Stockholm

På en timme – Och en del att uppleva i närområdet

Jag har som ambition att ge mig ut minst en timme varje dag. Ofta blir det längre tid  och i “paketet” ingår att jag också rör mig mellan 4 och 6 km. Förr har det varit längre sträckor jag avverkat, men sedan en tid tillbaka har jag restriktioner från sjukvården vad gäller sträcka. Och helst ska jag ju också kunna ta mig hem för egen maskin. Det underlättar ju trots allt en en hel del. Gårdagen bjöd inte på några större utsvävningar men det blev en sväng i kvarteren helt nära. Kvarter där husen är byggda på 1920 -1930-talet. Många lägenheter är hyresrätter och de är populära och med kötider hit på sådär en 25-30 år.

Stockholm. Södermalm. Ringvägen mot Blektornaområdet . På en timme hann jag se en hel del Ringvägen här på Södermalm i Stockholm är 3 km och går från den västra delen av ön och till den östra. Jag gick i allén en bit innan jag vek av till höger mot Blektornsområdet/Blecktornsområdet.  På en timme hann jag se och uppleva en hel del

På en timme

blir det några km och några stopp för min del.Nu styrde jag stegen till till det trevliga Blektornsområdet. Varifrån namnet kommer är oklart och det förekommer runt om i Stockholm på olika ställen.Namnet kan komma från de bleck som man använde som takbeläggning. Men det kan också komma från en byggnad som kallades “Blektorn” och där man blekte färger till Barnängens textilfabrik som låg i närheten. Jag har här berättat mer om området och dess historia.

Husen i området är både bostadsrätter och hyresrätter och man har när husen byggdes tagit vara på  naturens former. De flesta hus är 3-5 våningar,saknar hiss och  balkonger är sällsynta. Men rejäla grönområden finns runt husen . Här trivs man.

Jag gick in genom grinden till ett av husen, tittade runt och fann att rosor fortfarande var i blom.

 

Stockholm . Södermalm. Blecktornsområdet. På en timme hann jag se många fina miljöer och detaljer på de olika byggnaderna. På den timme jag promenerade runt här noterade jag också många detaljer och utsmyckningar på husen. 

Här i huset finns några små vädringsbalkonger som flera av de boende försökt att möblera.

Jag tittade in genom ett litet fönster i en port och såg en grönskande innergård.

På några gårdar hade de boende  odlingar i pallkragar.

Helt tyst och detta är en miljö, ett bostadsområde, bara några hundra meter från den vältrafikerade Ringvägen. Här på en av bänkarna slog jag mig ner en stund.

Jag lämnade Blecktornsområdet och tog ut svängarna lite. Jag hade fortfarande ett par kilometer som jag med tillåtelse  och gott samvete kunde gå. Och lydig, som jag kan vara, återkom jag till vår hemmakaj med 5 km tillryggalagda. Även längs kajen i våra kvarter finns en hel del att se och uppleva. Är så glad över att vi av en slump blev med lägenhet just här.

Hemma på kajen igen.Passerade restaurang Thaiboat som förberett sig för  vintern och visst ska vi en kväll äta middag i en av dessa iglor. 

 

38 svar på ”På en timme – Och en del att uppleva i närområdet”

 1. Tack för en trevlig promenad i ert område. Det är verkligen otroligt hur långa kötider det är för en hyresrätt. Vi står i bostadskö sedan tio år tillbaka. Inte för att vi ska flytta nu men om ett antal år kan det se annorlunda ut. Då är det en klar fördel att ha en bra kötid om man vill inte vill köpa.

  Kram och god onsdag!

  1. Området här är verkligen fint men knepigt med att det inte finns hiss. Men jag vet att både äldre och yngre trivs och hyrorna är ju helt ok. Det är ju inte nyproduktion vilket hyresmässigt är en fördel. Lugnt är det förvisso trots läget mitt i stan. Önskar dig en trevlig onsdag. Kram

 2. Fint där bland dom “halvgamla” husen, men att bo utan balkong skulle jag inte vilja göra. Härligt att rosorna blommar fortfarande!

  Ha en skön dag!

  1. Förr var ju balkonger sällsynta i innerstan så man satsade på fina grönområden utanför. Men utan balkong eller terrass vill jag inte vara. Vacker grönska finns kvar och rosorna är fina men på upphällningen. Är nu på väg mot ditt önskeresmål. Trevlig onsdag! 😀

  1. Roligt att du följde med för här är det ju kända kvarter för dig. Fina innergårdar finns ju och flera mindre grönområden i kvarteren.
   Minst en timme blir det varje dag men numer har jag begränsningar vad gäller antalet km.
   Bilden på den röda rosen tog jag på en av gårdarna och det fanns flera som var i blom. Vackra!

 3. Tack för promenaden! Vilket annorlunda hus med många detaljer, flera våningar, ingen hiss eller balkong! Grönskan runt omkring var ju härlig.
  Men ni bor ju bäst, en fantastisk lägenhet med den utsikten som ni har.
  En timme om dagen – det var ett bra mål – det har man faktiskt råd med 😀
  Önskar dig en fin onsdag med en stor kram!

  1. Här finns flera kvarter med liknande hus och området är väldigt populärt och de som flyttar är få- Innergårdarna är jättefina och rejäla grönområden finns också framför eller vid sidan av dem. Många vill bo i innerstan och på Söder just här finns en del hyresrätter och som är hyfsat rimliga i pris. Men väntan på att här få en bostad är över 20 år.
   Vi bor jättebra och ca 500 m från dessa kvarter.
   Jag går minst en timme/dag ofta blir det två. Men nu måste jag begränsa sträckan så det blir inget en mil per dag som det ofta blev tidigare.
   Önskar dig också en fin onsdag. Har för egen del haft en jätterolig dag på resande fot och med många roligheter i ösregnet.
   Stor kram och trevlig kväll

  1. Just här i området har man satsat mycket på fina innergårdar och mindre grönområden runt husen.Och de boende verkar ha tagit detta till vara. Lugnt och tyst är det också här trots att området ligger bara några hundra meter från den mer brusande Ringvägen.

 4. En alldeles lagom promenad … tack för den! Känner till viss del igen mig från tidigare, men det är bra med repriser för mig som inte alls känner till Stockholm och alla trevliga platser som finns där.
  Önskar dig en bra onsdag!
  Kram

  1. Ja, det blev en lagom runda och nu får jag tyvärr begränsa den. I varje fall ibland.Roligt att du känner igen dig. Och här i kvarteren finns en del att titta på. Så roligt med de fina grönområdena och de vackra innergårdarna.
   Passerade idag med bil skylten till Finnspång och tänkte på dig.
   Kram!

  1. Roligt att du gick med. Området är fint och med charm och speciell karaktär. Och tyst är det här vad gäller buller och trafik och det trots att genomfartsgatan, Ringvägen, bara är några hundra meter bort.
   Turen idag genom er fina trakt gick fint och så vackra miljöer. Tyvärr regnade det hela vägen men det får en bortse från. Och lugnt har vi kört på vägarna.
   Kram!

 5. Otroligt att det kan vara tyst så nära Ringvägen. Min kompis som bor på Ringvägen har en hyresrätt, och hon har stått länge i kö, den som väntar på något gott eller vad man brukar säga?!
  Fina höstbilder, och de där coola igloona lockar, måste ju vara toppen ljudmässigt?
  Ha en fin kväll och ta hand om dej!
  Kram

  1. Tack! Jag reagerar också varje gång jag går här på att det är så tyst. Och just för att Ringvägen är så nära, bara ett par hundra meter bort. Vilken tur att din väninna fick en hyreslägenhet här för de är få. Perfekt läge.
   Vi ska testa en igloo här om ett tag och det borde vara bra ljudmässigt.
   Önskar dig också en fin kväll och kanse är de rent av ledig.
   kram

 6. Det är precis som du skriver, man bör höja blicken och titta upp på de fina husen. Vi pratade om just det, när vi gick runt med våra vänner Visst ser Thai båtens igloos roliga ut.

  1. Det är lätt att missa att titta upp och även in på gårdar för där finns också ofta en hel del fint som berättar olika saker. Thaiboat är en favorit och det hela året om.Skan snart bli en middag en en igloo här.

 7. Ja du har då aldrig långtråkigt med det läget på bostad! Ett himla trevligt område var det där du traskade omkring, verkligen drömmen för en som vill kombinera land och stad, och det är det ju många som vill vilket kötiden vittnar om. Är det fortfarande tillåtet att ställa barnen i bostadskö när de föds? Det gör det ju omöjligt för andra att ens komma i närheten…Jag står faktiskt i kö hos Kopparstaden där jag började köa innan jag hittade Sundbornshemmet. Jag får ganska ofta förslag men ser att mina poäng inte räcker så långt men tycker det ändå är lite kul att hänga kvar, det kostar ju inget. Och vem vet hur läget är längre fram…Jag köar både för +55 och för trygghetsboende, bägge alternativen är svindyra,,.,,,jämfört med en vanlig hyreslägenhet.
  På tal om innergårdar, det är inget nya hus har, som i ert område till exempel?
  Kram

  1. Nej, det har jag inte. Och det finns mycket i närheten att också titta på. Ibland blir man förvånad över att det mitt i stan finns dessa oaser. Vet att området är populärt och avflyttningen. I Stockholms innerstad tror jag att det är 18 år som gäller för den kommunala bostadskön.Privat kan det vara annat och för bostadsrätter. Bra så. Kul att du står i Kopparstadens kö och plötsligt kan det ju hända att du får något.
   Tyvärr är ju många hyresrätter riktigt dyra.
   Numer är det sällan som nybyggda hus i stan har innergårdar. Tomtmarken är för dyr. Så trist. I våra hus har vi fina innergårdar som är stora men husen byggdes i början av 1990-talet och då var det mer vanligt med de stora och luftiga innergårdarna än vad det är idag.
   Kram

 8. En timme om dagen försöker jag också vara i rörelse utomhus. I dag var det riktigt varmt!
  Jag bodde nära Bleckan förr (Södermannagatan) men visste inte att området ibland kunde tappa sitt “c” i namnet.
  Rätt mysiga kvarter tycker jag, oavsett stavning.

  1. Södermannagatan är trevlig. Lite småstadskänsla och en levande gata. Här runt Metargatan och kvarteren runt om är det fina miljöer men inga butiker eller restauranger. Å andra sidan är ju Ringvägen och Södermanna gatan nära. Men vackra innergårdar och grönområden vid husen finns det gott om. Stavningen här ändrades ju så småningom och idag är det ju med “ck”.

 9. Sådana gamla hus är ju riktigt ståtliga och fina, med sådana grönområden runt knuten så kan man ju inte göra annat än att trivas.
  En fin runda där, även om du har restriktioner så kommer du ju runt en hel del.

  Ha en fin onsdagskväll nu Ditte.

  1. Jag går ganska ofta här och hittar alltid något nytt att fästa blicken på. Gillar både byggnaderna i sig, innergårdarna och grönområdena utanför. Omsättningen här på lägenheter är liten.
   Jodå, jag är ute varje dag men sträckan som jag går blir kortare.
   Önskar dig också en fin kväll.

 10. Förstår helt och hållet att du är nöjd med ditt/ert val av lägenhet just där på Söder. Bättre läge finns ju knappast sett ur alla vinklar om man säger så.
  Ja, kan du tänka dig att man trivs i flervåningshus utan hiss och balkong. Då är det absolut läget som avgör och inte komforten. Gissar att de flesta husen är K-märkta, annars hade de nog utrustats med balkonger vid det här laget. Detta hade såklart förstört fasaden. I fina Hjorthagen “hängde” man ju balkonger på husen och det ser förfärligt ut. Passar inte alls in.
  Härliga “sneak peeks” in på innergårdarna:-)

  1. Vi är verkligen nöjda. Och det var ju en slump att vi hamnade just här i området och i lägenheten. Lägenheterna i området här runt Metargatan är väldigt populärt och omsättningen på bostäder är låg både vad gäller bostadsrätter och hyresrätter, Detaljerna här på husen är så fina och likaså innergårdarna. Utanför de flesta hus finns också fina grönområden.Lägenheterna är ganska små men i mångt och mycket avgör ju läget. Gillar verkligen att strosa här. Nästan närmaste granne är “kanalplan”.

 11. Fotot med dig och innergården blev riktigt häftigt!
  Nej, utan balkong i lägenhet hade jag inte velat bo. Fast jag har gjort det ett år vid Högalid kom jag just på. Läste någonstans att vid nyproduktion i Spanien så måste det numer vara balkong, det var väl med tanke på situationer som pandemier. Om det är sant vet jag dock inte.

  1. Visst blev det! Det fanns ett litet fönster i porten där kameran och jag tittade in. Liknande innergårdar finns i de flesta av dessa hus men alla har inte fönster i porten.
   I just detta område avstår folk balkong bara för att läget är så bra och trivseln hög. Många lägenheter i äldre hus i Stockholms innerstad har ju inte balkong så jag tror inte den alltid är så viktig.Utan i Stockholm är det läget som är mest intressant. Och givetvis i det omgivningarna. För egen del vill jag ha balkong men å andra sidan är våra hus nyare, från 1993 och har också rejält tilltagna innergårdar med vackra planteringar av träd och blommor.
   Även i Sverige är det så att de allra flesta hus som är byggda på 70–talet och framåt också har har balkong.Undantag hus som är riktigt höga där balkongerna kan byggas in av säkerhetsskäl.

 12. Bra att ha som vana att alltid komma ut. Man mår så mycket bättre då. Och tänk så spännande det kan vara att gå en promenad i sitt närområde, man upptäcker ständigt nya saker trots att man gått där hundratals gånger. Blev kul foto när du kikade in genom porten 🙂 Och ser man odlingarna kan man inte tro att man är mitt i Stockholm! Fint inlägg som vanligt. Må så gott!

  1. Tack! Minst en timme blir det varje dag men jag har tyvärr fått minska sträckan väsentligt och pauserna nu blir fler för ryggen måste vila. Men att ha ont i sig är ju inte farligt. Visst är det roligt att röra sig i närområdet och det finns mycket att se även där.
   På många platser i Stockholm finns det dessa “oaser” och ibland är det svårt att tänka sig att man är mitt i en storstad. En stor fördel är alla fina innergårdar och grönområden.
   Ha det fint du också.

 13. Bra att du är lydig och tänker på din kropp. 1 timma om dagen gör gott, man behöver nästan inte mer.
  20-30 årskötid. Folk hinner ju dö innan dom får lägenhet där!
  Visserligen ett trevligt område, men ändå.
  Det är fantastiskt att rosorna fortfarande blommar!
  Kram

  1. Jag försöker följa doktorns rekommendationer men det stör mig rejält att jag blivit så begränsad.Men jag kämpar på.
   Kötiden är lång här i innerstan och särskilt för de lägenheter som har en rimlig hyra i äldre hus. Nybyggda lägenheter har verkligen höga hyror och där får man räkna med ca 12 000 kr eller mer i innerstan för en yta på ca. 65-70 m2.Inte så många som har råd med det.I kommunala bostadskön i Stockholm får man inte ställs sig i kö förrän man fyllt 18 år. Så när man är mellan 40 och 50 så kanske en chans finns. Men i andra områden är det ju tack och lov kortare tid i kö. Men minst 10 år är det.
   Visst är det otroligt att rosorna blommar i slutet av oktober. Men de går nu in på sluttampen.
   Kram

 14. Du bor verkligen bra till och jag förstår att du är nöjd över att bo just där. Nära till mycket, om inte gång avstånd så finns kommunikationer.
  Tack för denna fina promenad. Det var mycket som du upptäckte och förevigade på din runda. Det är verkligen en lisa för själen att gå i någorlunda tysta områden och upptäcka nya små saker.
  Är det för ryggen som du inte får gå så långt som du själv vill? Du måste vara rädd om dig Ditte och det är bra att du är en lydig patient.
  Sköt väl om dig.
  Varm kram!

  1. Jag tycker också att vi bor bra och har både stan och naturen nära. Här finns också gamla områden som varsamt tas om hand. Så fint att strosa här när jag nu inte kan gå så långt. Just nära oss finns många idyller och det egentligen mitt i stan.
   Ryggen och höfterna är rejält krassliga och bär mig inte riktigt så därav läkares restriktioner. Mer och mer begränsas jag av smärtan och det stör mig väldigt mycket. Har svårt att acceptera detta. Jag försöker vara lydig men jag är ju så envis.
   Ta hand om dig du också.
   Stor kram

 15. Herregud. 25-30 år, då hade jag behövt ställa mig i kö som 3-åring för att kunna bo där nu.
  Barnängens fabrik känner jag igen från Fogelströms böcker. Får läsa dina andra inlägg om området.

  1. Man måste vara 18 år här i Stockholm för att få ställa sig i den kommunala bostadskön. Bra så! Men utanför city är det inte så lång kö, utan några år kan räcka plus att man har jobb.
   Barnängen läste jag också först om i Fogelströms böcker för länge sen. Och nu bor jag helt nära.

  1. Jag också. Och Söder är jag ju extra förtjust i. Kul att du hängde med. Men vet ju att detta är ganska kända kvarter för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *