Stockholm

Till Gamla stan – En tur och retur från Södermalm

Igår blev det en tur ner till Gamla stan. Ner eftersom Södermalm ligger på en höjd. Och här hade jag ett ärende att uträtta. Men även utan direkta ärenden så tar jag mig gärna en sväng hit.  Vad som varit glädjande de senaste gångerna jag varit där är att det nu är betydligt fler människor som kommer hit.  Nu i sommar  känns det också som om hantverksbutikerna fått ett uppsving. Jätteroligt.  Igår såg jag  också betydligt fler  både utländska och svenska turister var här. Så det kändes hoppfullt. I april var här helt öde och i maj var det  då en stadsdel som fortfarande sov.Men under juni och juli har jag i alla fall noterat att Gamla stan så smått börjat vakna ur sin Törnrosasömn. Hoppas det håller i sig.

Stockholm . Södermalm. PÅ väg till Gamla stan tar jag vägen över Götgatan och Götgatsbacken. På väg till Gamla stan passerar jag Götgatan/ Götgatsbacken på Södermalm. Ett visst folkliv, många mindre butiker och en hel del caféer och restauranger

Sträckan jag går: Den prickade sträckan.  Från kajen på  Södermalm, den “röda pluppen,” till Gamla stan och sedan hem igen.

 

Till Gamla stan

tar jag en sväng och det nästan varje vecka. Ofta utan något direkt syfte eller ärende utan bara för att jag tycker om att strosa där bland de gamla husen och gränderna. Hus och gränder som alla på något sätt har sin historia att berätta. Och det var ju här som Stockholm en gång grundades.   Och vägen jag tar dit varierar ofta och jag väljer lite efter humöret.

Götgatan/Götgatsbacken. Globen skymtar i bakgrunden. Här på gatan ska fotgängare och cyklister samsas. Och även elscootrarna vill ha plats. 

Om man nu skulle vilja ha ett munskydd så är utbudet enormt i butiken “Fröken Söt” på Götgatan 9. (Nästan vid Slussen) Det ville jag inte så jag gick vidare mot Slussen.

Stockholm. Södermalm. Passerade på väg till Gamla stan butiken "Fröken Söt" på Götgatan. Passerade butiken “Fröken Söt” på väg till Gamla stan. Enormt urval av munskydd.

Stockholm. Slussen. Ska man ta sig itll Gamla stan och kommer söderifrån så måste man passera här . Gäller både fotgängare, cyklister och den kommunala trafiken. Om  man går eller tar buss eller tunnelbana från Södermalm till Gamla stan så passerar man Slussen. En rejäl byggarbetsplats har det varit länge och kommer så vara i flera år till.  Och jobbet med att få guldbron på plats pågår. Förhoppningsvis ska den invigas i höst. 

Lugnt och stilla bland gränderna och solen strålar speglar sig i de gamla husens fönsterrutor. Jag går runt ganska planlöst.

Den här korta gränden heter Köpmanbacken och leder ner till Österlånggatan. 

Österlånggatan. Här blev det ett besök i butiken “Hilda Hilda”.Ligger här rakt fram på vänster sida. Vit skylt. Gott hantverk finns till försäljning och i både lite större och mindre skala.

Ett axplock. (Mer om butiken finns i länken ovan, till hemsidan)

Så till mitt ärende.

Ett besök i en av mina favoritbutiker när det gäller skor, “Puppelina;” adress Stora Nygatan45.  (Om det nu inte “träningsskor” jag ska ha.)  Dessa heter “rolling soft” och har en mycket bra läst och sula, de är lätta och ger bra stöd- Foten “rullar” lite i dem när man går och avlastar då ryggen. Jag hade hört mycket talas om skorna men tidigare inte ägt några.fEtersom jag går en hel del så är skor som avlastar ryggen viktigt.  (Har oftast haft “Sketcherskor” med en sula som formar sig efter foten eller också har  “gåskor”  från Ecco varit i tjänst.  Även Nikeskor finns med i samlingen.

Nyförvärvet.

Inte med en glass i min hand, utan en skopåse, började jag vandringen hem till Söder igen.

Järntorget i Gamla stan. Väldigt roligt att besökarna hittat hit igen.

Hemma blev det en vacker kväll som vi tillbringade på balkongen. Och det gjorde vi så småningom i sällskap av fullmånen.

 

PS Idag lämnar jag huvudstaden för ett par dagar. En minisemester står på agendan så besöken hos er läsare blir få under ett par dagar. Men några bilder kommer jag att dela med mig av här på bloggen under resans gång. 

38 svar på ”Till Gamla stan – En tur och retur från Södermalm”

  1. Ja, skorna känns bra. Och det blir en minisemester. Men det ska bli jätteroligt att vidga vyerna.
   Stor kram

 1. Hej Ditte!
  Älskar dina Gamla Stanbilder! Så fint där! Bra att du köpt bra gåskor, inte en dag för tidigt men du har ju dina sköna Sketcher. OK, du ska ut på resa….kanske båt 🙂
  Jag lyckades få till ett inlägg i går men så trögt det går och du är flitig varje dag men du har ju något att skriva om.
  Ha ett par bra dagar på vift nu då!! Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Nej, ingen båtresa utan vi är i skön bruksmiljö ett par timmar nordväst om Stockholm. Högbo bruk. Så vackert här och ett jättefint hotell i lugn miljö.
   De nya skorna är med. Och har testats. Så bra.
   Tittar in hos dig när jag är hemma igen.
   Kram!

  1. Tack! Så fint att ta en tur några dagar. Vi är i en fin bruksmiljö och bos på ett jättetrevligt hotell. Och skorna är med.

 2. Det var lustigt! Jag kände igen skorna och gick och tittade på mina beiga. Jojomen, det är Rolling Soft 😀 Jag har haft dem i ett år, gick mycket med dem i Taizé de är jättesköna, använder dem just nu också. Har även Ecco och Sketcher, och således besvärlig rygg och fötter 😀
  ——
  Ha det så jättebra på minisemestern, det kommer att göra dig gott! Stor kram!

  1. Jag är supernöjd med skorna. De är med nu på resan och jag har även mina Ecco med om jag får skoskav. Kul att du också har dem och är nöjd-
   Vi har det så bra. Ett toppenfint hotell i härlig miljö-
   Stor kram

 3. Jag ska kolla upp skomodellen, hoppas de finns även här. Det blev en underbar promenad😀 Ska bli spännande att följa med på minisemestern☀️ Kram

  1. Skorna är med och de känns så bra. Dyra, men en bra investering.
   Välkommen med på minisemestern.Trevligt att byta ut huvudstaden mot lite lantliga miljöer och ett så fint hotell.
   Kram

  1. Butiken är jättetrevlig! Och utbudet stort.
   Rekommenderar ett besök här när du kommer till Stockholm.

 4. Skor för gångare är A o O!
  Läser din glada rader om liv igen i fina Gamla stan. Ja, tänk så bra om det får fortsätta på det sättet!
  Så roligt du ger dig ut på minisemester och du får gladligen lov att inte vara på besök på min blogg kära söstra mi. Följer med när du lägger ut bilder. Njut resan framför allt. Kan tänka mig att du nu efter mycket hemmatillvaro längtar efter vidgad vy!!
  God tur!
  Stor kram för flera dagar framåt om så behövs!

  1. Tusen tack, Tove! Och det är så fint att komma iväg några dagar. Skön hotellvistelse i lugn miljö. Perfekt.
   Kram!

 5. Jättefina skor! Hoppas du blir nöjd med dom för som du skriver, så är bra skor viktigt när man går så pass mycket som du gör!
  Ha det så fint på din minisemester och njut av dagarna <3 Kram!

 6. Vilken härlig promenad och Gamla stan är alltid fint att besöka. Så roligt att det börjar bli lite mer liv och rörelse där i alla fall.
  Grattis till dina nya skor. Promenerar man så mycket som du gör så är det verkligen A och O med bra skor.
  Önskar dig en trevlig minisemester!

  Kram

  1. Visst är det roligt att Gamla stan lever upp. Och vad gäller skorna verkar de riktigt bra.Jag har haft bra skor tidigare också men dessa är än bättre.
   Nu går jag in dem.
   Tack, vi har det så bra här i lugn miljö. Härligt hotell och så vackra omgivningar.
   Kram

 7. Grattis till dom nya skorna som ser supersköna ut!
  Själv blir jag mer nervös än glad över att antalet människor ökar… Men det behövs för turistnäringen såklart.

  Ha en fin semester! 🙂

  1. Tackar! De nya skorna är supersköna. Fick tips av Susan om dessa.
   Ja, inte kul med så många människor. Förstår nervositeten. Och varmt har ni också.
   Vi har lämnat storstan för ett par dagar och sökt oss till en lugn bruksmiljö på Håbo Brukshotell vid Sandvikeb. Njutbara och vackert grönskande omgivningar.Och lugnt!
   Önskar er en fin onsdag.

 8. Fina dojor! Jag har lärt mig “the hard way” att skor är det sista man ska snåla med. Även om priserna hisnar så måste man välja fotriktiga skor för att undvika hälsporrar och ryggbesvär och allt där emellan! Rullskor har jag haft, men dem blev jag så vinglig med speciellt i terräng. Rundningen kanske var lite väl häftig också, kände mig som om jag studsade fram. haha
  Rieker heter märket jag är kär i, de har mjuk stoppning som känns som om man går på moln. Och du om någon traskar ju ständigt och jämnt, på asfalt dessutom!
  Igår satt jag och googlade på munskydd, jag har knappt sett några varken ute i vimlet eller på nätet här i landet. I Finland har det blivit en industri, bl.a Marimekko och Finlayson har snygga munskydd. Men, det gäller att hantera dem rätt, tygskydden ska tvättas i 90 grader efter varje användning! Hur många följer de råden? Och då får man ju ha en hel uppsättning, i Finland kostar de upp till flera hundra kronor styck!
  Ha en riktigt trevlig minisemester, kram från pörtet

  1. Tack, jag är jättenöjd med skorna. Och dessa rullar bara lite. Mer rullning har jag testat men det fungerade inte.I märket Rieker har jag andra skor och de är så sköna-
   Visst har munskydden blivit ett mode men om de är effektiva vet jag inte. Här i stan är det få som alls bär några.
   Vi är i Håbo bruk, vid Sandviken och har det så bra. Bor på Håbo Brukshotell. Snart väntar en svamptur.
   Kram

 9. Det är så otroligt skönt att se att såväl Götgatsbacken som Gamla Stan äntligen visar lite liv igen. Så efterlängtad!
  Ja om man nu väljer att bära munskydd kan man lika gärna välja ett roligt sådant, då blir det ju en modeaccessoar. Bara insidan är “rätt” så att säga. Gissar att många asiatiska besökare som ju är mera vana vid munskydd köper ett antal med sig där. Å Fröken Söt är ju en härlig färgklick. Undrar om “skyltdockan” som står utanför ingången bar munskydd.

  Skomärket har jag aldrig hört talas om. Precis som du har jag Skechers och Ecco. Du valde en väldigt neutral färg där som passar till allt.

  Önskar dig en toppen minisemester som jag gissar äger rum på Östersjon.

  1. Visst är det! Götgatan och backen där liksom hela Söder har haft gott om besökare hela våren. Men fler har det blivit. Och just att Gamla stan vaknar upp känns så bra. Pratade med en del hantverkare i butikerna och de ser också ett uppsving.
   Kul med lite varianter av munskydd. Men här i stan är de ju inte riktigt i användning.
   Vad gällde färgen på skorna fanns det inte så många val. Men skorna är toppen.
   Nej, vi är inte till sjöss utan i Högbo bruk strax utanför Sandviken. En fantastisk miljö och boende här på Högbo brukshotell. INlägg kommer lite senare i dag.

 10. Mysigt med en minisemester! Dina skor är ju rintigt snygga och sp mycket som ni knatar runt förstår jag verkligen behovet. Sonen och mannen min älskar sina Sketchers. Sonen brukar älska dem till döds, tror hans par är på väg till akuten nu. Dags för en tur till Decathlon alltså.

  1. Vi har det så bra! Och i helt ljuvlig bruksmiljö en bit norr om Stockholm.
   Sketchers skor är jag väldigt förtjust i men de är lite tjocka sommartid. DE jag köpte blir jättebra som komplement. Kul att dina herrar också har dem.

 11. Hola! Skorna är fantastiska! Har ju samma modell efter rekommendation om ”rullande” sula. Har knas med högerfoten och högst tillfälliga, glest förekommande, problem med ryggen + ett läkt diskbråck i nacken. Med skorna tar jag mig framåt som en gasell! 😉 Har även samma modell som sandal.

  Hilda har så många fina saker! Har glasögonfodral och den lilla gulliga tygväska för hörlurar!

  Hoppas ni får en fin ”lillsemester”! Här på Åsöberget njuter vi av nya soffan! Bästa köpet på många år!

  Kram! ❤️

  1. Tack för tipset från dig! Skorna känns jättebra. Kanske blir det en sandal också.
   Hilda besökte jag och det blev ett par saker även för mig.
   Såg soffan på Instagram igår och den ser verkligen fin ut. Grattis till gott köp.
   Vi har det jättebra och i fantastisk miljö.
   Kram!

  1. Tackar! Vi befinner oss i lugn bruksmiljö vid Sandviken. På Håbo Brukshotell. Så trevligt och lugnt.
   Mr B hälsar till er. Ha det gott!

 12. Vackra bilder från Gamla stan! Att det är mycket folk är kanske på både gott och ont – hoppas alla tänker på att hålla avstånd.
  Hoppas nya skorna blir bra till promenaderna … har läst om den här typen och de verkar bra.
  Ha en trevlig resa!
  Kram

  1. Väldigt roligt att Gamla stan håller på att vakna. Överlag tycker jag man är bra på detta med avstånd i Stockholm. Men visst finns undantag.
   De nya skorna är så sköna. Håller på att gå in dem. Och de rullar ytterst lite.
   Vi är nu i Håbo bruk, vid Sandviken och ska ge oss ut på en svamprunda runt sjön och i skogen. Hoppas på kantareller. De känner jag i alla fall igen.
   kram

 13. Så härligt att få följa med dig på dina promenader både i Gamla Stan och på Söder i detta inlägg och de nedan.
  Du hittar ställen och vinklar som intresserar. Fina bilder och intressant information.
  Stockholm är så fint, speciellt på sommaren och vad jag längtar dit nu, men det lär nog dröja ett bra tag tills jag är där.
  Sköt om er!

  1. Vi har ju, av olika skäl, varit hemma en del i sommar och det har blivit en hel del rundor i stan. Stockholm är ju en härlig stad och närheten till både vatten, grönska och stadsliv finns helt inpå-
   Kan tänka mig att det dröjer ett tag innan du kan resa hit men du är välkommen med på mina vandringar.
   Var försiktiga ni också.

  1. Vad trevligt att du gick med. Skorna är jag väldans nöjd med och har nu gått in dem.
   Hilda Hilda är en rolig butik och jag tittar gärna in här när jag passerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *