Stockholm Utflykter

Hagaparkens strandlinje – Längs Brunnsviken mot Stockholm

Vi är i Hagaparken och fortsätter vår vandring. Idag går vi söderut, in mot Stockholm och följer Hagaparkens strandlinje längs  Brunnsviken.

Den arkitekt som var huvudansvarig för att anlägga Hagaparken på 1700-talet var Fredrik Magnus Piper. Han var dåtidens främste landskapsarkitekt och den första utbildade trädgårdsarkitekten i Sverige. Han fick sin utbildning i bl.a. Italien, Frankrike och England och tog härifrån med sig många idéer hem till Sverige.

Hagaparkens strandlinje.

Här i Hagaparken ville han förändra strandlinjen längs Brunnsviken så att det skulle ge en omväxlande naturupplevelse. Genom att gräva ut olika partier skapade han öar och holmar och på så sätt tillkom små grupper av olika öar. Även mindre kanaler blev byggda.

Men mycket av strandlinjen i parken kom att förändras när kanalen vid Ålkistan byggdes i mitten av 1800-talet. En kanal mellan Brunnsviken och Saltsjön. (En ”ålkista” är en fiskeanordning för att fånga ålar som vandrar ut i havet. Här var det Östersjön som gällde) Vad som hände var att vattennivån i Brunnsviken sänktes med ca 125 cm och detta påverkade Hagaparken på många olika sätt. Kanalerna torrlades, holmarna blev fastland och byggnaderna kom längre från vattnet.

Längs Hagaparkens strandlinje finns flera små öar och holmar. Längs Hagaparkens strandlinje finns en del av dessa små öar och holmar. Men de har återuppstått på 1980-talet när man muddrade och försökte återskapa viken som blivit sankmark

Sjöfåglarna trivs och vi hade turen att även här se en gråhäger. Och en gråhäger såg vi också för några veckor sedan på Bergianska trädgården som ligger en bit längre norrut och  på andra sidan Brunnsviken.

Här längs Hagaparkens strandlinje trivs också sjöfåglarna. Här en gråhäger som letar mat. Här, längs Hagaparkens strandlinje och bland de små öarna, trivs sjöfåglarna fint. Här en gråhäger på jakt efter mat.

Samma gråhäger men lite inzoomad.

Svanar som låg på ägg såg vi inne i vassruggarna men är i vattnet var det gott om skäggdoppingar och gräsänder.

Grottan

Efter en bit tar stigen längs med vattnet slut och vi lämna strandkanten och gå upp till en  lite bredare gångväg. Och här  passerar vi då ”Grottan” som egentligen inte är en grotta. Just grottor var vanliga i engelska parker, som Hagaparken var. Grottan här är mynningen till en sprängd bergtunnel . En tunnel som skulle medverka till att leda vatten via en pumpanordning  till en damm förse hästar vid ett planerat stall med vatten. Det blev inget stall stall och men ”grottan” finns kvar.

Ingången till ”grottan”/tunneln.

”Kungliga begravningsplatsen” i Hagaparken

blev anlagd här på holmen 1922 och blev ritad och utformad av arkitekt Ferdinand Boberg. (Han har i Stockholm ritat bl.a Rosenbad, NK och LO-Borgen men runt om i Sverige finns  flera byggnader han ritat) Den första kunglig person som blev gravsatt här här var kronprinsessan Margareta, gift med blivande kung Gustav VI Adolf. Vår nuvarande kungs farfar. (Margareta var hans första fru) Och det är många fler från kungafamiljen som blivit begravda just  här på Haga. I länken finns mer info.

Från början kom holmen till  i slutet av 1700-talet i samband med övriga Hagaparken. Ett dike blev breddat till ett sund så att den halvö som fanns blev en ö. Tanken var att uppföra ett ”eremitage” en rustik byggnad som ligger långt bort från ära och redlighet. (Kommer från eremit.) Men så blev det inte.

Riddarholmskyrkan i Stockholm, var tidigare ”ceremoni och begravningskyrka,” men här fanns inte plats för fler gravar. Men där finns sedan förr 17 svenska monarker med familjer begravda.

En bit söderut, mot City, och längs Hagaparkens strandlinje, ligger den "Kungliga begravningsplatsen. Inhägnad och inte tillgänglig för allmänheten. ”Kungliga begravningsplatsen” ligger på en ö/holme, på vänster sida, en bit söderut längs Hagaparkens strandlinje.Här är ett staket satt runt om och holmen är inte öppen för allmänheten.

Det kinesiska templet

ligger på höjden på  en liten ö dit vi kommer via en grind och en bro. Och det fanns en tanke då Hagaparkens huvudsakliga arkitekt, Fredrik, Magnus Piper valde att placera templet här. Han hade olika siktlinjer , ”klar sikt” med i tanken; alltså att man från en byggnad skulle kunna se en annan och då lockas vidare på sin vandring i parken. Parken är gammal och många av siktlinjerna också. Träden har  hunnit växa sig höga.

Kinesiska templet är inte ett tempel i vanlig bemärkelse utan precis som Ekotemplet ett lusthus och användes av Gustav den III som sådant.

En bit ovanför Hagaparkens strandlinje ligger det kinesiska templet som användes som lusthus av kung Gustav IIIPå en höjd ovanför Hagaparkens strandlinje, men med utsikt över vattnet, ligger det kinesiska templet.

Vi går ner från kullen och fortsätter vår vandring.

Vackra förgätmigej –

-och vacker, skir, grönska gjorde oss sällskap på vägen genom den södra delen av Hagaparken.

 

18 svar på ”Hagaparkens strandlinje – Längs Brunnsviken mot Stockholm”

  1. En grön promenad igen (ja, fortsättningen) och det tackar jag för.
    Jag visste inte att det fanns en kunglig begravningsplats på en inhägnad ö. Så vackert!
    Så fin Dalslands landskapsblomma förgätmigej är. Än har jag inte set den själv i år men någon har fotat den här vi Framnäs så den finns.
    Önskar dig en fortsatt fin torsdag! Själv lurar jag på vart jag ställer kosan idag.
    Stor kram!

    1. Jadå! Här är verkligen grönt nu och så fint att strosa i strandkanten.
      Tror inte denna begravningsplats direkt nu är i bruk men tanken fanns eftersom Riddarholmskyrkan är ”fylld”.
      Hoppas du får en trevlig dag med ett bra utflyktsmål.
      Stor kram

  2. Vilken fantastiskt vacker och rofylld natur att ströva omkring i. Vilka fina bilder på hägern. Det finns gott om dem här men de brukar inte vilja vara med på bild. Begravningsplatsen kände jag inte till men alltid lär man sig något nytt!

    Kram och god torsdag!

    1. Verkligen mitt i naturen och bara några få km från Stockholms innerstad. Verkar som vi har lite tur med hägrarna här vid Brunnsviken. Vi har även ett par hemma vid Årstaviken men de vill heller inte gärna vara med på bild.
      Begravningsplatsen är det inte många som känner till och jag tror inte den numer används.
      Önskar dig en bra fortsatt torsdag och hoppas att den ”går i lås”.
      Kram

  3. Hagaparken hade vi tänkt besöka idag, men det dök upp en trevlig person i hundrastgården precis när vi tänkt lämna. Men vi kommer om några dagar att åka till Hagaparken ,-)) Fina bilder! Vilken fin gråhäger ,-) Grottan har jag inget minne av, vilket jag borde, tycker jag!
    Kinesiska templet kommer jag ihåg ,-)
    Den skira grönskan som finns nu.-))) Så härligt och alla olika blommor!
    Härliga bilder.
    KRAM från mig Primrose och ha det fint! ,_)

    1. En fin dag kommer ni att få och särskilt en vacker dag-
      Väldigt fint att gå här söderut längs vattnet.
      Tror ni kommer att få en fin dag.
      Kram

  4. Grönt ÄR skönt, helt klart! En härlig promenad som innehåller såväl blommor och fåglar. Eloge förresten att du vet vad de är för fåglar. Det hade inte jag vetat;-)
    Mycket info som jag inte kände till (som vanligt alltså). Tusen tack för en riktigt intressant läsning med härliga bilder:-)

    1. Tack! Visst är grönt skönt.Instämmer helt! Och det var en jättefin promenad men mycket av det mesta. Vad gäller en hel del inom naturen så är jag ganska dålig på vad som är vad. Men Anki har kärt mig en hel del. Och några fåglar kan jag, men de är få.
      Kul att du hängde med oss runt här längs vattnet.

  5. Det är så grönt så det nästan sticker i ögonen, ”ler” lite skillnad mot hur det ser ut här, men snart är vi ikapp. Så fina foton på fåglarna, vi har mycket få sjöfågelarter, skäggdopping har jag bara sett i Stockholm o häger tror jag aldrig jag sett tidigare! Så roligt att se fågellivet i storstadens skugga. Kram

    1. Just så här grönt är det nu i våra närområden. Och igår njöt jag även här hemmavid av vackra doftande syrener.
      Har förstått att miljön här längs Brunnsvikens vatten lockar många fåglar. Och extra här vid Hagaparken är miljön inbjudande för dem.
      Hägern här verkade gärna vilja vara med på bild. Skäggdoppingar har jag inte sett så många av men här vid Hgaparkens stränder verkar de trivas.
      Och lite lantlig känsla finns även helt nära City.En härlig tur blev det.
      Kram

    1. Hagaparken är ju stor och varierad och här finns mycket av det mesta. Var här mycket förr när jag bodde i Solna och norr om stan. Men nu har det blivit mer sällan.

  6. Verkligen en grön oas som verkar vara en perfekt plats för fågelskådning också 🙂
    Vad fint att dom restaurerade och fick tillbaks lite av ursprunget med öarna. Betydligt finare än sankmark måste jag säga.

    Ha en finfin start på helgen!

    1. Hagaparken är ju rejäl och just omväxlingen är fin och nu den vackra grönskan som extra krydda.
      Fint vårväder hos oss idag så det ser lovande ut. Och med inslag av både hägg och syren i luften bådar det extra gott.
      Önskar er också en fin start på helgen.

    1. Grönskan nu är helt ljuvlig och här i Hagaparken omgavs vi av den. Fint också med alla blommor som kantar stigarna.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Stor kram

    1. Vi har ju utforskat många av Stockholms grönområden nu i vår och Hagaparken,som är en gammal bekant, fick också vara med. Roligt med alla fåglar som häckar längs Brunnsvikens stränder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *