Foto

Öga – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Öga är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

DEn kinesiska fotografen Chen Man har en kamera som sitt extra öga. Foto av ett foto som jag tagit på Fotografiska museet.

Den kinesiska forografen Chen Man har kameran som sitt öga. Här från utställningen “Fearless &Fabulous” på Fotografiska museet i Stockholm i januari 2018. Mer finns här från mitt besök.

 

Öga möter öga – Det man ser

En blick, glimt, ögonkast, uppmärksamhet eller intresse. Kanske “kasta ett öga” – hastigt titta på något. Och om man seglar så finns ett vindöga, det håll där vinden kommer från. Många tolkningar finns det.

Barnbarnet William, två månader (idag fem år) och storebror Max fem år på bilden. Ingen ögonkontakt och sedan ett öm ögonkast och uppmärksamhet.

En blick som berättar mycket. Ögon som sett och upplevt det inget barn ska behöva göra. Bilden har jag tagit på Sandgrund, konstnären Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad.  Här fanns i somras en fotoutställning med bilder på barn från Mocambique som  Lars Lerins make, Junior Manoel Marques tagit under en resa där.

Foto av ett foto på Sandgrund.

 

 

Barnbarnet Max ombord på Amfibiebussen som tog oss  runt i Stockholm på sightseeing längs gator och i vattnet. Och med klart förväntansfulla ögon. 

William med glimten i ögat. “Leende guldbruna ögon” passar bra här. Ett par år har gått sedan bilden togs men glimten finns kvar.

 

Och visst finns här i bilden “talande ögon”  som  det är lätt att bevekas av. Mina ögonstenar. Barnbarnen.

Foto: Barnbarnens mamma i augusti 2018

Sen var det ju vindöga. Något helt annat. Vindöga är det håll vinden kommer från.  Och om man ska ta ner seglen “går man upp i vindögat” för att bli av med luften i dem. När en segelbåt närmar sig vindögat börjar seglen fladdra och kan sedan fyllas så man backar.

Bilden tagen i Stockholms skärgård genom mitt kameraöga och vid kobbar där storskarvens avföring förstört träden. Här en segelbåt som går upp i vindögat.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans tolkningar.

44 svar på ”Öga – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vindöga var något nytt för mig, vindögd kan man också vara =) Du underbara bilder på dina fin fina barnbarn – verkligen med glimten i ögat och leende ögon. Så fina! Superfin tolkning. Ha en bra eftermiddag =)

  1. Visst kan man också vara vindögd…Men här fick det bli “vindöga” . Har seglat en del och gillar det. Oftast speglar ögonen/ögat så mycket av en person och vad gäller pojkarna så är det ibland så jag drunknar i deras stora “guldbruna ögon”.
   Här är den spanska sommarstugan det nu åter sol och blå himmel efter ett par dagar med mycket regn och gråväder.
   Njuter på terrassen i sena eftermiddagen. Dock med tröja på.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Många fina ögon och blickar här.
  Översta bilden är en klassisk kamera och fotografbild men det är något extra över den med tanke på var fokuset är i bilden. Jag kan tro att det var en intressant utställning. Ska kolla din länk.

  1. Det blev lite av varje och ögonen visar ofta så mycket. Jag gillar första bilden jag tog av fotot av fotot med Chen Man. En fantastisk utställning var det på många sätt och hon är en väldigt speciell fotograf.

 3. Många själfulla ögon har du lyckats fånga!

  Det är inte lätt att fota ögon har jag upptäckt. Försökte någon gång att fota mitt eget men det var ju helkonstigt. Inte ser mitt öga ut så där! Gu så trist det var …

  1. Ibland så blir det bra bilder och här är jag nöjd med dem. Gillar själv första bilden av Chen Man med kamera och ett öga.Men tycker även att grabbarnas ögon uttrycker mycket och på olika sätt.
   Tror det är svårt att få till en bra bild på sitt eget öga. Men med stor envishet så kanske man till sist blir nöjd. Men så är det det där med själva uttrycket i ögonen. En utmaning att få till. Men visst går det.

 4. Det var inte bara nära ögat utan öga mot öga hör.
  ögonstenarna barnbarnen är självskrivna i ögon sammanhang.
  Vindögat jaa, av det har jag ju minnen hi hi när det inte begav sig så att säga 🙂
  Junior tar fina bilder som hänger där på Sandgrund.
  Stor kram

  1. En kombo blev det. Och öga som möter öga och på olika sätt. Klart att ögonstenarna ska vara med när det handlar om öga.
   Ler åt dina minnen av segling, minns det du berättat- Och vindögat träffade du på.
   “Juniors” bilder från Mocambique är verkligen bra. Och dessa ögon…
   Stor kram!

 5. Vilka underbara ögon dina barnbarn har! Både leendet och glimten finns verkligen där. Sedan så är jag extra svag för bruna ögon även om det viktigaste självklart är att man ser bra.

  Kram och god eftermiddag!

  1. Ja, man kan lätt drunkna i dem. Och visst finns både leendet och glimten där. Så har det alltid varit från det de var små.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.
   Här är det eftermiddagskaffe på terrassen och det är helt molnfritt. Extra skönt efter ett par dagars gråväder.
   Kram!

 6. Vilka bilder! Å att du tänkte på vindögat. Eloge!
  Är såklart än en gång totalt “in love” med Max och Williams bedårande ögon. Vilka vackra killar. Åsså upprepar jag mig en gång till: älskar killarnas kläder:-)

  1. Tack! En mix av ögon och blickar fick det bli. Och därtill vindögat. Du hade med nålsögat som bara passerade hos mig men jag lämnade det därhän.
   Killarnas ögon – visst är det lätt att bli förälskad i dessa. Mne inte alltid helt lätt att fånga dem på bild. Ja, killarnas kläder lyser upp. Gillas här också. De har en egen stil.

 7. Vindöga var nåt nytt för mej också, men så har jag bara seglat en gång.
  Alltså, dina barnbarn är så söta! Såklart är det dina ögonstenar, och deras bruna glada vackra ögon är fantastiska!
  Visst var det samma fotoutställning som jag såg på Fotografiska? Tycker mej känna igen henne.
  Hälsningar från ett soligt Gran Canaria!

  1. Ja, då vet du nu vad ett vindöga är.
   Visst är pojkarna ögonstenar och det är lätt att fastna i deras uttrycksfulla bruna ögon.
   Jag vill minnas att du också såg denna utställning på Fotografiska och även bloggade om den. Fascinerande var den.
   Sol även hos oss idag efter ett par dagar med mycket regn och grått.
   Önskar dig fortsatt fina dagar. Njut!

 8. Underbara bilder på dina söta barnbarn. Skillnaden blir så tydligt när man tänker på hur bra våra barn har det i det här landet när du visar fotot som du tog på Sandgrund. Och fotot från fotografiska är ju en perfekt illustration till temat.

  Ingrid

  1. Tack! Ja, pojkarnas ögon kan man fastna i, på olika sätt icg i olika sammanhang. uttrycksfulla är de alltid.
   På Sandgrund visades när jag var där i somras en så fin fotoutställning med barnbilder från Mocambique. Och dessa barns ögon har sett och upplevt så mycket som inga barn ska behöva vara med om. Men där fanns också sann glädje i flera bilder.
   Fotografiska besöker jag ofta och just denna utställning och fotograf fastnade jag mycket för.

 9. Så många vackra ögon! Jag var också på utställningen med Chen Man på Fotografiska. Den var väldigt fin.
  Vindöga är samma ord som eng. window och användes förr för hålet i taket där röken for upp. Jag tycker det är ett fint ord …
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Ögon är spännande och berättar så mycket men kan vara svåra att fånga på bild. Oftast är det de spontana bilderna som blir mest uttrycksfulla. Jag minns att du också var på utställningen på Fotografiska. Visst var den fin. Och väldigt speciell.
   Tänkte inte just när jag skrev på vindögats olika betydelser. Men när jag såg din kommentar så vet jag ju att det är så men glömt bort. Tack för påminnelsen. Och ett fint ord är det.
   Önskar dig en fin onsdag.
   kram!

  1. Tusen tack! Och visst kan ögon säga och uttrycka mer än ord. Och kameran kan bli till ett extra öga när vi båder ser på oss själva och omgivningen.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.

 10. Underbara ögon på lika underbara barnbarn. Sedan finns ju de där blickarna som vi önskar att vi inte vill se, de som upplevt saker som ingen människa borde behöva men trots det var blicken fin. I fotografen känner vi igen oss själva, vi som ofta går omkring med den. Att hitta det där genom kameraögat. Segling är inte något som jag förstår mig på men vet att det krävs en hel del jobb för att få allt rätt och säkert även vad gäller vindögat. Härliga bilder i din tolkning.

  1. Tack! Ja, ögon kan säga mycket. Utställningen på Sandgrund med barn från Mocambique var fascinerande. Och här fanns även glädje fångade i en del barns ögon. (Många bilder hade en “spot” ovanför så det blev speglingar) Och genom en lins kan man se så mycket. Kameran blir ju ett extra öga.
   Vindögat fick vara med som alternativ och ett “öga” kallas ju detta för när vinden kommer rakt framifrån.

 11. Jättefina barnbilder, speciellt den svartvita. Vindöga var en annorlunda tolkning. Testa att besöka takbaren när det är mörkt, det ser faktiskt ut exakt sådär.

  1. Tack! Ja svartvita bilder kan vara väldigt talande. Och när dte nu handlade om öga så passade ett vindöga som alternativ.
   Jag ska helt klart testa takbaren när det är mörkt. Verkar spännande.

  1. Tack! Ofta är det så att ögon speglar så mycket. De berättar saker som det ibland är svårt att sätta ord på och där känslor ofta finns med.
   Kram!

 12. Alltid lär jag mig något nytt! Nu var det vindöga.
  Ögonen är själens spegel. Javisst. Vilka vackra barnbarn som du har! Leende guldbruna ögon. Man dras gärna till det vackra. Blå ögon är också vackert och gröna.
  Tack för fina bilder. Ha en fin onsdag och stor kram!

  1. Visst är ögonen själens spegel. Och du kan le med munnen men följer inte ögonen med så blir det ganska halvhjärtat.
   Vindöga är mest en seglingsterm men det fick vara med som alternativt öga.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Stor kram!

  1. Tack! Här blev det kontraster. Men allt finns ju och ögon berättar så mycket för oss.
   Ha det gott du också.

 13. Jag kan tänka mig att det är svårt att motstå barnbarnens otroligt vackra bruna ögon om de tittar på dig med en bedjande blick. Då får de nog allt de vill ha kan jag misstönka :-). VIndöga var något nytt för mig.

  1. Barnbarnens ögon kan man lätt drunkna i, men har lärt mig “stå emot”. Tror inte det är bra att få det man vill bara för att. För det är viktigt att få önska och längta. Men vad gäller min tid och saker de vill göra/leka med mig är något annat.
   Vad gäller vindöga är det nog inte så vanligt att man känner till det om man inte seglat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *