Resor i Sverige

Skagsudde och Skeppsmaln – Nordligaste porten till Höga kusten

Välkomna till Skagsudde och fiskeläget Skeppsmaln, den nordligaste porten till Höga kusten. Skagsudde är en lotsstation och fyrplats för hamnarna i närheten av Örnsköldsvik och dagligen nämnd i väderrapporterna.

Höga kusten. Fiskeläget Skeppsmaln. Skagsudde ligger några minuters promenad från själva hamnen. En del av hamnen på Skeppsmaln. Skagsudde med Skags fyr ligger ca.10 minuters promenad från själva fiskeläget.

Höga kusten sträcker sig inom kommunerna Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik. Här på kartan är också fiskeläget Skeppsmaln med och  där finns också Skagsudde och Skags fyr. (Det officiella namnet är Skeppsmalen men så säger man inte här) 

Skagsudde med Skags fyr

ligger längst ut på klipporna här vid havet. Fyren är från 1957 och i samband med det flyttade lotsbemanningen hit från den gamla lotsplatsen på Stora Haraskäret. Den nya fyren ersatte den gamla från 1871 och den var placerad på ön Gråklubben  som ligger ca. 3 km nordost om Skagsudde. Den gamla fyren monterade man ner och senare kom den till användning  inom Piteå kommun.

Anläggningen är både en fyr och lotsstation. Lotsarna som är stationerade i Örnsköldsvik, 3 mil bort, sköter fyren tillsammans med båtmän som finns på plats här vid Skagsudde. Båtmännen rapporterar bland annat in väderförhållanden till SMHI,  samarbetar med sjöräddning och lotsar och ser till att den dagliga verksamheten fungerar.

Höga kusten. Skagsudde med den 26 meter höga Skags fyr.Skagsudde med Skags fyr. Fyren kom på plats 1957 och är 26 meter hög och ligger 13 m över vattenytan. Sammanbyggt med fyren finns också ett lotshus och Sjöfartsverket äger båda byggnaderna. 

 Skagsudde och en strålande utsikt över delar av Höga kustenSkagsudde och en strålande utsikt över Bottenhavet. Här, framför den nya fyren, finns en modell av den gamla fyren. I klart väder kan man här se öarna Högbonden och Ulvöarna. 

Framför fyren finns “Korgubben” i sten som ska beskydda udden och området.

Höga kusten. Längst ut på Skagsudde.Längst ut på Skagsudde.

Från udden

gick vi sakta tillbaka och tog in dofterna från hav och blommor. Nu blev det dags att titta in i  Fiskevistet/Surströmmingsmuseet med utställningar om surströmmingskultur, båtar, fiske och lotsning. Och surströmming fick vi också ett smakprov av. Passade bra här i dessa surströmmingstrakter. Jodå, jag smakade en liten bit och upplevelsen hamnade bland höjdunkterna för dagen.  Inte direkt smaken men allt annat omkring det hela.

Kapellet i Skeppsmaln blev det sista kapellet som Gävlefiskarna byggde utefter kusten här i Ångermanland. Och vilka var då gävlefiskarna? Jo det var just fiskare från Gävle som förr sökte sig hit till kusten i Ångermanland. Mer om gävlefiskarna och Skeppsmaln har jag berättat i “Ett skepp kom lastat”.

Det vackra och enkla kapellet på Skeppsmaln.

Vi stannade till en stund vid gästhamnen innan det var dags att lämna Skeppsmaln för den här gången.

 

26 svar på ”Skagsudde och Skeppsmaln – Nordligaste porten till Höga kusten”

 1. Kapellet är verkligen vackert, ligger fint där också. Vilken tur ni hade med vädret. Korgubben ser fin ut där han står , och visst är det något mäktigt med fyrar?!
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Vi hade verkligen enorm tur med vädret och det gör ju så mycket. Väldigt vackra miljöer att besöka och mycket fint att at med hem i minnesbanken.
   Fyrar är jag väldigt förtjust i och mäktigt att stå här och blicka ut över hav, öar och kust.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 2. Skagsudde känner man allt igen sedan sjörapporten, som alltid hördes efter väderutsikterna, I barndomens radio.
  Sånt man aldrig lyssnar på nu… det finns ju appar som spår väder… och sjöväder är ju inte landkrabban betjänt av ..
  Men… surströmming…. !!!!
  Vackert litet kapell! Ett av alla små smultronställen som du visar . Kram!

  1. Vi har ju seglat en del och då är det inte apparna vi tittat på utan lyssnat mycket på sjörapporten. Känns betydligt säkrare. Sedan har apparna varit ett vist komplement. Men så långt som till Höga kusten kom vi aldrig med egen båt. Vi är nog till en del sjökrabbor. Surströmming smakade jag när jag var på resa här 2019 och nu blev det en repris. En liten smakbit. Var jag nu här i surströmmingstrakten trakten så kändes det helt rätt. Av den sura strömmingen kände jag inte mycket men mer av mandelpotatisen , gräddfilen och rödlöken.
   Höga kusten har verkligen så mycket vackert och varierat att erbjuda så visst är detta område en favorit. Sverige har så mycket vackert.
   Kram

  1. Det finns så många fina fiskelägen och fyrar här runt Höga kusten. Högbonden besökte jag privat för några år sedan och då bodde vi över där ute.Men tyvärr ösregn. Bjuröklubb har vi också besökt men inte Järnäs klubb. Har vid ett par tillfällen åkt på fyrkryssningar här i Stockholms och Ålands skärgårdar och det har varit väldigt trevligt.
   Kan förstå dig vad gäller den sura strömmingen. Men jag testade för två år sedan och gjorde det nu också. Men mer än smakprov blir det inte.

  1. Så vackert och jag älskar denna grönska. Och i sällskap med strålande sol och glittrande hav njuter jag till fullo.
   Stor kram

 3. Vackra bilder och en del känner jag igen sedan dina tidigare jobbresor till Höga kusten. Men de tål att ses igen, allihop!
  Fastnade för det lilla kapellet, jag är svag för sånt, sött 😀
  Ha det skönt!
  Stor kram!

  PS. På tal om kommentarer så använder jag mobilen när jag läser dina inlägg men kommenterar via tangenterna på det externa tangentbordet till laptopen 😉 Man hittar sitt eget sätt. DS.

  1. Höga kusten är verkligen en favorit och just Skagsudde och fyr hade jag inte tidigare besökt. Men i Skeppsmaln har jag varit många ånger men då fastnat på andra platser. Jag är ju så förtjust i naturen här och det öppna havet. Kapellet är så fint och liknande finns i många av de fiskelägen som Gävlefiskarna grundade här längs Höga kusten. Jag gillar just enkelheten.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

   (Oftast kommenterar jag från min Mac och då fungerar det. Men när jag är ute under dagarna är det telefonen som är med.Att kommentera hos WP och Blogg.se fungerar bra via telefonen, men nu har jag lärt mig att hos Blogger och Blogspot måste jag på telefonen trycka fram webversionen av inläggen för att kommentera.)

  1. Gör gärna det! Skeppsmalen är riktigt fint och Bönhamn likaså. Eller kanske tar ni er upp på Skulebergeget.(linbana finns) Fantastiskt att där se hur landhöjningen. Här vid Skuleberget är det dne största landhöjningen som ägt rum i Sverige. Därav namnet Höga kusten.

  1. Jag också! Så fint här och besökarna kom per båt. Så lugnt. Är så förtjust i miljöerna och landskapet här.

 4. Tror inte att jag har tackat dig att jag får åka snålskjuts med dig på din utflykt. Så jag gör det nu! Så kul att följa dina fotspår och dina fantastiskt vackra bilder. Vilken tur (och skicklighet) ni hade med vädret. Utsikten från fyren är ju enastående.
  Hur många resenärer guidade du den här gången? Var bussen fullsatt eller “corona-fullsatt”?

  1. Jätteroligt att du är med! Du är så välkommen. Vi hade verkligen tur med vädret och just att det var “lagom” temperatur.
   Allt med resan är “coronasäkrat” Jag hade med 25 resenärer, alla covidvaccinerade x2. Var man inte det fungerade ett PCR test som inte får vara äldre än 72 h. Men alla var vaccinerade. Och i bussen hade alla platser. De som delade rum fick sitta bredvid varandra i övrigt var det vartannat säte och i sicksack. Och dessa platser gällde hela resan. Jag och chauffören hade heller inga gäster bakom oss. Hotell och restauranger var också bra på detta med 4 -6 vid bordet och hotellet hade “slot tider” för frukost. Jag hade också med en digital febertermometer, (mäter på avstånd i pannan) plus coronatest.
   En ny upplevelse att resa under dessa tider men allt var väldigt väl genomtänkt och även på våra besöksmål. Där delades vi upp i grupper.

 5. Sverige är så himla vackert. Och de där fiskelägena rena idyller – med turistens ögon, det kan nog vara lite tufft att bo och leva där. Skulle gärna åka tillbaka till Höga K!

  1. Visst är Sverige vackert! Finns så många pärlor och Höga kusten är en av dem. En verklig favorit. Jag har fler men högt på listan kommer den. Det är ju inte så många som bor här ute året om men Ö-vik ligger ju bara 3 mil från Skeppsmaln så det är inte så långt att ta sig in till stan. Vet att det på Ulvön bor ca. 30 personer året om och de är ju helt beroende av båttransporter.

 6. Jag läste idag om ett surströmmingsmuseum! Finns det flera tro? Där sades iaf att det skulle bli ont om surströmming denna säsong, det var rubriken, sen läste jag inte så noga. Jag gillar ju surisar och hoppas att någon mer av mina nya grannar också gör det så vi kan ha en fest! Så fina vyer ni har däruppe, och så glad jag är att få följa med runt i vårt avlånga land. Från fjället Saana har jag nu förflyttat mig till Höga kusten och ett idylliskt fiskeläge! De enda fiskelägena jag besökt är några nere på västkusten, absolut njutbara de också,
  Tack för dina fina resereportage som är så informativa!
  Kram

  1. Tack! Vad jag känner till är detta här i Skeppsmaln det enda som finns. Surisarna tränar jag på att äta och det går allt bättre. Men det blir bara en munsbit. Miljön här vid Höga kusten bidrar förstås till det. Hoppas du får med några grannar på surströmmingsätandet.
   Jätteroligt att du är med. En fördel så här sommartid är att fiskelägena längs Höga kusten ör ganska utspridda och att det är mindre turister än på västkusten så här i sommartid. Ingen trängsel alls. Och inte heller den kommers som det är på västkusten,
   Kram

  1. Höga kusten är verkligen en favorit och naturmässigt finns mycket av det mesta. Svårt att se sig mätt. Fyrar gillar jag också. Tyvärr kunde man inte gå upp i den här men det gick ju bra att se den från utsidan också.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 7. Ännu en trevlig och intressant dag på er resa! Det lilla kapellet är ju bara så fantastiskt vackert.

  Kram och god tisdag!

  1. Vi har haft så fina dagar med många härliga upplevelser. Och det soliga vädret gjorde ju sitt till. Kapellet här är så fint. Jag gillar verkligen enkelheten som här blir vacker. Och miljön inte minst.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Här är så vackert och fridfullt. Ingen anstormning av turister heller. Är så förtjust i dessa genuina miljöer. Höga kusten är verkligen en favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *