Allmänt

Råstasjön – Ett naturreservat i Solna

. Välkomna till Solna och naturreservatet Råstasjön.  Solna är en ”egen” stad/kommun, med idag ca. 85 000 invånare och  är Stockholms närmsta granne norrut. För mig välkänd mark. Här i Solna bodde jag från 1950 till 1970 och mina föräldrar bodde kvar tills de avled, i början av 2000-talet. Numer är det inte så ofta jag är i Solna men häromdagen blev det ett besök. Jag och väninnan Agneta (också gammal Solnabo) tillbaka hit och rörde oss i minnenas allé.

Solna. Naturreservatet Råstasjön ligger strax väster om Friend´s arena och Mall of Scandinavia. Strax väster om Friend´s arena och MoS, ”Mall of Scandinavia,”nordens största köpcentrum, ligger naturreservatet Råstasjön. I bakgrunden skymtar grannkommunen Sundbyberg. Rakt fram ligger ”vassön” som härbergerar en stor skrattmåskoloni.

Utgångspunkt Solna station

blev det för vår del och man kan lätt utöka den med att kombinera med Lötsjön i Sundbyberg. (Gannstad till Solna och Stockholm. Karta med promenadväg för båda sjöarna i länken ovan)  Sträckan runt Råstasjön är ca 2 km och en fin promenadväg tar en runt.Vi tog pendeltåget  från Odenplan i Stockholm till Solna station, en hållplats, och en resväg på några minuter. Och sedan var vi nere vid Råstasjön  10 minuter senare.

Solna station är en bra utgångspunkt och man vill ta sig runt till några av de grönområden som ligger nära stan. Här strax öster om Solna station finns Hagaparkenoch därifrån kan man promenera längs Brunnsviken in till City – Tvärs över Brunnsviken, fortfarande i Solna, men i stadsdelen Bergshamra finns Tivoliparken dit man också enkelt kan promenera från Solna station längs vattnet.

Råstasjön (märkt med rött) ligger strax väster om Arenastaden, Mall of Scandinavia och ”Friend´s Arena”. Området här är också hemma arena för bloggvännen Susjos.

Råstasjön runt

Vi lämnar höghusen och stadsmiljön, många bostadsrätter och kontorshus, och är strax nere vid vattnet. Kontrasterna är påtagliga.

Runt Råstasjön är naturen varierad och här samsas vassområden, öppet vatten, gräsmattor, öppen mark, ängsmark och stora träd. Här finns också gott om fåglar, spår från istiden och en vacker flora. Råstasjön är en grund lersjö och just att det är gott om vass gör att många sjöfåglar trivs här. Men även i träden runt sjön är det gott om fåglar. I och runt sjön finns skäggdopping, sothöna, knölsvanar och hägrar. Även brunand och rörhöna finns.

Vi fastnade en hel del bland alla sippor. Så vackert

Solna. Råstasjön. Mängder av vitsippor. Vitsippor i mängder finns runt Råstasjön.

Råstasjön. Solna. GulsipporÄven gulsippor finns runt Råstasjön och detta var första gången jag såg dem.

Vad gäller fåglarna såg vi en del. Här uppe i trädet gömde sig en stor fågel. Några vi träffade berättade att den blivit uppkagad hit av sjöfåglarna. Hade tyvärr inte zoomkameran med men kanske någon vet vilken fågel det kan vara.

Har här beskurit bilden.

Även i sjön är det liv. Här kan man om vattnet är klart se musslor av olika slag och abborre, mört och gädda finns. Vad gäller djurlivet kan man då och då när mörkret fallit på se fladdermöss och jag läste att det runt Råstasjön finns sju olika arter. Så även de gillar miljön.

Knölsvan modell yngre som väntar på att fjädrarna ska bli vita. 

Råstahällen

ligger vid sjöns södra del och räfflorna man kan se på berget visar inlandsisens rörelser. På plats kan man se räfflornas riktning och de är där markerade på en karta med tre olika riktningar som just visar hur isen rört sig. Dessa räfflor har uppkommit vid helt olika tidsperioder och det kan skilja tusentals år mellan dem.

Råstahällen vid  Råstasjön. Yngsta räfflorna finns längst till vänster, näst äldsta i mitten och äldsta längst till höger. I bakgrunden skymtar höghusen och det var där vi började vår runda.

Fler sippor.

Och avslutningsvis en sippa med rosa inslag. Kallas dessa också vitsippor?

28 svar på ”Råstasjön – Ett naturreservat i Solna”

 1. Men så roligt att ni var i mina hemtrakter, där känner jag igen mej väldigt mycket! Så fina promenadstråk runt Råstasjön, lustigt nog har det blivit mer promenader nere vid Brunnsviken för mej på sistone, kanske det känns lite närmare för mej att gå dit!
  Men såklart kommer det att bli promenader runt Råstasjön framöver! Så kul att det fanns gulsippor där, det är en ny blomma för mej. Knölsvanen den yngre är nog kanske samma som jag fotograferat tidigare i vintras,kul!
  Tusen tack för länken också!
  Ha en fin torsdag, här väntas middag på lokal med god vän och musikal på Chinateatern!
  Kram!

  1. Förstår att du kände dig hemma här. Tittade efter dig, men du var inte synlig denna gång.
   Brunnsviken är också väldigt fint och där gick vi mycket i somras och höstas. Och då även på andra sidan vid Tivoliparken i Bergshamra.
   Gulsippa hade jag inte sett men lärt mig av Anna Lena och Anki att den finns, heter så och hur den ser ut.
   Säkert är knölsvanen den du fotade tidigare i år.
   Vilken trevlig kväll du har framför dig. Njut!
   Varm kram

 2. Just nu är mitt internet tämligen segt, så jag ser knappt några av dina bilder. Men jag utgår från att dom är lika fina som vanligt 🙂

  Ha en bra dag!

  1. Mycket natur och vackra sippor vid Råstasjön denna gång. Ja, segt internet kan det ju helt klart vara till havs.
   Ha det bra!

 3. På näbben och kroppen ser det ut som en duvhök som du har fångat på bild. Helt säker är jag förstås inte men jag har varit i nära kontakt med både duvhökar och sparvhökar så en viss kännedom har jag fått. Antingen eller skulle jag gissa på att det är .
  Det är det som är så oerhört fint med Stockholm och alla förorter. Mitt i allt så är man i det grönskande paradiset. En eloge till Stockholm som har lyckats med detta, säkert mycket på grund av allt vatten som finns, alla öar och uddar. Fantastiskt. Tack för en trevlig vandring tillsammans med dig och din väninna, Ditte!
  Kram

  1. Vad roligt att du gick med. Området här runt Råstasjön har jag besökt många gånger förr. och inte minst då jag bodde i Solna. Tack för tipset vad gäller fågel. Kan säkert stämma. Ska ta med zoomkameran nästa gång för man vet aldrig vad som kan dyka upp. Såg en släkting till den ”Filip fasan” som ni hade på Pettas men tyvärr ville den inte vara med på bild.
   Jag uppskattar också att det helt nära Stockholm finns så fina naturområden och som är lättillgängliga för många. Stockholm har lyckats bra och Agneta och jag har en hel del områden kvar. Vi betade av många i höstas och under förra våren men många finns kvar.
   Ha det gott.
   Kram

 4. Vilken härlig promenad ni kom ut på och så vackra bilder från den. Säga vad man vill men det är något visst med sippor oavsett färg. Tyvärr är de inte så vanliga just här så det är lite synd men vi får njuta av andra vårtecken i stället.

  Önskar dig en got kväll!

  Kram

  1. Jätteroligt nu med ett besök här. Vi båda gamla Solnabor och länge sedan vi var här- Och inte blev vi besvikna. Vackert och grönt och med mängder av sippor i blom-
   Och visst är det bra att vi kan dela med oss av de vårtecken vi har. Blir en bra mix.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Våren har riktigt skyndat på den senaste veckan och idag noterade jag att många träd var gröna. Njutbart!
   Det blev en fin runda och i för oss kända trakter men nu var det länge sen vi var här. Vi har båda bott i Solna så detta var lite gamla hemmatrakter.
   Fin kombination av fåglar och vackra blommor.
   Trevlig kväll.

 5. Det finns verkligen fina naturstråk i sthlm ,solna har jag inte gått omkring jätte mkt i men Hagaparken däremot, så fint med alla vitsippor,kram

  1. Hagaparken har vi varit i en del och även runt Brunnsviken. Men både väninnan och jag är gamla Solnabor så nu var det dags att ta en sväng runt fina Råstasjön-
   Finns så många vackra områden helt nära storstan.
   Kram

 6. Där har vi inte varit, men det ser väldigt fint ut,-)
  Intressant höghus som inte är likt något annat jag sett ,-)
  Ser inte vad det är för fågel, är urdålig på fåglar.
  Men fint fågel liv läser jag.
  Inte så långt bort så kanske……
  Sippor olika är ju så vackert, nu slår nästan allt ut! Härliga bilder.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Här är väldigt fina promenadområden och det blev en tur i minnenas allé. Både jag och väninnan har bott i Solna så vi har ju promenerat här en del förr. Roligt att komma tillbaka. Fick förslag på en duvhök eller sparvhök och det kan nog stämma. Stor var den.
   Njöt verkligen av alla vackra sippor
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Alltså – nu har jag lärt mig ytterligare en sak, nämligen att Råstasjön är ett naturreservat. Det visste jag inte. Susjos brukar ju jogga där och lägga upp bilder, men jag har aldrig tänkt på att det är ett reservat. Har väl gått Råstasjön runt en eller två gånger. Däremot har vi besökt Lötsjön betydligt fler gånger. Kan bero på att där finns en mycket trevlig restaurang;-)

  Kan tyvärr inte hjälpa dig med artbestämningen av fågeln. Är urdålig på fauna och flora. DS.

  1. Jadå! Råstasjön är ett naturreservat. Jag har ju gått runt både här och runt Lötsjön under mina Solna år. Men nu var det ett tag sen så vi tog oss nu an Råstasjön och Råsunda.(Lötsjön blir en annan tisdag och med stopp på Gröna stugan-om den är öppen-
   Vad gäller fågeln fick jag tips om duv eller sparvhök och det kan nog stämma-
   Vi tittade efter en joggande Susjos men icke. Däremot mängder av olika sippor-
   En fin dag och runda.

  1. Om gulsippor lärde jag mig hos dig så det var extra kul att se dem. Vad gäller rödsippor blev det inge men några vita hade rosa inslag.
   Så många vackra sippor här och roligt att detta finns så nära Stockholm City.
   Kram

 8. Åh vilka fina bilder på vårblommorna! Älskar vitsippor! Det var länge sedan jag gick runt Råstasjön, det var långt innan jag flyttade till Stockholm när jag brukade åka upp hit och hälsa på hos vänner i Solna. Kanske dags att ta en tur till Råstasjön igen.

  1. Tack! Är ju gammal Solnabo så nu var det dags med en tur hit. Så fint här runt Råstasjön och man kan ju kombinera med Lötsjön i Sundbyberg också-
   Smidigt att ta pendeln till Solna station och på några minuter är man där och sedan ytterligare minuter ner till sjön-
   Kombinerar du med Lötsjön så kan Gröna stugan vara ett trevligt pausställe- Och tåg eller t-bana går ju tillbaka till stan från Sundbyberg.

 9. Föredrar helt klart naturreservatet, lugn och ro med blommor och vatten istället för att trängas med shoppingglada stressade människor. Ha en bra fredag=)

  1. Kan förstå dig. Och en fin dag blev det. Tursamt nog har vi många liknande ”oaser” helt nära vilket vi verkligen uppskattar. Stockholm har satsat mycket på detta och inte minst i området där vi bor här på Söder har ett gott ”grönt” utbud. Och vi är omgivna av vatten. Tacksam för det. Men visst är Stockholm en stor stad men en grön stad.
   Önskar dig också en fin fredag

 10. Det överraskar mig hela tiden att det kan finnas så mycket fin natur runt om tättboende orter. Du är också en fena på att lyfta fram dem på ett stimulerande sätt för betraktaren. Vackert vitt hav. Det är en speciell känsla att röra sig i ”minnenas allé”. Alla sorters känslor kan oväntat börja tävla om uppmärksamheten.
  Helgkram, Bosse som packar för hemester.

  1. Tack för fina ord! Stockholm har en hel del att bjuda på både inne i stan och helt nära. Och det bästa är att det är lättillgängligt.Solna har jag många fina minnen från och de består.
   Och visst kan många olika känslor dyka upp.
   Trevligt med hemester.
   Önskar er en fin helg.
   Kram

 11. Även Ör där jag bodde några år finns med på din karta. För mig var det ett stort steg att flytta från södra Stockholm till norra. Men jag trivdes väldigt bra i Ör. golfängarna nedanför och sjöarna runt om. För att vara i Stockholm en riktig idyll.
  Och vilken underbar ung-svan du fick se, wow, en sådan har jag aldrig sett!
  Detsamma får jag säga om gulsippor som flera vänner nu visar, jag har aldrig sett dem i verkligheten! Fast, blåsippan är ändå min favorit!
  Kram

  1. Vad roligt att vi nästan passerade dina trakter. Har gått där en hel del under åren jag bodde i Solna. Så fint med golfängarna och området runt Lötsjön. Där ska vi gå en annan tisdag.
   Är så glad över så fina områden helt nära storstan.
   Gulsippor hade jag heller inte sett tidigare men i olika bloggar läst om dem så jag blev glad när de dök upp. Och visst är även blåsippan min favorit.
   Men fint att se de olika sipporna tillsammans.
   Kram

 12. Härliga bilder från det trevliga naturreservatet! Vitsipporna är verkligen underbara den här tiden – och kul med gulsipporna också! Vitsipporna kan ibland skifta i rosa, har sett det ofta här också.
  Jag vågar mig inte på någon artbestämning, men en rovfågel är det med säkerhet, kanske duvhök …
  Kram

  1. Vi hade en fin dag här vid Råstasjön och så roligt med alla vackra sippor. Jag borde haft zoomkameran med så jag fått en bättre bild. Men precis som du så tror Karin (Äventyret framtiden) att det var den duv eller sparvhök. Har läst att de kan finnas här.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *