Stockholm

Dubbelt upp

Tanken var att torsdagen skulle tillbringas i sagornas värld tillsammans med barnbarnen på Junibacken, en del av Astrid Lindgrens värld.  Så blev det men även en mer historisk resa tillbaka till Stockholm på 1600-talet.

Från Södermalam och Barnängsbryggan  tog vi båten till Djurgården en resa på 20 minuter som alltid är lika trevlig och bekväm dessutom. Helt perfekt att kunna ta båten och fint att Stockholms vatten mer och mer börjat att utnyttjas för båttrafik. Vackra vyer erbjuds också.

Emelie på väg in mot Barnängsbryggan.

Vinden var både hård och kylig så att vistas ute på däck var inte att tänka på men vi blåste i alla fall av på Djurgården, vid Allmänna gränd/Gröna Lund och i hård motvind strävade vi på i riktining mot Junibacken.  Jag log befriande när jag såg en stor, brun, byggnad framför mig och glada i hågen gick vi in och betalade för två barn och en pensionär. Priset var facilt, bara 135 kr, och jag började då ana att något inte stämde. Barnbarnet Max sju år undrade redan vid biljetluckan om detta var rätt för han tycket det mer såg ut som Vasamuseet. Och så rätt han hade. Visst var vi där. Biljetterna var redan betalda så vi tog oss en titt på detta gamla spännande fartyg. Varken Max eller William tre år hade varit här tidigare (har provat medn då på helger och med långa köer) så det var verkligen spännande, men jag bestämde oss för att göra en mer överskådlig titt och välja en annan dag för ett längre besök här.

Och med ett planerat besök är det en god ide att i förväg titta in på Vasamuseets hemsida där det ges en fin historisk bakgrund i text, film och bilder. Rkommenderas.

Fören på regalskeppet Vasa .

Vasa byggdes  i Stockholm på det som i början av 1600-talet var Sveriges största varv, Skeppsgården i Stockholm.  Fartyget var Sveriges stolthet och skulle ut i krig men kom inte så långt. På denna jungfruresa 1628 var det fest i stan och mängder av besökare fanns längs Stockholms kajer och som ville se Vasa segla iväg. Ombord fanns förutom alla besättningsmän också många av deras familjer som skulle få följa med ut till Vaxholm och där kliva av. Vasa  lämnade kajen och vid nuvarande Slussen sattes fyra av skeppets tio segel men  en kastvind tog tag i seglen och Vasa lade sig på sidan och började snart sjunka. Detta påskyndades eftersom kanonluckorna inte var stängda och vattnet forsade in genom dem.  De flesta av besättningsmännen och deras anhöriga kunde räddas på olika sätte och  många hoppade i vattnet när de förstod vad som höll på att hända men man har uppskattat  att ett 30- tal personer miste livet.

Vasa låg på botten i över 300 år innan Anders  Franzén, en sjöofficer med stort intresse för svenska flottans historia, lyckades få napp i form av en bit ek som tursamt nog fastnade  när de höll på att söka efter Vasa. Men det var inte bara att genast bärga detta gamla, stora och tunga fartyg utan stora förberedelser behövdes och först i april 1961 skymtades en liten del av Vasa över vattenlinjen. Och jag minns detta ögonblick för jag var där. Men tyvärr inga egna bilder från den dagen.

Från Vasamuseet gick vi sedan i rask takt till Junibacken och befann oss snart  både bland Astrid Lindgrens och andra svenska barnboksförfattares sagovärldar.

Astrid Lindgren ville inte att endast hennesmiljöer och karaktärer skulle getalta Junibacken utan en önskan från henne var att även  andra barnboksförfattare skulle presenteras och så har det blivit.

Vi befann oss plötsligt hemma hos Mamma Mu, Alfons Åberg, Pettson och katten Findus och många andra och givetvis de flesta av Astrid Lindgrens karaktärer från hennes böcker.

Karlsson på taket och Pippi är  de mest populära böckerna både i Sverige och utomlands.

En resa med sagotåget på 15 minuter tog oss med på fina upplevelser där Astrid Lindgern själv berättade för oss om de personer och miljöer vi besökte. Verkligen inspirerand. Följ med!

Här flyger vi över Stockholm och Vasastan  tillsammansmed Karlsson på taket och gör ett besök i hans väldigt stökiga vindsrum.

Junibacken och Madicken som skall flyga.

Emil har hissat upp Ida i flaggstången och kalas pågår.

Bröderna Lejonhjärta och branden där storebror Jonathan tar sin lillebror Skorpan på ryggen och hoppar ut genom fönstret. En i mitt tycke en fantastisk bok (även film och teater) där det goda och onda möts och glädje och sorg blandas.

Fyllda av dagens dubbla upplevelser på Djurgården och med tillskott av flera trevligheter under dagen konstatreade vi att det vait en bra dag idag också. Väldigt bra!

 

 

 

32 svar på ”Dubbelt upp”

 1. Men. så det kan bli.
  Ja, håller med dig om kylan. Visserligen skiner solen, men det blåser kallt idag och gjorde så även igår.
  Vasamuseet har jag varit till flera gånger, verkligen sevärt och intressant. Vingslag från förr.
  Junibacken däremot, där har jag aldrig varit, bara utanför. Nu är Mathias vuxen och min mans barnbarn har jag inte mycket kontakt med, utspridda som dom är. De är också vuxna nu, men han har 3 barnbarnsbarn, så vem vet.
  Därför var det mycket roligt och intressant att se lite hur det ser ut där. Du har också tagit så fina och talande bilder, känns igen ifrån böckerna.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  1. Visst är Vasamuseet trevligt och det finns så mycket att se på och man kan riktigt öfrflytta sig tillbaka till 1600- talet. vi ska ta ett nytt besök där och då ha mer tid på oss.
   Vad gäller Junibacken så är det ett fint utflyktsmål och barn mellan 2 och 9 år har nog störst glädje av att komma hit. Kanske får du en chans att följa med och nu vet du lite mer. Astrid Lindgren är en stor favorit hos mig och böckerna finns fortfarande kvar hosmig , döttrarna och barnbarnen. Minns när jag fyllde fem år och fick Karlsson på taket i present och då på norska. Var nog den första av alla Astrid lIndgrens böcker som jag läste och det kom att bli många fler.
   Önskar dig en fin kväll och trevlig helg.
   Stor kram!

 2. Men oj va trevligt ni haft det tillsammans, och att vi bjöds med tackar man för 🙂 ja värmen finns här inte men dock värmen från dem små grynen o ens barn 🙂 önskar dig en fin fredag kram <3

  1. Vi har haft det jättetrevligt tillsammans och eftersom det var isande kallt i vinden passade det bra med inomhusaktiviteter. Och nu hade ju inte heller stockholm sportlov så det var inte alls trångt, vilket det lätt blir. Och så är det även på helgerna.
   Idag mindre blåst och strålande sol. Lite vår i luften kunde man känna.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Vilken härlig dag du fick tillsammans med dina barnbarn!
  Vasamuseet är verkligen värt ett besök eller två!
  Junibacken har jag inte varit på än, men det kanske blir ett besök framöver…
  Ha det så bra!
  Kram!

  1. Vi har haft ett par jättefina dagar och både Vasamuseet (har jobbat där som guide ocg varit där många gånger) och Junibacken blev väldigt bra. Lite intensivt på en och samma dag men väldigt trevligt.
   I övrigt har vi njutit av Stockholm och det gör vi gärna.
   Trevlig helg från ett verkligt soligt Stockholm.
   Kram!

 4. Hej Ditte!
  Ja vad kan inte vinden ställa till med. Iskyla i den också. Så fint på Junibacken!
  Jag har ju aldrig varit där ingen annan stans heller 😀
  Har köpt ett nytt tangentbord så nu kan jag kommentera med alla bokstäver 😀
  Måste skriva i mejl på alla WP-bloggar…Och den inehåller ju många M 😀
  Kram vi hörs! P ♥

  1. Vi hade en jättefin dag och väldigt roligt tillsammans. Och två museum gick ju bra det också.
   Bra att du köpt ett nytt tangentbord för det är ju en fördel att kunna få till alla bokstäver. Underlättar tillvaron.
   Vi hörs!
   Kram!

 5. Åh, vilken mysig dag ni fick! Förstår att det var roligt för både stora och små!
  Och Astrid Lindgren fängslar ju både barn och vuxna 🙂
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Vi hade en jättefin dag här på museerna och har haft fina dagar tillsammans här i Stockholm.
   Och både Vasamuseet och Junibacken blev bra.
   Astrid Lindgren är en klar favorit och roligt att vara tillbaka i hennes fina sagovärld.
   Kram och många tankar.

 6. Ha ha, förlåt att jag skrattar men som det kan bli! Men fel blev det i och för sig inte för Vasamuseet är verkligen intressant och värt ett besök. Nu var ni ju dessutom effektiva och hann med två aktiviteter på samma dag. Inte illa för så stora är pojkarna ändå inte. Visst är det trevligt att åka båt över till djurgården och det gjorde sonen och jag i söndags. Fast han valde att stanna inne medan jag frös och fotograferade…

  Kram och trevlig kväll!

  1. Jag skrattade också när jag insåg att vi var på Vasamuseet i stället för på Junibacken, men Max hade insett detta när vi stod vid kassan och det trots att han aldrig varit där. (Jag har ju varit på Vasamuseet många gånger och även jobbat där som guide i ungdomen).
   Effektivitet, flexibilitet och pigga juniorer i kombo med en hyfsat pigg mormor blev en bra kombo.
   Här var det inte alls läge för utomhusvistelse på båten för det var rejäl motvind…Jag var inte lika tapper som du var.
   Har ju åkt här förr och det ser likadant ut sim vanligt….Mne helst vill jag vistas ute i den friska luften, men det var i friskaste laget.
   Kram! Och i kväll vilar jag mig i form. (Skavlan och På spåret)

 7. Förlåt att jag asgarvar här:-))))))))))) Att hamna på Vasamuséet i stället för på Junibacken. Det var nog det roligaste jag hört och sett. Men ni gjorde ju det bästa av situationen – dubbelt upp alltså.

  Har aldrig varit på Junibacken, så stort tack att jag fick följa med er här:-)

  Vasamuséet har jag besökt några gånger, men det var länge sedan. Det är ju sådant man alltid visar upp för utländska gäster.

  Gillar bilden med William, Max och Astrid Lindgren skulpturen. Killarnas mössor är urläckra, speciellt Williams.

  1. Ja, du hade skrattat åt en hel del annat också som jag dock inte hade med i dagens inlägg. Tur att jag har Max som har koll både på museer, tunnelbanestopp och sin mormor.Jag bjuder gärna på skrattet och du kan tänka dig min förvåning när jag är fel.
   Jag har ju varit på Vasamuseet många gånger och även jobbat där som guide, men vi kom bakvägen, det blåste så jag ville inomhus och det snabbt.
   Flexibel är jag så det fick bli “två flugor på smälllen”. Och barnbarnen uppskattade verkligen både Vasamuseet och Junibacken. Nytt besök blir det på Vasamuseet för Max och mig.
   Astrid Lindgren är en favorit och även hos pojkarna. Och du, inget rosa här…

 8. Historien om Vasa är verkligen dramatisk och tål att berättas om och om igen. Jag hade en barnbok om skeppet när jag var liten som jag läste många gånger. Museet har jag besökt kanske två gånger eller nåt. Tänker ibland på den stackars konstruktören av skeppet. Kan inte ha varit roligt …

  1. Jag jobbade i ungdomen som sommarguide på Vasa och senare somrar på olika sightseeingturer i Stockholm och där även besök på Vasa ingick. Och jag kan gå hit många gånger. NU var det extra roligt att vi hamnade här av misstag för barnbarnen tyckte det var jättespännande och det var deras första besök här. Men vi kommer tillbaka.
   Det var ju många orsaker till att Vasa sjönk och där både konstruktören och den som inte stängt kanonluckorna var skyldiga.
   Ett stycke fascinerande historia är det.

 9. Vilken härlig dag du fick med barnbarnen!
  Jag älskar ju alla dessa sagor och känner att även jag skulle haft stort utbyte av junibacken.
  Tur att ni kom rätt till sist.
  Trevlig helg!
  Kram

  1. Verkligen! Och det blev bra med två museiebesök på samma dag. Jag är säker på att du skulle uppskatta ett besök på Junibacken och “sagotåget” åker jag gärna fler gånger. Så fint och lite extra att höra Astrid själv berätta.
   Stor kram!

 10. En sån fin dag där saga och historia blandades.
  Jag har inte varit på Junibacken, det får väl bli när vi fått barnbarn.
  När våra barn var små åkte vi ibland till Vimmerby och Astrid Lindgrens värld, också mysigt, även för oss vuxna.

  1. Det blev ju en väldigt bra dag trots att jag lotsade oss fel. Men så kan det bli. Klart varierad.
   Vimmerby har vi kvar och kanske kan det bli en tur dit i sommar, verkar väldigt trevligt. Och att utflykta tycker vi om.
   Junibacken är nog roligast tillsammans med “juniorer” för de ser ofta så mycket man inte själv lägger märke till.
   Önskar dig en trevlig helg.

 11. Haha! Det är inte alltid det blir rätt – men det blev ju inte fel det heller 🙂

  Ja tänk vad lite foton man tog förr, till skillnad mot idag. Minns när jag var på Vasamuseet med pappa första gången. Då när det låg i det där fula plåtskjulet. Inte en bild finns det från det besöket. Inte en enda Stockholmsbild från hela resan, faktiskt.

  Hoppas ni får en fin Schlagerlördag!

  1. Vi fick ju dubbelt upp vad gällde museiebesöken och det var trevligt med båda. Vasamuseet är alltid spännande så dit ska vi ta os igen, är ju bara en kort båtresa bort.
   Vad gäller foton så var det ju dessutom dyrt att framkalla bilderna så kanske blev det därför inte så många tagna. Skönt att jag inte behöver känna mig ensam om att ha missat att fota Vasa när hon var nyligen uppkommen från djupet.
   Schalgerlördag? Ja, visst ja, startfältet kändes dock klent.
   Trevlig lördag och kanske med extra swing.

 12. Jag har varit på Vasamuseet, men det är många år sedan. Det var när jag hade med barnen en vecka ute på Hasseludden, och då vi gjorde dagliga turer med buss/båt mm.
  Junibacken, det vore nåt! Men då ska man helst ha med sig små barn, som älskar sånt. I och för sig, så var Sigge och jag själva till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby för några år sen. Då fanns ff Emils snickeboa kvar, originalet är ju uppeldat och nerbränt.
  Söta barnbarnen, jättefint kort!
  Solig kram ?

  1. Nu blev det två trevliga museiebesök på samma dag, varav det ena inte alls var planerat. En trevlig dag blev det och Vasamuseet kan man besöka många gånger. (Har jobbat där som guide i unga år.)
   Och kanske kan det bli Junibacken för dig och yngsta barnbarnet vid tillfälle om ni besöker Stockholm.
   Hasseludden har jag besökt några gånger och numer är det ju ett fint och trevligt japanskt spahotell och det ligger ju så fint. Ibland har vi också åkt ut dit en vacker sommarmorgon och ätit frukost. Väldigt mysigt och rofyllt.
   Vimmerby med Astrid Lindgrens värld hoppas jag kunna besöka i sommar tillsammans med pojkarna för där har vi ännu inte varit.
   Pojkarna är så fina och det är roligt att de vill vara här några dagar på egen hand.
   Solig kram från Stockholm.
   Trevlig söndag.

 13. Hej Ditte!
  Vasaskeppet guidades jag på som 12-åring, då min farbror som studerade i Uppsala tog mig med till Sthlm. Det var också min första tågresa, då jag reste ensam nattåg från Norrland för att besöka honom! Det har även blivit besök på museet på senare år, imponerande! Och Junibacken var ju helt underbar. Jag var där förra året på en avtackning tillsammans med ett 50-tal bibliotekarier. God mat, men först åkte vi tåget!

  1. Godkväll Fia!
   Vad roligt att höra om ditt besök på Vasamuseet och tänk så spännande med tågresan ner från Norrland.
   Jag har varithär fmånga gånger och jobbade äen här som guide i ungdomen men nu blev det besök med barnbarnen. Väldigt lyckat och vi kommer tillbaka. Nu skulle vi ju vidare till Junibacken.
   Vad roligt att ni hade er biblioteksträff på just Junibacken och det är ju ett mysigt ställe.
   Tåget tyckte vi verkligen om men William på tre år tyckte att Råttan i Nils Karlsson Pyssling var läskig.
   Mat åt vi också och den var riktigt bra, vilket inte alltid är fallet på museer.
   Kram!

 14. Så mycket ni hann med på en och samma dag. Du är en pigg mormor som orkar hålla i gång med två livliga killar. 🙂 På Junibacken var jag några gånger med Ronja när hon var liten,,, och sen tyckte hon om att gå på Skansen med mig. Jag var ju några år yngre då och orkade mer än i dag. 🙂
  Kram!

  1. Det blev två museer, men Vasa var ju inte planerat, det var Junibacken som var målet.
   Pojkarna är väldigt enkla att ha med sig och de är ju vana vid att ta sig runt, vet vad som gäller och är väldigt följsamma.
   Skansen blir det en gång per år och oftast när det är varmare. Alltid trevligt .
   Roligt att du också varit med Ronja både på Junibacken och Skansen. Känns som om det hör till här i Stockholm.
   Om jag är så pigg vet jag inte men jag hänger med…
   Kram och trevlig kväll.

 15. Junibacken är nog ett av mina favoritmuseeum i Sthlm . Sagotåget är så mysigt att åka och dras in i Astrids fantastiska sagoskatt om så bara för en kort stund. Passar både stor och liten.

  1. Vi had en fin eftermiddag här och just sagotåget där Astrid Lindgren själv berättade var en extra upplevelse.
   Båda pojkarna tyckte om besöket här och kände till de flesta karaktärerna. Roligt att också andra svenska karaktärer från barnböcker finns representerade. Mamma Mu gillar jag också väldigt mycket, liksom Alfons och Findus&Pettson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *