Stockholm Trevligheter

Extra festligt en måndag – Bokklubb inklusive allt

Det är ju till största delen i vardagen vi befinner oss och att då pigga upp den gör det hela så mycket roligare. Många gånger är det de små sakerna som verkligen kan göra skillnad. För egen del har jag sedan länge försökt att göra eller uppleva något varje dag som dels gör mig extra glad. I ”paketet” finns också  en tanke att på något sätt även glädja en annan person, gärna okänd, som jag möter. Hitintills har  båda föresatserna oftast fungerat bra. Och visst kan det  vara extra festligt en måndag. Absolut! Så blev det för min del. Vår bokklubb ”The Beijing Ladies”. (En kvarleva från de år då vi alla bodde i Pekning och den bokklubben som startades där för länge sen.)

Odenplan i Stockholm. Idag en av kuntpunkterna  i Stockholm för pendeltåg, bussar och tunnelbana. Blir alltid lite nostalgisk när jag passerar här och i grannkvarteren.Detta var mina hemtrakter mellan 2002 och 2004. Och då såg inte Odenplan ut så här. Gustav Vasa Kyrka i bakgrunden.

Festligt en måndag

Jag tog tunnelbanan till Odenplan och passade på att strosa runt innan jag stötte på väninnan Birgitta och vi gemensamt travade iväg några kvarter bort. Strålande vårväder var förstås en extra bonus.

Odenplan österut. Lite vemodigt att nu se att så många mindre butiker  i kvarteren inte längre finns kvar utan ersatts av annat. Saknar både kläd och skobutikerna. Men de lär inte uppstå just p.g.a. min saknad. 

Efter fem minuters promenad var vi framme och stannade en stund för att njuta av den fina innergården i skir grönska. I Stockholm finns mängder av innergårdar som man inte ser och som ofta bjuder just på härliga och grönskande miljöer.

Fint att slå sig ner här på balkongen. (Tillhör värdinnan)

Men nu slog vi oss ner i vardagsrummet och välkomnades av bubbel och gott tilltugg. Vi brukar ha våra bokträffar med 4-6 veckors mellanrum och med sommaruppehåll. Och senast vi sågs var i slutet av mars på Dalarö i Stockholms södra skärgård i slutet av mars.

Bubbel och prat är en god start.

Lunch var det. Och vilken lunch! Så gott och festligt.

Verkligen festligt en måndag att bli bjuden till detta vackert dukade bord. Och lika festligt helt oavsett dag förstås. Extra festligt en måndag! Älskar dukningen och färgkombinationen. Så genomtänkt. Och det hade varit lika festligt att få slå sig ner här viken dag som helst. 

Extra festligt med den färgjoordinerade förrätten som passar dukningen. Vit och grön sparris med hollandaisesås och orange kaviar. Väldigt gott dessutomFörrätten är även den färgkoordinerad. Imponerande och extra festligt. Vit och grön sparris med hollandaisesås och orange kaviar.

Även varmrätten passar in färgmässigt; en supergod fisk och skaldjurssoppa. (Recept nedan)

Extra festligt att  också soppan så fint matchade dukningen.  Allt så genomtänkt av värdinnan M.

Receptet på fisksoppan för 4-5 personer. Testa gärna. Ett receptet som har hängt med sedan Pekingtiden. Det ska vara ca. 400g fiskfilé i receptet. Mängden föll bort. (Och tycker man inte om saffran så fungerar det bra ändå.)

Vi brukar vara 7 stycken i bokklubben men denna gång var vi minus 3. Här Marita, Birgitta (som jag tror är ”mamma” till fisksoppan) värdinnan Marianne och  jag som fotograf. 

Tack för en jättetrevlig och god bokklubbslunch!

Till sist! Böckerna 

Vi har oftast ingen gemensam bok vi läser utan ger varandra tips. Men detta leder i sin tur till att vi ändå ofta har några böcker vi alla läst. Några av böckerna vi presenterade  och pratade om var dessa. (Ibland lyssnar vi på böcker och ibland läser vi dem rent fysiskt.)

 • ”Fädernas missgärningar” av Åsa Larsson (en deckare)
 • Amerikansk jord av Jeanine Cummins (En bok vi alla nu läst och gillade, inte minst både historien och personbeskrivningarna)
 • Den tyska flickan av Armando Lucas Correra (En bok flera läst och där både Kuba och andra världskrigets Tyskland är med i storyn(
 • Svärmodern av Moa Herngren (Om relationer i en familj, läsvärd tycker vi)
 • Depphjärnan av Anders Hansen (Varför mår vi dåligt när vi har det så bra.)
 • Att uppfinna världen av Katrine Marcal (Intressant bok om hur vi lyckades skicka människor i rymden innan vi kom på att sätta hjul på en resväska)
 • Hundparken av Sofi Oksanen (Helsingfors och Ukraina möts genom två kvinnors öden)
 • Allt jag borde ha sagt av Anne Griffin
 • En gentleman i Moskva av Amor Towels (läst med intresse av flera av oss)
 • Sista sommaren av Elleonore Holmgren (oväntad vänskap och slumpartat möte)
Ett par ”filmtips” dök också upp:

TV4 play:  Grevinnan och Oligarken (Flera hade sett den så samtalet rullade på)

Netfix: Borgen (Jag har inte sett den)

 

30 svar på ”Extra festligt en måndag – Bokklubb inklusive allt”

  1. Visst är det! Roligt att ses, prata böcker och annat, äta och dricka gott.
   Önskar dig också en fin dag.

 1. Så trevligt ni har det på era träffar. Tjusig dukning dessutom och det passade ju bra till fyra tjusiga damer.

  Har en liten undran ang receptet på fisksoppan, det står 00 gram fiskfilé, ska det vara 1- eller 2- eller 300 gram. Skulle vilja laga den när vi kommer hem till helgen efter över 2 månader i Torrevieja.

  Hälsn
  Yvonne Å

  1. Det har vi och god mat och god dryck hör till. Såg nu att det i receptet inta var angiven mängd fisk. Men runt 400- g ska det vara. Och man kan ju ta den fisk man gillar. Tack för att du nämnde att mängden inte fanns med. Har ändrat nu. Och gillar man inte saffran så kan man ju ta bort det.
   Jag ska också göra soppan till helgen och tar nog även i lite lax.
   Lycka till- (Vet att soppan varit populär i många sammanhang. )

 2. Vilken bra dag det blev. Maten såg verkligen delikat ut så jag kan tänka mig att det smakade mycket bra. Sedan är det alltid väldigt intressant att diskutera böcker tillsammans och att nya tips är inte fel det heller.
  Hur mycket fisk ska det vara? Det framgår inte riktigt 😉

  Kram och god kväll!

  1. Det blev en verkligen festlig och god måndag på alla sätt. Och mycket bokprat blev det.
   Vad gäller mängden fisk ska det vara ca 400g. Receptet är tänkt för ca 4 personer. Nu åt vi ju sparrisen till förrätt- Hade inte sett att fiskmängden fallit bort men har nu lagt till det receptet. Man kan ju ta den fiskfilé man gillar bäst. Jag ska testa till helgen och då ta i lite laxfilé också .
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Ja, vilken vacker dukning och färgpassning med maten. Den kvinnan kan sin sak kan jag säga. Högklassiskt!
  Ja Odenplan är verkligen inte sig lik. Precis som du saknar jag skoaffären i hörnet Norrtullsgatan. Ytterligare en Bröd&Salt. Tror det finns hela tre stycken av dessa caféer runt Odenplan. Det var roligare med skoaffären, som jag och bästisen Yvonne faktiskt har ”sponsrat” ett antal gånger. Men den gick omkull under pandemin…
  “Fädernas missgärningar” av Åsa Larsson har jag precis läst klart idag. Det var ju sista boken med karaktären Rebecka Martinsson. Å den boken var absolut den bästa hon skrivit om åklagaren. Om du inte läst boken kan jag djupt rekommendera den.

  1. Det blev verkligen en festlig och god måndag. Så roligt att sätta sig till detta vackert dukade bord och med den goda, färgkoordinerade maten.
   Kul att du också saknar skobutiken här- Tror den hette Burestads skor. Kanske? Har handlat en hel del där och de hade bra skor. Jag läser ”Fädernas missgärningar” just nu och gillar den.

 4. Härlig lunch i mycket vackra färger.
  Vi äter med ögat också!
  Många intressanta böcker, har dock läst lite dåligt på senaste tiden.
  Kylig dag i norr, fler minusgrader om nätterna.

  1. Verkligen! Så gott och vackert dukat. Detta är nog första gången jag sett mat som passar så fint till dukningen.
   Det blir fina samtal om böcker och jättebra att få tips. Jag har alltid en bok jag lyssnar på och en jag fysiskt läser- Så det blir en del. Mne visst kan läsningen gå i perioder.
   Lite kyligt här också men strålande sol och behagligt i lä-

  1. Jätteroligt och givande att vi har fortsatt att ses här hemma. Och visst blir det också en hel del annat prat än om böcker. En riktigt festlig måndag blev det.

 5. Så fint och så mysigt! Det ser jättegott ut, och vackert. Ska kolla in listan med böcker ,-))
  Ha det fint, spännande recept, kan behöva godare soppa!!! KRAM Primrose ,-)

  1. Det blev en så festlig och god måndag. Och en helt fantastisk dukning där maten passade så fint till den.
   Soppan är riktigt god och väl värd att testa.
   Kanske hittar du någon bok som du känner för- Roligt med tips tycker jag det är-
   Kram!

 6. Den fisksoppa vill jag pröva. Tack för receptet!
  Den tyska flickan ligger i bokhyllan. Började läsa men gillade inte. Får göra ett nytt försök. De andra böckerna har jag inte sett/hört talats om. Tack för nya tips.
  Usch… jag är så dålig på att duka fint. Har väl inte den traditionen med mej. Men imponeras av dem som har förmågan… och det riktiga intresset.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Fisksoppan är riktigt god och sedan kan man ju lägga till och dra ifrån det man vill- Ska testa den i helgen.
   Jag tyckte mycket om ”Den tyska flickan” när jag kom in i den. Men det tog sin tid. Väldigt spännande så småningom med Kuba och dess historia som också finns med i boken-
   Jag är inte heller så bra på att få till dukningar men vi duger bra ändå. Nu blev det så där extra festligt och det är roligt att njuta av det. För det gör jag. Och värdinnan här är suverän på detta. Men vi är alla olika-Och himla tur är det-
   Mat och dryck var så gott och det blev en väldigt trevlig boklunch men med mycket annat prat också.
   Ha det gott du också.
   Kram

 7. Oj, vilken trevlig dag! Så mysigt att träffas och verkligen en vacker dukning och maten som var så färgglad och passade så fint in. Det receptet sparar jag!
  Tack för tipsen om böckerna, har inte läst någon av dem men har hört talas om en del av dem, bl.a ”En gentleman i Moskva”, kanske det kan var den bok som jag ska tipsa om nästa gång vår lilla bokcirkel ska ses hemma hos mej i augusti?
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Det blev en jättetrevlig dag på alla sätt- Och så mycket gott att äta och goda drycker till- Verkligen festligt. Och att maten var helt färgkoordinerad med dukningen. Eller kanske tvärt om är det nog första gången jag upplevt-
   Mycket prat om både böcker och annat blev det och säkert kan någon av böckerna passa er bokcirkel-
   Varm kram

 8. Vilken härlig tradition, och så oerhört vackert dukat! Och innergården också så vårligt vacker! Bilder att njuta av… Vi upplever nu några kyligare dagar, med nattemperaturer på minussidan. Jag snyggar upp i rabatterna, Runda Rabattkryparen har vaknat. Min man ordnar med växthusen, paprikor, chili och tomater växer så det knakar i vår vinterträdgård. Vi hoppas på vårväder! Jag brukar fira första maj med att så morötter, få se hur det blir i år. Så med denna lantlolla… Ha det gott!

  1. Jag är så glad för vår bokklubb och det blir ju även en del annat prat utöver böcker. Visst var det vackert dukat. Så festligt! Och både mat och dryck var en fröjd för öga och gom.
   Även här är det nu kyligt på nätterna så jag tar in mina skott från den spanska passionsblomman så de inte ska frysa ihjäl- Måste nog se till att få dem i jorden i morgon.
   Vad roligt med växthusen och kan tänka mig att det där växer så det knakar-
   Härligt med det som är egenodlat-
   Ha det gott du också.

 9. En fantastisk innergård, en otroligt vacker dukning och en välsmakande meny! Och många böcker hann ni också prata om. Några är bekanta, andra inte. Syskonen Herngren är rätt otroliga, alla har de kreativa yrken. Har inte läst denna bok av Moa, men andra som jag gillat. Alltid relationsromaner.
  Hoppas alla kan delta vid nästa träff, the more the merrier!
  Kram

  1. Det blev verkligen en festlig dag där allt ingick. Jag har läst en dek annat av Moa Herngren och läser nu ”Skilsmässan”- Gillar hennes sätt att skriva. Och man kan känna igen sig då och då. Tänk hur olika men som person kan uppleva en och samma händelse.
   Vi kommer från lite olika håll men hoppas vi blir fulltaliga i augusti. Då ska vi ses hos mig.
   Kram

 10. Vilken fest! SÅ vacker dukning och SÅ fint upplagt och SÅ god mat!
  Jag har gjort många fisksoppor i mina dagar. Nu ska jag kolla in detta recept, alltid roligt att förnya sig.

  Jag har läst några av boktipsen. Tack för tipsen.
  Önskar dig en fin torsdag. Stor kram!

  1. Verkligen en extra festlig måndag och med extra av allt. Så läckert med dukningen och maten som var färgkoordinerade. Allt väldigt gott och med viner som passade så bra till det vi åt.
   Alltid roligt att prata böcker och fina tips brukar följa med hem. Så även denna gång. En del har jag läst och en del väntar nu på läslistan.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Stor kram

 11. Jag har aldrig varit med i en bokklubb, men läser en hel del böcker – i perioder.
  Fädernas missgärningar läste jag precis ut, tyckte om den, men hade gärna sett att serien hade fortsatt. Ska kika in era andra tips! En härlig måndag helt klart, med god mat och goda vänner.

  1. Vi träffades under åren vi bodde i Peking och då var det en stor bokklubb med runt 15-20 deltagare. Och när många av oss flyttade hem runt 2010-12 så fortsatte vi som bor hyfsat nära Stockholm att ses. Väldigt trevligt. (En av oss bor i Göteborg och en i Västerås men det brukar fungera fint ändå)
   Mycket prat om böcker blir det men även en hel del annat.
   Och en väldigt festlig, trevlig och god måndag blev det .
   Önskar dig en skön torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *