och nu blir det inte mer ca 2-250 meter /dag. Dock ingen utgång förrän snö och is är borta.
   En lugn kväll blev det med en bok och “Mästerkockarna” som var på ÅLand-
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

 8. Fina kvälls bilder med månen och de olika nyanserna av blått till svart. Du har ju sålt bilder innan, den du hade häromdagen med den rosa lila himlen, den borde du sälja som fototapet.
  Mmm nybakad mjuk pepparkaka är ju så gott =) Ha det fint och nu har du gofika imorgon också=)

  1. Tack! Och väldigt intressant att se hur ljuset påverkar det en ser.
   Ett par bilder har jag sålt, mest av en slump men visst var det roligt. Jag vet vilken bild du menar och den blev lyckad . Bilden är också i original utan filter eller annan redigering.JUst som jag såg den.
   Tyckte jag behövde lite omväxling nu när jag inte vågade mig ut idag så pepparkakan blev bra rehabträning. Lite klurigt men kryckor i händeerna och att röra i smeten. Men det gick. Hade nog blivit en rolig film; krycka med slev” Eller kanske slev med krycka-
   Får se vad morgondagens projekt kan bli.

  1. Intressant att se hur ljuset påverkar omgivningarna och också vad som då främst framträder-
   Snön fascinerade men jag vill inte ha den här. Nej, ingen utgång idag. Premiär för mig och kryckorna får bli på barmark

 9. Fina bilder men oj vad snö ni fått också! På radion sa de att Falköping fått mest snö i Västsverige, 35 cm, men när vi var ute och promenerade idag tyckte vi inte det var så mycket. Idag blå himmel och sol men i morgon hotar de med nästa ”snösmocka”….

  1. Tack!Roligt att se hur ljuset påverkar omgivningarna.Har verkligen haft tid att notera det idag. BLir ju inte mer än ca 250-300 m inne med kryckorna och då en del stopp för att titta ut.
   Ja, mycket snö har kommit i går kväll, i natt och undre dagen- Ingen utgång för mig och kryckorna utan vi har slitit på parketten inomhus-
   Såg att Västergötland haft sol idag. Så skönt! Här såg vi stundtals knappast ut eftersom det snöade så mycket.

  1. Visst är det! Och nu med det skiftande vädret som varit är det roligt att se både likheter och skillnader beroende just på tid, ljus och väder.
   Ha det gott du också.
   Kram

 10. Fantastiska bilder Ditte! Ni fick verkligen en rejäl snösmocka hos er! Här har det också snöat, men bara en bråkdel av vad som kom över Stockholm.
  Kram

  1. Tack! Intressant att se hur ljuset i sig påverkar bilden. Och jag valde medvetet att inte alls redigera dem, utan det var så här det såg ut.
   Kan tänka mig att parken och området utanför dig, i din nya bostad klär även i snödräkt.Har ju fått smakprov. Men kanske tar du oss med på en runda i närområdet också. Så spänd att få se det.
   Kram

 11. Så onödigt med all snö nu! Vi hade tur som slapp detta oväder i Järvsö. Idag när vi åkte därifrån så snöade det och var mer kyligt, så snacka om att vi har haft tur med vädret dessa dagar, sååå tacksam, och visst åkte jag ett åk för dej Ditte!
  KRAM

  1. Här vill jag inte ha snön. Men, å andra sidan kan en ju inte påverka vädret heller- Men givetvis är det bra med snön i Järvsö och i fjällen.
   Förstår att ni haft det toppen. Har varit med er i tankarna- Så glad för att du tog ett åk för mig också.
   Välkommen hem.
   Kram

 12. Tänk så välplanerat att inte snöstormen nådde dig förrän du var färdig på sjukhuset och hemma igen! Hade varit besvärligt att försöka ta sig i tid till operationen om snön slagit till just den dagen den skulle ske. Lite tur hade du allt, nu kan du bara njuta av det vita från insidan! Ja vem hade kunnat tro vilka mängder ni fick, liksom även de som bor längre söderut. I Falun har vi minst snö i hela landet hörde jag idag, här önskas lite nysnö till nästa helg då Svenska skidspelen går av stapeln. Önskan ska tydligen bli bönhörd. Istället har vi vidriga köldgrader, men det finns ju varma kläder…
  Tack för dina fina snöbilder, njuter

  1. Jag hade verkligen tur och det är fint att ha det ibland. Här har det kommit rejäla mängderoch maken har skottat ihop högar så att vi i alla fall ska komma ut på balkongen. Men sen ska ju högarna smälta och då lär det ju rinna neråt. Balkonger finns ju under oss. Läste att höglandet i Västergötland fått 35-40 cm snö i natt. Väldigt mycket.
   Just när det är skidspelen önskar en ju att Falun ska få lite snö.
   När jag nu struttar runt inomhus tänkte jag här extra på just hur ljuset faller vid olika tidpunkter och även vid olika ljus. Kul i sig.
   Just nu , klockan 23 har vi -7. Kyligt för att vara här och i mars månad.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *