Stockholm

Viss vårkänsla kunde anas i luften – Med lite ansträngning

I går vidgade jag vyerna och tog mig tillsammans med vännen Agneta till Kungsholmen. Här hade vi tänkt att gå längs Karlbergskanalen och in mot “staden”- alltså Gamla stan.  Kungsholmen är den del av Stockholm där jag är mest sällan är och om jag är där blir det ofta promenader på den södra delen, längs Norr Mälarstrand och Riddarfjärden. Visserligen bjöd tisdagen vädermässigt på minst 50 nyanser av grått och regnet hängde i luften. Men ändå kunde viss vårkänsla faktiskt anas i luften.

Snart är det ju mars, den första vårmånaden, så lite framförhållning är det ju ändå bra om våren  har.  Minns att jag förra året var ute och letade vårtecken i januari och några hittade jag faktiskt. Så där hade våren god framförhållning

Viss vårkänsla

fanns i luften även om en kylig vind svepte runt oss när vi kom ut från tunnelbanan vid Stadshagen. Snabbt drog vi oss ner mot Mälaren och Hornsbergs strand.  Här stannade vi till en kort stund  och blickade över till Solna och området Västra Skogen uppe på höjden och Pampas marina nere vid Ulvsundasjön.

Stockholm. Kungsholmen.Hornsbergs strand. Ulvsundasjön. Solna.Visst vårkänsla infann sig trots olika nyanser av grått. Viss vårkänsla fanns i luften trots många olika grå nyanser av grått. Tvärs över vattnet ser man Västra Skogen och Pampas marina i Solna.

Vi startade vid S:t Görans sjukhus, gick ner till Hornsbergs strand och fortsatte längs Karlbergskanalen och den blå prickade linjen via Stadshuset och vidare till Gamla stan. Sträckan här visar på drygt  6 km men totalt blev det för min del 8 km innan dagen var slut.

Vad gäller olika koloniområden så finns  flera här på Södermalm som jag ofta passerar. Och  här vid Karlbergskanalen stannade vi till vid Karlbergs -Bro Koloniförening. Här har jag passerat många gånger tidigare när jag bodde i Solna och området i sig är gammalt. Koloniföreningen grundades 1909 och är en av de äldsta i Stockholm och idag den enda som finna kvar på Kungsholmen. Jämfört med koloniområdena på Södermalm så är “lotterna” här mindre. Roligt är också att området har utökats och några helt nya små stugor växt upp.

Stugorna ligger ganska tätt och varierar i storlek och det gör själva kolonilotterna också. Här en del äldre stugor.

En nyare variant av “stuga”. Såg att de nya stugorna som kommit till ser väldigt olika ut.

Stockholm. Kungsholmen. Karlbergs Bro koloniområde. Viss vårkänsla med pallgkragar och lite grönt i gräsmattan. Ytterligare en variant av “ny” stuga. Antar att vårbruket här snart kommer igång. Och viss vårkänsla gav det att se både pallkragar och en del grönt i gräsmattan.

Karlbergs slott

ligger snett över Karlbergskanalen/Karlbergssjön. Ett  slott med anor från 1630-talet. Och idag finns Militärhögskolan Karlberg här, världen äldsta krigsakademi på samma plats sedan 1792.( Här på slottet, i en sidobyggnad bodde jag en tid när jag flyttade till Stockholm 1959)  Mer om Karlbergs slott och park har jag berättat om här.

Karlbergs slott sett från Kungsholmen

Stockholm. Kungsholmen . Nästan isfritt i Karlbergssjön och kanske även sjöfåglarna anade viss vårkänsla. Det var nästan isfritt i Karlbergssjön så ingen risk att sjöfåglarna skulle frysa fast. Kanske anade också sjöfåglarna viss vårkänsla.

 Gamla stan och sedan hem till Söder

Efter några kilometer passerar vi  stadshuset och lämnar sedan Kungsholmen. Ofta när jag promenerat på Kungsholmen har jag gått från Södermalm och vidare över Västerbron för att sedan gå längs Riddarfjärden och Norr Mälarstrand, passerat stadshuset, fortsatt genom  Gamla stan och hem till Söder igen. En runda på drygt en mil. Perfekt om man vill vara turist i Stockholm. Och det vill jag ibland.

Mer vårkänsla. Riktigt gröna gräsmattor. Stadshuset i bakgrunden.

Med fortsatt vattenkontakt når vi efter ett tag Gamla stan.

Västerlånggatan. Även denna dag tämligen öde. Och all snö är borta som fanns här för någon vecka sedan när jag passerade och blev tagen för turist .

Hör i Gamlas stan hade vi tänkt oss en kafferast. Och vi inte bara tänkte utan det blev också. Alternativen är många och besökarna få. Men vi bestämde oss för Grillska huset och Stadsmissionens café på Stortorget.

Inte direkt läge att sitta utomhus denna dag.

Gott om plats inomhus och det finns många olika rum och våningar att välja på.

Så var det då sist biten hem till Söder. Här på Skeppsbron tog jag bussen. Även där gott om plats och de flesta hade munskydd på sig. Här noterade vi att ett 15-tal poliser samlats för att kolla upp bilister och cyklister. Fotgängare verkade inte vara intressanta.

 

Väl hemma välkomnades jag av en fantastiskt vacker bukett av krispiga tulpaner som kommit med bud. Stor glädje och lycka! Och ett stort tack!

 

 

 

 

32 svar på ”Viss vårkänsla kunde anas i luften – Med lite ansträngning”

 1. Tack för trevlig promenad.
  På Kungsholmen är jag sällan.
  Senast för några år sedan.
  Besökte Västermalmsgallerian för att se om Gina Tricot hade en klänning jag ville ha. ( Det hade de inte!)
  Vackra tulpaner du fick.
  Glädjande.
  Fick ett precis likadan kort till vår julgrupp!

  1. Jag är också här på Kungsholmen ganska sällan och är jag här blir det mest längs Norra Mälarstrand- Men det går fint här i sTockholm att variera rundorna och nu passade det bra med en tur här.
   Jag blev så glad och överraskad över de vackra tulpanerna. Verklig vårkänsla.

  1. Tyvärr lyste solen med sin frånvaro men det var trevligt ändå och en rejäl runda blev det med en del vårkänsla trots det grå. Snön är ju borta.
   Buketten är så vacker och det lyser vår om den. Så glad och överraskad.
   Önskar dig också bra dagar.

 2. En jättefin promenadrunda igen, läser och ser jag!
  Våren, ja den backade lite idag. När jag cyklade hem från stan så blåste det ihärdigt dessutom. Men det blir bättre.
  Vilken härlig överraskning du fick per bud! Älskar tulpaner, det är vår, det!
  Njut nu resten av dagen.
  Stor kram!

  1. Jadå! Visserligen var det inte blå himmel men ändå vårkänsla i luften. Så trevligt med våra rundor som vi är bra på att variera.
   Och de vackra tulpanerna som jag fick hem per bud gladde mig så mycket. En riktig vårbukett.
   Mulet här idag men det har ändå lite vårkänsla och det blev en rejäl vända idag också fika hade vi med oss.
   Önskar dig också en fin fortsatt onsdag.
   Stor kram

 3. Vilken härlig och trevlig dag det blev! Att sedan välkomnas av en bukett vackra tulpaner gjorde verkligen inte det hela sämre. Vilken fin vårbukett att njuta av. Här såg jag att krokusen blommar i vår trädgård och det gjorde mig absolut på bra humör.

  Kram och fortsatt fin onsdag!

  1. Trots gråväder så blev det en lyckad dag och med viss vårkänsla. Och vårkänslan förstärktes av den vackra buketten med krispiga tulpaner. Blev både väldigt glad och överraskad.
   Så dina fina krokusar och kan tänka mig att de livade upp.
   Ha en fortsatt bra onsdag.
   Kram

    1. Verkligen! Jag blev både glad och väldigt överraskad så tulpanerna fyllde på känslan av lite vår i luften

 4. Visst är våren här. Luften säger det om inte annat 🙂 Åtminstone här i Karlstad 🙂 Det återkomna ljuset ger mig vårkänsla, det gjorde det uppe i norr också fast det var bara januari och våren flera månader bort.
  Vilken fin dag blev med din vän där på turen! Jag fastade i koloniföreningens område med gamla och nya hus! Så gamla stan på väg med fika för två vänner!
  Och väl hemma en bukett vårhälsning!
  Stor begynnande vårkram!

  1. Jadå! Våren är på ingång och det trots att himlen inte är blå. Men jag såg snödroppar igår och det får också vara ett litet vårtecken. Vi hade en riktigt fin dag med långpromenad och trevlig kaffestund i Gamla stan.
   Roligt här med koloniområdet där också nya hus hade kommit till. Men det kändes ganska trångt…
   Härligt att komma hem och mötas av de vackra och krispiga tulpanerna som du så varmt och generöst låg bakom. Lika vackra idag.
   Stor kram och många tankar

 5. Det var en fin promenad som absolut framkallade lite vårkänslor, som ju faktiskt förstärktes då temperaturen ute var hela åtta grader idag jämfört med gårdagens fyra. De nya kolonistugorna var inte direkt i min smak, men sällsynta var dom onekligen. Uppenbarligen behöver man inte ansöka om bygglov på det området;-)

  Kul att du fick med Pampas Marina också. Letade efter Freedomtravels husbåt, men hittade det inte. Gissar att du tänkte lite på Helena och Peter.

  Kul att ni gynnade Stadsmissionens café. De kan knappt ha många kunder när man ser de folktomma gränderna i Gamla Stan.

  Å vilken toppen överraskning med den fina tulpanbuketten. Grattis till den Ditte:-)

  1. Grått var det men det var ändå trevligt och med lite vårkänsla i luften. Jag tyckte heller inte att de nya kolonistugorna passade in och det blev väldigt trångt. I områdena här på Söder får det inte byggas nytt inom dessa gamla koloniområden och det tycker jag är bra.
   Jag har ju bott i Solna och i närheten av Pampas Marina och även en kort tid på Karlberg så jag har gått mycket här. Nej, deras båt syntes inte just här. Eller om den gjorde det så såg vi den inte. De, i mitt tycke, fula “aquavillorna” så vi dock.
   Grillska huset tycker jag om och på olika sätt. Gott om plats och fin miljö och sommartid har de en jättefin uteterrass.
   Men visst var det tomt även denna dag i Gamla stan.
   Blev både glad och överraskad av dessa vackra tulpaner. Gav ännu mer vårkänsla.

 6. Jag älskar koloniområden, så mysiga promenadstråk. Härligt att leta vårtecken i sådana områden, massa trädgårdsintresserade på liten yta. Det är inga små rundor du ger dig ut på, många steg måste det bli!
  Vilka underbara tulpaner du fått, ger härlig vårkänsla 🌷
  Må så gott!
  Linda

  1. Koloniområdena här på Söder, längs Årstaviken, tycker jag väldigt mycket om och går där nästan varje dag. Tyvärr kändes detta här vi Kalbergssjön ganska plottrigt och med väldigt små “lotter”. Men jag ska ta mig en ny titt senare i vår. Jag försöker gå en bra bit varje dag för att stärka rygg och höfter men jag har ingen brådska. Visst gör det ont, men smärtan i sig är inte farlig och jag kan ta smärtstillande innan jag går.
   Blev så glad och tacksam över den vackra vårbuketten med krispiga tulpaner. Den piggade verkligen upp .
   Ha det fint du också. Så bra du kan.

  1. Visst fick vi det! Och roligt att vistas någonstans där man inte är så ofta. Trevlig fika blev det också i Gamla stan.
   Jag blev så glad för den vackra buketten och den påminde verkligen om att våren är i antågande.
   Stor kram

 7. Hos er som hos oss har snön försvunnit med raketfart. Det är klart har man 12 plusgrader och sol om vi hade i förrgår så tar det på is och snö.
  Det är inte alls dumt att vara turist i sin egen stad. Man får lksom andra upptäckarögon då!
  Att följa med på dina promenader är vilsamt och mycket trevligt!
  Kram

  1. Visst gick det undan med snön som försvann och nu hoppas vi att den inte får för sig att komma tillbaka- Vi inväntar våren och välkomnar mars månad.
   Vädret var grått men det var ändå lite vårkänsla- Trevligt med en tur här på Kungsholmen för här är jag inte så ofta.
   Och bra avslutning blev det med en fika på Stadsmissionen i Gamla stan.
   Kram

 8. Jag köpte iofs mina tulpaner själv, men en himla fin bukett har jag – eller två, faktiskt, jag köpte 20 tulpaner och ett gäng vaxblommor.
  Och om bara tio månader är det julafton ………………….

  1. Visst är det fint nu med tulpaner. Och just dessa krispiga är jag så förtjust i. Brukar köpa själv men blev så glad och överraskad med de som kom hem och de kommer att stå fint veckan ut. Tulpanerna fyllde på den lilla vårkänsla som vi fick här på vår runda från Kungsholmen till Gamla stan.

 9. Här kände jag igen mej, förutom kolonilotterna, där har jag nog inte gått ännu. Jösses vilka promenader du tar, imponerande!
  Så underbart att du fick tulpaner, de är ljuvliga!
  ( å gissa om jag blev besviken på mig själv att jag inte tog med mig jackor att lämna i Clara kyrka som jag ju gick förbi igår!)

  Må så gott!
  Kram

  1. Kungsholmen är vi inte på så ofta så nu bestämde vi oss för det. Kul här med koloniområdet men det kändes ganska instängt men kul att det finns. Jag går på och det är ett bra sätt att hålla den “slitna” kroppen i gång.
   Jackorna kommer säkert till användning en annan gång.
   Jag blev verkligen både glad och överraskad över att få dessa vackra tulpaner. Ännu mer vårkänsla.
   Ha det fint du också.
   Kram! Och du, snart kommer jag galopperande med dalahästen till Hagaparken…

 10. Vilken härlig promenad trots gråvädret och tulpanerna blev ju det ultimata vårtecknet till slut 🙂

  Apropå första vårmånaden så minns jag en strof ur en sång som vi sjöng på lågstadiet (den strofen är den enda jag minns ur sången) och den strofen löd:
  “I mars är det tid för en bonde att så”.
  Då tänkte jag i mitt stilla lilla sinne att då får han det bra jobbigt med att skotta bort all snön först 😀

  Ha en bra dag!

  1. Trots det grå var det ändå lite vårkänsla i luften. Kul med ett varv på Kungsholmen för där är vi ganska sällan. Och är vi där kommer vi oftast från Söder och går över Västerbron och sedan längs Norr Mälarstrand-
   De vackra tulpanerna gav ytterligare vårkänsla. Blev så glad och tacksam över dem-
   Önskar er också en fin torsdag.

 11. Tulpaner är vår för mig även om jag kan köpa dem annars med. Hos oss har vårvädret börjat så smått och jag tycker det verkar vara på gång hos dig med med gröna gräsmattor och lite förberedelser på koloniområdet. Jag beundrar din energi att gå så långt. Det måste kännas lättare när du har så mycket vackert att titta på. Kram

  1. För mig också! Jag blev så glad och överraskad över att få dem och buketten är lika fin idag.
   Att promenera är för mig till viss del både läkande och stärkande och jag försöker variera rundorna. Men visst har jag favoriter bland dem. Lite vårkänsla i luften var det och idag än mer med +10 grader.
   Jag har ingen brådska när jag går och kan ju ta pauser när jag så tycker. Och en hel del finns det att se.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

 12. En lång härlig promenad! Tack för den … jag har njutit av den och av alla fina bilder!
  Vilken fin överraskning med de fina tulpanerna!
  Ha det bra denna dag, som ser ut att bli ännu en fin vårdag – just nu +10 grader och solen tittar fram!
  Kram

  1. Trevligt att traska runt på Kungsholmen för där är jag ganska sällan numer. Och trots det grå vädret var det trevligt och med lite vårkänsla i luften. Och de vackra tulpanerna gav förgyllde dagen än mer.
   Här är solen just nu lite tvekande men kanske kommer den fram. I alla fall är det +10 här också. Så jag vandrar vidare under dagen.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 13. Lite ovana nejder för mig också, minns inte ens Karlbergs slott! Tänkte kika in på ditt tidigare inlägg om slottet via länken men fick den inte att fungera.
  Gillade de nya kolonistugorna, o gillar tanken att de alla är olika. Samt en del gamla och en del nybyggnationer. Då finns det ju mer att titta på!
  Kramen

  1. När jag som 10-åring flyttade till Stockholm och Solna så bdde vi ett tag på Karlberg i ena flygeln. Pappa jobbade här från 1955 till han gick i pension men med olika utlandsjobb och annat under tiden. Så Karlberg blev som mitt andra hem- Döttrarna är döpta här, jag hade min studentfest här och jag gifte mig första gången i slottskapellet här. Och parken har jag lekt i. Trist att inte länken fungerade för när jag kollade så borde den göra det. .
   Kanske den fungerar här https://akker.blogg.se/2015/november/slottsbesok-till-vardags.html
   Visst är det roligt att koloniområdet finns kvar men jag tycker det var väldigt små lotter nu när nybyggen kommit till. Å andra sidan kan fler få möjlighet att odla.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *