Tankar

Snart dags – Dagen “O” – Operation höft är här.

Snart dags

God tidig morgon! Tidig, därför att jag snart är på på väg till Globenområdet och Ortopediska huset. Och här är det idag tänkt att jag ska “bli med ny höftled och höftkula”. Redan klockan  07.00 ska jag vara på plats och är glad över att det ändå bara tar mig 30 minuter från dörr till dörr innan jag är på plats.

Jag har sedan en tid tillbaka vetat att ingreppet skulle ske idag, den 3/3 -2002 och nu är dagen här. Jag har både tankemässigt och fysiskt haft god tid att förbereda mig och känner mig trygg med det hela. Men visst känner jag också en del oro. Alla hjälpmedel är på plats hemma och även de praktiska förberedelserna är klara. Igår var jag tämligen rastlös och spenderade dagen i stor sett med att vara på gång och i gång. Rehab på förmiddagen och i samband med det en promenad. Även eftermiddagen ägnade jag mig att vara i rörelse. Ett skönt sätt att i rörelsen också sortera tankarna. Så en promenad längs Årstaviken här hemma på Söder kändes lagom.

Stockholm. Årstaviken. Snart dags för isen att dra sig tillbaka. Vid Årstaviken.

Eriksdalslundens koloniområde. LIte is ligger fortfarande kvar på Mälaren på sina ställen, men  det är snart dags för den att dra sig tillbaka.

 

Lite närmare City var det mer öppet vatten. Men ett och annat isflak simmade förbi.

Väl hemma igen efter sju km så satt jag en stund på balkongen och kunde ännu en kväll njuta av en vacker skymning.

Stockholm. Södermalm. Snart dags för mörkret att lägga sig över nejden. Men till dess. Denna vackra syn.Rogivande och vackert. Och snart dags för mörkret att lägga sig över nejden. Jag sitter kvar ett bra tag här och har tankarna med mig. 

Nu har det alltså hunnit bli fredag.Klockan är 06, det är fortfarande mörkt och jag är strax på väg.  Och med viss oro.

60 svar på ”Snart dags – Dagen “O” – Operation höft är här.”

 1. Kära Ditte, jag kommer att tänka på dej.
  Har själv aldrig haft någon operation (förutom visdomständerna,)
  och skulle känna mej väldigt nervös, men det är inte i din natur,
  tror jag. Flera bekanta har fått nya “kulor”, även min svärson.
  Det tar lång tid att komma tillbaka, men det har gått bra för
  dom jag känner, och du är ju envis (som en röd gris), så det kan
  bli kortare tid. – Klockan är nästan 01 här, vilket betyder 07
  i Stockholm. Varmaste tankar. Massor av luftkramar.
  Ruth i Virginia

  1. Tack,finaste Ruth för din fina omtanke. Och tänk just denna tid kom jag hit till Capio Ortopediska huset, specialister på knän och höfter. Jag blev så fint bemött av personalen att den oro jag hade försvann.
   Det är lång rehabtid men jag har god grundkonditon och styrka och det är värdrdefullt för läkningsprocessen.Envis är jag ju också.
   Så att du skrev just när jag kom hit förde nog något extra gott med sig.
   PS Har varit uppe med hjälp av kryckor två gånger.
   Varm kram

   1. Uppe alla redan! Det är ju otroligt – men
    otroligt roligt. God fortsättning … Kram
    Ruth i Virgina

    1. Ja då! Med hjälp av kryckor och bra personal. Och min dotter som är sjukgymnast hämtade mig i kväll så jag är hemma. DEt var planerat att om jag mådde bra så skulle jag få åka hem, Och det gjorde jag. Jag har maken hemma för som ensamboende får en inte åka hem samma dag- Fullt förståeligt.
     Ont har jag och natten lär bli svår men jag har bra smärtlindring..
     Tack för omtanken.

 2. Allt gott till dig idag!
  Vips vaknar du med ny höft och sedan kan det bara bli bättre!

  1. Tackar! Jadå, nu har nya delar. Allt har gått bra och den mentala oron försvann direkt jag kom in här på Ortopediska huset. Ett fantastiskt mottagande. Och nu kan det bara bli bättre

    1. Tack för omtanken- Allt har gått bra men jag har väldigt ont i liggande ställning. Vi hade bestämt att jag skulle få åka hem i kväll om allt var bra . Allt var bra så ena dottern hämtade mig 18.30. Är nu utrustad med massor av smärtlindring så hoppas på lite sömn i natt-
     Är så nöjd med Capio Ortopediska huset. Fantastiskt bemötande och så skickliga Betyder mycket.
     Kram

   1. Tack! Jadå, allt har gått bra.Så bra att jag nu i kväll fick jag komma hem eftersom jag kunde gå med kryckor. Men jag har väldigt ont, inte minst i liggande. Tur att jag fått bra smärtlindring och har en riktigt bra fåtölj.

  1. Stort tack! Allt har gått bra.Fantastisk personal och läkare. Betyder mycket. Men trots att jag är smärttålig och bra smärtlindring så har jag rejält ont.
   Kram

  1. Tack! Ja då, det verkar ha gått bra med allt. Ett rejält ingrepp så tålamodet kommer att gå på högvarv vad gäller träning
   Trevlig helg.

 3. Önska dig lycka till med dagens operation.
  Med tanke på att du är så förberedd så kan det bara bli bra. Men Stockholms gator och promenadvägar får klara sig utan dig lite framöver…

  1. Tack för omtanken. Allt har gått bra och oron försvann direkt jag kom innanför dörrarna här på Ortopediska huset. Ett fantastiskt bemötande från alla. Vä förberedd var jag fysiskt och trodde även mentalt. Men se där hade jag inte full koll utan när jag kom hit i morse så hamnade tankarna också mer rätt och oron släppte.
   Just tanken på att jag nu en längre tid ska ha kryckor och inte kan ta mina promenader känns knepig. Å andra sidan finns värre saker-

  1. Operationsmässigt har allt gått bra och de är otroligt skickliga här på Ortopediska huset. Och även ett fantastiskt bemötande. Har varit uppe och tränat att gå med kryckor ett par gånger. Smärtsamt, men det gicck.
   Tack för fin omtanke.
   Kram från sjuksängen

  1. Tack! Allt har gått bra och oron försvann genast när jag klev innanför dörrarna här på Ortopediska huset.
   Och skönt att igår samla tankarna med en rejäl promenad.
   Önskar er lycka till nu med båtluffningen.

 4. Jag förstår din oro men önskar dig lycka till med operationen.
  Många kramar från mig🥰

  1. Tack! Allt har gått bra. Har nu också varit uppe i sällskap med kryckor och gått några få steg.
   Kram!

 5. Det är väldigt mänskligt att man känner en viss oro inför en operation tänker jag. Vore nästan konstigt annars. Du har förberett dig väl, hjälpmedel finns på plats när du kommer hem och jag är säker på att du är i goda händer. Tänker på dig och stort lycka till i dag.

  Varma kramar <3

  1. När jag klev in här på Capio Ortopediska huset blåste oron bort. Och än mer efter mötet med narkosläkaren.
   Tack för omtanken och allt har gått bra. I alla fall så här långt. Har varit uppe med “gåbord” och sedan ett par gånger och tränat att gå och belasta rätt med hjälp av kryckor.
   Men smärtan är rejäl.
   Varm kran

 6. Önskar dig naturligtvis en lyckad dag – vi har tack och lov så skickliga läkare! Hoppas att du snart kan återuppta dina promenader i vårt vackra närområde, även om det naturligtvis kommer att behövas både vila och smärtlindring till en början. Men sen …!!!!

  1. Tack! Allt har gått väldigt bra och jag. Lite knepigt var det och likt en snigel kommer jag att ta mig an promenaderna i vårt vackra närområde om några veckor. Till dess få jag njuta på balkongen och längs kajen. Kanske tar du en vända i närområdet och visar lite bilder.

  1. Tack! Allt har gått riktigt bra. Och ett fantastiskt bemötande har gjort sitt till.
   Kram

 7. Med allt så väl förberedd som du har meddelat oss läsare en tid med hur du lever och har många glädjeämnen med dig, många omkring i det dagliga med lyx och annat, så är det som det ska vara med rastlöshet och oro ändå.
  Det finns alltid en mänsklig faktor som vi inte helt kan bestämma över hur en än tänker om sig själv att klara av osv. Styrka och svaghet har en inbördes relation och det innebär inte alltid vara motsatser som vi styr bort till fördel för styrkan. Min erfarenhet är tvärt om. Medveten om att var och en har sin, så funkar livet.
  Förändring drabbar oss alla – nu blir det mycket nytt för dig – en utmaning om inte alls behöver vara så svår och oöverstiglig som du tror .
  Jag tror – jag vet förresten, att nya värden och kanske värderingar med på köpet kommer ur något som en känner motstånd mot. En sorg att inte vara som förr – ja visst, men något annat kommer. De flesta av oss går ju den vägen- och vägar har stigar dessutom. Små fina avstickare.
  Hoppas du får vara med om det också. Och det mesta är ju övergående tills det inte är det längre.
  Lycka till!
  Kram

  1. Jag är förberedd och inte minst med det fysiska. Men vad gäller den mänsklige faktorn så kan en inte alltid styra den. Just promenader tycker jag är ett bra sätt att sortera tankar på, men inte styr vi dem inte. Dina tankar om styrka och svaghet och deras inbördes relation fascinerar mig. Och instämmer helt här i dina tankar.
   Visst är det nu mycket som blir nytt och inte alls till nackdelar. Och förändringar är ju många gånger till gagn och nytta. INte minst om en valt dem själv men även i andra sammanhang. Något en kan upptäcka eter hand.
   Stort tack för omtanken !
   Operationen har gått bra och jag har vait uppe och gåtränat med “gåbord” och kryckr.Ont givetvi, men jag kunde.
   Varm kram

  1. Stort tack för omtanken.
   Operationen är klar och jag har varit uppe och gått med kryckor ett par gånger. Jag gläds åt tanken att nu kunna röra mig med mindre smärta- (Tyvärr komer ryggbesvären att finnas kvar, men nu alltså ett besvär mindre)

 8. Har läst att du är opererad och att du mår bra!💐
  Nu börjar rehab. Visst är det förenat med smärta men så gott att bli “lagad”❤️
  Fantastiskt att du orkade blogga idag!

  Önskar dig god läkning.
  Varm kram

  1. Japp! Operationen tog sin tid men allt verkar ha gått väldigt bra. Ortopeden har varit på besök flera gånger, jag får rejäl smärtlindring,har eget stort rum och fantastisk personal ser till mig hela tiden. Lång rehab blir det ju men vi går en vår till mötes.
   Hoppas och önskar så att du ska bli allt bättre och att akupunkturen hjälper dig.
   Tack för omtanken.
   Varm kram och trevlig helg

 9. Hola!
  Messade just Mr B för att höra hur det gått för dig för jag tänkte att du är väl fortfarande groggy så bloggen är ingen idé att gå in på. Så fel jag hade! 🙂 Du är redan igång såklart! 🙂

  Stor kram! <3

  1. Hola!
   Tack, jag vaknade vi 10-tiden efter lätt narkos och epiduralbedövning. Och i denna kombination inget illamående alls utan en blir ganska “fräsch” på kort tid. Jag ringde Bosse vid 10.30 när jag var tillbaka på mitt rum. Har nu varit uppe två gånger med kryckor och gått i korridoren. Bra så.
   Jag är så pigg att jag får åka hem i kväll med ett helt apotek med mig.
   Helen hämtar.
   Stor kram och tack för omtanken.

 10. Skönt att höra din operation är klar och att du redan varit uppe med kryckorna. Förstår att det är en smärta som gör sig påmind aj aj aj. Tror att just grundkondition är viktigt och det har du ju också med tanke på alla promenader du gjort.
  Maken gjorde också höftoperation för många år sedan, det blev bägge sidorna med 3 månader emellan. Han kämpade på med sina bägge kryckor, men så lät jag honom inte gå med endast en, utan tjatade om att han måste använda bägge länge, för att inte börja vagga.
  Kram till dig och träna på /Yvonné

  1. Nu känns det bra men jag har rejält ont. Men jag får bra smärtlindring och det är ju så viktigt, Just att ha båda kryckorna är viktigt. Har nu varit ute tre gånger med kryckorna här på avdelningen och gått. Med bra smärtlindring fungerar det ju helt ok. Fast ont gör det och benet bär inte. Jag har ju tränat i princip hela livet, har god styrka i kroppen och bra grundkondition och det hjälper mycket. Har också gått hela hösten fram till nu på rehabträning.Viktigt! Och fortsatt träning med fysioterapeut , både i grupp och enskilt om tre veckor.
   Skönt att höra att makens operationer också lyckades.
   Tack för omtanken.
   Kram

 11. Så skönt att höra att du mött proffs på både det medicinska området och inom omhändertagandet. Vad mycket det gör på alla sätt. Härligt att höra och så skönt det måste ha varit att du så snabbt på tidig förmiddag kunde höra av dig till maken.

  Är helt fantastiskt att du rört på dig så mycket redan. Önskar dig lycka till på alla plan. Smärtan är jobbig och tyvärr finns inte så väldigt bra smärtlindring om det inte ska överdoseras och det ska det inte. Hoppas att du får sova så att du får bra återhämtning då och nya krafter efter vila.

  Tänkte på dig både igår kväll och i morse. Och det gjorde fler. Ta väl hand om dig och vila ibland också😌

  1. Jag blev lättad bara jag kom in i receptionen hos Capio Ortopediska huset. Och inte minst efter samtalet med narkosläkaren- Kunde andas ut. Jag hade valt, att om det var möjligt åka hem i kväll- Och så blev det. Dotter kom och hämtade mig. Hon är fysioterapeut och det känns tryggt.
   Jag har också tränat en del idag på att gå med kryckor och det är också en teknik.
   Är glad för min grundstyrka inte minst i armarna-
   Har fått väldigt bra smärtlindrande preparat och det känns bra. Antar att natten blir kämpig eftersom det är svårt att ligga ner. Men får lägga kuddar så att det ska fungera.
   Tack för din fina omtanke. Den hjälpte och även andra vänners tankar hade god effekt.
   Jodå, det blir att ta det lugnt .
   Kram

 12. Fint att höra att operationen har gått bra.
  Förstår att du har mycket ont och jag tycker att det är fantastiskt att du redan har kunnat vara uppe och röra på dig och att få åka hem redan är ju över förväntan, kan jag tro.
  Nu blir det rehab hemma som väntar och du är väl förberedd så det kommer att gå bra. Men “skynda” inte på för snabbt.
  Fint att det finns smärtlindring men jag kan tänka mig att du har ont ändå.
  Sköt om dig och jag sänder många varma styrkekramar över till dig.

  1. Jadå, allt gick bra så jag oroade mig i onödan. Men oron släppte genast jag kom till Ortopedeska huset i morse. Fantastisk personal. Jag valde att få åka hem i kväll om allt var ok och så var det. Så dotter Helen hämtade. Har fått rejäl smärtlindring med hem för att just ligga är besvärligt. Har en bra fåtölj som jag sitter bra i och som vi fått förhöjningsklossar tull.
   Nej, här ska inte skyndas på utan det blir i långsam takt. Allt ska ju också hålla-
   Stort tack för din omsorg.
   Skickar dig också en varm kram och var rädd om dig du också-

  1. Tack! Allt har gått bra. Var på operationsbordet i morse klockan 08 och fick hade valt att åka hem i kväll- Blev hämtad av dotter Helen och R- klockan 18.30 och då har jag gått med kryckor i omgångar. Man kunde även få stanna kvar över natten, men det ville jag inte. Glad att jag har en bra grundkondis och styrka. Väldigt ont är det men jag har fått rejäl smärtlindring av alla de slag.
   Tack för omtanken.
   Kram

 13. Har koncentrerat mig att läsa kommentatorflödet och måste säga att jag är oerhört impad över att du redan gått med gåbord och kryckor. Och inte minst att du bloggat och svarat på kommentarerna. Har tänkt på dig hela morgonen, men hade inte förväntat mig en sådan pigg Ditte som redan är uppe och går, samt håller kontakt med omvärlden via bloggen.
  Är helt övertygat om att du inte kommer behöva många veckor för att vara fit för fight igen.
  Nu håller jag tummarna att du får sova i din egen säng i natt och att smärtorna inte är alltför starka.
  Många varma kramar:-)

  1. Allt har gått över förväntan. Jag var på plats i god tid och befann mig redan klockan 08 på operationsbordet. (Då talat med ortoped, narkosläkare, narkossköterska och annan sjuksköterska) Och strax efter 10 vaknade jag till och mådde ganska ok.Ont har jag när jag ligger ner men att sitta i 90 grader i min fåtölj hemma går bra. Jag har en bra grundstyrka och grundkondition, både armar och ben är ju “extra starka” och det underlättar mycket.
   Jag har fått med väldigt bra smärtlindring så jag hoppas kunna sova lite grann-
   Stort tack för din omtanke.
   Kramar!

 14. Så bra att operationen nu är gjord, och gick bra ser jag nu när jag läser alla kommentarer, härligt! Men har du redan fått åka hem, wow! Hoppas att du fått rejält med smärtstillande med dig i såna fall, trodde att du behövde morfin intravenöst i alla fall under natten!
  Kämpa på!!!
  STORT LYCKA TILL med rehab!!!
  Varm Kram

  1. Allt har gått väldigt bra. Över förväntan så min oro över narkosen hade jag inte behövt att ha.Men narkosläkaren sa att så var det nästan för alla. Jag hade tidigare sagt att jag, om så var möjligt, gärna ville åka hem på kvällen om allt var ok. Och så var det. Så 18.30 blev jag hämtad av dotter Helen- Har fått mycket smärtstillande med hem och har hämtat ut igår. Och det är olika varianter och kombinationer som ska räcka. Svårast är att ligga ner, gör jätteont. Men att sitta i min fåtölj, som är förhöjd , fungerar bra.
   Tack för din fina omtanke. Och visst kämpar jag.
   Varm kram

  1. Tack för omtanken. Ja, det känns som om allt gått bra. Men jag har rejält ont när jag ligger och stödjer på benet. Men det går ju över-
   Kram

  1. Tack för omtanken- Och det är väldigt skönt att jag nu fått en ny höft.Lång rehabtid är det men jag har bra grundfysik och det ger mycket. Men trist nu att vara begränsad i mitt liv. Å andra sidan skulle jag varit mer begränsad utan operationen.
   Och att sitta gör mindre ont än att ligga så min fåtölj är jättebra.
   Önskar dig en fin helg.
   Ser fram emot att pigga upp mig med vackra bilder från din trakt.

 15. Hej, läser här att operationen blev lyckad och att du redan är hemförlovad! Det var inte illa! Din positiva attityd till situationen hjälper förstås på traven, och det känns nästan som att jag vill höja ett liiitet varningens finger. Ta det varligt, ingen överansträngning nu i din iver att komma tillbaks på banan. Tids nog….läkningen kräver även vila. Det vet du förstås, men det är lätt att glömma bort. Krya-kramar från pörtet

  1. Jadå! Allt är klart och jag valde själv att åka hem i får kväll. Mår en bra och värdena är bra och att en kan ta sig fram på kryckor, långsam takt, så är det möjligt att ta sig hem. Men det måste finnas någon hemma. Jag har bra grundstyrka och det är viktigt, envisheten och stark i armarna är också fördelar. Sen har jag maken som är otrolig med allt.
   Bra att du påminner mig om att ta det lugnt. Jag vill nog gärna skynda på, men det ska jag inte göra. Försöker gå “efter boken” och tycker det går helt ok- Så ditt varningens finger behövs. Tack!
   Tack också för fin krya hälsning. Den hjälper också. Mycket.
   Kram

  1. Tack och tack! Allt har hitintills gått bra och jag har fått bra smärtstillande så jag har inte särskilt omt om jag sitter. Värre om jag belaster så kryckorna måste jag ha. Och i sex veckor. Tar tid att få det hela att läka- Många restriktioner så jag får träna tålamodet. Fint i alla fall att det är fin utsikt från balkongen.

 16. Så härligt att operationen är över och allt gick bra, även om du har en del smärta som väl kan sitta i ett tag.
  Du, om någon fixar det här galant, men jag håller tummarna som en säkerhetsåtgärd!
  Ta hand om dig och hälsa Bosse!
  Kram

  1. Ja, den är över. Är så glad för det. Men detta att vara i behov av mycket hjälp är knepigt. Men Bosse är suverän och jag får väldigt gott stöd- Även döttrarna stöttar. Nu är det tålamodet jag får jobba med på egen hand.Tack för dina tummar. De behövs och värmer.Och jag oiggar upp mig med dina inlägg- Kanske kan vi komma nästa år-
   Hälsa Lennart och övriga jag känner.
   Kram

  1. Ja, tack! Allt har gått bra men ont har jag och är tacksam för ordentlig smärtlindring. Håller på att v’nja mig vid kryckorna som kommer att vara mitt sällskap i minst sex veckor.
   Tack för omtanken.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *