Resor i Sverige

Fiskeläget Skeppsmaln – Skärgårdsnatur och surströmming

Idag blir det premiär här på bloggen. Och inte vilken premiär som helst. Utan här handlar om surströmmingspremiär för min del.  Ja, alltså inte den “riktiga” surströmmingspremiären för den kommer den tredje torsdagen i augusti.  Men lite försmak skulle vi få ute på fiskeläget Skeppsmaln. Ett fiskeläge som ligger ca. tre mil sydost om Örnsköldsvik där vi har vår bas på hotell på hotell Elite Plaza.

På fiskeläget Skeppsmaln blir man välkomnad på flera sättHär på fiskeläget Skeppsmaln blir man välkomnad på flera sätt-

Olika vägval är möjliga för att nåfiskeläget Skeppsmaln. Fiskeläget Skeppsman. Hit ut  kan man ta några olika vägar och passa på att se mer av vackra Höga kusten.

Fiskeläget Skeppsmaln

på Höga kusten anlades som många andra fiskelägen av de s.k. gävlefiskarna  på slutet 1600-talet. Gävlefiskarna var fiskare som kom från trakterna runt Gävle men som sökte sig norrut för att fiska under sommaren. Och  Gustav Vasa hade på 1500-talet gett sin tillåtelse till att just fiskare från Gävle fick ta sig norrut för att fiska. Mer om Skeppsmaln, dess historia och namn har jag skrivit om här, (klick) när jag var på plats 2o17.

Rofyllt!

Vår guide Anette väntade på oss och tog oss med på en fin guidad tur och berättade om livet här förr och hur det är idag och om den speciella naturen och växtligheten.

Fiskeläget Skeppsmaln har en spännande historia och vår guide Anette tog oss med på en fin tur genom den. Vår guide Anette berättar om fiskeläget Skeppsmaln, naturen här ute, om surströmming och hur livet var förr och idag.

Högbergsgården  

Högbergsgården ägdes av fiskarsläkten Högberg, som var just “gävlefiskare”. De bodde här  från 1700-talet fram till 1914 då den siste gävlefiskaren som bedrev sitt yrke här avled. Stugan blev restaurerad i mitten av 1940-talet och inredningen blev återställd till som den såg ut i början av 1800-talet.

 Surströmming

hör ju hit till Höga kusten och vi blev här bjudna på en liten smakbit. I princip var det premiär för min del. Jag har varit med när andra ätit surströmming och då provat  de andra tillbehören. Men utan den “sura strömmingen”. Här var det iordninggjort små bitar av mjukt tunnbröd, lite surströmming, röd lök, mandelpotatis, gräddfil och en pigg tomatklyfta på toppen. Och inte kunde jag tacka nej.

Fina små bitar med lite surströmming.

(Surströmmingsbilderna av mig är tagna av ett par av våra  gäster)

Klara, färdiga, gå. Tveksam? Lite!

Det blev surströmmingspremiär fö rmin del när vi var på på fiskeläget Skepppsmaln.Surströmmingspremiär för mig. Och bättre miljö för den än här på fiskeläget Skeppsmaln är perfekt.

Gott? Nja, inte direkt. Klart annorlunda smak. Och jag kan tänka mig att testa igen. Absolut! I liten skala.

Vi tog också en runda inne på Surströmmingsmuseet.

Och förutom att lära oss mer om surströmming fick vi också i ord, bild och föremål ta del av livet här från 1600-talet och fram till 1940-talet.

 

På museet läste jag följande text skriven av J.A. Ling.  “Om beredning af surströmming”.  Här ett litet, förenklat utkast.  Strömmingen bör vara fullkomligt färsk och oskadd. Den lägges först ner i lake som består af rent vatten och 25%salt. Laken ska nästa morgon hålla en salthalt av helst 9%. Viktigt! Under denna tid ska man röra om flera gånger.  Därefter “gälnar” man strömmingen. (Tar bort gälarna och huvudet) och lägger den i tunnor. Helst sådana som begagnats året innan men noga rengjorts. Ny lake ska till och tunnorna ska inte vara helt fyllda. Tunnorna ska sedan läggas ner och vändas  ett halvt varv då och då. Strömmingarna i tunnorna ska man helst förvara i sjöbodar dit inget solljus når. Efter 6-8 veckor är strömmingen färdig . Man ser då till att endast fullt färdigberedd, välsmakande och oskadd strömming hamnar i sina förpackningar.

Gamla förpackningar av surströmming.

Mer om surströmmingen och hur den  nuförtiden får sin smak finns att läsa här.

 

32 svar på ”Fiskeläget Skeppsmaln – Skärgårdsnatur och surströmming”

  1. Skeppsmaln har jag heller inte varit och besökt. Däremot har jag ätit surströmming många gånger i med det att min svärmor är från Västerbotten. Vi äter alla dessa ingrediensee på hårt tunnbröd. Förutom lukten av rutten fisk så gillar jag när man äter det på tunnbrödet tillsammans med allt annat=)
    Tack för din guidning Ditte!!
    Kram

    1. Vi passar ju på att se oss omkring en hel del på dessa resor och att få en inblick i olika miljöer längs höga kusten.(För mig jobbresa)
      Kan tänka mig att du, med svärmor från Västerbotten, ätit en hel del surströmming. Här var det små smakprov och det var nog bra för ringen blev avskräckt.Jag testade t.o.m. två små rullar.
      Jätteroligt att du var med.
      Kram!

  2. Underbart Ditte!! Vilka tjusiga bilder av dig i smakartagen!
    Vet nu att jag ska inplanera suris vid ditt nästa besök hos mig. Med tillhörande tillhörande snaps O-P och en kall öl i variant Norrlandsguld. Får importera mandelpotatisen från Kusmark, Skellefteå, jag har ju kontakter …. så lägger jag gärna till dill och gräslök också. Hård tunnbröd ger sting åt produkten med tillbehör. Få se om vi äter stående ute eller sittande inne – vi kan ju gå runt i bostaden också 🙂
    Har även fått med mig förra inlägget, nog är Höga Kusten vacker och gör skäl för flera inlägg! Du levererar!
    Må gott med stor kram!
    <3

    1. Stort tack Tove! Jag kan nog tänka mig att testa en liten “suris” till hos dig. Och gärna med dill och gräslök som det där lilla extra. Jag tyckte min surispremiär gick hyfsat bra. Fint att det var små rullar men bara lite “suris” på . Tror OP skulle göra det hela än bättre.
      Jag ser fram emot ditt upplägg på detta.
      Många tankar till dig.
      Stor kram! Och snart ses vi.

  3. Vilka härliga bilder på dig i suris-ätar-tagen! Bra att det var smakbitar!
    Jag lärde mig äta surströmming tillsammans med Sigge. Vi hade premiär på vår balkong varje år. Men jag blev alltid fort mätt 😀 Numera avstår jag helt.
    En stor glad måndagskram! Och hoppas allt är bra med dig!

    1. Tack! Här hade jag god hjälp av gäster som var med på resan. Och jag var ganska omedveten om hur jag såg ut. Men är det premiär för “surisar” så är det. Jag ror inte det kommer att bli någon vana, men kul att testa. Och på rätt ställe dessutom.
      Allt är bara bra och jag har haft en fantastiskt fin resa till Höga kusten. Så fin! Och vilken natur!
      Stor kram!

    2. Ja tur att det bara var små bitar då. Intressant att få följa med dig. Härliga bilder. Kram och ta han om dig. Kram 💞

      1. Nu har jag testat i alla fall. Intressant smak, men det var nog mandelpotatisen, rödlöken och gräddfilen som jag mest kände. Tog i alla fall två bitar. Och jag kan tänka mig att testa igen.
        Kram!

  4. Spännande att testa nya smaker. Surströmming har jag aldrig provat, men vem vet en dag kanske det händer. Ni ser ut att ha haft en härlig resa och fina bilder på dig i smakartagen 🙂

    Ha det gott!
    Kram Christina

    1. Jag hade inte heller testat surströmming tidigare, men nu var jag på helt rätt plats för det. Så jag tog chansen. Men i mycket liten skala. Resan var så fin. På alla sätt. Och Höga kusten är svårslagen vad gäller naturupplevelser. I alla fall i mitt tycke.
      Ha det fint du också.
      Kram

  5. Ja, du har testat i alla fall och blev inte helt avskräckt – trots att jag läser in en hel del tveksamheter till den ädla strömmingen. 🙂 Bra gjort.

    1. Är jag på plats i surströmmingens vagga så ville jag testa.Och det var väldigt lite surströmming på de bitar vi serverades. Visst var jag tveksam. Men jag tog chansen. Och nu har jag testat. Kan också tänka mig göra det igen. Men i mycket liten skala vad gäller förekomsten av surströmmingen.

  6. Hemligheten med surströmming är ju sättet det tillreds och tillbehören…gott om det görs rätt.
    Ett museum i min smak helt klart.

    Ha det underbart nu och tack för fina bilder. 🙂

    1. Tror du hade gillat att vara med här- både att smaka, vandra runt och titta in på detta museum. Och som premiär för mig och flera andra blev det bra med bara lite av “surisarna”.
      Ha det fint du också.

  7. Hahaha! Du ser inte precis ut som att du tyckte det var gott. Härliga bilder från din surströmmingspremiär så sent i livet. Jag älskar ju surströmming och klarar utan minsta problem tre hela. Men din variant duger som aptitretare – kanske, bara kanske;-)

    1. Jag tänkte att det fick bli nu eller aldrig. Och helt avskräckt blev jag inte. Att testa “surisarna” här på Höga kusten var ju helt rätt miljö. Så jag tog chansen. Tycker att våra resenärer fångat mig på bild just så som jag upplevde det. Viktigt var att vi just skulle testa och inte bli avskräckta. Och så blev det. I alla fall fr min del,

  8. Hur gärna jag än vill så kan jag inte säga att det är gott. Jag har smakat men nej, det går inte… Förmodligen är det väl en antingen eller rätt!

    Kram

    1. Nej, gott vill jag inte alls säga att jag tyckte det var.Men jag har testat och inte blivit avskräckt. Nu var det ju här mycket små smakprov och det var nog väldigt bra. Och jag kan tänka mig testa ett liknade smakprov igen. Men gott? För min del tveksamt. Men utan “surisarna” så ….
      Kram!

  9. Jag sitter faktiskt här och skrattar högt, man liksom ser hur du tvingar dig själv och hela kroppsspråket talar om att du är ytterst skeptisk! Men vad tyckte du då, det förtäljer inte historien! Och jag tycker det är lite kul för du är ju så berest i hela världen o ändå så har du inte smakat surströmming innan! Men, en eloge att du testade! Kram

    1. Berest är jag och har testat mycket runt om. Men det var just här ute på Skeppsmaln jag begick min surströmmingspremiär. och här var det så fina små munsbitar med bara lite “suris” i. Så gott var det inte men jag testade två små bitar som var färdiggjorda. Och kan tänka mig att testa igen.
      Kram!

  10. Undrade just om du tyckte det var gott, men ser ju svaret du gav till Znogge. Kul att du testade, och med den härliga blandningen låter det som en superlyxig liten aptitretare om du frågar mej. Jag kan liksom BP få i mej tre strömmingar, med potatis, lök och gräddfil och gärna med hårt tunnbröd.
    Ha det gott!

    1. Jag borde ha skrivit det, så idag kompletterade jag med vad jag tyckte. Tror jag måste vänja mig lite. Men jag vill gärna testa igen. I liten munsbitskala. Jätteroligt att vi här fick testa. Det blev en överraskning.
      Ha det fint du också. Och nu semester! Härligt.

  11. Mysigt att få se ett fiskeläge på fastlandet.
    Grattis till premiären. En bildserie som berättade mer än ord. Jag tror jag hoppar min premiär.
    Kram

    1. Här längs Höga kusten finns många fina fiskelägen och de flesta är gamla och från “gävlefiskarnas” tid på 16-1700- talen. Och premiär blev det för att i alla fall smaka denna “delikatess”. Ett par små munsbitar blev bra och jag kan tänka mig att testa igen.
      Kram!

  12. Vilket perfekt ställe för en surströmmingspremiär! Duktigt av dig 🙂 (Fast att säga att du ser skeptisk ut, det är näst intill en underdrift 😉 😀 ).

    1. Visst var det! Och klart att jag nu ville testa när jag var i de rätta trakterna. Det blev två mycket små munsbitar och det var mycket lite surströmming på dem. Men jag smakade. Skeptisk var jag. helt klart. Tog dock en bit till.Kan tänka mig att smaka fler gånger.

  13. Nope det har jag aldrig ätit o kommer nog inte heller, men du har det trevligt ser jag 🙂 kram å fin tisdag

    1. Så trodde jag också. Men man kan ändra sig. Och nu har jag testat. Finns nog det som är värre tycker jag.(Bl.a. lever, njure och blodpudding….) KOmmer nog inte bli en storätare men testar gärna en munsbit igen.
      kram!

  14. Hej Ditte!
    Sååå fina bilder och sååå mycket vackert det finns i vårt fosterland 🙂
    Nu när du börjat äta surströmming så nästa är du fast! Jag började lite och sen
    blev det det godaste som finns med rätt tillbehör.
    Kram P ♥♥

    1. Hej P!
      Tack! och visst finns det så mycket fint i Sverige. Och sommartid blir det om möjligt än vackrare. Tänk denna grönska och alla vackra blommor. Har svårt att se mig mätt. Nu har jag testat surströmming och kan tänka mig att göra det igen. I liten skala. Kul att du tycker om “surisarna”
      Kram!

  15. Jo… min syster bodde strax intill där i många år, Vike närmare bestämt. Sture som bonden heter har djur ända ut mot E4:an, han kan ha uppemot 200 djur inland… Precis när du svänger ned bor min systers son, och där finns min fd dodge pickup också 🤗

    1. Aha!Får titta mer noga här i trakten nästa gång. Men ibland “pratar jag” och berättar om saker och ting och då hinner jag inte se så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *