Utflykter

Råsunda – En personlig del av grannstaden Solna

I gårdagens inlägg var vi i Solna och i naturreservatet Råstasjön . Här hade vi sällskap av  fåglar, vatten och mängder av sippor. Vi lämnade strandkanten och strosade långsamt fram längs Sjövägen. Här finns många vackra villor från början av 1900-talet fint bevarade. Alla med med stora tomter och utsikt över Råstasjön. Vi håller oss kvar i Solna och i stadsdelen Råsunda som är en av Solnas åtta stadsdelar, den största befolkningsmässigt. Och här stannar vi på Råsundavägen, eller snarare följer den österut mot Haga Norra. Råsundavägen kom till i början av 1900-talet och sträckte sig från grannstaden Sundbyberg i väster till Haga Norra i öster. En sträcka på ca. 3 km.

Sippor vid Råstasjön

Råsunda

är en av Solnas åtta stadsdelar och fick sitt namn när man slog ihop två gårdar sta och Frösunda. Området började växa vid sekelskiftet 1800-1900 talet när industribröderna Torsten och Ivar Krüger etablerade sig här. Många stora hyreshus som byggdes i början från av 1900-talet finns kvar. Hus som ibland täcker hela kvarter. Andra områden runt Stockholm hade vid den här tiden en mer lantlig bebyggelse men Solna satsade på större bostadshus och god kommunikation till Stockholm. Det gick en spårvagn hela Råsundavägen, via Haga Norra och in till Stockholms city. (Sedan länge är det buss 515 som tagit vid)

Vi kom Sjövägen upp från Råstasjön och gick till “Stråket”. Ett namn som bl.a. betyder väg, gata, område.   (Öster om stadsdelen Råsunda ligger en annan av Solnas delar, Hagalund.)

Slottet i Råsunda

Alldeles innan vi kom fram till “stråket”  passerade vi kvarteret Slottet med huset Slottet. Ett hyreshus med tinnar, torn och “Vasaborgsromantik.” (Det var i denna stil Gustav Vasa byggde flera av sina slott) Till slottet här i Råsunda lär Gripsholms slott ha varit modell. Slottet i Råsunda byggdes 1911-1912 och arkitekter var Paul A Löfgren och Ernst Otterström. För att locka medelklassen till Råsunda skrev man i reklamen 1910; ” Att förena lantlifvets behag med stadslifvets bekvämligheter”. Författaren Per Rådström bodde som barn i Råsunda, mellan åren 1925- 1935, och skrev novellsamling “Den korta resan” 1968 med inspiration från Råsunda och gatorna här och även “Slottet” har sin plats där.

“Slottet” har också en mörkare historia. En brun historia. Här bodde en gång, en kortare period, nazistledaren Herman Göring.

Solna. Råsunda. Hyreshuset "slottet" täcker ett helt kvarter. Hyreshuset “Slottet” i Råsunda (Solparksvägen, nära “stråket” täcker ett helt kvarter.

Vi går vidare

lämnar “Slottet” och går mot Stråket och korsar Råsundavägen. (Hette förr Stockholmsvägen)

Solna. Råsunda och Råsundavägen österut. Till höger det lilla torget Stråket. Råsunda med Råsundavägen österut.  Det lilla torget Stråket till höger. Kan ibland också kallas för Råsunda torg. Här ser det mesta ut som det alltid gjort. Och här  i kvarteren har man bevarat den gamla bebyggelse

Även många av de “gamla” butikerna som fanns här när jag växte upp i Solna, 1959-1970, är kvar. TRoligen med nya ägare men många skyltar är kvar. I närheten av Stråket låg också Råsundastadion, den gamla nationalarenean, invigd 1937 och som revs 2013. Numer bostäder och kontor och ersatt av Friend´s arena- också belägen i Solna. I stadsdelen Hagalund.

Solna. Stråket i Råsunda. “Stråket” i Råsunda.  Detta lilla torg har sett ut så här så länge jag minns.Och det är länge.Minns att jag var här och såg en konsert med Hepstars och Benny Andersson i början av 1960-talet. 

Solna. hÄr på Stråket som ibland kallas Råsunda torg finns en staty gjord av Carl MIlles, "Solglitter" invigd 1918 av Milles själv. Mitt  på “Stråket”, ibland kallat Råsunda torg, står “Solglitter” en staty av Carl Milles som kom på plats 1918. (Vill man se mer av Carl Milles så rekommenderas ett besök på Millesgården på Lidingö som också Milles hem under många år. )

Även Furuviks livs ligger kvar i sin hörna vid Stråket.

Sen skulle vi också ha något ätbart.

Råsunda hembageri verkade lovande. Men tyvärr bara platser utomhus. Så inte denna gång. 

Vi traskade Råsundavägen en bit österut och av en slump såg vi skylten, Café Kärven. Kändes hoppfullt. Ett café inrymt i bottenvåningen på ett hyreshus. Ser inte mycket ut för världen men gott och trvligt och fritt från “nymodigheter”.  Här görs smörgåsar på beställning och man kan välja olika sorters bröd. Dagens lunch finns  också liksom och “stående rätter”. Ett bra val. Här sammanfattade vi dagen innan vi lämnade Solna och tog bussen in till stan. En riktigt bra dag.

 

34 svar på ”Råsunda – En personlig del av grannstaden Solna”

 1. Men så vackert , vilka vackra gamla hus, måste vara härligt att gå runt där, en plats jag skulle gilla! Hyreshuset Slottet WOW så snyggt.
  Mysigt att gå och känna igen sig i sina kvarter ,-) Hep Stars var mina idoler ,-)) Men har aldrig sett dem live, tyvärr, hade en chans nu, men missade att de skulle komma, ,-( Så synd!
  Jo SELFIE, har inte haft många alls som visat sitt intresse i min blogg. Så tror att det inte är många som är intresserade!
  Jag vet att du skrev att du är intresserad och kan tänka dig att turas om. Men vi blir nog bara 4 .eller nån mer. Vet att du har mycket att göra, så om du känner att det blir för mycket, så säg det. Alla fall 4 som fixar Selfie och nån mer som inte vill. ,-) Det får ju respekteras.
  Jag vet inte, det kan vara fel årstid, Allt grönskar ju nu, det borde jag ha tänkt på!! Efterklok ,-)
  Jag vill ju inte själv göra den för ofta, hade hoppats på 8 alla fall ,-))) Säg vad du tycker, för får inte några svar direkt!
  Jag sätter in min på söndag kväll, fast den har ju varit ute och klar ,-) sen får vi se hur det blir. Ha det fint, Trevlig Valborg
  KRAM Primrose ,-)

  1. Det är så roligt att strosa runt i Råsunda och här har man inte kunnat bygga så mycket nytt utan behållit de gamla husen och skött om dem-
   Minns så väl Hep Stars här och det var ju på den tiden Benny Andersson var med.
   Vi hjälps åt att sprida detta med selfien och visst kommer vi att hänga på. Jag hänger på och skulle kunna ta vecka 21 om den är ledig. (Du 18, Paula 19. Anna Lena 20 och jag 21. ) Såg att norska “Vilt & Vackert verkade intresserad liksom BP. TRor fler ansluter.
   Vi kör på ! Och kan ta det i varje fall i fyra veckor. Hoppas på 8.
   Jättebra idé av dig och Pula-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Trist! Men om du kan läsa texten så är ju det ok. Vet ju att internetuppkopplingen inte är så bra ombord och det tar tid att ladda. Vill minnas att när vi var iväg med Princess Cruises var det liknande plus att de bilder jag la upp inte kunde ha så många “pixlar” eftersom laddningen då tog en hel del tid. Ha det gott. (Följer er och tror vi ser var ni är just nu; Cabo San Lucas.Kanske på redden med 0 knop.)
   Kram

 2. Vilken trevlig tur i Råsunda och befriande att inte allt är förändrat. Även om nytt tillkommer så är det fint när man känner igen sig tycker jag. Perfekt att ni hittade någonstans att äta. Smörgåsar som görs på beställning brukar inte bli så fel.
  Önskar en skön fredagskväll!

  Kram

  1. Råsunda har kvar mycket av det “gamla” och det gör det verkligen personligt. I stora delar av Solna har man byggt väldigt mycket. Å andra sidan behövs ju bostäder men i Råsunda är det ganska välbyggd med de gamla husen.
   Vi hade tur här vad gällde matstopp och riktigt billigt var det med Stockholmsmått. Är ju också trevligt.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram från ett soligt Söder.

  1. Har fina minnen från gamla Råsunda stadion. Var där ofta och såg fotboll
   Råsunda är ju en så fin del av Solna som har kvar mycket av den gamla personligheten.
   Önskar dig också en fin helg.
   Här ser det ut att bli en bra Valborgshelg.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Så trevligt så att vandra med dig och din väninna genom Råsunda. Jag tycker så mycket om äldre byggnader. De har själ helt enkelt.
  Tack Ditte, ser framemot flera av dina vandringar.
  Kram

  1. Just detta att husen och området har en själ tycker jag så mycket om. Och Råsunda har så fint lyckats bevara detta- Solna i övrigt har växt och flera områden har just förlorat sin själ genom det.
   Fler vandringar kommer.
   Önskar er en fin helg.
   Kram

  1. Det blev en lyckad dag med både fina naturomgivningar och en en fin del av Solna. Så roligt med det gamla så fint bevarat. Kul att du var med-

 4. Tack för den rundvandringen i Råsunda. Bodde ett år på Östervägen, ett stenkast från dåvarande Råsunda station och AIK. Min man har sin tandläkare på Tottvägen, ytterligare ett stenkast från “Slottet”. Visste inte att det huset kallas för “Slottet”. Så har jag lärt mig nåt nytt igen:-)
  Gillar “gamla” Råsunda, där allt är som det alltid varit känns det som. Rätt så befriande kan jag tycka.

  1. Kul att du var med. Östervägen känner jag väl till men där var vi inte nu. Men jag är ju gammal Solnabo och kan stan.
   Jodå, både huset och kvarteret heter “slottet” . Visst är det speciellt! Och väldigt häftigt.
   Jag gillar också Råsunda där det ser ut som det “alltid” gjort. Och så roligt att många butiker och annat finns kvar. Man känner igen sig från förr- En skön stämning. Tycker annars att man både i Solna och Sundbyberg byggt för mycket och att den gamla karaktären försvunnit.

 5. Så fint och dessa gamla lgh är superfina där skulle jag kunna bo högst upp i tornet:) fast jag trivs bra i mitt hus i Täby oxå såklat men tänk att ha två bostäder det vore ngt:)Önskar dig en härlig kväll

  1. Råsunda är så fint bevarat och väldigt personligt. Kul också att många av de gamla butikerna är kvar.
   Vad gäller husen så tror dock inte att det är hiss i flera av dem. Vill till att gå upp och ner-
   Tror du bor bra där du bor i Täby.
   Önskar dig en fin Valborgshelg-
   Kram

 6. Tack för ditt svar. Nu har Kicki ändrat sig och skrev tidigare idag att hon kan försöka o ta VECKA 21 Kan du ta vecka 22??
  Jag kände mig som jag lurat dig och femfemman, först skriver jag att det är en stafett och ni hoppar på ,-) Så undrar nåon , får man inte vara med annars, och att jag skulle varit tydlig med det att man inte måste, SÅ ni två går in för laget, sen ändrar jag det att man behöver inte det. Så jag fick samvetskval om att ni kunde känna er lurade!!!
  Hur gör vi med semester och sommar, vi reser i början av Juni, jag tänkte att vi kan prova och om det fungerar så kör vi sen efter ett uppehåll, eller hur gör vi. Vi som ska snickra ihop det här. Är det någon som vill fortsätta under sommaren? Eller gör vi uppehåll och fortsätter i höst!?
  En trevlig Valborg önskar jag dig! ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jadå! Blir jätttebra! Ingen är lurad! Man ordnar nyckelfrågorna ocm man vill och kan. Och bara roligt om många är med.
   Vi ser hur det blir . Nu är vi klara med selfisar till vecka 22 och kanske tar någon vecka 23. Och ett sommaruppehåll är ju helt ok-
   Du har verkligen gjort det så bra.
   Önskar dig en fin Valborgshelg.
   Kram och ha det gott.

 7. En sådan fantastisk rundvandring med dig, som vanligt, man känner nästan som om man är där.
  Älskar ju gammal byggnation som klarat tidens tand, skötts om av sina ägare, precis som det ska vara.
  Tackar för denna gång, ha det fint Ditte. 🙂

  1. Kul att du går med. Solna har ju förändrats mycket men just Råsunda har kvar sin själ och det gillar jag. Så kul också att många butiker finns kvar, om än med nya ägare. Men de finns kvar.Bra så.
   Ha det gott och önskar dig en fin helg.

  1. Tänkte på dig när vi strosade här. Och visst är Råsunda ett fint område med mycket gammalt kvar. Och så lär det ju förbli-
   Du har mycket fint runt dig här.

 8. Åh, tack Ditte för all trevlig information om min (nya) kommun, har bott här i fem år och vet ingenting känns det som! Men bor man i detta relativt nya område Frösunda, som ligger en bit bort från “gamla Solna”, så jag skyller på det, men nu vet jag lite mer! Så roligt att ni var in på Café Kärven där jag så nyligen var, antar att du varit där tidigare?
  Tack än en gång för all spännande info!!!
  Ha det gott!
  Kram!

  1. En del av mig finns ju fortfarande kvar i Solna. Och här finns mycket.
   Råsunda har kvar mycket av det gamla och även sin “själ”. Här har man inte byggt nytt utan det är fullt ändå-
   Frösunda är fint och ligger ju centralt men visst är området relativt nytt och bostäder behövs- Tycker Frösunda är fint. Och det ena utesluter aldrig det andra. Minns nu att du och en väninna var på café Kärven. Vi hittade det av en slump och hade inte varit här tidigare. Men gott, trevligt och väldigt billigt.
   Kanske kan vi vid tillfälle ta en sväng i Råsunda . Vore trevligt.
   Ha det fint du också-
   Varm kram

  1. Väldigt roligt att Råsunda fortfarande har kvar sin charm och personlighet och att man fint bevarat det gamla.
   Önskar dig också en fin Valborgshelg.

 9. Tack för den trevliga promenaden … Råsunda är ännu en vit fläck på kartan för mig, men tack vare dina fantastiska inlägg från huvudstaden har jag lärt mig såå mycket!
  Kram

  1. Råsunda är en fin stadsdel och där man verkligen bevarat den äldre bebyggelsen som har så mycket “själ” och charm. I överiga delar av Solna har man byggt mycket “förtätat” så att man knappast känner igen sig.
   Roligt att du gick med.
   Kram

 10. Så fina omgivningar och så fina bilder! Det finns verkligen så mycket att se i vårt land, och oändligt att lära sig. I det området med gamla byggnader, många träd och mycket charm skulle jag kunna tänka mig att bo, om jag inte hade hästar och andra djur. Men jag gissar att det är ganska dyrt att bo där. Tack för att du inspirerar, visar och berättar!
  Kram

  1. Råsunda är en charmig del av Solna som har kvar sin själ. Inte mycket nybyggnation här utan man har tagit hem om de gamla fastigheterna. Området har fortfarande en hel del hyresrätter men det har också blivit en del bostadsrätter. Vad gäller priser för bostadsrätter är de ganska höga men dock lite lägre än i City.
   Man tar sig ju också lätt in till stan både med buss och tunnelbana. Och även tvärbanan passerar ju här.
   Roligt att du gick med.
   Kram och trevlig helg

 11. Trevligt med bilder och information från Råsunda.
  Tills för ca 2 månader sedan hade jag aldrig varit där, bara hört talas om filmstaden och fotbollsplan.
  Vilken överraskning mitt besök blev, en fantastiskt fin del av Solna.

  1. Jag är uppvuxen i Solna och har varit här en hel del. Jätteroligt att du kom hit och att det blev ett så lyckat besök- Och detta är ju en del av Solna med charm och själ.
   Solna har många pärlor kvar men man har också byggt en hel del. Ibland alltför mycket kan jag tycka.
   Ha det gott och njut av våren.

 12. Råsunda är bekant, jobbade där ett par år innan vi flyttade från Stockholm.Det känns som ett annat liv, och det var det ju också. Nu blev jag såå otroligt nostalgisk, länge sedan jag ägnade en tanke till den perioden i livet, så tack för den kicken
  Kram

  1. Råsunda är en charmig del av Solna och man har bevarat “själen” här och inte byggt bort den.
   Roligt att läsa att du jobbat här. Och ett annat liv i en annan tid var det ju.
   Kram och trevlig måndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *