Foto Stockholm

Jag testade en ny kamera – Och resultatet?

Här i Stockholm bjöd gårdagen på tämligen grått väder. Solen gjorde några tappra försök att ta sig genom molntäcket men lyckades inte helt.Termometern visade på +12 och lite vårkänsla fanns med trots molnen. Men helt oavsett väder blir det minst en daglig promenad. Ibland två-  Sedan kan jag efter tycke, ryggbesvär och smak variera den. Nu styrde jag stegen mot Eriksdalslundens koloniområde och Årstavikens stränder, helt inom mitt “närområde” här på Södermalm. Och som sällskap hade jag med en systemkamera som jag testade.

En av flera gångvägar inom Eriksdalslundens koloniområde. Snön är helt borta men det är blött på sina ställen. Såg inte till något vårbruk i trädgårdarna.  

Med stort nöje testade jag

systemkameran jag fått låna. Och många inställningar finns.Vad gäller manualen så hade jag inte läst den innan. Men kameran var en Canon, samma märke som jag har på mina mindre kompaktkameror. Så vissa likheter vad gällde symboler och inställningar fanns. Men hur jag skulle hantera objektivets olika inställningar med ljusinsläpp och annat hade jag ingen aning om utan det blev en del av “try and error”.

Då kör vi. Snarare går.

Stockholm. Södermalm. Jag testade att fotografera vintergäck på lite avstånd. Gott om vintergäck som lyste gul fanns längs vägen och jag testade att få med en del av dem på bild.

Vid en av kolonistugorna såg jag en ekorre som var spekulant på maten som nog var tänkt till småfåglarna.Jag tycker nog ekorren ser lite skamsen ut.

Koltrastarna var i högform i koloniområdet och kvittrade för glatta livet.  Och i all fall en lyckades jag fånga ganska bra.

Koloniområdet klättrar uppför berget och ligger i olika avsatser med Årstavikens vatten nedanför. Och hit ner till vattnet skulle jag. Inga problem alls nu att ta de branta trapporna ner. Snön och isen var helt borta.

Det har börjat att grönska.

Jag hade, förutom att testa kameran ,även en annan tanke med promenaden just hit till bryggan. I början av februari när jag passerade här så satt en svan ute på isen som då hade lagt sig. Om svanen frusit fast eller ej var svårt att veta. Men vi var flera som var på plats och ringde  Djurambulansen och Svensk Vildfågel Rehab och fick råd. Och Vildfågel rehab skulle under helgen titta till svanen.

Badbryggan och det var utanför den, på isen, där svanen  fanns i början av februari.

Svanen/svanarna och gräsänderna

För en vecka sedan var jag också här för att se hur det gått med svanen. Just då satt den på land och var inte helt pigg. Men när jag var här igår fanns även maken/makan svan på plats och de verkade pigga.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken Svanar. Jag testar olika inställningar på systemkameran och tyker resultat blev helt ok. Här både herr och fru svan som letade mat. Och i det öppna vattnet så fick de tag på en del ätbart. Jag stod länge och tittade och jag testade lite olika inställningar på systemkameran.

Här, om man tittar noga, så syns vattendropparna på svanens hals och näbb. Båda svanarna jobbade på för att skaffa sig mat vattenytan. Här står jag ca 3 meter från svanen och tar bilden

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Jag testade med att få till en bild på där en av gräsändrna dök efter mat. Och det lyckades helt ok. Även gräsänderna jobbade på med att skaffa mat.Jag testade här att hinna med när herr Gräsand dök ner med huvudet i vattnet. Efter några försök så blev det en bild som blev helt ok.

Gräsänderna verkade glada över att isen är borta så att det är enklare att på egen hand skaffa mat.

Systemkameran – Vad jag tyckte.

Jag hade inte läst på något om systemkamerans inställningar innan vi gav oss ut så jag hade inte direkt några förväntningar på resultatet. Men det hela gav mersmak.Jag upptäckte också när jag kom hem att det satt på ett makroobjektiv och om det visste jag inte så mycket. Och visst vill jag lära mig mer om hur systemkameran fungerar men inser att jag får skynda långsamt. Visserligen är den här kameran tung att bära med sig om jag jämför med kompaktkamerorna men samtidigt en  rolig utmaning att försöka lära mig mer om makrofotografering och en hel del annat.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Jag testade några inställningar med makroobjektivet och tycker det blev helt ok. På hemvägen såg jag på sina ställen att lite is fortfarande låg kvar inne vid strandkanterna. Här blev det ytterligare en inställning på kameran som jag testade.

 

40 svar på ”Jag testade en ny kamera – Och resultatet?”

 1. Så kul att testa en ny kamera och resultatet blev bra. Sedan är det mycket att lära sig och jag får erkänna att jag har inte koll på alla inställningar på min… Får ta itu med det vid tillfälle helt enkelt. Så skönt att svanarna verkade pigga nu i alla fall.

  Kram och god fredag!

  1. Det var riktigt roligt och mycket finns att lära sig. Men varför inte.Kunskapen är inte tung att bära men det var däremot kameran om jag jämför med kompaktvarianterna. De har också macroobjektiv men det kan ju inte jämföras med detta på systemkameran. Inte när jag lärt mig hur jag ska ställa in.
   Svanen var riktigt pigg och hade fått sen maka/make vid sin sida. Det är dessa svanar vi följt under våren, sommaren och hösten och då med ungarna i sällskap.
   Önskar dig också en trevlig fredag.
   Kram

  1. Nu blev det några testbilder men jag skal läsa på och bättre lära mig hur inställningar och macroobjektivet fungerar. Visst är systemkameran tyngre men jag satsar på att lära mig den så får den följa med ibland. Är annars nöjd med mina två kompaktkameror som komletterar varandra fint. Men jag vill lära mig mer om macrofotografering och även om de också har det blir det stor skillnad med ett bra macroobjektiv.Jag måste “bara” lära mig finesserna först.
   Vi har haft en strålande fredag som jag spenderat med döttrar och barnbarn i Uppsala. Så trevligt.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Alltid kul att testa en kamera! Säger jag, som lagt min nya kamera på hyllan ett tag 😀 men det ska bli. Det körde ihop sig med inställningarna, så jag tröttnade där ett tag.
  Visst fick du fina bilder, du är ju en skicklig fågelfotograf!
  Jag har fotat mycket med makro tidigare, då jag hade systemkamera, tyckte det var enormt roligt.
  Lycka till och jag önskar dig en bra dag på det du ska!
  Stor kram!

  1. Visst är det! Nu blev det en testomgång och det lär jag fortsätta med. Mängder av inställningar och några olika objektiv finns. Men en sak i taget och första ska jag ta mig an macroobjektivet. Nu är detta också en Canon och mina två kompaktkameror har samma märke så några inställningar är liknande. Men man får testa och se vad det blir. Alltid blir det något. Mina Kompaktkamerorna har också macro men det blir stor skillnad när man byter till ett bra macroobjektiv och kan använda det. Där är jag inte än. Har förr också fotat med macro men då med en Nikon kamera så det är en del skillnad. Och det var ju länge sen.
   Hoppas du kommer igång med din nya kamera för det är roligt, tycker i alla fall jag, att testa olika inställningar och se vad det blir. Och möjligheterna med manuella inställningar ger ju också mycket. Jag ska ta mig an detta nu med systemkameran och det känns jätteroligt. Men den är ju tung att ha med så jag får ta den med ibland.
   Har haft en härlig dag i Uppsala med döttrar och barnbarn och tillsammans med strålande väder. Blev även en drink på balkongen hemma sent på eftermiddagen.
   Hoppas du haft en fin dag och önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

 3. Härliga bilder och vackra. Kameran kan du tydligen mycket bra. Förstår att det är roligt att ha en så bra kamera.
  Jag har gått där i koloniområdet och jag kan tro att det är trevligt att se våren komma fram, lite här och där.
  Tänk att du fick korn på en ekorre och kunde fånga den på bild så fint.
  Trevligt att svanen klarade sig och att dom två svanarna nu har det bra och ju mer våren kommer ju lättare blir det för dom att hitta mat, kan jag tänka.
  Gräsänderna också så fina.
  Ha det bra och sköt om dig och din rygg.
  Varm kram!

  1. Tack! Idag blev det några testbilder men det var roligt att försöka. Ska läsa på och lära mig mer. Men just att testa är bra träning.
   Det är så roligt att du känner igen dig här i koloniområdet för jag går ju ofta här. Ett riktigt bra ställe att här se hur långt våren kommit.
   Ekorren såg nästan lite ertappad ut och en bild blev det.
   Jag tror att detta är de svanpar vi följt i flera år och som hade ungarna i somras. Vet inte om det var herr eller fru Svan som var skadad i isen men nu är båda tillsammans och ganska pigga.
   Tack, för omtanken. Och jag sköter om ryggen.
   Ha det fint du också och var rädd om dig.
   Önskar dig en fin helg.
   Stor kram

 4. Fina bilder blev det.
  Använder bara en mindre kamera eller mobilen.
  Maken har systemkamera och en massa tillbehör, även filmkameraoch drönare, men den/de har jag aldrig satt mig in i.
  Trevlig se svanarna och att den/de verkade ok.
  Ha en fin helg.
  Solen skiner hos oss.

  1. Jag är nöjd med testbilderna men ska både läsa på och träna mer. Jag har oftast båda kompaktkamerorna med mig (En är en riktigt bra zoomkamera men inte så bra när det blir mörkt och den andra klarar annat bättre) Mobilen filmar jag mest med men tar få bilder.
   Nu ska jag försöka lära mig systemkameran med det extra makroobjektivet och visst blir det en utmaning. Men kul!
   Blev så glad av att se att båda svanarna var på plats. Den skadade fortsatt lite försiktig men ändå ganska pigg.
   Önskar dig en fin helg.
   Strålande sol här också så satt nu när jag kom hem på em en stund på balkongen.

 5. Underbara bilder – testbilder! Nu har du en inlärningstid med mycket nöje framför. Makro har jag förstått ger många fin förfiningar. Detta blir roligt och följa framöver Ditte!
  Önskar god fredag till dig och B!
  Stor kram o tankar!

  1. Ja, det blev testbilder. Och jag måste både läsa på och träna en hel del för att komma vidare. Men det ska bli kul att se var jag hamnar. Jag har ju kompaktkamerorna som också har makro men det är ju annat med ett speciellt objektiv.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Stor kram!
   PS Tulpanerna är fortfarande väldigt vackra.

 6. Fina bilder och visst ser man dropparna! Jag har fått ny mobilkamera och den har macroläge jag tycker funkar riktigt bra. Det går ju inte att jämföra med ett riktigt macroobjektiv men det duger för mina ändamål, att krypa nära blommor och liknande.

  1. Jag har också macroläge på mobilen och tycker det funkar helt ok.Men jag använder sällan mobilen som kamera. Jag har nästan alltid med mig kompaktkamerorna som är bra och båda har makroläge.Använder det ibland. Men när jag lärt mig systemkameran ordentligt och med makroobjektivet på så ska det bli roligt att se hur det blir.

 7. Vist är system kameror tunga och inte lika lätt att bära med sig. Jag har använt en Panasonic Lumix ibland , särskilts när jag vill zoma in ett objekt. Telefonkameran är snabb och lätt men inte lika bra när det gäller att ta foton med längre avstånd, så vist behövs det 2 kameror ibland. Jag är också dålig på att läsa och komma ihåg manualer, vill att det ska vara lätt att fota utan att behöva tänka för mycket. Jobba med foton i dator gör jag hellre. Lycka till och fina foton.

  1. Visst är det så. Nu var det första gången den var med ut men absolut inte den sista. Stora möjligheter finns. Jag använder sällan mobilkameran till bloggbilder men filmar däremot lite med den. Svårt att få till detaljerna med en mobilkamera och den har ju inte så många möjligheter till inställningar. Men visst är den ett bra komplement. Har annars två kompaktkameror med. Em med bra zoom och en som är bättre på andra sätt och oftast är båda med. Nu med systemkameran vill jag lära mig mer om makroobjektiv och en hel del annat.
   Jag kommer nog att läsa på en del och sedan testa för inget kan liksom gå fel.
   Tack! Och jag är nöjd med mitt första försök.
   Trevlig helg.

 8. Inställningar lär man sig ju efterhand säger de som vet, jag har en stor sådan där kamera och lärde mig det jag behövde för stunden.
  Men de flesta övriga inställningsmöjligheterna brukar jag glömma av allteftersom när jag inte nyttjar dem.
  Men nån gång ska jag väl kunna ta en bra bild med den 😉

  Svanar är fina djur, ja, de flesta andra djur också men just svanar är ju majestätiskt fina.

  Ha en fin helg Ditte.

  1. Visst är det så och nu blev det att testa lite olika. Men jag ska läsa på bättre. Å andra sidan är det bra att se vad det blir och inget kan ju egentligen gå fel. Makroobjektivet ska jag lära mig mer av men det får bli efter hand.
   Och visst glömmer man snabbt när man inte använt kameran på ett tag.
   Så roligt nu att se att den skadade svanen var piggare och hade make/maka med sig.
   Önskar dig också en fin helg.

 9. Visst är det kul med en systemkamera, jag har en också – men som sagt tung att bära med sig. Mobilen tar bra kort och duger i många situationer, men ibland gör jag mig “besväret” och tar fram den riktiga kameran. När jag köpte min systemkamera ingick det en kameraföreläsning på ca 3h tror jag att den var – det är många år sedan men man kommer långt på att bara testa sig fram…. annars kan man säkert fråga Anki om man kör fast =) Hon är ju en superduktig fotograf.
  Fina bilder har du fått på promenaden. Ha en nu en skön fredag!

  1. Verkligen och det finns ju många möjligheter med den. Ska absolut lära mig mer och särskilt om makroobjektivet. Jag har oftast mina två kompaktkameror med mig men väldigt roligt att nu testa den här- Ska läsa på och har säkert en hel del frågor till Anki. Vet att hon är superduktig.
   Jag tycker bilderna blev helt ok. för att vara premiär-
   Önskar dig en fin fredag.

 10. Eloge! Bra jobbat där med nya kameran. Du är ju en mycket duktig fotograf oavsett vilken kamera du använder. Å det är ju inte kameran utan fotografen som ser till att bilderna blir bra – tycker jag alltså;)
  Har du fått låna kameran av din favo kamerashop på Söder eller har du fått låna den privat? Tänkte på vikten. Jag menar, om du alltid ha båda dina kompaktkameror med dig, då är viktskillnaden kanske inte så stor jämfört med systemkamera.
  Marko är himla rolig. Min lilla Sony har ju en inbyggd makrofunktion, men det är klart sådana funktioner på kompaktkameror och mobiler är ju aldrig samma sak som ett riktigt makroobjektiv på en systemkamera.

  1. Tyckte det var dags att nu testa en systemkamera. Och det var just det jag gjorde med dessa bilder. Har en hel del att lära mig men tar det som en utmaning. Inte minst vad gäller att kunna använda makroobjektivet och även olika manuella inställningar.
   Visst har fotografen en stor roll men visst påverkar även en bra kamera.
   Jag har fått låna kameran privat och kommer att ha den med ibland. Men den är med två objektiv ganska tung. Dubbelt så tung i princip som kompaktkamerorna.
   Jag har inbyggd makro på kompaktkamerorna men med ett separat makroobjektiv kan det ju blir stor skillnad. Men jag måste lära mig. Även mobilen har ett men den använder jag inte för bloggbilder. Däremot filmar jag en del och kan använda den till Instagram.

 11. Så kul att få prova på en ny kamera! Fotona på svanarna är underbara!
  Å visst känns det som vår ute, idag satte jag inte på några dubbar på skorna på vår promenad!
  Må så gott!
  Kram

  1. Det var riktigt roligt att testa och jag ska låna kameran ett tag till så förhoppningsvis ska jag lära mig mer om den och alla möjligheter den har.
   Jag var i Uppsala idag med döttrar och barnbarn och fint där också. Väl hemma had emaken tagit upp stolar och ett litet bord tillbalkongen så han hade ätit lunch där. Och vi satt sedan där sent på eftermiddagen och tog en mojito.
   Skönt att snön är borta så det fungerar udan dubbar på skorna. I och för sig har jag inte haft några men ändå…
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Har ju sett detta svanpar i flera år och även i somras med ungarna då de ofta kom genom Hammarbyslussen. Nu är de tillsammans igen och jag vet inte om det var herr eller fru Svan som ev. satt fast i isen och fick hjälp men nu verkar de ganska ok. Blir väl snart dags för dem att bygga bo igen.
   Och visst är det så att Canon kan.

 12. Jag tycker du lyckades riktigt bra! Jag har också önskat mej en systemkamera, men inser att jag inte är tillräckligt intresserad för att det skulle bli bra. Dessutom är jag helt värdelös på att läsa bruksanvisningar.
  Ha en bra helg du och MR. B

  1. Tack! Vänligt skrivet! Jag är intresserad men inser att det kommet att ta tid att lära mig. Men några helt ok testbilder blev det. Jag tror mest på att själv testa och se. Men jag ska läsa på mer om makroobjektivet till att börja med. Men kameran är tung så den kommer nog bara att hänga med vid mer högtidliga tillfällen.
   Önskar er också en fin helg och vädermässigt ser det lovande ut.

 13. Men vad kul med ny kamera och så bra att svanen klarat sig. Jag kommer ihåg ditt reportage. Tolv grader varmt är inte illa, här droppar det från taken i alla all och kanske mest som 3-4 på dagarna. Jag ser på mina bodar att det är nog en 35 cm snö kvar där, dom flacka har jag naturligtvis skottat av.

  1. Jag har fått kameran på långlån och det känns väldigt roligt men det är mycket att träna på och läsa in. Har inte riktigt börjat med det. OM det nu var herr eller fru Svan som var dålig så är båda nu förenade igen och såg ut att må bra.
   Ni har ju haft mycket snö så nog tar det ett tag innan den är borta. Men en vår är ju på ingång. Och takdropp gör mycket för vårkänslan.
   Strålande sol här idag men vi just nu bara +2 så frukosten får bli inomhus.
   Trevlig helg

 14. Blev ju superfina bilder! 🙂 Vi har också alltid kört med Canon, det är skönt med igenkänningen när man byter kamera (vilket jag ofta har gjort av nån konstig anledning… 😉 ). Fast nu fotar jag bara med mobilen, det trodde jag väl aldrig skulle inträffa.

  Skönt att svanen har piggat på sig, men han verkar lite korkad som inte har lärt sig sin läxa. Blev lite nervös när han låg där på isen igen, men den här gången satt han inte fast i alla fall.

  Det lät också bra att du kunde ta dig ned för den branta trappen utan besvär. Med tanke på ryggen, alltså. Bra så!

  Ha en fin dag!

  1. Nu blev det en testomgång och det kommer att bli fler av dem. Ska helt klart läsa på mer och träna att använda makorobjeltivet. Mobilen använder jag ganska sällan som kamera, annat än till Instagram. Brukar ha med mig de båda kompaktkamerorna, en med 40 x zoom och den andra väldigt bra på annat. DE har också makro men det blir ju inte allas samma sak som att använda systemkameran med ett bra makroobjektiv.
   Kul att du är nöjd med mobilkameran och visst kan man ju ändra sig, Men jag tycker det är roligt att leka med kamerornas olika inställningar.
   Nu var både herr och fru Svan tillstädes och den av dem som var fast i isen verkade piggare. Skönt att se.
   Nerför är det lättare att gå än uppför. Och ett bra räcke finns. Ingen snö var det heller.
   Önskar er också en fin dag.
   Strålande väder här i Stockholm idag så lite balkonghäng räknar vi mer.

 15. Spännande att testa en ny kamera! Fina bilder, särskilt den på svanen i närbild.
  Det senaste året har jag mest fotat med mobilen av praktiska skäl, men visst saknar jag promenaderna med min systemkamera, men det finns det ju all tid i världen för.

  Må gott och ha en fortsatt fin helg!
  Kram

  1. Det är roligt att testa en ny systemkamera men mycket jag måste lära mig. Kameran är ganska tung så jag har den inte med hela tiden. Bilden på svanen tycker jag blev fin med sina detaljer.
   Jag tar nästan bara bilder till Instagram med mobilen och har oftast båda kompaktkamerorna med. (En riktig bra zoomkamera och en annas mer all round. )
   Men ska systemkameran med får de andra stanna hemma.
   Önskar dig också en fin helg.
   Ktam

  1. Roligt att testa kameran men den tar ett tag att komma underfund med. Men några testbilder blev det. Och väldans skönt med lite sol. Absolut.
   Stor kram

 16. Fina bilder. Här också en systemkamera och kompaktkamera av märket Canon. Tyvärr är det så att båda oftast ställs in på automatik. Oftastcservnan stor skillnad på bilderna om man jämför de båda kamerorna.
  Tycker att systemkameran är tung och besvärlig att bära med på promenader, så det blir kompaktkameran som lätt hänger med i fickan.
  Borde ta en kurs i inställningar av systemkamera. Borde finnas på nätet.

  1. Tack! Detta var ett första försök att ge mig ut med systemkameran och ta några testbilder. Men jag vill lära mig mer och ska läsa på bättre.TRor det finns en del på nätet och säkert på You Tube. Ska leta i veckan som kommer. Roligt att också lära mig mer om makroobjektivet och hur det fungerar. Förstår här att vi är “lika” vad gäller kameror. Jag tyckte också systemkameran var tung men när jag nu tränar får jag hålla mig hemmavid. Kompaktkameran är alltid med.

 17. Mitt teknikkunnande o även intresset är ganska obefintligt så jag insåg för länge sen att systemkamera inte var något för mig.
  Men, många är ju otroligt duktiga och riktiga proffsfotografer, även min dotter. Hon skaffar gärna systemkamera, lär sig den, går ut och fotar några gånger och sen ligger den mest och hon fotar spontant med mobilen!
  Å andra sidan har du inte en hund att släpa på utan kan ha bägge händerna fria när du fotar. Dina foton blev fina, men jag kan inte påstå att jag skulle ha kunnat se skillnad jämfört med kameran du brukar använda. Jag tycker alltid du har fina foton!
  Lördagskram

  1. Jag är inte heller tekniskt lagd men jag är envis och nu vill jag testa. Skulle vilja vet hur makorobjektivet fungerar. Hade ju inte läst på alls innan och det borde jag ju ha gjort. Den ena bilden på svanen, där många detaljer kom med, hade jag nog inte fått till med min vanliga kompaktkamera. Inser att jag inte kan ha med systemkameran som jag kan med kompaktkameran. Men jag kan ju träna här i närheten.
   Har ju fått låna den så kameran och objektiven är ingen direkt investering ännu. Vad gäller mobilen tar jag mest bilder med den till Instagram.Nej med en hund i koppel inser jag att en systemkamera snarast skulle vara en belastning. Du tar ju så fina bilder med din kamera och det är ju en fröjd att hänga med dig.
   Kram från mig och nu får vi ladda inför skidåkningen i morgon. Jag gör det med lite “mello” mellan varven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *