Stockholm Utflykter

Tivoliparken – En helt ny bekantskap vid Brunnsviken i Solna

Visserligen bjöd gårdagen på en hel del regn men det blev ändå en utedag för väninnan Agneta och mig. Vi har sedan i vintras haft tisdagar som speciella promenaddagar. Dagar då vi tillsammans utforskat för oss välkända, mindre kända och helt okända områden i och i närheten av Stockholm. I går var det dags för att ta en närmare titt Tivoliparken i Solna .Och på köpet fick vi som bonus med oss Bergshamra koloniområde. Även det en helt ny bekantskap.

Bergshamra koloniområde ligger helt nära Tivoliparken och inom den Kungliga nationalstadsparkenBergshamra koloniområde är en del av Kungliga nationalstadsparken och ligger i sin tur nära Tivoliparken. Den hör till grannkommunen/grannstaden Solna och ligger i en del som heter Bergshamra.

Dagens mål  –  Tivoliparken med Pipers park via Bergshamra koloniområde

som ligger vid  och helt nära Brunnsvikens vatten. Längs Brunnsviken, då mest längs den östra sidan, har vi tagit flera promenader under våren. ( Några är “Kräftriket,” Bellevueparken, Bergianska trädgården)

Vi tog tunnelbanan, Mörbylinjen, till Bergshamra och gick därifrån till koloniområdet, vidare till Pipers park som är en del av Tivoliparken och fortsatte att följa vattnet till Frösundaviks allé. En trevlig runda på ca. 5 km. Men dagens etapp stannar i området runt Pipers park.

Skulle vädret varit mer gynnsamt hade vi kanske tagit oss hela varvet runt Brunnsviken, “Hälsans stig” som är 12 km. Och mycket finns att titta på längs vägen.

Bergshamra koloniområde

På vägen mot Tivoliparken passerade vi Bergshamra koloniområde. Kolonilotterna är idag ett 50-tal men var från början  uppdelade på två områden med 23 respektive 48 lotter. Koloniområdet låg förr närmare Bergshamra centrum men flyttades närmare Tivoliparken och Brunnsviken 1983. Detta gjorde man i samband med att nya hus skulle byggas och breddningen av Bergshamravägen. Ett tjugotal lotter kom också att bli flyttade österut till området vid Ålkistan.   (Ligger vid Brunnsvikens östra del och har förbindelse med Saltsjön)

Koloniområdet,  liksom hela Tivoliparken, är en del av Kungliga nationalstadsparken som täcker ett stort område; Ulriksdal, Hagaparken med Haga slott, Brunnsviken och Djurgården. Nationalstadsparken bildades 1995, den första i världen. “Den utgör ett unikt historiskt landskap av betydelse både för det nationella kulturarvet, för en tätorts ekologi och för människors rekreation.”

Solna kommun. Bergshamra koloniområde. En av flera fina kolonilotter vi passerade på vägen mot Tivoliparken. En av flera fina kolonilotter med stugor som vi passerade på vägen mot Tivoliparken.

Odlingarna här kom, precis som de gjorde i andra koloniområden i huvudstaden, igång under första världskriget och då var det mest rotfrukter för eget bruk man odlade.

Initiativtagare till dessa kolonilotter tog Anna Åbergsson 1919 och hon bodde då själv i Bergshamra. Lotterna kom att bli 300-400 m2 och en arkitekt ritade några olika förslag till lusthus. (Namnet på kolonistugorna)  De var alla röda och med vita knutar och fick inte överstiga 22m2. År 1922 byggde man den hundrade stugan.

Från koloniområdet syns höghusen i Bergshamra.

Vi lämnar Bergshamra koloniområde och har siktet inställt på Tivoliparken- Vi lämnar koloniområdet och har siktet inställt på Tivoliparken.

Tivoliparken och Pipers park

Just namnet funderade vi också på. För något tivoli är det ju inte. Men namnet Tivoli är inspirerat av den resa kung Gustav III gjorde till Italien i slutet av 1700-talet och där bl.a. besökte staden Tivoli utanför Rom. Och vidare blev det så att ägaren till Tivoliområdet här vid Brunnsviken, greve Gustav Philip Creutz, gav trädgårdsarkitekten Piper i uppdrag att rita en engelsk park här på Tivolihalvön. Piper var Sveriges främste expert på engelska parker och kung Gustav III trädgårds och landskapsarkitekt. (Piper har ritat slottsträdgårdarna även till Drottningholms slott och till Hagaparken)

På vägen ner till Brunnsviken passerade vi Tivolipaviljongen eller Musikpaviljongen som den också kallas.

Solna. Bergshamra. Tivolipaken. I sluttningen ner mot Brunnsviken ligger Musikpaviljongen eller Tivolipaviljongen som den också kallas. I Tivoliparken, på sluttningen ner mot Brunnsviken, ligger detta fina hus, Tivolipaviljongen/Musikpaviljongen.

Ägaren av Bershamra fideikommiss, Nils Anton Bark, lät uppföra detta hus plus en del andra här på halvön omkring 1800. Idag är det  den enda byggnad som finns kvar.  (Ett fideikommiss är en byggnad/mark som har en speciell arvsordning och betyder “anförtrott gods”) Byggnaden var tänkt för fester, teater och musikevenemang. I början av 1900-talet blev Musikpaviljongen ombyggd till sommarnöje för uthyrning av Frans Cadier (som till Jean Francois Régis Cadier, som grundade Grand Hotell i Stockholm.

Huset var rivningshotat av Domänverket i slutet av 1970-talet.  (Ett statligt verk som handlade upp och förvaltade skogsområden.) Opinionen blev stor och huset blev upprustat och såld som privatbostad.

Denna gång blev det ingen runda i Pipers park som är en park  i parken, som ligger i den östra delen av den stora Tivoliparken. Det får bli en annan gång. Här finns stigar som ringlar sig fram, gamla träd och terrasseringar med utsikt över landskapet .En hel del av den ursprungliga engelska parken har under  årens lopp växt igen men sedan slutet av 1970-talet pågår en varsam restaurering. Och i slutet av 1990-talet återskapade Solna kommun de ursprungliga terrasserna och gångvägarna helt enligt Pipers ritningar.

Bergshamra. Solna, Pipers park är en del av östra Tivoliparken. Pipers park, kallas den östra delen av den stora Tivoliparken. Och med namn efter arkitekten som anlade den. 

 

Del 2 från Tivoliparken kommer i morgon

26 svar på ”Tivoliparken – En helt ny bekantskap vid Brunnsviken i Solna”

 1. Höstanemoner! Favoritblomma! Hade flera plantor, men de “dog ut”. Får komma igång att köpa nya, när det är säsong för perenner. Tror i och för sig att det finns att köpa plantor nu också, men det gäller bara att komma ihåg att stanna till vid en större växtförsäljningsställe, då man har vägarna förbi.
  Tror nog att ni återkommer och tar resten av den fina hälsostigen en annan tisdag… Kram!

  1. Så det är höstanemoner dessa vackra blomster heter. Nu vet jag det. Vackra var de och de växte fint här. Hoppas du kan hitta några.
   Trots regnet blev det en fin runda och vi har tidigare gått olika delar av “Hälsans stig” och då kombinerat med annat. Men säkert tar vi oss ann hela också. Helst en solig tisdag.
   Kram och trevlig onsdag. Här har det regnat idag också men nu verkar det ha lättat bland molnen.

 2. Visst är koloniområden något extra? Oftast välskötta och prunkande men i liten skala.
  Trädgårdarna i italienska Tivoli är världsberömda. Har du varit där? Jag skulle ju skriva inlägg om dem när jag varit där, men någonstans hanns det inte med. Får påminna mig om det när jag sitter med bloggtorka …

  1. Nu fick jag nöja mig med denna Tivolipark i Bergshamra, men jag har i ungdomens dagar varit i Tivoli utanför Rom. Men då, när jag var 13 år var jag inte så road. Och de bilderna är numer bleka pappersbilder och några svart vita. Men kanske kommer det ett inlägg från dig. Hoppas.

 3. Jo det är höstannemoner, ogräs i mina ögon….bara för att de sprider sig hejvilt. Visst de är jättefin, men det är inte så kul när de kväver allt annat. Jag har en planta på hörnet som jag tucktar mycket hårt. Vilken grönska vid kolonistugan – ser så inbjudande ut. Tufft av er att trotsa vädret. Jag ser fram emot nästa avsnitt =) Nu började det regna igen, men några timmars uppehåll blev det ju.

  1. Många var det! Tänkte att kolonisterna fått rabatt på dessa. Nej, verkligen inte roligt om de tar över. Vi trotsade vädret och hoppades på uppeehåll men se så blev det inte. Men en jättefin runda och vi tittade länge omkring bland kolonilotterna. Stora “stugor” och lotter. Här upphörde regnet sent på em men det blir ingen balkongmiddag.
   Mer från vår runda kommer i morgon.

 4. Oj så spännande områden det finns i närheten av mej! Vet att vi cyklat en bra bit runt Brunnsviken, och sett ett fantastiska kolonilotter, men Tivoliparken, hm. tror jag att jag missat. Så kul att få följa med genom din blogg!
  Nu måste jag göra mig iordning för att cykla till jobbet, lite pirrigt är det, få se om det funkar på BB!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Ja, du har mycket fint i närheten. Rekommenderar verkligen en vända till Tivoliparken och området här. Och nu har du fått en intro. här. Har besökt Tivoli strax utanför Rom och den fina parken där. Men jag var 13 år och var föga intresserad.
   Hoppas jobbet ska funka. Tänker på dig och önskar dig det bästa.
   Kram

 5. Då har ni varit “nästan” på min hemmaplan. Parken har jag besökt för många år sedan. Förut gick det ju en båt från Stallmästargården och körde “Brunnsviken runt” med bland annat Tivoliparken som hållplats.
  Koloniområdet är jättefint tycker jag. Dessutom minns jag att det var tistlarnas förlovade land senare under hösten . Ja, det gillar ju att tycka om tistlar såklart;-)

  1. Ja, lite åt ditt håll var vi ju. Minns denna båt men har inte testat den. Lite synd. Vi har ju i princip tagit oss runt Brunnsviken i andra promenader men snart blir det nog dags att ta hela varvet med “Hälsans stig”.
   Tivoliparken är ju stor och nu tog vi ju bara en del av den.
   Koloniområdet är jättefint och roligt att se. Just nu såg vi inga tistlar men det är nog för tidigt.

 6. Först tänkte jag på Köpenhamn när jag läste Tivoliparken, sedan Tivoli i Italien som vi har besökt för ett antal år sdan. Jag tror att Villa D’Este ligger där.
  Vilken blomsterprakt du visar från kolonierna. Hösten kan vara praktfull! Trevligt att utforska närmiljön som man inte känner innan.
  Kram

  1. Tivoli utanför Rom och de fina trädgårdarna där besökte jag för väldigt länge sen. Tror jag var 13 år och då föga road . Men så var det- Roligt att nu ta en vända här och ja är helt klart mer intresserad.
   Jätteroligt med en tur här och i för oss “nya” trakter.
   Kram

 7. Vilken trevlig tur ni kom ut på och vilket fint område och fin natur. Kolonistugan är ju underbart söt och jag kan tänka mig att många fantaster sköter dem exemplariskt. Synd att vädret inte var på topp men så länge man slipper ösregn så…

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en riktigt lyckad runda trots det ihållande regnet. Har för länge sedan, som 13-åring, besökt Tivoli utanför Ro, men var då föga road.
   Jätteroligt att nu ta en titt här och koloniområdet kom liksom som en extra bonus. De var vi inte medvetna om innan.
   Blöta blev vi men gav inte upp. Och ösregnet slapp vi.
   Kram!

  1. Ett område som verkligen rekommenderas. Hade inte varit här tidigare trots att jag bott många år i Solna.
   Har besökt Tivoli utanför Rom och de vackra trädgårdarna där men det var i början av 1960-talet och jag var 13 år och inte ett dugg intresserad av detta.
   Ta gärna en tur hit vid tillfälle.

 8. Här sitter jag och bara gapar! Så mycket vackert, nu igen, o inget jag kände till förut. Inte kände jag till uttrycket fideikommiss heller , så nu fick jag verkligen en nyttig lektion.Och nog hade jag letat efter ett tivoli om du inte förklarat hur det låg till. Koloniområdet som är en del av världens första nationalstadspark, wow! Så glad jag blir varje gång du berättar om områden som man faktiskt valt att bevara!
  Du är en fenomenalt duktig ciceron,tack för det och kram!

  1. Tack, Paula! Jätteroligt att du var med. Och trots att jag bott i Solna och i Stockholmsområdet sedan 1959 hade jag inte heller varit just här tidigare. Jag har varit i Tivoli utanför Rom som ungdom, 13 år, men var då föga intresserad av trädgårdarna där. Nu kom vi i alla fall hit och roligt att se att området är bevarat och väl omhändertaget. Koloniområdet är också väldigt fint med stora stugor och tomter.
   Önskar dig idag en fin resa. Hoppas du berättar när du är hemma igen.
   Kram

 9. Väldigt fina bilder igen! Regnet ger ett annat ljus och lyster i bilderna vilket inte alls är fel. Däremot är det ju trevligare att promenera när det inte kommer vatten uppifrån.

  Ha en fin dag!

  1. Det blev en fin runda i för oss “nya marker.” Det finns så mycket att se runt Stockholm och trots att jag bott här sedan 1959 återstår en hel del att se och uppleva. Nästa gång hoppas vi på sol och sol har vi faktiskt haft alla tisdagar från januari och fram till nu. Så en tisdag med regn få anses helt ok.
   Önskar dig också en fin torsdag.

  1. Det är bra att ha en bestämd dag då vi ses för då blir det av. Och vi tar oss ju både till för oss nya platser och ibland blir det till en del gamla favoriter. Men detta var första tisdagen som det inte var sol.
   Stor kram

 10. Va trevligt att ni har en dag just till promenad och vilken promenad sen, så mkt vackert på vägen o det är ju skoj 🙂 fika o mat sen är ett plus …njut av dan kram

  1. Vi har valt tisdagar just som promenaddag och har sett och upplevt sp mycket fint under alla rundor vi gått sedan i januari. Och denna tisdag var det första gången det inte var sol. Men det blev väldigt bra trots regnet.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *