Stockholm

Historiska kvarter på höjden – På östra Södermalm

I går fick vi trevligt besök av min svägerska och svåger från Åland. Så roligt att ses igen. Det har ju milt sagt varit glest mellan våra  träffar under den intensiva pandemitiden. Inte bara glest. Inga möten alls på ungefär 1 1/2 år. Men så i augusti i år kunde vi ses igen i Mariehamn. Jättetrevligt! Och det var den första resan vi gjorde i sällskap med covidbevisen. En sen långlunch  blev det hos oss och sedan förlängde vi samvaron och promenerade tillsammans ner till Vikingterminalen, färjeterminalen, i den sena eftermiddagen.Och hem passade vi på att  ta vägen genom några av Södermalms historiska kvarter. Gamla och idag fint renoverade kvarter som författaren Per Anders Fogelström så engagerat beskrivit i sin “Stadserie”. Men på den tiden var Södermalm, som stora delar av Stockholm, fattigt och smutsigt och trångboddheten var stor.

Stockholm. Södermalm. Helt nära finns flera historiska kvarter och i ett av dem finns Färgargården. FärgargprdenHelt nära, där vi bor på Södermalm, har vi flera historiska kvarter och hit hör Färgargården, en bostadslänga, kom till i mitten av 1700 -talet.  Här har det funnits färgeriverksamhet från 1600-talet då området tillhörde Barnängens fabriker.

Start och mål för promenaden på östra Södermalm är vid den röda punkten. 

På väg ner till Vikingterminalen väljer vi den närmsta vägen. En sträcka på ca. 2 km.

Fåfängan

Vida omkring ser man Fåfängan I Stockholmstrakten har ordet fåfänga kommit att beteckna ett lusthus på ett berg och med vidsträckt utsikt.

Att det heter just “Fåfängan” här uppe på berget beror på att en grosshandlare Lundin bodde här uppe på berget och i slutet av 1700-talet byggde sig ett lusthus med utsikt över stan. Men själva ordet fåfänga har i Sverige använts om mark som varit ofruktsam att odla på. Så småningom gick grosshandlaren  i konkurs och lämnade  “Fåfängan” och sin stora villa och nya ägare kom till. Men1916 övertog Stockholm stad byggnaderna och det har sedan dess bedrivits café och restaurangverksamhet här uppe. Lusthuset brann i början av 1990- talet men byggdes upp igen.

Historiska kvarter

blandas på Södermalm med mer moderna kvarter och även en de helt nyproducerade kvarter och andra som är under byggnation. Och tursamt nog är grönområdena också många.

Ofta när man tänker på, pratar om eller rör sig på Söde,r märker man att här finns höjder och backar. Och visst är Söder i sig en höjdpunkt, på många olika sätt, men ligger också på en höjd. Det ursprungliga namnet på Södermalm var namn  Åsön. Ett namn som kom av det fornnordiska ordet as som betydde ås. Ås  syftar här på Stockholmsåsen som sträcker sig tvärs över Södermalm. Och namnet finns kvar än idag i bl.a. Åsöberget och Åsögatan. (Mer om området finns i länkarna)

Stockholm. Södermalm. Åsöberget. Lotsgatan. Historiska kvarter. Historiska kvarter  på Åsöberget. Här Lotsgatan.

Mer från Åsöberget och kvarteren här. 

Vi lämnade Åsöberget och tog oss en bit till på Söders höjder. Till Vita bergen och Vitabergsparken. Namnet kommer troligen från bergets vita berggrund.

Sofia kyrka i Vitabergsparken. 

Här bland träden brukar det ligga en scen där Parkteatern sommartid har föreställningar. I år var de dock väldigt få .

Vi traskar vidare.Ytterligare en bit uppför innan det är dags att ta oss nerför igen. 

Gaveliusgatan.

Nästan hemma. Här ligger gamla bostadshus i både trä och sten.  Jag stannar till och tittar närmare. Tycker skorstenarna utformning är fantasifull.  Här i området fanns på 1700-talet stora trädgårdsodlingar som drevs av trädgårdsmästare Petter Fagge. Och senare öppnade hans son, Petter Fagge,  en krog.  En krog som skalden Bellman gärna besökte och som finns omsjungen i en av hans visor.

32 svar på ”Historiska kvarter på höjden – På östra Södermalm”

 1. Så mysigt att ni kunde träffas igen. Var de på dygnskryssning i Stockholm? Så fina foton från Söders höjder. Jag blir nostalgisk minsann. Lite mer löv i träden än här, men trenden är densamma.
  En årstid jag tycker är svår med klädsel, för varmt med mössa, kallt utan, osv…
  Tack för fina foton/Kram

  1. Verkligen! Svägerskan och svågern hade varit hos sonen så de kom med Cinderella från Mariehamn i fredags och åkte tillbaka med den i går kväll. Väldigt praktiskt.
   Söders höjder gillar jag men när jag strosar här har jag alltid Fogelströms “Stadserie” med mig. Livet här var verkligen hårt förr. Och fattigt.
   Trevligt att du gick med och hoppas vi en gång ska kunna gå här tillsammans.
   Kram

 2. Sista huset var ju både fult och läckert. Pricken över i´et är skorstenarna.
  Intressant att gå på historisk mark.
  Hösten och naturen ser ut ungefär som här, tycker jag. Det går mot stilla ro och vintertid.
  Stor kram!

  1. De är just blandningen här som jag är så förtjust i. Och den finns runt hela Söder. Intressant historia också.
   En strålande dag idag och en hel del löv finns kvar på träden så det är fortfarande väldigt vackert ute. Men snart är nog löven borta.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Så trevligt att ni äntligen kunde få besök av svågern och svägerskan. En trevlig dag tillsammans fick ni verkligen. Jag tycker mycket om Söder men minns att när jag som ung var i Stockholm hade stadsdelen inte speciellt bra rykte. Ja, det är mycket som förändras.

  Kram och god kväll!

  1. Söder har ändrat karaktär en hel del.Vet att det var liknande med ryktet här när jag växte upp i Solna. Men idag är det väldigt populärt och även om man inte bor här så kommer man gärna hit.
   Jättetrevligt att nu träffa svägerska och svåger och hoppas att vi nu, när det är lättare att ses, kan göra det oftare.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Visst är det fint att mer kunna korsa gränser. Jätteroligt att vi kunde ses nu.
   En fin promenad blev det. Jätteroligt att du gick med.

  1. Förstår att du känner igen dig, Jag går ganska ofta här och tycker det är fint att så mycket i dessa kvarter bevarats. Både på Åsöberget och i Vita bergen.
   Vi har sett så många av Parkteaterns föreställningar under åren. Har ju bara 15 minuter hit. Hoppas de är i gång igen i sommar.
   Förstår att det är skönt att slippa snön.

 4. Just den delen av Södermalm påminner en aning om Skansen, byggnaderna alltså. Så skoj att svågern och svägerskan kunde njuta av en fin promenad till Vikingterminalen. För grejen är ju den, om man står vid terminalen och INTE känner till Stockholm/Söder så skulle man aldrig ana att det finns så många guldklimpar bara några minuter bort. Helt underbara bilder:-)

  1. Tack!Söder har många fina områden som är gamla och med sin historia. Både Åsöberget och Vita bergen ligger ju nära så det blir många vändor hit. Roligt att områdena är levande..
   Jätteroligt att träffa svägerskan och svågern igen. Och nu här hemma på Söder.
   Söder har många dolda pärlor och det vill till att hitta dem. Är ganska bra på det och tar gärna med vänner hit.
   Är så glad över att slumpen tog mig hit.

 5. Tack för att vi fick följa med, vilka fina bilder du tar, är det mobilkameran eller ?
  Så trevligt att träffa svägerska och svåger, och en fin eftermiddag fick ni!
  Ha det gott.
  Kram

  1. Jätteroligt att du är med och traskar runt här i omgivningarna. Vad gäller kamera har jag har nästan alltid min digitala kamera med mig och tycker den ger mig större möjligheter till bättre bilder även på anstånd.
   Jätteroligt att svägerskan och svågern var en sväng till Stockholm och att vi kunde ses. En trevlig em blev det.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 6. Hola! Älskar ”hoodsen”! En blandning mellan stad och land, gammalt och nytt, kuperat och slätt, utsikt och vattenkontakt. Man kan inte bo bättre! Kan traska i timmar – och det gör vi ofta. 😎

  Kul att träffa vänner och släkt efter ”ofrivilligt uppehåll”! 😊

  Kramar från oss! ❤️

  1. Jag går också gärna här och Söder har ju flera liknande områden som man bevarat. Ett stycke historia är det verkligen.
   Så roligt att svägerska och svåger var i Stockholm. Vi sågs på Åland i augusti men roligt att nu även ses här.
   Kram och trevlig tisdag.

 7. Härliga miljöer, många förknippar dom där gamla träkåkarna med Söder, men det såg faktiskt ut likadant på Östermalm en gång i tiden när det hette Ladugårdslandet.
  Kul att dom fått vara kbvar och att man lyckats gjort något trevligt av något som var slum för hundra år sen.

  1. Visst är det. Har i böcker sett att det var liknande på Östermalm men där har man ju rivit nästan allt detta. Synd!
   Åsöberget, Vita bergen och de “bergsområdena” är ju idag levande miljöer där man varsamt renoverat.För rejäl slum var det ju.

  1. Södermalm har mycket fint och när ni nu blivit med tillökning i stan så blir det nog enklare att ge dig ut och titta närmare på vad Stockholm har att erbjuda.

 8. Det är verkligen otroligt vackra kvarter runt om i ert närområde. Inte minst när dom klär sig i höstskrud – det höjer ju färgprakten ytterligare ett snäpp 🙂

  Ha en finfin dag!

  1. Variationen är stor och mycket av det gamla finns bevarat och det är vi glada för. Även gott om grönområden finns helt nära så man kan lätt kombinera rundorna. Och färgerna nu är så fina.
   Ser ut att bli en vacker höstdag och det tackar vi för.
   Önskar dig också en fin dag.

 9. Så trevligt med besök – och vilken fin promenad det blev! Jag hoppas verkligen att jag kan göra verklighet av min önskan att få se dessa fantastiska kvarter i verkligheten. Härliga bilder!
  Tack för rundturen!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Jätteroligt att ses igen. Har ju varit knepigt med Åland/Finland under pandemitiden men med covidpassen blev det enklare. En fin runda här både på Åsöberget och i Vita bergen. Hoppas du i vår kan ta en vända till Stockholm och kanske kan vi ta en vända här tillsammans. Roligt att du följde med runt.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.
   Kram

  1. Jättetrevligt att ses och med covidpassen är det ju enklare att ta sig mellan Finland/Åland och Sverige. Vi sågs på Åland augusti men fint att även nu ses här i Stockholm.
   En skön höstpromenad i vackra omgivningar blev det ju också-
   Stor kram

 10. Så härligt att det nu går att träffa nära och kära lite mer igen. Vilken fin promenadsträcka ni gick. Jag tycker om när jag får lite information om platserna och gärna historiken bakom också. Tack för en trevlig guidad tur. Kram

  1. Visst är det! Och roligt att de kom hit. Vi var över till Åland i augusti och det var första gången vi använde våra Covidbevis. Och de gör ju saker och ting enklare när det kommer till att resa inom delar av Europa.
   Jättetrevligt att du gick med mig här och vi har fina gamla områden helt nära som man bevarat och varsamt restaurerat.
   Kram

 11. Det blev en kort vistelse i Torrevieja, men kanske också skönt att komma tillbaka hem till det vackra Stockholm.
  Så härliga och intressanta kvarter du visar.
  Längtar till Stockholm och kanske blir väntan inte så lång denna gång.
  Ha det bra!

  1. Det blev en kort vistelse nu för mig. Men vi hoppas kunna ta ytterligare en vända i november. (Maken var på plats i drygt en månad.)
   Stockholm tycker jag så mycket om så det kändes fint att vara här också.
   Hoppas du också snart kan ta dig en tur. Nu är det ju betydligt enklare att åga.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *