Foto Kina Peking

Ovan – veckans ord att tolka i Gems Weekly Photochallenge

Ovan är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga och fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge .Här finns också veckans övriga bidrag med. Titta gärna in för det är roligt att se alla olika tolkningar av ett och samma ord.

Utmaningen i sig är att med bild och/eller text – tolka ordet. Fritt fram alltså för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med att tolka orden på sitt sätt.

Ovan är ett av dessa ord som har olika betydelser beroende på om man uttalar bokstaven o i början som” å” eller ett “o”. Jag har ju svårt att välja så det fick bli båda varianterna och jag har sett att jag inte är ensam om den tolkningen.

Ovan molnen, en bit öster om Helsingfors, såg vi en vacker solnedgång.En vacker solnedgång ovan molnen såg vi i går kväll när vi lämnat Helsingfors för att resa mot Peking. 

Ovan eller ovan?

En röd tråd. eller i varje fall en tråd, är att bilderna är tagna på väg mot och i Peking. För hit kom vi i morse. Flygresan var bekväm och smidig med en fygtid från Helsingfors på 7 timmar och 30 minuter. Ett splitter nytt plan, gott om utrymme vid platserna, bra underhållningssystem och trevlig personal från Finnair bidrog också till en positiv upplevelse.

Roligt att på en personlig skärm och med hjälp av flygplanets kamera kunna följa flygrutt och  hur det ser ut både framåt och neråt.

En bra överblick av resan mellan Helsingfors och Peking fick vi där långt ovanför de länder/områden vi passerade.

Här är planet på väg för landning i Peking och är alldeles ovanför tättbebyggt område. Snart dags för landning i Peking. Och det känns ovant att snart landa här igen. Snart fyra år sedan jag var här. 

Ovant och/eller ovanligt

-var det att på nytt vara tillbaka i den stad och de kvarter där vi bodde i nästan fyra år. Trafiken kändes mer intensiv. Många bilar, många cyklister och många olika typer av mopeder dök upp överallt. Jag kände att jag var ovan att ta mig över gatorna. Och här som jag cyklat så mycket och nu tyckte jag det kändes klurigt att ta mig över utan trafikljus. Men det var nog bara idag….

Ovant att se hemma i Stockholm är  ett tungt lass på en sorts  moppe.  Jag hade nästan glömt bort vattenförsäljarna. Dricksvatten kommer ofta  med hemleveranser i dessa stora plastflaskor. Minns att vi ringde och beställde dem. Men dessa moppar används till mycket. Även som taxi.

Ovan var jag vid den starka trafiken i Peking. Men jag kommer nog in i det...

Trassliga elsladdar finns det gott om.  Något vi inte är vana vid hemma i Sverige.

Ovant och kanske ovanligt, med svenska mått mätt,  är alla olika varianter av mopeder. Och inte nog med att de är olika deras “outfits” är också tämligen personliga. Dessa qiltade täcken hänger fram ner från styret och gör att den isande vinden och kylan inte känns så mycket. Vidare finns ofta på styret stora quiltade och tjocka handskar. praktiskt, för det blir ju kallt att köra moppe om det är någon minusgrad och det dessutom blåser.

I mitten syns här blommiga “styreshandskar” och närmast täcket framför mopeden.

Imorse när vi kom till hotellet stod denna kvinna  i trädgården och höll på med thai chi.  Smidiga övningar efter ett visst system och i långsam takt. Jag fastnade med blicken och kameran. Något ovant att se utomhus i Stockholm.

 

Tillägg

Internetuppkopplingen här på hotellet är inte direkt stabil och vissa sidor är svåra att nå.  Lite trassligt är det också med min bloggplattform Word Press. Men jag tror jag funnit en lösning och hoppas att den dessutom håller.Har också upptäckt att vissa bloggar är kluriga att kunna komma in på och att kunna kommentera och andra fungerar bra. Även Instagram är “svajigt”.

Vad som däremot håller är vädret. Just nu 15.30 är det sol och klart och +17 grader.

Bloggvännen Gärdsmygen  har initierat förgglada inlägg även denna vecka och jag  tycker att jag bidragit med färg av skilda slag.

 

42 svar på ”Ovan – veckans ord att tolka i Gems Weekly Photochallenge”

 1. Skönt att resan gick så bra! 🙂 Härlig tolkning av veckans tema och färgglatt var det också. Ha det fortsatt bra och jag håller tummarna för att internetet håller så vi får se och “höra” mer från er resa!

  Ha det toppenbra!

  1. Tack, resan gick smidigt och var väldigt bekväm. Och under åtta timmar är ju helt ok- Visserligen känns tidsskillnaden men det är inga stordåd som gäller.
   Internetet är svajigt och så kan det ju vara men det är även klurigt att nå en del bloggsidor så jag trixar lite. Hoppas det håller.
   Det är i alla fall sol och skönt ute.
   Nu väntar utgång på nytt.
   Ha det bra ni också.

 2. Hej!
  Så härligt att resan gått bra…tänkte på er då och då under dagen.
  Ha det bra och hoppas internet funkar! Vill se vad ni pysslar med!
  Kram till er! P ♥♥

  1. God kväll! Här är klockan på väg mot 21.30 och jag har sträckt ut mig. Kändes skönt för trots att resan gick bra och bekvämt blir det mycket för huvud och kropp ändå. Vi har haft en lugn och mysig dag i gamla kvarter och hottat en del gammalt och en del nytt
   Internet fungerar varierat, men ett blogginlägg /dag ska det bli.
   Tyvärr fungerar inte Instgram och det inte något jag kan påverka. Men jag gjorde det gärna…
   Natti!
   Kram till dig från oss.

 3. Härligt att allt gick bra, och att ni är framme i Peking låter inte alls dumt med plus grader 🙂 vet inte hur stor skillnad tiden är där..spännande att se vad du har för dig nu kram kram

  1. Resan var bekväm och gick väldans bra. Tiden kändes inte lång. Men tidsomställningen på sju timmar känns ju i kroppen. Nu är klockan strax efter nio och det blir snart sängen.
   Idag har vi mest strosat i det fina vädret i våra gamla kvarter. Mycket nytt finn soch också mycket gammalt är kvar.
   I morgon bir det en vända söderut i stan med buss och tunnelbana. Och Himmelska Fridens torg, världens största, har vi tänkt korsa.
   Instagram kommer jag inte åt så där blir dte nog ganska tyst under tiden jag är här. Men bloggen fungerar.
   Kram och trevlig torsdag.

 4. Tack för dina bilder från Peking – det var ju snart tio år sen vi var där sist och jag vet ju att Peking förändras år från år. Håller med dig om att den här fotoutmaningen är rolig eftersom man funderar lite utanför boxen, som det heter. Mopederna har tydligen ersatt cyklarna med dragkärror som var så vanliga när vi var där.
  Kram från Ingrid

  1. Vad roligt att du tyckte om dem. Ja visst är Peking en stad som ändrat sig mycket. Men fortfarande finns cyklar med kärror. Vi såg flera idag på eftermiddagen. Vi bor i de kvarter där vi bodde tidigare och ganska nära svenska ambassaden. Här finns mycket kvar och mycket är också nytt. Vårt “gamla ” hus finns kvar men har bytt ägare Tittad eförbi där idag. Besökte i kväll också ett hutongområde som finns i närhete.

   Och Sannas veckoord att tolka är så rolig för det blir så skiftande tolkningar.
   Önskar dig fina dagar.
   Kram!

 5. Skönt att resan gick smidigt och bra samt att servicen var god. Lite tråkigt att internet är svajigt men det är väl inte helt ovanligt när man är på resande fot. Lycka till med trixandet. Det viktigaste är i alla fall att du kan skriva dina inlägg så vi vet hur du har det.

  Kram och ha det gott!

  1. Väldigt fint att vara på plats och efter sömnbris/tidsskillnad så har vi tagit det ganska lungt och mest vistats i våra gamla kvarter. Väldigt trelvigt det också. Och vädret var lysande. Riktigt ifnt vårväder och klar luft. Inläggen ska jag nog få till. Men Instagram kommer jag nog inte alls åt. Tyvärr. Här finns en kinesisk variant som mängder av kineser använder och i övrigt tror jag de har olika “tunnlar”.
   Och i morgon väntar lite turer på stan med lokalbuss och tunnelbana.Lätt att ta sig fram med båda.
   Kram och trevlig torsdag.

 6. Ljuvligt att vara tillbaka efter 4 år sedan. Jag ser fram emot att få bli uppdaterad från Peking. Bra tolkning av ovan och ovan/ kram

  1. Tack! Ja, det känns fint att komma tillbaka men trafiken och bilarna har verkligen ökat….
   Mycket gammalt finns kvar som vi minns det och mycket nytt har öfrstås kommit till.
   I morgon blir det besök och vandring på Muren och den är ju lastgammal.
   Kram!

 7. Tack för dina härliga bilder från resan och de första i Peking – som alltid med intressant text till! Ha det nu så jättebra!
  Kram

  1. Tack! Känns väldigt bra att vara tillbaka här. En fin känsla. Och visst känns det bra! Vi bor i gamla kvarter där vi bott förr och en hel del finns kvar och en hel del är borta.Nytt har kommit till.
   Nu väntar vi på en tur söderut i stan per buss. Alltid spännande.Och fint väder har vi.
   Kram!

 8. Åh vad mysigt! Hoppas, hoppas ni hinner med GT på vårt favoritställe, eller finns krogen kvar ? Mina barn besökte Beijing i höstas, enligt dem var många av mina favoritställen försvunna. Vi planerar just nu ett besök till vår son i Hongkong. Njut! KRAM

  1. Det känns jättefint att vara här igen. Verkligen. Snart fyra år sedan jag var här. Och mycket har hänt. 4kronors är borta. Var där igår och tittade. Passerade även kvartret och huset där du bodde. Vi skickade dig tankar. Vi har hittat en del av våra “gamla” favoritrestauranger och det kändes skönt. Idag tar vi nya tag söderut i stan med buss och tunnelbana.
   Stor kram och tankar till er.

 9. Snacka om dagsfärsk tolkning till temat! Helt underbar tolkning dessutom! Wifin på flygplanet måste ha varit riktigt, riktigt bra. Jättekul att du kunde “förkorta” flygtiden genom att blogga.
  Att det inte funkar 100 procent på hotellet, eller i Kina överlag beror på deras censur. Är inte helt säker, men vissa bloggplattformer är inte tillåtna i landet, och det kan gälla Instagram också.
  Å den där el-spaghettin slår till och med installationerna i Spanien;-)
  Såg att när jag försökte nå din blogg kommer det upp något med …. read google och på andar blogspotbloggar också. Antagligen därför det inte funkar.

  1. Ja, här blev det en dagsfärsk tolkning av “ovan”.
   Instagram fungerar inte här utan “tunnel” och att internet är svajigt beror på att partistyrelsen fortsätter att sammanträda ett tag till. Gogle är blockat och dte som kan härröras dit. Har nu en variant av ” mörjlighet” på datorn men din blogg och några andra på blogspot nådde jag inte igår. Blogg.se gick utmärkt och en del wp. bloggar. Men inget jag tyvärr kan på verka. Vill ju gärna titta in hos dig varje dag. Men då vet du vad detta beror på. Men jag ger förstås inte alls upp utan testar.
   Ja, elspagettin likt detta är mer regel än undantag.
   (Vet ju att jag började blogga här från blogg.se för att just det fungerade. )
   Nu väntar buss, promenader, tunnelbana och “gamla Peking” på oss.

  1. Tack! Resan gick riktigt bra och nu efter att ha sovit i 12 timmar så är vi redo för både buss och tunnelbana. TYvärr fungerar inte internet så bra och igår kunde jag inte nå din blogg och en hel del andra bloggar på bloggspot. Men jag tar igen det när jag är hemma igen.
   Hoppas du har det bra och att våren är på väg till dig.

  1. Jadå! Igår var vi i luften och landade också i Peking. Så det blir ovan och ovan. Men här i stan ska vi väl snart vara ine i det hela Men mycket nytt finns och mycket av dte gamla är kvar.
   kram!
   Ska nu prova titta in hos dig och blogg.se brukar fungera.

 10. Härligt att höra ifrån dig och se mycket ovan(a) bilder ovan ifrån och – ja.
  Du är ju strålande som bloggar trots dålig uppkoppling.

  Ha det gott och njut! Kram!

  1. Allt med resan gick väldigt bra och temat kändes givet. Fint att sitta där uppe i det blå och sväva och blicka ner.
   Internetet är svajigt och iNstagram fungerar inte alls och vissa bloggar (bl.a. din kom jag inte åt igår – men inget jag kan påverka.)
   Ett blogginlägg per dag ska jag försöka få till för det blir ju lite som en dagbok för mig också.
   Ha det bar du också!
   Stor kram från ett Peking som har fint ävder idag också.

 11. Så roligt att ni är framme och tillbaka i Kina. Kan gissa att det är mycket ni vill hinna med nu när ni är där. Ser fram emot bilder och berättelser.
  Kram

  1. Jätteroligt att vara här igen! Känns välbekant och hemma. Vi bor i våra gamla kvarter och just det känns extra bra. Här blandas gammalt med nytt. En hel del finns kvar och en hel del är nytt.
   Mer på bloggen kommer. Men tyvärr fungerar inte Instagram här och vissa bloggar komme rjag inte åt. Och ett väldigt instabilt internet. Men inget jag kan påverka…
   kram!

 12. Härligt inlägg ich fint att veta att ni är på plats i Mittens rike! Ser fram emot att få följa era äventyr! ❣️

  1. Tack! Jodå, vi är på plats. Känns jätttebra! Och fler äventyr kommer.
   (Instagram fungerar dock inte alls. )

 13. Ja nog har du bidragit med både färgglatt, spänning och temabilder. Där satt du upp i det blå, jag har blivit förfärligt ovan att flyga, det var många år sedan nu. Förut hade jag klippkort till Helsingfors. Thai chi har jag gått på faktiskt, i vår lilla by. På kyrkans hus höll vi till och posterade oss i olika positioner., Inte särskilt kul om du frågar mig, men här är det inte så mycket aktiviteter att välja på.
  Det slår mig att det förmodligen är en hederlig stad, med tanke på att man lämnar sina moppar av olika slag med olika tillbehör o förmodligen får ha dem ifred? Förstår att det måste kännas både bekant och obekant att åter vara där nere. Kram

  1. Tack! Ja, man komer lite av sig med att flyga. För oss har det blivit ett par längre resor per år och sen till den spanska sommarstugan så vi håller “flygformen”. Vad roligt att du haft klippkort till Helsingfors och det tar ju kort tid att flyga dit. Vi är där då och då, men oftast för att byta flyg. Någon gång per år blir det båt och vostelse där också. En vacker stad.

   Här är thai chi enn vanlig syn, mycket bland “lite äldre” och man ser utövandet lite varstans. Inger ett lugn i dessa milda rörelser.
   Peking är en “lugn stad” och stälder är tämligen ovanligt. Men visst förekommer det.Men Risken att bli rådad och nerslagen är ytterst liten.
   Vi bor i våra gamla kvarter och här blandas det gamla med det nya och det tycker vi om.
   (Vissa bloggsidor kommer jag inte åt här, men din lyckades jag med igår. Instabilt internet.)
   Kram!

 14. Sååå roligt att läsa. Tidsomställningen är ju på några timmar, tar något/några dygn innan man kommer in i den nya. Kul att läsa din berättelse och trevligt att du jämför med nu och då också…

  Jag funderade litet på hur kyligt det är i Peking nu, men det fick jag svar på i något svar till en kommentar! Litet skillnad mot svenska vintern. Ha det fortsatt bra där borta!

  1. Vad trevligt att du är med oss. I natt har vi sovit 12 h så vi känner oss i hyfsad form. I skrivandets stund är det natt hos dig.
   Tack!För oss är det bra att bo här i våra gamla kvarter för här minns gammal och ny bebyggelse sida vid sida.
   Tvväkkr är onternet väldigt instabilt och vissa bloggsidor kommer jag inte in på, särskilt de som har någon Googlekoppling och Instagram fungerar inte alls. Jättetrist! Men inget jag kan påverka.
   So och skönt väder även idag. En tur med buss och tunnelbana väntar samt beställning av gkasögon och en titt på Himmelska Fridens torg .
   Ha det fint du också!

 15. Så fint att resan gick bra och att ni är på plats. Fina tolkningar av ordet ovan i olika betydelser och visst är många saker ovana i våra ögon. Hade gärna gjort lite Tai Chi med den där kvinnan. Skulle vara kul att göra det på plats så att säga. 🙂
  Ha en härlig vistelse!
  Kram!

  1. Tack! På plats är vi! Och det känns väldigt bra att vara här. Tyvärr är internetet väldigt instabilt och Instagram komme rjag inte alls åt. Tyvärr. Är spärrat!
   Här såg vi även i går på promenaderna vi många som lite när som håller på med thai chi. Du hade gillat det!
   Ha det bra dag!
   Kram!

 16. Så skönt att resan gick bra! Och jag förstår att det är roligt att vara tillbaks igen. Ska bli spännande att följa er 🙂
  Stor kram

  1. Jadå, resan gick över förväntan. Och visst är det roligt att vara tillbaka. Väldigt roligt.
   Tyvärr kommer jag ju inte in på din blogg. Har försökt, men kanske fins en Google koppling som bara datorn ser och då går det inte. Men märkligt att jag når Amas blogg och inte din. Tänker i alla fall på dig.
   Stor kram!
   Och i morgon blir det besök på muren.

 17. Så nu är ni där i Peking. Skönt att resan gick bra och att det var en fin upplevelse.
  Förstår att du kanske ändå är lite trött efter allt. Tidsomställningen, hur är det med den, är du van, eller känner du av det? Är det kanske 6-7 timmar eller något ditåt, tidsskillnaden. Har inte tänkt på det men kan kolla på Internet.
  Vad trevligt med överblicken där som ni fick på resan, blir ju ännu mer intressant att följa resan.
  Fina bilder. Men vilket virrvarr på ledningarna. Fungerar verkligen elen eller telefon?
  I Tornparken har vi haft en dam som synes komma ifrån Kina som varje morgon, nästan, stått och gjort en massa rörelse till musik. Men, tråkigt nog har jag inte sett henne på flera månader nu. Jag undrar ibland vad som hänt, kanske hon har flyttat.
  Ha det fortsatt trevligt.
  Kram!

  1. Jadå, vi är på plats och visst märks tidsskillnaden. Sju timmar före svensk tid är en del- och ett knep för att klara detta är att försöka ha de tider man har hemma. Nu är min klocka snart 22 och läggdags här. Men hemma är den bara 15.
   Jodå, elen fungerar bra och mobilerna också. Så nån ordning finns det nog.
   Ja, dett med kineser och rörelser är väldigt vanligt och de vill ärna hålla sig i god form även sent i livet.
   En bra dag har vi haft och väldigt omväxlande. Fint väder också. I morgon återser vi den kinesiska muren och hoppas på fortsatt bra väder.
   Kram och många tankar.

 18. “Åvan” eller ovan, ja se det är frågan det.
  Det blev full pott, inte så ovan -ligt när du visar bilder och skriver text, som ibland speglar sig från “åvan”.
  Stor kram “söstra” mi o hälsa B med en också!

  1. Tack, “söstra mi”. Du hade tyckt om att vara med hoss både “åvan och i det ovana”.
   Stor kram från B och mig.

 19. Perfekt inlägg och så kul att ni åter igen är i Kina! Resan ser ut att arta sig välidgt bra, det är så kul att se dina bilder och att få lära mig mer om denna plats på jorden som jag aldrig besökt.

  1. Tack! Vi är jätteglada över att var tillbaka och efetr att ha bott här i fyra år är det särskilt roligt att också mycket finns kvar. Kontrasrterna är påtagliga mellan det gamla och det nya och blandningen ger Peking sin tjusning.
   Här är kulturen ständigt närvarande liksom allt modernt som tillkommit.
   Roligt att du följer med hit.
   Här njuter vi idagav vårväder och +16 och i lördags var det -2 och snö när vi besökte kinesiska muren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *