Foto

Överraska – Ordet att tolka Gems Weekly Photo Challenge

Överraska är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) Och överraskad kan man verkligen bli på olika sätt. Vad gäller bilderna här i inlägget är de från arkivet och några har nog medverkat på bloggen i andra sammanhang.

Hainan, en ö i södra Kina.Här var vi och många andra på stranden och blev överraskade av regnet.

Att överraska

någon eller att själv bli överraskad händer ju lite nu och då. Och oftast tycker jag det är ganska trevligt att bli det. Men undantag finns absolut. Ett sådant var när vi var i Thailand och på väg  på en utflykt med scotern. Plötsligt ringlar en jättelång orm över vägen. Maken som kör hinner tursamt nog väja för den. Men vi vänder scotern för att kunna ta en bild och eventuellt senare få reda på vilken orm det var.  (Om ormar inte är din starka sida så scrolla förbi ett par bilder. Jag gillar dem inte men har inga problem med att se bilder av dem.)

Thailand. Ban Phe. Här var det en orm som kom att överraska oss när vi kom på scotern. Här på landsvägen i “vår” thailändska lilla by, Chackpong, var det en orm som kom att överraska oss. Och den gjorde det rejält.

Ormen var lång.Men vi fick aldrig klarhet i vilken typ av orm det var. Men troligen inte giftig enligt vad byborna berättade när de sett bilderna. 

Spanien. Torrevieja. Här kom vi att överraska en ekorre som inte kom sig för att fly fältet. På en promenad i Torrevieja kom vi att överraska en ekorre. Tror inte ens den kom sig för att bli skrämd.

För egen del testade jag surströmming första gången för ett par år sedan. Jag var reseledare och guide på en resa till Höga kusten och vi besökte fiskeläget Skeppsmalen. Här blev alla som önskade bjudna på ett smakprov av den sura strömmingen och för mig var det premiär. Jag var även här på Skeppsmalen i somras och smakade så också på surströmmingen. Gott tyckte jag inte det var, men avskräckt hade jag inte blivit.

Jag överraskade mig själv med att testa den sura strömmingen.

Höga kusten. Skeppsmalen. Smaken av surströmming kan överraska. Smaken av surströmming kan absolut överraska och förvåna.  Och det gjorde den.

 Överraskad? Förvånad?

Den här lilla flickan mötte vi på en gata i Lhasa i Tibet där hon var ute med sin “gåstol”. Säkert överraskad, kanske mer förvånad  över att se  oss.

Barnbarnet William fyllde 8 år i september och blev firad med ett kalas utomhus hemma på sin innergård. Och visst blev han både överraskad och förvånad över att hans moster bakat en önsketårta. En Mc Donald´s tårta.Och med en riktig hamburgare på plus “chicken nuggets” inhandlade på Mc Donald´s.

Födelsedag. Uppsala. Och att överraska med en önskad Mc Donald´s tårta var lycka Att moster Helen kunde överraska William med denna önsketårta var ren och sann lycka. Även för oss som fick smaka. Allt gjort helt från grunden. 

För ett tag sedan kunde jag överraska äldsta barnbarnet Max med en ny cykel- Sann glädje.

Jag fick för några år sedan denna bok, Stad i bild, skickad till mig av bloggvännen Ruth i Virginia som gärna ville att jag skulle ha den. Stort tack! En bok som både gladde och överraskade mig.  Detta är en “En Stockholmskrönika 1860-1970 skriven” av  Per- Anders Fogelström. Och i den här boken finns mycket av det underlag med bilder och kartor som fanns men inte fick plats i romanerna Fogelström skrev om Stockholm. Men här i boken finns de med. En unik bok på många sätt och med så mycket Stockholmshistoria. (Ruth har  själv ingen blogg själv men läser flera svenska bloggar)

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

 

24 svar på ”Överraska – Ordet att tolka Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Underbara bilder som verkligen passar så bra till veckans verb. Några av dem känner jag igen men de förtjänar att visas igen.

  Kram och god kväll!

  1. Återanvändning är ju modernt så jag passade på att göra just det med en del bilder. Men jag tycker de passade bra så de fick en chans till.
   Önskar dig en fin kväll-
   kram

  1. Tack! Ormar gillar jag inte men jag fick maken här att vända scotern och köra tillbaka för att jag skulle kunna föreviga den.

 2. Kände också igen några bilder, men perfekt till temat överraska! Jag är dålig på just bildåteranvändning.
  Jag håller med, gillar roliga överraskningar, men de tråkiga kan jag vara utan.

  Min “lediga” dag lyckades jag fylla med en hel del, jag ligger inte på soffan 😉 jag menade att jag inte hade något tidsbestämt, som de andra dagarna.
  Nu puttrar en härlig fiskgryta på spisen.
  Trevlig tisdag och stor kram!

  1. Jag brukar inte återanvända så många bilder men ibland så. Och de bilder som återanvänds betyder lite extra och minnen just i form av överraskningar finns med i dem på olika sätt.
   Här laddar jag nu i kväll inför morgondagen med middag tillsamman med Bosse, Liv och William.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Glada överraskningar gillar vi väl alla och dina barnbarn är inga undantag, de ser mycket belåtna . Vilken tårta, det måste ha varit världens coolaste överraskning.
  Ha det gott!

  1. Glada överraskningar är välkomna.Och barnbarnen var väldigt belåtna och överraskade. William hade önskat sig den här tårtan men blev ändå verkligen överraskad när den kom. Och inte minst över den riktiga hamburgaren som låg ovanpä
   Ha det gott du också.

 4. Vilket minst sagt annorlunda bidrag till temat! Fick faktiskt tvinga mig att kolla bilderna med ormen. För ormskräck har både jag och min man. För inte viftar djuren med en flagga som säger “OGIFTIG”. Men så typiskt du och mottot “allt för bloggen” att vända skotern och ta en bild på “odjuret”;-)
  Senast jag såg en ekorre irl var faktiskt i Calpe 2017. Den klättrade uppför en palm. Det var riktigt överraskande, för det hade jag inte räknat med.
  Surströmming – nu har du testat surströmmingstapas två gånger. Vänta bara, tredje gången äter du en helfirre;-)
  Tårtan är ju ett mästerverk igen. Konstigt att Helen inte jobbar som konditor, för hon gör ju enastående tårtor. Men om man har det som yrke så är det kanske inte lika roligt, eller?!

  Ett suveränt bidrag till temat:-)

  1. Tackar! Lite överraskande kanske. Vad gäller ormen och att vända scotern hade jag då inte bloggen i tanke. Utan mer att jag ville ha en bild på ormen och ev. få veta vilket “märke” den hade. Ormar är inte mina favoritdjur. Absolut inte.
   Ekorren blev nog mer överraskad än vad vi blev och den satt så fint kvar.
   Räknar med att testa surisarna ännu en gång.
   Helens tårtor är verkligen mästerverk och så goda. Inte alls söta och allt gör hon från grunden. Hon är ju fysioterapeut men handlag har hon både för allt i bakning och i matlagningsväg- Och Liv är en fena på matlagning och desserter. Ärftligt? Nej! Men uppmuntrat har vi alltid gjort.

  1. William som fyllde 8 hade önskat sig just en hamburgertårta. Och visst blev han överraskad av denna. Och med en riktig hamburgare på toppen.
   Positiva överraskningar uppskattar jag verkligen.Roligt att du ocså gör det.
   Kram

 5. Underbara bilder till verbet “överraska”, och visst kände jag igen några foton, så fina så!
  Ormen var väldigt vacker, även om jag inte vill träffa den irl!
  Surströmming är överraskande gott skulle jag säga, hihi!
  Å så fint med boken från Ruth, minns att du berättat om den tidigare, fint!!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Lite återanvändning får det bli ibland. Men det finns nya läsare. Bilderna är alla på olika sätt förknippade med att överraska eller bli överraskad. Och jag har minnen från dem.
   Ormen minns jag så väl och hur maken vände skotern för att jag skulle ta en bild. Inte för bloggen utan för att kanske få veta namnet på ormen.
   Vad gäller surströmmingen så har jag testat. Och det var en smak som överraskade.
   Boken jag fick av Ruth var verkligen överraskande och den är ständigt i bruk.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Jag kan tycka det är roligt att bli överraskad där det mer positiva är i fokus. Och visst är tårtan en höjdare som verkligen överraskade både födelsedagsbarnet och oss andra.

 6. Det var mycket överraskande du fick med! Lite förvånad över gåstolen där i fattiga Lhasa Apso? Inte för att jag missunnar lilltjejen, trodde bara kanske inte att dylika var vanliga där. Men de tillverkas förstås i Kina som inte är så långt borta…
  Jag tycker din dotter Helen ska ställa upp i den där bakartävlingen på tv4! Jag ser inte på programmet men har ändå sett en del tårtor som inte var hälften så lyckade!
  Om ormar säger jag som du, jag är ganska fascinerad men den får inte komma ringlande fram till fötterna på mig!
  Kram

  1. En blandad kompott blev det. Och jag gillar att bli överraskad om det är av det mer positiva slaget.Ofta är de små barnen i Lhasa med föräldrarna när de jobbar i butik eller på en marknad och då är gåstolen praktisk. Vagn har man ju inte, men man bär ofta också barnen i en bärsjal. DE går också ofta tidigt vid 10 månaders ålder.
   Jag nämnde just för Helen ditt förslag men hon sa att det skulle bli för stressigt. Jag ser inte heller programmet men äter gärna Helens tårtor.
   Här vände maken vår scoter för att jag skulle kunna ta en bild. Ville ju helst få veta vilken typ av orm vi stött på. Men ormar är inte mina favoriter.
   Kram

 7. Vilka fina och härliga överraskningar, utom ormen då. Där skulle jag ha känt ett visst obehag, men inte för att se den på bild. Jag hade ju “nöjet” att träffa på en huggorm hemma i Ångermanland i somras, men den var ju jätteliten i förhållande till denna bjässe.
  Vilken tårta. En moster Helen skulle man haft. Det skulle jag inte säga nej till. Vilken skapelse, vilken fantasi och till råga på allt, god.
  Vilken present, en cykel, snacka om överraskning.
  Surströmming, nej tack, ändå är jag ifrån det landskapet.
  Trevlig kväll och var rädd om dig.
  Kram!

  1. Ja, ormen var inte en trevlig överraskning. Men den fanns där. Maken körde tillbaka för att jag skulle kunna ta bilder och kanske få veta vilkeb typ av orm vi såg. Och det fick jag. Den verkade inte vara giftig. Tur det! Ormar är absolut inga djur jag tycker om. Men visst kan man då och då träffa på en huggis.
   Visst är tårtan fin. En riktig önsketårta. Och gjord helt från grunden.
   Max blev så glad för sin cykel och han är så rädd om den.
   Vad gäller surströmming så har jag testat men det är ingen favoriträtt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Har nyligen kommit hem från en tur till Ullared som barnbarnet William önskat sig. Jag och döttrarna var med och för mig blev det ett studiebesök.
   Var rädd om dig.
   Kram

  1. Att bli överraskad av en orm är obehagligt och kan verkligen förstå dig. Och dessa överraskningar kan man ju undvara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *