Stockholm

Fördelar med Stockholm – Visst finns de och på olika sätt

Fördelar? Visst finns de. Och på olika sätt. För egen del tycker jag att Stockholm och storstadsområdet här har många. Visst finns det också nackdelar. Absolut! Men för min del har fördelarna kommit att överväga. Vi bor ju väldigt bra med både naturen och storstan helt nära. Och här på Södermalm, den del av Stockholm där jag bor, är som en stad i staden. En mindre stad i en större. Med hög trivselfaktor.

Och härifrån är det, även med nu rådande begränsningar i kollektivtrafiken, smidigt att ta sig till en annan del av huvudstaden. Något jag gjorde igår. Jag lämnade Södermalm och tog mig till Östermalm.  Två idag olika stadsdelar men som historiskt har likheter. Med buss och munskydd. (Sammanlagt 10 resenärer i en står ledbuss) Jag hade fått tips om en konstutställning och den lockade förstås och det gjorde även en promenad i trakten och ett besök i Östermalmshallen. (Inlägg om utställningen kommer på måndag.)

Stockholm. Humlegården. En av flera fördelar med Stockholm är alla grönområden. Just nu dock vita. Kom med bussen till Humlegården, en av huvudstadens “gröna lungor”. Idag mer vit och jag började med en promenad här. Stockholm har gott om parker och det är också en av fördelarna med att bo här.

Fördelar

–  För egen del försöker jag hitta dem i det dagliga livet för det är ju där jag mestadels befinner mig. Helst gynnar jag också positiva tankar-

Av naturen är jag  ganska aktiv och är glad över att det trots pandemitider, om man vill, alltid  finns något att företa sig. För egen del är det så att mina ben och ryggbesvär begränsar mig ganska mycket. Något som ökat under 2020 och nu  också in på det nya året. Men jag får god hjälp av sjukvården och försöker se möjligheterna till vad jag kan göra. Ibland misslyckas jag med det och får tala strängt till mig själv för att komma på andra tankar. Och att rygg och ben krånglar när jag är ute och rör mig är mer regel än undantag. Inget ens positiva tankar kan trolla bort. Så visst blir pauserna blir många. Men jag har en ganska hög smärttröskeln och den bidrar till att jag håller fast vid att göra något varje dag som jag blir extra glad över.

Fredag eftermiddag och kväll

En de snö l har kommit i huvudstaden och “skottarna” på taken är i gång runt om i stan. Och personal finns på backen så att man som passerande inte ska få en skyffel med snö över sig.

 

Lite snö finns det i Stockholm men små mängder om man jämför med övriga landet. I varje fall norrut. Men snön kan bli lite knepig i Stockholmstrafiken.

Stockholm. Östermalmstorg. Inga direkta fördelar att ha privatbil med sig hit en snöig vinterdag. Östermalmstorg fredag eftermiddag. Vad gäller fördelar här med att ha en privatbil med sig så ser jag dem inte. Tar mig fram bra till fots. 

Östermalms saluhall och hit skulle jag. Jag var här för ett par veckor sedan med en väninna och då åt vi också lunch. Nu blev det ingen lunch men väl några inköp av skaldjur.

Stockholm. Östermalms saluhall. Till fördelarna med att bo här är tillgången till olika saluhallar. Till fördelar här i Stockholm räknar jag också att kunna besöka de olika saluhallarna. Jag tittar också gärna in och handlar både i Hötorgshallen eller i Söderhallarna. Och just Hötorgshallen har varor från många olika länder. 

Hos Lisa Elmqvist finns mycket av det mesta. Och härifrån, liksom från många andra handlare kan man även få hemleveranser.För min del fick lite skaldjur följa med hem.

Hemåt

Jag hade bestämt att jag skulle ta båten från Nybroviken och hem till Söder och Barnängsbryggan. Och att gå från Östermalms saluhall och ner till båten tar ca 10 minuter. Från Nybroviken avgår också SL:s pendelbåtslinjer till Nacka strand och ofta vidare till Lidingö och Ropsten. En pendellinje som är väldigt populär och så hela året. Men SL båten stannar inte på Söder utan vid Saltsjökvarn så jag får då längre att gå hem. Förr har det aldrig varit något problem att gå ett par km extra. Men nu är det andra “tider” som råder och där ryggen styr alltför mycket.Så att ta “Emelie”, döpt efter en av huvudpersonerna i Fogelströms stadserie gör jag gärna. Man betalar ombord och SL kort gäller inte. Mer info om båten finns här. Emelie stannar vid Allmänna Gränd/Gröna Lund på Djurgården, Barnängsbryggan på Söder och sedan stopp vid Lumabryggan i Hammarby sjöstad. Gott om plats ombord och begränsat antal passagerare som får åka med.

Stockholm. Nybroviken. En av flera fördelar med att bo på Södermalm är att kunna ta båten hem. Väntar på båten. En av flera fördelar att bo där vi bor är att kunna ta båten hem. Och båten hem eller till City tar jag gärna och det året om. Så även utanför pandemitiderna. Ibland har jag promenerat in till City och tagit båten hem och andra gånger gjort tvärt om.

Nästan hemma och hemma

I bakgrunden Hammarbybacken och på andra sidan vattnet, Hammarby sjö, syns en del av Hammarby Sjöstad. Kostnadsfria färjor pinar på i skytteltrafik mellan Barnängsbryggan på Södermalm och över till de två bryggorna som finns i Hammarby sjöstad; Lumabryggan (syns här på bild) och Henriksdalsbryggan som ligger en bit utanför bild och mer till vänster.

Nästa färja, Lotten, har lämnat Barnängsbryggan. Lotten är  också döpt efter en av huvudpersonerna i Fogelströms “stadserie”. I rusningstrafik går de 5-6 gånger i timmen.

På väg hem längs kajen

Med skaldjuren i tryggt förvar kom jag hem och så småningom var det dags för middag; pasta med en riktigt god sås av scampi och stora räkor. (Bild på middagen finns men man får trycka på länken nedan för att se den)

animated_output_1611957633

 

 

34 svar på ”Fördelar med Stockholm – Visst finns de och på olika sätt”

  1. Visst har huvudstaden mycket att bjuda på. Och variationerna finns ju också. Vad gäller buss eller tunnelbana blir det bara i lågtrafik och det mycket för att jag nu inte längre kan gå så långt som jag kunnat. Men tar jag bussen här och till Nybroplan brukar det vara 10 resenärer i en lång buss och det är helt ok. Munskyddet är på om jag åker, även i lågtrafik. Båten hem är helt perfekt och aldrig trångt.

  1. Tack! Ja, vintern är här och idag med strålande sol och -10 grader och ca 15 cm snö. Men även när jag var en sväng till Östermalmshallen var det fint men lite mer i grått.
   Hälsningar och kram från oss till er. Hoppas ni har det bra.

 1. Verkligen toppen med båtarna, känns trängselfritt.
  Bra du kan välja en båt som lägger till närmare hemmet.
  Begränsningar får övervinnas på ett eller annat sätt och till viss del accepteras.
  Här är det så mycket snö på många tak, utbildade skottare saknas.
  Förra helgen såg vi många uppe på taken i sina radhusområden.
  Några hade spännt fast sig med linor, en del inte.
  Kan bli otrevliga följder om man ramlar ner, ett antal olyckor hade skett.

  1. Båtarna är perfekta men även bussarna här fungerar bra. Jag åker ju aldrig buss i rusningstrafik och i lågtrafik fungerar det bra. Har musskydd oavsett tid när jag åker.
   Här är “skottarna” i gång och det känns bra. Fullkomligt livsfarligt med snö som faller ner. Här måste taken skottas.
   Vackert vinterväder här idag med strålande sol men lite kyligt -10.
   Trevlig lördag

  2. Ännu en härlig promenad och berättelse om din dag. Att trivas är viktigt och bra att du håller fast vid att göra något DU vill varje dag, även om kroppen bråkar med dig. Vi ger inte upp varken du eller jag =) Mitt knä som bråkar sedan i maj 2020, inte så länge om man jämför med många andra, men för mig är det en evighet. Jag är ju inte ens 50 och är van att röra mig obehindrat. I oktober var jag ganska knäckt…..skulle det någonsin bli bra/ bättre? Och nu börjar det äntligen gå på rätt håll, nu kan jag nästan promenera om än saktare än normalt men klarar nästan en timma. Ha en bra söndag!

   1. Nej, vi ger inte upp. Och jag tänker ofta på dig och ditt bråkiga knä. Och du är ju rena ungdomen så jag önskar ditt knä kunde göra mindre ont. Fint att höra att knät nu är lite bättre och att du kan gå en bra bit. Hoppas och önskar det fortsätter så.
    Trevlig söndag!
    Strålande sol här idag, i alla fall just nu och -12-

 2. Jag måste säga att det finns många fördelar med Stockholm och jag tycker att vi har en fantastiskt vacker huvudstad. Men som med många andra storstäder finns det så klart nackdelar också. Det jag känner med Stockholm är att om man ska bo i lägenhet så hade jag velat bo centralt precis så som ni gör. Tyvärr finns det en del ytterområden och förorter som är allt annat än trevliga men det är inget unikt för Stockholm. Även om man bor centralt så finns närheten till naturen och vattnet vilket stämmer bra in även på Malmö. Där är det numera synnerligen viktigt att bo i rätt område… Sedan är det självklart en ekonomisk fråga var man har råd att bo. Jag förstår mer än väl att sonen valde en liten men centralt belägen lägenhet i ett bra område i stället för en större i en förort. Men det är så klart en smaksak hur man tänker där och vilka behov man har förboendet.

  Härligt vinterväder har ni också men vi får nöja oss med barmark och en temperatur kring nollan men det går det med.

  Kram och god lördagseftermiddag!

  1. Med de flesta orter så finns det ju både för och nackdelar. Absolut! Jag har ju bott på en liten ort i Västergötland och det var hemskt. Sedan blev det Solna från det jag var 10 -21 år och gymnasiet gick jag då inne i Stockholm.Solna var väldigt bra att bo i. Sedan blev det Upplands Väsby med först lägenheter och sedan villor i dryga 30 år. Och det var också bra och jag jobbade där. Å andra sidan blev det då en utflykt när man skulle in till stan. Men visst finns det många förorter där jag inte skulle vilja bo. Absolut. Jag förstår sonen helt och fullt. Verkligen. Och man behöver ju inte så stort. Jag vet många familjer här på Söder som valt att bo trångt också väljer att bo kvar när familjen blir större
   Fint väder har vi verkligen haft idag. En ljuvlig vinterdag. Men kall -10 grader.
   Kram och trevlig eftermiddag och kväll.

  1. Tack! Och det är verkligen toppen att kunna ta båten. Till och från stan stan går inte båten så ofta nu under vintern, utan några gånger per dag. Men här mellan bryggorna går den desto oftare. Men det är ju korta turer på 6-7 minuter. Till/från stan tar det ca 25 minuter.
   Stor kram

 3. Håller helt med dig om Stockholm. Även vi som ju bor “lite” längre från city än vad du gör är ju inne på stan på max en halvtimme. 35 minuter till Söder, och det tycker jag nog är mera än godkänt. Din pasta såg otroligt god ut – mums!
  Ryggelände vet jag ju hur det känns och jag beundrar dig att du är så aktiv som du ändå är. Å igår var det ju en perfekt “njutflykt”, där du kombinerade nytta med nöje:-)
  Östermalmshallen kan man egentligen inte jämföra med Hötorgshallen. Ett helt annat utbud och en helt annan klientel. Söderhallarna är “nåt mittemellan” de två tycker jag. Gillar alla tre faktiskt, men trivs nog bäst i Hötorgshallen, där utbudet och kunderna är mera blandade.

  1. En stor fördel med Stockholm äe ju tillgängligheten och att det går snabbt och smidigt att förflytta sig. Jag bodde ju i Upplands Väsby i dryga 30 år och därifrån var det också ganska smidigt att ta sig in till city. Bra kommunikationer gjorde mycket och när pendeln började gå vare kvart var det ju väldigt enkelt- Ungefär samma tid som från Täby.Så visst var det godkänt.
   Räkpastan med mycket scampi var riktigt god och skaldjuren var till full belåtenhet.
   Smärta klarar jag ganska bra men jag behöver inte skynda mig utan sätter mig nu och då när det blir alltför ila. Och “ryggstödet” hjälper en del. Hötorgshallen gillar jag för där finns mycket från olika håll i världen men ska jag ha fisk eller skaldjur eller äta lunch så tycker jag bättre om Östermalmshallen. Där är nu mer gott om plats och handlarna har inte slagit igen. En del i Hötorgshallen har tyvärr fått göra det men jag går gärna dit också. Och en mer blandad kundkrets är det helt klart. Och bra varor är det. Söderhallarna når jag på 15 minuter och där kan jag köpa riktigt bra kött.Men jag har ju också Götas fisk helt nära sm är bra. Och lokala ICA har också bra fisk och skaldjur, Men tyvärr bara färdigpackat kött och det vill jag helst inte ha.

 4. Intressant läsning. Kul att färjorna är döpta efter personer i Fogelströms stads-serie, har precis börjat läsa den.
  Här behöver det varken skottas på tak eller mark då snön är borta sedan några dagar. Men nog tror jag att snön gör minst ett återbesök i Mariestad innan vintern är över.

  1. Det var några tankar som kom upp i samband med att jag tog en tur igår. Nu kan jag inte gå så mycket utan det blir lite buss och sedan båt hem. Du kommer att känna igen namnen i böckerna.
   Här har vi idag haft -10 och strålande sol. Och vad gäller snön så är det nog ca 15 cm.
   Ler när jag läser Mariestad. Jag är ju född där och har nig fortfarande släktingar där. Men jag har ingen kontakt med dem.

 5. Vackra vinterbilder!

  Jag får säga det igen, jag beundrar dig för din envishet och för att du tar dig ut varje dag i ur och skur och solsken hur som! Samtidigt som jag har förstått hur bekvämt det kan vara att ta sig hit och dit, mycket tack vare båttrafiken. Och det finns alltid något att titta på, göra och att se många i rörelse. Ni bor ju dessutom i ett kanonläge där på kajen, avundsvärt!

  När det är tråkigt väder här så har jag svårt att motivera mig själv till att gå ut utan ärende, för jag har inget att titta på. Min senaste grej, att lyssna på en bok, har hjälpt mig till att få mer lust.
  Till Lidköping ska man åka när det är sommar och sol och med all blomstrande fägring. Nu är det väldigt “dött” här.

  God kväll och stor kram!

  1. Det var en fin och väldigt trevlig dag trots att det inte var blå himmel. Men det blå fick vi verkligen idag. Jo, jag tar mig ut för att jag vill och jag mår bra av det. Båt tar jag när det fungerar och oftast blir det hem från stan nu. Förr gick jag oftast till City, inte mer än ca 3 -4 km men nu är inte ryggen så pigg på det så då blir det ibland buss. Men i lågtrafik och då är det gott om plats och munskydd på.Sen går jag ju några km när jag ä spå plats också. Ofta blir det båten tillbaka till Söder och då är det bara dryga en km från bryggan och hem. Oftast blir det 6-8 km. Dagarna blir aldrig tråkiga för det finns alltid något att ta sig för. Många museer är också öppna liksom utställningar av olika slag.
   Jag har också ofta en bok i lurarna när jag går eller rmusik. Gillar båda.
   I Lidköping har jag varit de övriga årstiderna men inte på vintern. Kan tänka mig att det är ganska avslaget då och så blir det ju lätt i mindre städer.
   Hoppas du haft ne bra dag och kväll.
   Stor kram

 6. Eftersom min rygg också trilska lite just nu så känner jag med dig och jag har svårt att begränsa mig. Är så van vid att göra allt själv, tycker inte om att be om hjälp för att bära in kassar, hämta in ved, hänga upp tvätt…. Inte min grej. Så jag kör på som vanligt och sedan får jag ont och så blir mannen min sur. 😁 Jag kan halvskratta åt det för jag vet att jag behöver bygga upp ryggen, det är ingen skada på det sättet. Din rygg är dock inget att skratta åt. Men i morgon ska sonen hjälpa mig att göra rent poolen. Det är lite tungt och dum vinkel. Och han behöver också röra sig!

  Fantastiskt med alla desa båtalternativ!

  Ha en fin helg!

  1. Var rädd om ryggen! Du har bara en!
   Jag vill inte heller be om hjälp men nu vet maken exakt när det är dags och han gör ju det mesta av det praktiska här hemma. Men laga mat vill jag göra och det fungerar om jag står 15 minuter i taget. Så jag får dela upp det hela. Men ska få en stol nu som ska hälpa mig både i köket som avlastning och i övrigt. Jag kör mitt ryggprogram tre gånger i veckan och sedan dagliga promenader. Vågar inte tänka på hur det skulle vara annars. Och sedan rehabilitering med sjukgymnast på det.
   Visst är det bar med båtar att transportera sig med och fint att de kör året om.
   Önskar dig en fin söndag,
   Strålande sol här, en del snö och -12.

 7. Jag gillar Stockholm! Har inte körkort, så för mig har det alltid varit viktigt att bo så jag kan ta mig kommunalt. Nu, i dessa tider, har vi försökt undvika att åka kommunalt, men då är det istället bra att bo så nära att vi kan promenera eller ta elcyklarna. Tycker också att Stockholm bjuder på mycket natur!

  1. Sedan flera år har vi ingen bil och behöver ju ingen när vi bor så centralt som vi gör. Vi cyklar en del men inte nu vintertid. Och sedan i somras fungerar det inte att cykla med min opererade axel. Men vi har väldigt bra kommunikationer med båtar och bussar. Inga problem alls med de bussar vi har helt nära om man åker utanför rusningstrafik. Och just då behöver jag inte ge mig ut. Även tunnelbanan fungerar bra utanför rusningstrafik. Vi har ju det mesta här på Söder och då promenerar jag. Innan mina ryggbesvär gick jag ju ledigt till och från city, 6 km fram och tillbaka. Nu är det ju perfekt med båtarna både till Lidingö, Nacka strand, Djurgården – olika ställen och in till Nybroplan. Verkligen toppen. Ger många möjlighter.
   Och visst finns mycket av det mesta här i stan. Möjligheterna är många.

 8. Tråkigt att både ryggen och benen krånglar, men skönt då att det finns så många bra alternativ med färdmedel för dig att ta dig dit du vill.
  Maten såg suveränt god ut!

  Ha en fin söndag!

  1. Det är så trist men jag är ju envis och det hjälper mycket.Är så glad för att mycket är lättillgängligt och utanför rusningstrafik fungerar det bra att ta delsträckor kommunalt. Men båtarna är ju toppen.
   Middagen blev riktigt lyckad och med väldigt “bra” råvaror,
   Här är det en strålande vintersöndag och alla verkar vara under “gång” här längs kajerna.
   Önskar er också en fin söndag.

 9. Ja, du Ditte, det här med fördelar finns helt klart. Att upptäcka och njuta när en går runt. Medvetet söka och spontant finna. Härliga vinterbilder.
  Återkommer i afton för skyltningen och imorgon för konsten så klart:-)
  Kram!

  1. Fördelar tror jag finns med alla platser och nackdelar också. Men tillvaron blir ju ändå ofta så bra som själv gör den- Men visst underlättar det om det finns natur, promenadområden och lite att fästa blicken på.
   Strålande söndag här och jag har varit ute ett varv. Vilar nu inför nästa varv.
   Stor kram

 10. Jag gillar ju stockholm, inget “storebrorskomplex” här inte 😉

  Båda våra skärgårdar tex är ju vackra på sitt sätt, skärgårdar är väl min “grej” kan man säga.
  Skärgårdsbåtarna här är lika mysiga som hos er också.
  Bror min bor ju i stockholm och så fort coviden är borta ska jag ta mig dit igen.

  Skönt att slippa ha bil när man nu ändå bor i en storstad tycker jag även om det ju finns en del fördelar med bil förstås.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Båda våra städer har mycket fint och kompletterar varandra. Ni har ju mer “riktigt” hav.Och skärgårdar gillar jag också mycket. Alla årstider.Ja, vi hoppas och önskar att pandemin ska gå över så vi kan börja resa igen. Om vi skulle behöva bil kan vi låna dotterns eller hyra. Men det har ännu inte behövts. Inte på fem år för det var då dottern tog över vår Golf.
   Önskar dig en fin söndag. Här är det en strålade dag med helt blå himmel, snö och – 5 just nu-

  1. Visst är Stockholm en fin stad och på så många sätt. Här finns ju naturen också nära. Jag saknar att kunna ge mig ut längre men hoppas jag hottar emer av detta i din blogg. Inser att det var ett tag sedan jag var där och tittade.
   Jag får bra hjälp men mina begränsningar kvarstår tyvärr.
   Tack för din omtanke.
   Kram

 11. Det verkar underbart där du bor, mycket natur, otroligt vackert område, mycket att se och uppleva, jag ser bara fördelar!
  Sen har ni en utsikt som är otrolig.
  Saluhall och så mycket annat. Du bor en av de bästa platser!
  Här har vi bara knark och annat elände, men vi trivs i området ändå, och lägenheten.
  Ha det jättefint KRAM Primrose. Jag njuter när du tar oss andra med på så många fina härliga platser! ,-)

  1. Vi bor bra här på alla sätt. Jag har ju tidigare bott i Upplands Väsby från 1970 – 2002 och trivdes där också i alla år. Men sedan hamnade jag av olika skäl i stan. Och vad gäller Södermalm hade jag innan knappast varit söder om Slussen. Men jag har känt mig hemma här hela tiden. Vi bodde ju fyra år i Peking men var ju hemma här sommar och jul- Alltid fint att komma hem hit.
   Var man bor gör ju mindre bara man trivs. Viktigast!
   Ha det fint du också.
   Kramar! Och det är jätteroligt när du följer med mig via bloggen. Du är alltid välkommen.

 12. Skaldjur, vad gott det låter! Blir så sugen!
  Härlig promenad. Jag kan också i dessa tider ibland önska att jag bott i en storstad med mycket att se och göra . Jag har vacker natur runt mig, en det blir otroligt enformigt i lockdown.

  1. De flesta platser har ju sina för och nackdelar. Absolut! men under detta pandemier har jag varit så nöjd med att vara. i Stockholm och där det finns en del att ta sig an och för. Men visst vill man ha omväxling. Jag förstår dig fullt ut. Lockdown kan säkert vara bra men ibland känns det tveksamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *