Resor i Sverige

Minisemester i Högbo bruk i Gästrikland

Igår blev tanken till handling och vi gav oss iväg på en minisemester. Våren blev inte  vare sig för oss eller de flesta andra som vi tänkt och planerat. Vi kom hem från Spanien i februari och hade siktet inställt på att återvända dit i mars. Så blev det inte. Och vi har heller ännu inte gjort det även om det nu inte direkt  föreligger några hinder. Ja, för min del finns förvisso en del hälsohinder efter min operation i juli.

En operation som blev större och knepigare än vad i varje fall jag tänkt. Återbesök har jag gjort och några kvarstår.  Att ta en tur i Sverige har förstås lockat men det har lockat många så jag vet att det varit rejält trångt på många ställen. Men så kom då ett perfekt tillfälle till just en minisemester och igår checkade vi in här på Högbo Brukshotell,  Och här är vi nu

Gästrikland. Sandviken. Högbo bruk och hotellet här var målet för vår minisemester. Högbo bruk och hotellet här var målet för vår minisemester. Huvudbyggnaden rakt fram och restaurangdelen till höger. 

Nej, ingen tur på Östersjön denna gång utan resan gick till Högbo bruk, nära Sandviken och strax väster om Gävle.

En minisemester

skulle det bli. Och nu är vi alltså på plats här sedan igår och bor perfekt på det verkligt trevliga Högbo Brukshotell.Under våren och sommaren har vi verkligen saknat att resa. Visserligen var jag i Vemdalen på skidsemester i slutet av februari och början av mars men då hade inte pandemin ännu inte satt igång i Sverige. Våren kom och pandemin stängde gränser. Men Stockholm var tillgängligt så många vandringar har det blivit i vår huvudstad. Är så glad över att hela tiden ha haft friheten att röra mig utomhus.

Juni månad gjorde entré och vi såg då att vi kunde ta oss fram och tillbaka över dagen till Mariehamn på Åland. Och vi testade. Gott om plats ombord på Vikinglinjens fartyg och noggranna förhållningsregler. Landstigningen i Mariehamn var endast transit med båtbyte.  Stockholms skärgård är alltid vacker och vi var nöjda med vår dagstur.

Dagens inlägg blir ett smakprov och en promenad från en härlig bruksmiljö. Högbo bruk har varit centrum för järnframställning i många hundra år och har en gedigen historia. Och den ska jag återkomma till i ett senare inlägg. Den och en hel del annat.

Gästrikland. Högbo bruk. Gar finns allt vi önskade oss för en fin minisemester. Vatten och otroligt grönskande omgivningar omger hela det stor området som förutom att vara ett bruksområde också är ett jättestort friluftsområde. Här finns allt vi önskade oss för en behaglig minisemester i lugn miljö- 

Högbo bruk – 

är ett stort område som förutom att förvalta den gamla bruksmiljön med en hel del levande hantverk också erbjuder mängder av friluftsaktiviteter om man så vill. (Något  som jag också ska återkomma till) Idag tar vi oss en titt på en liten del av området.

Ett bruk behövde förstås vatten och här var det Dammsjön som stod till tjänst med det.

Gästrikland. Högbo bruk. För vår minisemester önskade vi att hitta en vacker och lug miljö, bra boende och god mat. Och visst hittade vi detta. För vår minisemester hade vi önskat och hoppats på att hitta ett bra hotell med riktigt god mat och en miljö där det inte kändes trångt. Och det gjorde vi. 

Så vacker grönska.

Absolut njutbart!

42 svar på ”Minisemester i Högbo bruk i Gästrikland”

 1. Vilken lycka med en minisemester i coronatider. Det är bara att hoppas på fler njutflykter och att viruset inte tar fart igen!
  Ni hittade en lite pärla att njuta i. Otroligt fina omgivningar! Skönt att röra på sig lite när andan faller å!
  Kram

  1. Kändes väldigt bra att komma hit i några dagar. Området är stort och hotellet som är jättebra har väl ordnat med “säkerheten” i allmänna utrymmen och i restaurangen. Lovvärt!
   Idag skogspromenad med lingonplockning.
   Kram

  1. Vi har det så bra och roligt att vistas i denna härliga bruksmiljö några dagar. Tur med vädret har vi också.
   Och jag vilar i rörelsen. Idag i lingonskogen.
   Stor kram

  1. Så fint här- Och perfekt att sätta sig till ett dukat bord och njuta av all god och närproducerad mat.
   Mer från både rum, hotell och allt annat kommer.
   Skönt att ni i norr också har fint väder.

 2. Vilken grönska och mysig omgivning vid Högbo Brukshotell. Skönt att ni kom iväg och att ni valde rätt hotell. Jag förstår att du har haft problem efter din operation men jag tycker du kämpar på. Ta hand om dig
  Kram <3

  1. Så fint här! Fantastiskt vackra omgivningar och matsom är helt närproducerad och så god. Hotellet är berömt just för både mat, miljö och service. Rummen är också helt ok.
   Jag kämpar på och så skönt med lite miljöombyte som jag klarar av. Idag har vi bl.a. varit i skogen och plockat lingon.
   Ta hand om dig också. Var försiktig.
   Kram

 3. Åh, har hört talas så mycket om Högbo brukshotell, maten ska vara så bra, liksom alla aktiviteter!
  Är ju lite bekant med Högbo då jag ju gick gymnasiet i Sandviken ( och bodde i Hofors), men har inte varit på brukshotellet ännu, dit vill jag verkligen!
  Ha det fortsatt gott, det vet jag att du har!

  1. En tur hit rekommenderas verkligen. Och det finns hur mycket aktiviteter som helst. Om man vill. Nu får jag ta det lugnt så att idag plocka lingon och leta svamp var lagom.
   Tällberg är vackrare tycker jag. Men en fördel här är att området är stort, ingen trängsel och maten är enastående.
   Kul att du gick i gymnasiet här.
   I kväll ska vi testa en restaurang i Sandviken som lär vara jättebra, “The Church” https://thechurch.se/
   Och vi orkar inte fyra rätter en kväll till. Men maten här på Högbo Brukshotell var suverän. Vi åt en fyra rätters som ingick i “vårt paket”-
   Vi njuter på.
   Kram

 4. Så skönt för er att komma iväg på en minisemester i alla fall nu när mycket blev som det inte var tänkt. En första titt tyder på att ni valde ett mycket bra ställe.

  Kram

  1. Verkligen! Och mycket i sommar blev ju inte som planerat. Operationen inte minst.
   Vi har gjort ett väldigt bra val. Både hotellet och områdena är så fina. Dock inget hav….
   Kram

  1. Vi är supernöjda. Ett jättebra hotell med verkligt god och närproducerad mat och så vackra grönskande omgivningar.
   Ett riktigt bra val.

 5. Såå himla fint! Jag förstår er fullständigt. Även om man trivs jättebra i sin hemmiljö så är det alltid kul att se sig om i omgivningarna. Ni hittade verkligen en pärla!
  Här har vi ju också kunnat åka runt lite mer. Hoppas verkligen att dom inte sätter oss i karantän igen.

  Ha det fortsatt toppenbra!

  1. Högbo bruk och hotellet här är verkligen fint. Och miljön helt fantastisk. Kommer gärna tillbaka hit. Och visst är det skönt att kunna ta sig runt både för er i Spanien och för oss här hemma.
   Ha det fint ni också.

 6. Så fina omgivningar ni har nu där ni bor på Högbo Brukshotell. Jag sitter här och funderar för mig själv om jag överhuvudtaget någonsin har varit till Gästrikland. Måste nog ta mig en ordentlig grundlig fundering på det.
  Så långt har jag ännu inte kommit i läsandet av allt du har varit med om medan jag har legat lågt på bloggfronten men här ser jag att du har varit med om en operation på Södersjukhuset. Vilken lycka att du har en första bandagerare hemmavid i din Bosse. Är imponerad över att du ändå skrev blogginlägg fastän du hade ett värkande sår. Idog och flitig är du sannerligen. Njut nu så gott ni bara kan och förmår av minisemestern!
  Allt gott till er båda!

  1. Så fint med en minisemester hit till Högbo bruk och hotellet. Här är det ett stort miljötänk vad gäller alla mat som serveras och jag tror helt klart du skulle tycka om det. Ska skriva om detta när jag är hemma igen.
   Vi njuter av de vackra miljöerna och tar dagarna till vara.
   Operationen blev knepig men jag blir bättre och bättre dag för dag.Men axeln/såret ska vara tejpat i tre månader.
   Hoppas ni har det bra. Ska läsa i kapp när jag är hemma igen.

  1. Vi valde verkligen en bra plats. Både miljö och hotellet är så bra. Har letat svamp idag men inte någon lycka . Men däremot fick vi en del lingon. En skön vandring i skogen blev det i varje fall.
   Kram

 7. Ditte, nu tror jag nästa att jag blir lite “gåshudig”! Vet du var jag befinner mig nu, i skrivande stund? Nej, det kan du förståsinte veta…men vi är inte långt ifrån varandra, vi bor på BW Hedåsen utanför Sandviken för en natt. På väg till Fkp och svärfars gravsättning som nu äntligen skall bli av.
  Ja du, livet är som det är och ständigt korsas våra vägar, här, där och överallt…men så här nära har vi nästan aldrig varit, i alla fall inte så där oförhappandes!?
  Till saken hör att vi lika gärna kunde hade övernattat på Högbo bruk, där vi har passerat ett antal gånger, om inte bästa vännerna hade flaggat för Hedåsen.
  Ces´t La Vie, återigen och Kram till dig, du min vän och världsresenär…nu Sverigeresenär…

  1. Vilket sammanträffande! Vi har nu i kväll varit inne i Sandviken och ätit en jättegod middag på restaurang “The Church” (Vi hade igår bokat här på Högbo hotell men inte till idag så det fanns inte plats)
   Nej, så här nära har vi nog inte fysiskt varit.Tänk om vi vetat.
   Vi har funnit oss väl tillrätta här med skogspromenader och annat. Miljön är så rogivande. Extra plus för fantastiskt god och närproducerad mat.
   Tack för tipset om Hedåsen. Kände inte alls till det.
   Önskar er en fin fortsatt resa.
   Och någon gång ses vi.

 8. Det är viktigt att komma iväg då och då på minisemester. Jag förstår att livet sista halvåret inte blivit som du planerat och hoppats på. Det allra viktigaste är ändå i slutändan att vara någorlunda frisk. Allt annat faller slätt när man hamnar vid osäkra vägkorsningar. När du gått igenom slutbesiktningen med godkänt kan ni göra en hösttripp till ditt Spanien. Jag önskar dig allt gott.
  Kram Bosse

  1. Visst är det! Och förutom corona så har ju operationen ställt till det en del. Nu blir jag ju bättre dag för dag. Skönt så. mne ont lär jag ha ett bra tag till.
   Vad gäller Spanien så får jag väl se hur det blir för min del i höst. Men har jag tur så…
   Kram

 9. Det ser otroligt fint ut, så till glädje att det blev lyckat!
  Njut på för fulla muggar och tanka kraft. Gott att det finns pärlor, för visst är Sverige underbart ändå!
  Stor kram

  1. Allt är över all förväntan både vad gäller hotellet, rummen, maten och miljön. Kommer gärna tillbaka hit.
   Och här är det gott om plats överallt. Väldigt väl planerat med allt.
   Vi är ju alltid i Sverige sommartid och vill inte då vara någon annanstans.
   Stor kram

 10. Oj, så fel jag gissade där;-) Är så glad för er skull att ni kom iväg norröver. Dessutom verkar ni ha beställt perfekt väder också. Njut av bruket och grönskan:-)

  1. Japp! Denna gång blev det inte helt rätt.
   Det här blev verkligen lyckat och vi är supernöjda. Mat, miljö och boende. Perfekt! Och vädret.

 11. Tänk så lustigt att du är där. När vi lämnade stan i tisdags hade vi funderingar på att stanna i Högbo, hade fått tips av ett par, vi träffat på en golfbana. Att just Högbo var trevligt och hade en fin golfbana. Men så blev det inte utan vi fortsatte vidare norr över. Nu får jag läsa och titta på dina bilder i stället.
  Ha en fortsatt fin tur.

  1. Vilket sammanträffande! Vi är jättenöjda med vårt besök och bor bra på Högbo hotell. Gott om plats överallt även om det finns många besökare. Golfbanan här är “lång” men min dotter spelade igår och den är helt ok. vi bor på hotellet men såg att det fanns gott om ställplatser för husbilar och det var inte alls trångt.
   Roligt att se var ni hamnade- Kanske stannar ni här på vägen tillbaka.
   Ha det fint!

  1. Vi tycker att vi gjorde ett bra val. Vackra omgivningar, mycket grönska och väldigt god mat. Att det sedan bara tar ett par 2 1/2 timme att köra hit från Stockholm är också bra. Idag ska vi ta oss till Mackmyra whisky och sedan besöka titta närmare på Färnebofjärdens nationalpark.

 12. Ni gjorde säkert ett väl genomtänkt och bra val av plats för en lillsemester. Ligger inte så himla långt från Dalarna, men jag har inte stiftat varken Gävle eller Sandviken närmare bekantskap. Ska bli trevligt att följa med på er tur
  Kramen

  1. Jag såg på kartan att det är ganska nära dina trakter. Vi är nöjda med vårt val och här är det gott om plats även om det är en hel del besökare. Vackra omgivningar är det och en så fin trakt.
   Kram

 13. Så vackert och skönt ni har det! Visst är det fint att kunna byta miljö ibland. Skulle också behöva det. Vädret verkar också vara bra. Njut av er minisemester. 🙂
  Kramar!

  1. Tack, det blev ett väldigt bra val med några dygn här i Hägbo. Hotellet är väldigt trevligt och vackra rogivande omgivningar. Ger ny energi med lite miljöombyte.
   Kram!

 14. Vad härligt att du kom iväg på en minisemester. Jag förstår att du saknar att resa, även om Stockholm har mycket att erbjuda.
  Vilken vacker och väldigt grön miljö, njutbart.

  1. Jag tycker väldigt mycket om Stockholm men detta att byta miljö ger en hel del energi. Och visst saknar jag att resa.
   Vackra omgivningar, väldigt god mat och ett bra boende bidrar givetvis till välbefinnandet.

 15. Men åh så vacker miljö! Vackert sommarsverige med alla vackraste grönskan. Den är ganska skir men ändå frodig. Den spanska grönskan är många gånger tjockare, mer läderartad om du förstår hur jag menar. Så klart vackert det med.

  Njutvav resan!

  1. Vi har det så bra! Och en fantastisk miljö!Både hotellet och omgivningarna. Och maten, så god och där allt är närproducerad.
   Den svenska sommargrönskan är svårslagen.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *