Stockholm

Mer historia från Södermalm – En guidad tur

Häromdagen gick jag med på en guidad tur i mitt närområde här på Söder och med en historisk vinkling. Igår berättade jag om den första etappen av turen och om de bomber som i februari 1944 fälldes över Eriksdalsområdet på Södermalm. Idag går vi vidare längs Årstaviken och grönområdena där och mer historia blir det.  Och en del nytt fick jag med mig även på denna sträcka. Välkomna med!

Solen lyste med sin frånvaro så det var i stort sett en grå och vit färgskala. Men en fin promenad blev det.Och träden som lutar sig ut i vattnet bryr sig inte ett dugg om vädret.

Karta över Södermalm. De blå punkterna är i stort den sista delen av sträckan vi gick som jag berättar om i dagens inlägg.

Årstaviken ligger till vänster på kartan, nedanför Eriksdalsbadet, och det var i de trakterna vi var. Både längs vattnet och uppe på berget mot Södersjukhuset. Till höger om Eriksdalsbadet, på andra sidan broarna; Skansbron, Skanstullsbron och Johanneshovsbron ligger ”saltsjön”. En vik går in här Hammarbykanalen/Hammarbyleden och det är där jag bor. Precis på kajen med husbåtar och vatten som närmsta grannar.

Mer historia

Vi varvade med att gå längs vattnet och uppe på höjden och genom Eriksdalslundens koloniområde. Området är stort med 143 lotter i olika storlek . På kartan här ovan så sträcker sig området västerut på sluttningen från Eriksdalsbadet och bort mot Södersjukhuset. Området ser helt annorlunda ut nu när det är iklädd vinterdräkt  men väldigt fint ändå. Just vid denna lilla stuga stannade vi till. Här har jag passerat många gånger men inte direkt tänkt på den som speciell. Men den har sin historia.

I Stockholm pågick 1897 ute på Djurgården Stockholmsutställningen, ”Allmänna konst och Industriutställningen”. En storslagen utställning som visade vad Sverige (och då också Norge som Sverige var i union med) kunde åstadkomma. Och se denna lilla röda kolonistuga i Eriksdalslunden var med på utställningen. En av Sveriges främsta arkitekter på den här tiden var Ferdinand Boberg och han var ansvarig för många byggnader inom utställningsområdet och mycket annat runt om i landet. (Arkitekt till bl.a.  NK, Thielska galleriet i Stockholm, Rosenbad, Centralposhusen i Malmö och Stockholm och mycket annat) Än idag finns det flera byggnader på Djurgården som är bevarade  efter Stockholmsutställningen och som fortsatt är i bruk.Stugan här nedan är en f.d. kiosk från utställningsområdet på Djurgården, ritat av arkitekten Ferdinand Boberg och hitflyttad.

Stockholm. Södermalm. Mer historia än vad man kan tro finns i denna röda stuga i ERiksdalslundens koloniområde. Den är ritat av en av Sveriges främsta arkitekter i början av 1900-talet; Ferdinand Boberg. Mer historia finns med i denna röda kolonistuga som finns i Eriksdalslundens koloniområde. Lott nr 1.

Det underjordiska sjukhuset – Södersjukhusets bergrum

Vi går vidare och passerar Simmeparken. Även den ser annorlunda ut i sin snödräkt. Så är vi då snart vid de gamla järnvägsspåren. Spåren har jag sett många gånger men aldrig följt den och inte heller vetat vart de ledde. Men nu vet jag.

Under andra världskriget började man bygga Södersjukhuset i Stockholm. Detta skulle komma att bli nordens största sjukhus och när det var klart, 1944,  skulle kapaciteten vara 1000 patienter per dygn. Men läget i Sverige var osäkert och för att gardera sig sprängde man ut en enormt bergrum under sjukhuset som skulle kunna fungera som krigssjukhus.

Stockholm. Södermalm. På väg mot det gamla krigssjukhus som sprängdes in i berget vid Södersjukhuset. Mer historia jag inte kände till. Här följer vi de gamla järnvägsspåren mot det i berget insprängda krigssjukhuset. Här får jag ta del av mer historia. Och något jag inte alls visste.

Under Södersjukhuset kom det alltså att byggas ett krigssjukhus. Ett sjukhus som var tänkt att kunna användas i tider av krig. Och från Södersjukhuset och detta krigssjukhus kunde man ta sig via underjordiska gångar. Bergrummet här sprängde man samtidigt som sprängningar pågick för Södersjukhuset. Bergrummet med sina 4 700m2 stod klart ungefär samtidigt som Södersjukhuset, 1944.

Men kriget tog slut 1945 och då avstannade verksamheten här nere. Under en del år var bergrummet förråd till Södersjukhuset men det förföll och fukten tog över.

Stockholm. Södermalm. Järnvägsspåren tar slut och vi står vid en av portarna som leder in till bergrummet. (Rejält låst) Men mer historia finns om bergrummet. Här slutar järnvägsspåren och denna järndörr leder in i det gigantiska bergrummet. Och vi kom inte längre än hit.Rejält läst.  Men mer historia finns.

Disaster Emergency Center – Katastrofmedicinskt centrum

är vad bergrummet är idag. Anläggningen blev totalrenoverad efter sin förra funktion och var 1994 klar att tas i bruk i sin nya funktion för att klara akutsjukvård. Intensivvårdsavdelning, operationsavdelning, uppvak och vårdavdelningar blev byggda i bergrummet och man räknade med att klara 160 patienter som krigssjukhus  och 270 patienter i fredstider. Bergrummet är också godkänd som skyddsrum för 3200 personer.

Verkligen helt ny kunskap för mig och väldigt intressant. Vill du läsa mer om anläggningen så läs gärna här. 

Här uppe på höjden skymtar delar av Södersjukhuset.

Södersjukhuset skymtar och nedanför det ligger en del av Årstalundens koloniområdet.

Vi fortsatte längs vattnet

och mer historia hann det bli innan vi skildes åt vid Hornstull.

Årsta holmar. Det är tre holmar i Årstaviken och man kan ta sig mellan dem. Men ut hit ut kan man ta sig med båt och under våren och sommaren går det guidade turer hit med en elbåt. 

Årstabroarna, två parallella järnvägsbroar med fyra järnvägsspår över Årstaviken. Den nya bron, den till höger, trafikeras mest av pendeltågen och här finns också gång och cykelbana. Den äldre bron är från 1929

Nya Årstabron, närmast och Gamla Årstabron.

 

 

44 svar på ”Mer historia från Södermalm – En guidad tur”

    1. Det är nog inte så många som vet om detta. Och utrymmena i berget är verkligen gigantiska. Jag hade en lite aning om det men vet nu mycket mer.

  1. Intressant med Södersjukhuset.
    Inget jag kände till.
    Kanske gör maken det? Får fråga.
    Undrar om det kan användas i ”dessa tider”?
    Det gjordes ju iordning ett fältsjukhus på Älvsjömässan, som väl ej togs i bruk.

    1. Visst är det! Jag visst att det fanns underjordiska gångar men inte att det varit så mycket aktivitet här under jorden.
      Det hela är nog nu alltför nergånget för att kunna användas. Inte minst all fukt och alla duvor och råttor ställer ju till det.Men kanske kan en del tas i bruk. I varje fall som skyddsrum .
      Fältsjukhuset gjordes i ordning men är nu rivet. Togs aldrig i bruk.

    1. Vad roligt att du var med- Och det var både spännande och intressant att få veta detta. Jag hade hört lite om det men nu fck jag veta mycket.
      Önskar dig också en fin fortsatt fredag.
      kram

    1. Det var jätteroligt att gå med på den guidade ture och väldigt intressant att få veta så mycket mer om området där vi bor. I alla fall nära – Så spännande med det underjordiska sjukhuset och att få veta mer.
      Stor kram

  2. Tänk, vilka guldgruvor av kunskap som det finns! Och vilka förberedelser.
    Det var då, det, men kunde också varit idag.
    Sådant här är roligt, men då ville jag varit på plats med dig.
    Trevlig fredagskväll, stor kram, Gerd

    1. Visst gör det! Och väldigt roligt att gå med och få vet mer. Här var det mycket jag inte visste men nu vet och kan jag.
      Här byggde man ju ett fältsjukhus i Älvsjö när pandemin kom men det revs efter en ganska kort tid. Behövde inte komma i användning.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Stor kram

  3. Det var intressant läsning! Och otippat! Minns att min man och jag skojade om rälsen och undrade var de började och var de slutade. Nu vet vi. Vi skrattade också och tyckte att ”platsen” utan räls hade legat i Spanien hade den kunnat vara en ”barranco”.
    Historien om bergrummet är häftig tycker jag och som sagt otippat. Men jag undrar lite om inte de flesta svenska sjukhus med anor har bergrum? Danderyds Sjukhus har också ett sådant, fast där har man ”byggt” en restaurang för patienter och för boende på patienthotellet.

    1. Det var väldigt intressant att gå och titta här längs spåren och att få veta mer om anläggningen i bergutrymmet under SÖS. Ja, nu vet du och maken vad som finns .Men även hos oss på kajen här har vi spår men de hade en gång en annan funktion; Att transportera gods från Södra station till Masthuggshamnen på Söder.
      Jag tror också att det finns utrymmen under många svenska sjukhus som kanske kan komma till användning. Har också förstått att ytorna här under SÖS och hur det använts är speciellt. Patienthotell har man på SÖS, men ovan jord.

  4. Så intressant vandring du hittade, riktigt roligt i dessa tider men verkar vara få som kände till den. Känner till om bombningarna och det var nog ett och annat som hände i detta land. SÖS fick jag guidning på och ”måste” arbeta där någon vecka av min tjänst på K S, ja allt är ju KS numera så man ska ha kännedom om i alla fall de specialiteter som man är verksam inom. Jag tänkte att här vill jag inte stanna mer än en vecka:-), ja lite så tänkte de från SÖS när de hamnade på utbyte på KS också:-), men finns ju positivt och mindre positivt på alla sjukhus. Ha det så bra i denna vargavinter, tycker du är strong med dina aktiviteter.

    1. Visst var det mycket som hände i Sverige under andra världskriget och mycket vet man inte så mycket om. Bombningen här vid Eriksdal kände jag till men kände inte till var bomberna föll. Nu vet jag.
      Väldigt intressant att få veta mer om denna gigantiska anläggning i bergrummet under Södersjukhuset.
      Och vad gäller det positiva och det negativa så finns det nog på alla sjukhus och alla arbetsplatser.
      Jag försöker och vill gärna vidga vyerna även om det är pandemitider.
      Ha det så bra du kan.

  5. Väldigt intressant inlägg om Södersjukhuset och dess bergsutrymme. Hade inte den blekaste aning om att det utsprängda utrymmet skulle förse patienter under kriget. Vilken intressant utställning med bilder. Du bor så fint vid kajen och vid närmaste båtgrannar.
    Trevlig helg!
    Kram

    1. Det var så roligt att gå med på den här guidade turen och även om jag hade viss aning så fick jag veta så mycket mer.
      Visst bor vi bra här på kajen. Mitt i stan men med naturen helt nära. Och här finns alltid något att göra eller titta på om man så vill. Allt är nära-
      Önskar dig också en fin helg.
      Kram

    1. Det var riktigt intressant att få veta mer om denna anläggning under jord. Jag visst att den fanns min inte så mycket mer. SÖS ligger ju på en höjd med berget under sig. KS ligger ju mer plant men visst finns det ju kulvertar där också men kanske inte i denna stora utsträckning.
      Önskar dig också en fin helg.
      kram

  6. Vilken intressant tur du bjuder på!
    Är inte förvånad över insprängda sjukhusrum. Sverige har ju så många
    ”hål i bergen” för alla möjliga hemliga saker.
    Hade aldrig hört talas om bomber så nära Stockholm. Jag var ju tonåring
    under WWII och brydde mej inte mycket om saker utanför min lilla bubbla.
    Ludvika Tidning kom en gång i veckan. Tror inte jag läste den.
    Det är verkligen roligt ocy intressant att läsa dina historiska reportage.
    ”Keep on trucking” som vi säjer här. 🙂

    1. Tackar! Alltid roligt att du är med mig. Bomberna vid Eriksdal visst jag om men inte mer exakt var de fälldes. Vad gäller anläggningen i berget under Södersjukhuset visste jag att den fanns men inte omfattningen och hur den använts. Men nu vet jag mer.
      Även många som bor här i området känner inte till bomberna. Även Strängnäs, Södertälje och några öar i skärgården drabbades.
      Och jag fortsätter att traska runt.
      Önskar dig en fin helg och att du mår bra.

  7. Intressanta historier igen – vilken bra guidad tur! Det finns så många spännande utrymmen runt om i vårt land som man inte hade en aning om. Har med stort intresse följt serien på svt som hette ”Hemliga svenska rum”. Såg du den serien?
    Den lilla röda kolonistugan var verkligen söt 🙂
    Ha en fin dag!

    1. Är roligt att traska med på guidade turer och även om jag vet en del om Söder så fyller jag gärna på kunskaperna. Roligt också med ett mål för en promenad. Och visst finns det mycket man inte känner till. ”Hemliga svenska rum” har vi sett några delar av men har några kvar. Verkligen intressant.
      Kolonistugan har jag passerat många gånger men visst inte om att den kom från Stockholmsutställningen 1897 och inte att Ferdinand Boberg ritat den. Men nu vet jag.
      En strålande vinterdag med just nu -8 och snön ligger kvar.
      Önskar er också en fin lördag.

  8. Spännande sådant här, historia och bergrum mm är ju lite ”min grej”.
    Var ju mycket sådant under kalla kriget och jag har en ett stort intresse för det.
    Stort tack för detta inlägg, det var både intressant och spännande.

    Ha det fint Ditte.

    1. Tack! Kul att du hängde med. Det var riktigt intressant att få veta mer och i söker du på internet så hittar du en hel del om detta underjordiska sjukhus och vad det kom att användas till. Vet ju att detta är ett av dina intressen.
      Önskar dig nu en bra helg.

  9. Vilken promenad! Tackar och bockar för att jag fick följa med, har hört pratas om bergsutrymmet. Önskar er en skön vinterhelg⛄️

    1. Jätteroligt att du följde med. Jag visste att det fanns en anläggning här under Södersjukhuset men inte omfattningen och allt den används till. Men nu vet jag mer.
      Vinter har vi och nu på morgonen är det -10 och blå himmel. Men visst saknar vi den spanska värmen.
      Önskar er en fin lördag.
      kram

    2. Ännu ett intressant inlägg. Har sett spåren som leder in i berget.
      Stugan är väl bekant, ligger inte långt från min mormors f d stuga…
      Är det ok att jag laddat ner bilden till mitt eget minnesarkiv?

      1. Tack! Spåren har vi sett tidigare men inte följt dem, men nu gjorde vi det och tittade den stora järnporten. Vad roligt att stugan är välbekant. Det var den utseendemässigt för mig också. Här har jag passerat många gånger och även stannat till. Men jag hade ingen aning om historien bakom. Nu har jag det. Ladda gärna ner bilden om du vill.

  10. Spännande och intressant men ingenting jag hade någon aning om. Kul att få lära sig mer om sin egen stad och guidade turer brukar vara väldigt bra!

    Kram och god lördag!

    1. Jag hade sett järnvägsspåren tidigare men aldrig följt dem- Men nu så. Och mycket fick jag ju veta när vi kom fram.
      Önskar dig också en fin lördag.
      Strålande vinterväder i huvudstaden idag men kallt; -10 just nu.
      Kram

  11. Har alltid beundrat Bobergs skapelse. Att få en bild på stugan i vinterskrud är en bonus. Stort tack till dig!

    1. Vad roligt att du kände till stugan och nu klädd i vacker vinterdräkt. Boberg gillar jag också. Men hade ingen aning om att denna lilla stuga/kiosk var ritad av honom och fanns på Stockholmsutställningen 1897.
      Ser du fler bilder så kan du helt klart ”låna” dem.
      Trevlig helg.

    1. Jag har sett järnvägsspåren här många gånger tidigare men inte följt dem. Men nu så. Och en spännande anläggning fanns framför oss. Roligt att du var med.
      Önskar dig en fin lördag från ett vintervackert Stockholm med -10.
      Kram

    1. Tack!Det var väldigt intressant. Har passerat här flera gånger vid järnvägsspåren men visste inte att just dessa ledde hit till denna gigantiska anläggning under jord.
      Önskar dig också en fin helg. Strålande vinterdag här idag. Men kallt, nu -10.

  12. Fantastiskt att man gjorde verklighet av sjukhuset där i bergsrummet om än senare än tänkt. Tycker det såg ganska dystert ut inifrån, inget ställe man vill hamna på så jag ska undvika att bli kontaminerad! Mycket intressant man får läsa, inte minst via din eminenta blogg. Tack för det! Lördagskram

    1. Tack, Paula! Jag försöker göra det bästa av dagarna och det var verkligen trevligt att gå med på den här turen och en del nytt fick jag veta. Jag går ju ofta här och att få veta mer är berikande.
      Skickar dig också en varm kram-
      En strålande dag här med sol och -10 grader. Ohc snön är kvar.
      Varm kram

    1. Väldigt intressant! Jag ser spåret nästan varje dag när jag gå här men hade aldrig följt det. Men nu så. Och tänk vilken anläggning som finns under SÖS. Gigantisk. Och som varit i bruk.

  13. Intressant om Södersjukhuset inget jag visste, ingen nyhet för mycket är nytt för mig här inne ,-))
    Att gå på de gamla järnvägsspåret ser mysigt ut.
    Att göra ett stort bergrum som även kan vara skyddsrum.
    Förstår att det var en intressant guidad tur!
    Ha det gott KRAM Primrose ,-)

    1. Visst var det intressant detta med anläggningen under Södersjukhuset. Jag har sett järnvägsspåren men inte följt dem och det gjorde vi nu. Emn trevlig guidad tur var det och en skön promenad .
      Ha det så bra du kan och hoppas maken mår bättre.
      Kram

    1. Hej Anna!
      Just den här hittade jag på Internet när jag tittade efter Stockholmsvandringar. Brukar finna gott om dem.
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *