Stockholm Trevligheter

På gång med språng

God kväll! Här har jag haft en heldag på gång och språng. En dag helt i min smak. Full fart och mellan det återhämtning.  Jag mötte väninnan Susan vid Slussen och vi skulle med tunnelbanan vidare  mot Sundbyberg och det innebär ett byte på T-centralen. Nu var det ett tag sedan vi sågs och samtalsämnena var många och livliga.  Ett tåg kom och vi klev på. På Centralen går både Akallalinjen som går norrut och även Hjulstalinjen som viker av västerut. Vi skulle ju till Sundbyberg och borde befunnit oss på Hjulstalinjen eller åtminstone haft en tanke på att stiga av i Västra Skogen och bytt tåg. Men icke! När vi stannar i Solna centrum kommer jag på att vi är på fel linje och vi slänger oss av och det blir att ta ett nästa tåg tillbaka en hållplats för att byta till Hjulstalinjen. Men vi kom fram och under glada skratt. Visserligen fick vi ringa väninnan Preciosa som vi skulle träffa och meddela att vi var en kvart sena. Men vi kom fram.

Byte av tunnelbanetåg i Solna Centrum. Kändes lite hemtamt för mig som tidigare Solnabo.

  Vid Sundbybergs kyrka, vår mötesplats, stod Preciosa och väntade på oss och det blev en promenad till det närbelägna Princesskonditoriet.  Här hade vi turen att få plats i en hörna med bekväma stolar och det blev ett par timmar med mycket prat och många skratt. Jodå, lite gott att äta blev det också och jätteroligt att ses igen för i vanliga fall är det ju i Torrevieja vi ses , vår gemensamma nämnare. (Men vi ses även här hemma då och då.)

Från Sundbyberg blev det en ny tur för Susan och mig med tunnelbanan tillbaka in till stan, en resa på 13 minuter, och vi bestämde oss för att sakta gå hem genom stan till Södermalm.

Från Riksbron syns Norrbro, Operan och Grand hotel åt ena hållet –

– från andra hållet reser sig Stockholms stadshus ståtligt över vattnet.

Gamla Riksdagshuset syns till vänster och var klart för invigning 1905,  den nyare delen till höger 

Vi fortsätter vår promenad mot Söder över Riksbron och in och genom Gamla stan. Den första Riksbron som kom till och var en gångbro av stål och den blev färdig 1907, samtidigt som det nya Riksbankshuset. Men mer rejäl bro behövdes och den nuvarande bron kom till 1931 och ritades av arkitekt Ragnar Östberg som även ritat Stockholms stadshus. Brovalvet som syns längst bort i bilden bildas av tvåhalvor som balanseras av motvikter inne i brofästet. Riksbanken finns inte längre kvar här utan flyttade  till Brunkebergstorg 1976 när riksdagshuset byggdes ut och om  i samband med enkammarriksdagen.

För oss blev det en rejäl promenad genom stan och hemma på Söder kändes det lagom med ett “pitstop”  på restaurang People´s på Folkungagatan för att sammanfatta dagen innan vi skildes åt. Och visst var detta ännu en bra dag.

Susan, tack till dig och Preciosa för en trevlig dag.

 

 

 

40 svar på ”På gång med språng”

 1. Hola! Kan bara instämma! Tack till dig och Preciosa för en trevlig dag! Finns det inte nåt barnprogram nuförtiden som heter Babblarna? Vi kanske ska anmäla oss som frivilliga ersättare? 😀
  Kramar från tjejerna på Åsöberget! 😉

  1. God sen kväll! Jag har hämtat mig efter våra irrfärder och hoppas du också gjort det. HUr som så har vi väldigt roligt när de pågår så vi får slå till igen. Har vi inte Hjulsta kvar att utforska för Rinkeby är redan avklarades i våras.

   Vi får ta och kolla upp om “Babblarna” finns kvar och vi borde vara självklara där för alla platserna. Finns inte utrymme för fler deltagare då.
   Men jag tror att vi kunde göra en insats som programledare för melodifestivalen nästa år. Vi uppfyller i alla fall två av kriterierna; en yngre och en äldre och sedan kan vi ta in assisternter av skilda slag var vecka. Och kanske då män för att det ska bli jämvikt. Vad tror du?
   Kramar till er där uppe på berget och natti.

 2. Hahaha! Alltså i torsdags förväxlade du Vasamuséet med Junibacken och idag tog du/ni fel t-bana. Förlåt – jag måste bara skratta igen. Nej, inget hånfullt skratt alls, utan vad gäller att ta fel t-bana så har jag vissa erfarenheter själv. Vet inte hur många gånger jag satt på tåget till Ropsten på vägen hem via Mörby. Dessa två linjer avgår ju från samma perrong. Skönt att veta att jag inte är ensam. Å den blåa linjen är ju minst lika lurig som den röda – lurigare om du frågar mig.

  Kul med en bloggträff i “Sumpan” – Stockholms populäraste kommun där de flesta vill bo, åtminstone var det så för några år sedan. Ännu en rolig grej – jag har också bott i Solna på Östervägen:-)

  Å en rolig sak till – Susan har en likadan vinterjacka som jag. Mera färg åt folket säger jag bara:-)

  PS. Å ven sköter dina blommor i Torrevieija just nu då? Det brukar ju Preciosa göra. Hoppas du har hittat en nu “trädgårdsmästare” nu när Preciosa är i Stockholm. DS.

  1. Det är lite av förväxlingsvecka det här. I vanliga fall tar jag pendeln från Södra station till Sumpan men nu var vi två som skulle åka och då passade Slussen bra som start.
   Vi hade mycket att prata om så att i djupet på T-centralen skilja på Akalla och Hjultstalinjen var överkurs och de går också från samma perrong. (Båda är ju ytterområden.) Känner igen det du skriver om Ropsten/Mörby för där är det ju också samma perrong, men fel blir det likväl.
   Vad kul att du bott i Solna och på Östervägen. Kanske har du gått på Råsunda skola.
   Kul att Susan och du har liknande jackor och visst är det trevligt med mer färg åt folket.
   Vad gäller blommorna i Torre så är det Preciosas syster som är vår “trädgårdsmästare” så de har det bara bra. P är assistent.

  1. Jadå, vi kom fram ordentligt, dock lite försenade. Och vi hann ju se lite av stadens ytterområden per tunnelbana också.
   En lång och trevlig dag har vi helt klart haft och lite sightseeing blev det.
   Kram!

 3. Vilken trevlig dag ni fick tillsammans på Princesskonditoriet (ett mysigt ställe) i Sumpan.
  Tänk vad mycket man har att prata om när man inte har setts på ett tag!
  Ha det så bra!
  Kram!

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag med mycket prat och många skratt och lite extra sightseeing fick Susan och jag även på vägen dit.
   Sddan blev det en skön långpromenad hem från Centralen till Söder. Stockholm är ju så vackert och extra vacker i den fina kvällssolen.
   Kram!

 4. Åh, vad mysigt med en bloggträff i Sumpan!
  Jag hade gärna varit med, men det får väl bli i Torre i stället framåt våren.
  Många kramar/A-K

  1. Det hade varit jättetrevligt om du varit med men det kommer fler tillfällen och du kan komma hit i vår då det är varmare så tar vi en träff då också.
   Vi hade en fin eftermiddag och det var roligt att ses.
   Stor kram! B hälsar!

 5. Gomorron Ditte!
  Ja det var kul när ni äntligen kom 😀 Hur många ggr har inte jag stigit på Akalla istf Hjulsta under min jobbtid 😀
  Men i bland om det var knökfullt vid Centralen så åkte jag Akalla till V Skogen och bytte där 🙂
  Ja det var trevligt och jag åt ju en halv semla minus mandelmassan…(magkatarr) och vatten och ni hade goda räk – och laxsallader. Tur att vi fick bord för där på Princess är det ju fullt nästan jämt.
  Fantastiskt att ni gick hem sen, det var ju “en aning” Kallt.
  Kram P ♥

  1. Tack för igår! Jättetrevligt! Och vi kom ju fram till sist. Känns trösterikt att du känne rigen dig med sightseeingåkningen i tunnelbanan.
   Och visst hade vi från början kunnat gå av i Västar skogen men vi had eju inte en tanke på att vi var på fel tåg utan upptäckte det i Solna centrum. Mycket prat som tog fokus. Och väldigt roligt.
   Och vi vandrade sakta hem till Söder genom stan och tog små skutt här och var öfr att hålla värmen. Även skratt håller en varm.
   Stor kram!

 6. Så trevligt att ses även på er andra hemmaplan 🙂

  Haha! Dumma linjer till att luras på det där viset 😉 Jag har gjort samma sak, fast med pendeltåget på 80-talet då när dom inte gick så ofta. Hann preciiis slänga mig på ett tåg på Karlbergs station och kände mig glad och nöjd på väg mot Sollentuna. Första stoppet ropas det ut i högtalarna “Nästa Sundbyberg”. Jag tittar mig förvånat omkring i den fullsmockade vagnen och utbrister:
  – Nu sa han fel!
  Haha! Gissa om jag blev utskrattad. 😀

  Blev betydligt mer än en kvart försenad, kan jag säga…. 😉

  Ha en skön söndag – och försök nu se dig för var du ska, va? Dubbelfel denna vecka får väl räcka… 😉

  1. Det var jätteroligt att ses! Verkligen! Så roligt att Susan och jag inte hade koll på rätt tunnelbanetåg. Men sightseeing är också trelvigt.
   Dock inte lika trevligt för de som stod i kylan och fick vänta en kvart extra. (Men vi hade meddelat…)
   Vad gäller pendeln så är det ju liknande på Karlbergs station. Man får se upp! Kan bli spännande annars.
   Kan tänka mig att alla fick sig ett gott skratt när su tyckte du var rätt men ändå var fel.
   Idag ska jag noga hålla reda på vart jag ska. Och jag kan fnissande säga att det faktiskt varit trippelfel i veckan. Men ett har jag inte berättat om…
   Kram och trevlig söndag.

 7. Du är rolig du. Förstår att ni hade det trevligt och skojigt. I mina hemtrakter dessutom. Preciosa bor ju inte långt ifrån där jag bor, om jag har fattat rätt.
  Kyrkan, visst har vi en vacker kyrka, ligger lite högt upp som dom förr i tiden byggde kyrkor, de skulle ses vida omkring. Här i Sundbyberg finns det ju så mycket med berg så det kanske inte var så svårt att bygga kyrkan på en topp.
  Fel tunnelbana, fel muséeum, ja det är inte lätt, men det blir ju små trevliga upplevelser av det hela.
  Fina Stockholmsbilder, känner igen mig.
  Ha en bra söndag och kram till dig.

  1. Vi hade en jättetrevlig dag och att komma till Sundbyberg är lite som att komma hem för mig Är ju uppvuxen i Solna och varit mycket i Sundbyberg.
   Preciosa bor nog i närheten av dig och nu sågs vi vid kyrkan och den har blivit extra fin sedan den målades.
   Vi fick ju en sightseeing i tunnelbanan på vägen och skrattade gott åt detta. Jag brukar ju ta pendeln och då blir dte inga förvecklingar.
   Fel museum blev det men vi fick ju då besöka två så en fördel blev det. Gäller att se det positiva och att ha humor. Ibland lyckas jag.
   Roligt att du känner igen dig i bilderna och då är du liksom med.
   Jag önskar dig en trevlig söndag.
   Stor kram till dig.

 8. Det låter bekant, det där att hamna fel innan det blir rätt…är det någon som vet hur det känns så är det undertecknad 😉 Visst är Stockholm fint!

  1. Skönt att vi är fler som hamnar på ofrivillig sighetsseeing.
   Mig har det hänt runt om i världen men man ser lite annat än det man tänkt sig.
   Ja, Stockholm är fint och extra vackert i solsken.

 9. Ibland blir det inte exakt som jag kanske tror men ni kom fram även om det blev en aning senare kanske fina bilder o trevligt sällskap mysigt ha en fin söndag kram kram

  1. Omväxling kan förnöja men det blev lite kylslaget för de vi skulle möta eftersom vi kom en kvart för sent. Lite onödigt för vi kunde ha sett vilket tåg vi klev på men vi var inne i pratet och skrattets värld.
   Och sightseeing blev det.
   Kram och trevlig söndag.

 10. Hahaha, ja efter att i mååånga år åkt mellan T-Centralen och Sumpan hände det att jag klev på fel tåg ibland. Många ggr gjorde jag det för att komma bort från trängseln i stan, och då klev jag av vid Stadshagen och tog rätt tåg. Kan tänka mig att ni hade mycket att “babbla” om.
  Riksdagshuset är så vackert och Sundbybergs kyrka blev så fin efter målningen.
  Det ser vintrigt ut där Susan står, förstår att det behövs tjock jacka, och färgen är fin. Här går folk klädda från tjocka jackor till shorts och sandaler. Det senare är väl turister.
  Kram/Ingrid

  1. Vi skrattade också gott! Och i samtalens virvlarhade vi ingen koll på tåget. När jag bodde i Solna åkte jag ofta
   till Västra skogen och då fungerar båda linjerna men nu skulle vi ju till Sumpan. God id´r att byta på Stadshagen. Ska tänka på det.
   Jag tar i vanliga fall pendeln och dels går det snabbare och dels är det ett håll som gäller.
   Vi hade en trevlig dag med P i Sumpan och på Princesskonditoriet. Vackert väder var det men ganska kyligt. Visst blev kyrkan fin och extra vacker mot den blå himlen.
   Susan lyser verkligen upp och det är fint med lite färg.
   Här är det inte aktuellt med vare sig shorts eller sandaler.
   Stor kram!

 11. Jag är pendeltågsbarn, har hela mitt liv bott utmed Södertälje-Märsta-linjen. Borträknat de senaste då, nu är det Malaga-Fuengirola, i stället.

  Men för mig är tunnelbanan bara ett attans virrvarr! Precis som bussar. Fast jo, jag brukar nog klara mig på båda men efter noga studerande av hållplatser och stationer.

  Det var verkligen en full dag ni hade!

  1. Jag är både och! UNder åren i Solna var det mest buss och tunnelbana och i Väsby var det pendeln dom gällde. Nu när vi bor på Söder går vi mycket men annars gäller allt om man ska utanför stan.
   Vi hade så mycket att prata om så vi var inte direkt uppmärksamma på tunnelbanan. Men sightseeing blev det och en fullspäckad och trevlig dag. Gillas!

 12. Jag har många gånger satt mig på fel linje, just när det gäller Akalla och Hjulsta. Men nu när vi bor vid Västra skogen spelar det ingen roll vilken man tar längre 🙂 Tur det, för jag är väldigt tankspridd när jag åker tunnelbana …

  1. Vi fick ju åka tillbaka till Västra skogen för att byta mot Hjulsta men hamnade rätt till sist.
   Och på Centralen komer ju båda linjerna på samma spår så man får se efter noga. Kul att du känner igen dig i detta. Men är slutstoppet västra skogen är ju båda helt ok. Jag brukar ju vanligtvos ta pendeln till Sumpan och då blir det ingen förväxling och dessutom går det snabbare.
   Men sightseeing längs Blå linjen kan var trevligt det också. Men inte för de som väntar…

 13. Hej på dig! Vilken intressant dag! Till och med T-banesightseeing. Mysigt att träffa både Susan och P!
  Själv återhämtade jag mig efter Dansbandskalaset, där mina fötter ackompanjerades av några av Sveriges bästa dansband. Men de slapp dock inte undan de dagliga enmilspromenaderna!
  Kram

  1. Vad roligt och fartfylld med Dansbandskalaset! Kan tänka mig att fötterna är ömma och ändå är du ju väldigt tränad och rutinerad i dansens virvlar.
   Kanske fick enmilspromenaden tjänstgöra som mjukgörande gymnastik….Bra gjort!
   Kram och trevlig söndag.

 14. Du har nästa gått i mina fotspår när jag var i Sverige, fast vi åkte bil till Sundbyberg. Såg kyrkan på distans, men vi hade ju med oss en knappt 2-åring som ville gå sina egna vägar och hon valde inte den upp till kyrkan och farmor gör ju precis om hon vill,hi,hi!!!
  Kul med lite väninneträff.
  Ha en skön söndag!

  1. Jag är uppvuxen i Solna och Sunbyberg ligge rju bredvid så där har jag varit mycket men idag är det en stad i stor föevandling- på gott och ont, Men det känns som om alltför mycket byggs och en del av den gamla miljön försvinner.
   Med en två-åring kan det var mer lättsamt med bil. Jga brukar dock ta pendeltåget, även med barnbarnen och det går smidigt och de gilllar att åka tåg. Nu utan juniorer blev det tunnelbanan och lite ofrivillig sightseeing.
   En fin dag hade vi verkligen.
   Lite grått och lite snö på marken i Stockholm idag, men en promenad väntar.
   Önskar dig en fin söndag.

 15. Japp, så det kan bli! Men det brukar ju ordna sig. Läser att du haft en trevlig dag och du är ju ofta på språng och fångar dagen, härligt!
  Skyltsöndagskram!

  1. Jag är ofta på språng och det är något jag trivs med. Tänker ofta på min mammas kloka ord “att tids nog kan man inte gå och då är det fint att ha gjort det innan”.
   Vi hade en jättetrevlig dag med fin minibloggträff och lite sighetsseeing blev det också.
   Skickar skyltsöndagskram och tankar till dig.

 16. Härliga bilder och så kul att “följa med ” på dina upptåg. Vasa var vi och tittade på för ett par år sen det var jätteintressant. Ni bor så fint och Stockholm är ju väldigt vackert. Här är det full rulle som vanligt precis som jag vill ha det.
  Här är det sol nu och några grader varmt så vi tog en promenad förut jag var upp till simhallen och bokade in några kunder i mitt lilla krypin jag har där. Det är en till som är där ibland väldigt sällan men det är ju bra att kolla innan jag lovar nån. Hon brukar alltid skriva till mig när hon har nån kund och höra om jag ska va där då. Ha en jätteskön söndagskväll.
  Stor Kram.

  1. Även här är det många trevligheter på gång och jag trivs också med det. Visst bor vi bra och har nära till det mesta, mit i stan men ändå inte. Flera stora grönområden finns alldeles bredvid.
   Förstår att du har fult upp och jag vet ju att du trivs med det. Jag kan tänka mig att du har många kunder och som kommer tillbaka. Jätteroligt.
   Önskar dig också en fin fortsatt söndag.
   Stor kram!

 17. Vilken trevlig dag/em/kväll det verkade bli trots en liten extra sightseeing med tunnelbanan. Det låter för övrig som något jag skulle kunna göra eller tillhör snarare vanligheten när man åker kollektivtrafik med mig att få sig en liten extra sightseeing och ta fel buss eller tunnelbana.

  1. Vi hade en jättetrevlig dag och sightseeingturen fick vi på köpet. Man får se upp när flera tåg kommer på samma spår.

  1. Med humor kommer man långt och vi kom ju både till Sundbyberg och hem.
   Kram från ett gråmulet Stockholm med snöblandat regn. En dag som gjord för innepyssel .(Röjning och utrensning.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *