Stockholm

“Orädd och Fantastisk” – en utställning på Fotografiska

Fotografiska museet, vid Stadsgården i Stockholm är ett av de där museerna där jag då och då gärna tittar in. Passerar det ofta på vägen när jag är ute och går på Söder.  Och något vanligt museum är det inte. Snarare en internationell mötesplats med fotogafier i centrum. Just nu pågår tre utställningar parallellt ; “Fearless & Fabulous”-“Orädd och Fantastisk” med foton av den kinesiska fotografen Chen Man som jag fokuserade på. Men sevärda är också “Silent Land” där Åsa Sjöströn finstämt skildrar Moldavien och foton från Nick Veasey röntgenblick i – “Inside out”.  Hur vi på olika sätt ser ut under ytan .

"Orädd & Fantastisk" -" Fearless and Fabulous" är en utställning på Fotografiska av den kinseiska fotografen Chen Man Chen Man på som pågår på Fot

Orädd och Fantastisk – “Fearless and Fabulous”

Här säger titeln på utställningen det mesta. För det krävs både mod, styrka och många utmaningar för att nå den framgång som den kinesiska fotografen Chen Man har uppnått. Chen Man föddes i Peking 1980 och är utbildad på “China Central Academy of Fine Arts” och ha blivit en pionjär i Kina inom mode och porträttfotografering. Världens stora modemagasin (Vouge, Ellerm Harper´s Bazaar) tävlar om att ha henne som fotograf och uppdragen är oändliga. Bilderna är alltid hårt retucherade och har i sig mycket att berätta och här både tolkas och omtolkas bilden av Kina av idag.

Orädd och Fantastisk - Fearless & Fabulous en utställning av Chen ManUtställningen med Chen Man pågår fram till den 4/3 på Fotografiska.

Chen Man är verkligen “orädd och fantastisk” och en pinojär inom området. Hon slog igenom redan som 23-åring när hon fick då ett uppdrag av den kinesiska modetidningen “Vision”. Ett uppdrag att göra omslagsbilder och här valde att fotografera kinesiska kvinnor med väldigt tung makeup och med tydligt fotoshoppade ansikte.Detta var banbrytande. När Chen Man föddes 1980 var inte jeans, höga klackar, smink och smycken det som gällde. Snarare var det Maoinspirerat grått som var gångbart.

Chen Man i ett självprrträtt.

När Chen Man 2003 tog de västerländsak modeidealen och applicerade dem på de kinesiska skönhetsidealen och med teknisk perfektion blev det kinesisk skönhet och mode på ett helt nytt sätt. När den kinesiska modetidningen vision kom ut 2003 blev det stora reaktioner och kritiken var ordentligt blandad. Chen Man förstod då att hennes “approach” till modefoto kunde ha förolämpat branschen .

Utveckling

Har ständigt varit Chen Mans drivkraft och teknikerna viktiga. Vanliga ID foton togs med bara en ljuskälla och helt utan retuschering. På nytt förundrades folk. Ingen särskild stil används “utan det är perfektion som gäller och där teknologi är ett bra verktyg för idéer”.

Väst möter öst i en modebild.

Chen Man har fotograferat många “kändisar” bl.a. Nicole Kidman, Rihanna, David och Victoria Beckham. Välkända ansiket men som genom Chen Mans lins kan ses med nya ögon.

David Beckham

Victoria Beckham.

I många bilder finns referenser och symboler från den traditionella kinesiska kulturen men i ett modernt sammanhang. Chen Man var den förste fotograf som använde just tydliga kinesiska landmärken pch byggnader i modesammanhang. Hon tycker det är viktigt att ta vara på det kinesiska och är utbildad i kIna och inte i väst. Att även i modebilder visa det mer kinesiska är viktigt.

Chen Man har själv sagt att “nuet är det som intresserar henne”.  Att provocera gör hon gärna och att använda den kinesiska historien och kulturen men hypermodernt mode bekommer henne inte alls. “Jag är bara intresserad av vad jag ser och vad som kommer i min väg”. Idag är Chen Man den mest efterfrågade och högst betalda fotografen i Kina men hela världen är hennes arbetsområde.

Fotot visar modellen Lu Yuan på den kinesiska muren. I samband med detta skrev den brittiska tidningen “The Mirror” att detta var bilden av Kinas nya modereform.

“Miss Wan studies hard” . Cykeln, Himmelska Fridens Torg och huvudentrén till den Föebjudna staden. SEdan lite böcker och Diorband på pakethållaren. Nytt och gammalt möts. 

Hutongområde i Peking där cykeln, de gamla husen och det röda blandar ger en extra dimesion av bilden. 

Tydliga kinesiska symboler i bilden – draken och det röda.

Vy ut över Peking. Kanske från templet i Jingshanparken strax norr om den Förbjudna staden.

Jag hade stort utbyte av att se  utställningen “Fearless& Fabulous” – “Orädd och fantastisk” och fängslades  särskilt av kontrasterna, detaljerna och de olika tekniker som Chen Man  använder sig av. Och vad kan jag då lära mig av detta?  Väldigt mycket!

30 svar på ”“Orädd och Fantastisk” – en utställning på Fotografiska”

 1. Vilka fantastiska bilder så jag förstår att det var en mycket givande och intressant utställning, speciellt med tanke på din bakgrund! Fotografiska kräver verkligen ett besök vid tillfälle.

  Kram och ha en god kväll!

  1. Verkligen! Och många och varierade bilder fanns det. Här finns ofta något att se och utställningarna byts ju.
   Och visst kommer du att titta in här vid tillfälle-
   Kram och trevlig eftermiddag och kväll.

  1. Fotografiska tycker jag om och det är lätt att slinka in där och ofta finns utställningar jag vill se. Miljön, cafét och restaurangen är också väldigt mysiga.
   Nu gillade jag utställningen extra mycket för att det är en kinesisk fotograf som verkligen är häftig att se.
   Önskar er också en fin kväll.
   Stor kram!

  1. Visst är det! Men jag gillade även det sätt Chen Man hade fotat Beckham. Var lite speciellt. Och Fotografiska är alltid jättetrevligt att besöka.
   Kram!
   Vi ses och hörs!

 2. Snack om avantgardist och “fearless and fabulous”. Helt fantastiska fotografier! Man kan lätt konstatera att hon definitivt INTE har kopierat andra fotografer utan gått helt sin egen väg. Hon är otroligt skicklig och hennes fotografier är optiskt mycket, mycket tilltalande. Just färgblandningen tillsammans med “kulturblandningen” gör “det” om du förstår vad jag menar.

  Victoria Beckham är ett höjdarfoto. Gissar att Victoria var extremt nöjd med den bilden. Min andra favo bild är den från Hutongområdet. Skulle säga att det fotot är “chockerande bra”, i dubbel bemärkelse alltså.

  Tack för denna underbara presentation av fotokonstnären Chen Man!

  1. Vad roligt att du hade glädje av att “hänga med” mig här. Jag gav i inlägget några exempel på foton och det var svårt att välja. I mitt tycke var alla otroligt bra. Inget kopierande här inte.
   Jag fastnade också för kultur – motiv och färgblandningarna. Tror jag förstår vad du menar.

   En höjdareftermiddag blev det och på många sätt. Och fotona från Peking i “ny skepnad” gillade jag verkligen. Och allt som visades.
   Finns mycket mer att skriva och berätta, men jag fick ju begränsa det hela.

 3. Oj, så fantastiskt!
  Det tar ju ett bra tag att gå på ett museum. Jag har som idé att ta mig till Stockholm någon gång längre fram och bara i lugn och ro kolla på saker och ting.
  Jag åker iväg nästa fredag med tåget, vi åker olika turer med kören, så jag blir nog själv. Har några timmar till förfogande, men det blir så hackigt, när det är annat på G också.
  Om det är så att du är hemma och har tänkt att gå på konserten på lördagen, har jag en rabattkod att ge. Det gäller alla mina vänner, så om nån mer läser…
  Ha en fin kväll. Kram!

  1. Jag trivs verkligen att strosa här och ett besök här på Fotografiska ger mycket och på olika sätt. Jag tittar in hör då och då och tar oftast bara en utställnong i taget. De ska ju tas in med alla sinnen också.
   Och ska man hinna med att uppleva något i Stockholm och inte bara “se” krävs tid i början- Jag vet i helgen om jag blir hemma när din kör är i konserthuset så jag mailar dig. Är jag hemma vill jag gärna gå och lyssna. Tack för erbjudandet om rabattkupong. Tas tacksamt emot om jag kan komma.
   Stor kram!

 4. Wow! Vilka fantastiska bilder, även på Stockholmsvyerna i ditt tidigare inlägg! Å så snygg han är David Beckham! 😉
  Har varit på Fotografiska en gång, och också suttit med en kaffe och sett ut på vårt bedårande Stockholm. Dit kan man gå många gånger, och blev nu inspirerad att snart besöka dem igen! Kram och sov gott!

  1. Tack! Ja, bara att sitta på caféet och titta ut över Stockholm är ju en vacker bild i sig. Jag satt där länge…
   Chen Mans utställning tyckte jag verkligen om. Fascinerades över hennes sätt att fotografera personerna och tankana bakom att ta in det kinesiska i bilderna och det på olika sätt.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram!

  1. Tack! Och jag tror du kommer att tycka om utställningen och bilderna är många och varierande.
   Finns två andra utställningar också som jag tittade på men inte så noga denna gång.
   Kram!

  1. Tack! Jag fascinerades verkligen av dessa bilder och just att det gamla möter det nya på ett speciellt sätt. Jag kände igen mig i flera av motiven från Peking och även muren och det gav en extra dimension tror jag.

 5. Helt underbart! Helt oemotståndligt! Helt fantastisk! Inspirerande vackert när gammalt och nytt möts och en modig konstnär använder sig av “sig själv” på detta sätt! En god skapare med inbyggd kreativitet på sitt bästa! Att foto numera hör till konsten är en stor tillgång tillsammans med övrig konst tycker jag.
  Så glad över ditt inlägg som verkligen är bra skrivet och framhäver din egen upplevelse och hennes verk! Spännande rubrik lockade mig och jag säger tack så mycket söstra mi.
  Ska färdas lite mer bakåt på din blogg också nu…
  Stor kram o trevlig helg!

  1. Du hade helt klart tyckt om att vara med mig här. Och du fanns med i tankarna. Vi var liksom en liten grupp som var här även om det bara var jag rent fysiskt. Jag gillade särskilt när det gamla möter det nya och många motiv från Peking kände jag igen.

   Även Lars Lerin använder son kamera mycket i sitt skapande och idag är det ju helt verertaget att göra det. Visst är det fint att foto nu har son plats i konsten och både målade bilder och “fotokonst” har förenats och kan samsas.

   Önskar dig det bästa.
   Stor kram!

  1. Jag uppskattade verkligen utställningen och Chen Mans bilder. Och Fotografiska i sig är ju så häftigt.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 6. Vilken utställning. Den förstår jag var sevärd, verkligen. Annorlunda också. Mycket talande och vackra bilder som du visar.
  Jag har inte varit där någon gång, vad jag kan minnas. Annars så har mysingen och jag varit på många utställningar och muséer förr. Det är ju ofta många och långa sträckor att gå om man vill se allt. Men, det går ju att dela upp på flera gånger förstås.
  Trevlig fredag och sköt väl om dig.
  Varm kram!

  1. Jag uppskattade verkligen utställningen och gick runt här länge.
   Fotografiska är ju tämligen “nytt” så det är ju fullt förståligt att ni inte varit där. Men du följer ju med mig och får ju se hur det ser ut.
   Ni har å andra sidan besökt många andra museer och det räcker ju långt. Och visst är det ofta kångt att gå både innan man kommer till ett museum och även när en väl är på plats.

   Jag tyckte mycket om utställningen och tittade även mer flyktigt på de andra två utställningarna. Men det blir en del att ta in så fokus låg på den kinesiska fotografens bilder.
   Önskar dig också en fin fredag och trevlig helg. Och jag hoppas du är piggare.
   Stor kram.

 7. ÅH va roligt o att gå omkring är skoj om tiden finnes vilket det gör hos dig 🙂 såå häftiga bilder gillas <3 önskar dig en fin fredag kramen

  1. Visst har jag tiden och även när jag jobbade full tid så blev det ett par “kulturaktiviteter” eller andra trevligheter i veckan. Detta har alltid varit viktigt för mig och då hittar man lättare tiden.

   Fotografiska museet är verkligen läckert och förutom utställningarna är miljön så fin.

   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

  1. Ja gladdes mycket åt utställningen och de stora variationerna i hennes foton. Väldigt roligt att se den!

 8. Fotografiska är jag väldigt förtjust i. Där brukar alltid vara någon utställning som fascinerar mig mer än de andra! Den här du var på verkar vara en sådan… Väldigt vackra bilder och så med din text till så var jag med på museet, i alla fall litet i utkanten! 🙂

  För dig som bott i Kina, misstänker jag utställningen var än mer intressant.

  1. Vad roligt att du också tycker om Fotografiska.Jag tittar in här då och då och går ofta förbi här på mina vandringar i stan. Så lätt att slinka in. Trevligt att du kom med. Och som du skriver så kändes den väldigt angelägen för mig eftersom fotografen här är kinesiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *