Stockholm

Med solsken i blick – Och vackert motljus som sällskap

Redan onsdag och en dag här i Stockholm som nu på på förmiddagen går i grått. Grått i många olika nyanser. Återstår att se om det grå så småningom kan går över i någon annan färgskal. Annat var det i måndags då jag var ute på en runda här på Södermalm i det vackra vädret och med solsken i blick.

Vackra blommor vid Nytorget.  Lite mer öde denna dag än det brukar vara sommartid. Men å andra sidan var det måndag eftermiddag och det finns säkert en del som inte jobbar på caféer. (Hemma???)

Med solsken i blick

har jag området i Vitabergsparken/Vita bergen som mål. Känns bra att ha flera alternativ till trängre,  mer “livliga” och välbesökta gatorna på Södermalm. Södermalm är en kuperad stadsdel och ofta blir det en hel del uppför att gå. Ja, nedför också förstås.  Från vårt område på kajen nere vid Hammarbykanalen och till området i Vita bergen är det ca 1,5 km och det oavsett vilken väg jag väljer. Men eftersom jag gillar omväxling alternerar jag.

Stockholm. Södermalm. Nytorget. här var det inte bara jag med solsken i blick utan eftermiddagssolen lyste vackert på husen här. Här vid Nytorget var det inte bara jag som stod med solsken i blick. Bostadshusen gjorde det också. Stannade till här och såg också de utsmyckningar som fanns på det gröna huset. 

Utsmyckningar på huset jag inte lagt märke till andra gånger jag passerat. Har säkert då haft blicken fäst rakt fram och på Sofia kyrka och husen uppe i Vita bergen.

Här närmar jag mig och har bara x antal trappor att ta mig uppför till det gamla området vid Sofia kyrka. Och just Sofia kyrka här på höjden, hela 46 meter upp, syns vida över huvudstaden.  Och till det tillkommer kyrkans torn.

I den nordvästra delen av parken finns de låga, röda husen bevarade. Slår mig ner här på en bänk och tänker på det fattiga och hårda liv  och den misär som den boende hade här förr i världen från 1700 talet till en bit in på 1900 talet. Per Anders Fogelström har i sin bok “Vita Bergens barn” skrivit om de människor som levde här och hur deras liv tedde sig.

 

Stannade till här vi stugan för att se vad som fanns i fönstret. Noterade också de svarta “skvallerspeglarna”. Dessa speglar, med sina snedställda glas, var vanliga förr och med hjälp av dem såg man vad som hände både till höger och vänster på gatan/gränden.

Lite av ett skyltfönster. Kul att titta in. 

Stockholm. Södermalm. Vita bergen. Jag traskar vidare med solsken i blick. Kanske snarare i motljus. Jag traskar vidare. Nu än mer med solsken i blick- Snarare blick i motljus.

Har man gått upp så blir det till att gå ner. Och på väg ner är även solen.

På väg ner

i motljus. Stannar till på vägen och tittar söderut.  Zoomar in rejält och ser Globen skymta mellan trädstammarna och även den nya skyskrapan Stockholm New. Ser här ut som om de ligger helt nära. Men avståndet är dryga 1 km.

Stockholm. Södermalm. Vita bergen.Fortfarande med solsken i blick zomar jag in Globen, värmeverket och skyskrapan Stockhom New. Dessa ligger ca 1 km. bort. Fortfarande med solsken i blick zoomar jag in Globen, värmeverket hemma hos oss, på andra sidan kanalen. och den nya Skyskrapan Stockholm New. (Baren och restaurangen är inte invigd ännu. Väntas ske efter jul. )

Nästan nere och passerar ett bihotell. Men inga gäster synliga.

Solen sjunker allt hastigare men passar på att spegla sig där det så är möjligt.

 

Väljer att  sista biten ta mig hemåt längs kajen.  Bakom mig har solen stannat till uppe på Henriksdalsberget,ett bostadsområde som ibland, lite ovördigt, kallas för “Dasslocket”. Här uppe på berget byggde man bostäder under åren 1964 – 1969 och det ovanpå Henriksdals reningsverk  som är insprängt i berget.

Stockholm. Södermalm. Barnängskajen. Timmen är sen jag går västerut och trots den sena eftermiddagen med solsken i blick och vackert motljus. Hemma på kajen. Jag har Henriksdalsberget och det nyare området i Hammarby sjöstad, Henriksdalskajen, i rygggen men jag går västerut med solsken och motljus i blick trots den sena eftermiddagen. 

40 svar på ”Med solsken i blick – Och vackert motljus som sällskap”

  1. Väldigt grått här också idag men jag har varit ute en vända på 5 km. Gör gott för kropp och knopp. Men måndagen bjöd på ett strålande väder så jag har med mig det t tankarna.
   Trevlig onsdag

 1. Tack för att vi fick följa med på ännu en trevlig promenad. Det finns verkligen mycket att se så det är bra att stanna upp och vända blicken uppåt. Skvallerspeglar finns i den äldre stadskärnan av vår lilla tvillingstad. Ett fint inslag tycker jag.

  Kram och god onsdag!

  1. Måndagen bjöd oss på ett så vackert väder och då lockar det verkligen till utevistelse. Strålande sol var det och gav god energi.
   Visst är det roligt med skvallerspeglarna. Vet att de brukar finnas på mindre orter. Kul tycker jag att de finns i din grannstad. Och att man behåller dem. Kan tänka mig att de räknas som “stöldbergärliga” – i alla fall åtråvärda.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Vad gäller vädret här så erbjuds nog 50 nyanser av grått.
   kram

 2. Säga vad man vill. men ljuset i november är läckert. Du skriver om Fågelström hur han skrev om Vita bergens barn från 1700-1900 talet. Jag har precis läst ut Ann Rosmans bok ” Marvatten” där man får en inblick i Marstrand i början -mitten på 1800-talet. Jag är mycket glad att jag inte levde då.
  Kramar

  1. Ska just börja med “Marvatten”. Har tidigare läst “Porto Francos” väktare där Marstrand också är med- Nej, allt var inte bättre förr- Verkligen inte
   Fågelström har mest beskrivet 1800 och början av 1900-talets Södermalm och Stockholm men uppe i Vita bergen fanns det mycket elände även på 1700- talet.
   Kram

 3. Ojojoj, nu talar vi igenkänning igen! Det vet du ju, men inte blir det mindre härligt för det…kära gamla hemvana trappor, hus, vattenvägar och det gröna huset. Utsmyckningarna lade jag märke till för länge sedan och kände igen dem direkt när jag såg dina bilder, ett fint hus, inte minst de marininspirerade fönstren.
  Skvallerspeglarna har jag däremot inte sett, trots att jag passerat dem otaliga gånger.
  Tack även för denna nostalgitur. Hälsning från mörkret, solen gick till sängs 14.30 idag😉.

  1. Jo, jag vet. Och roligt är det- Men efter att ha tillbringat en njutbar tid hos dig med dina texter och de vackra djuren och era fantastiska upplevelser i Namibia så kännas det jag har så futtigt och väldigt magert. Och det är ju den verklighet jag har nu.
   Jag har ju promenerat här så många gånger men ögonen måtte ha hamnat på annat. Men nu så fastnade jag på den gröna väggen och mycket för att jag gick på trottoaren på höger sida och att solen låg på.(Har annars gått helt utanför huset och då inte tittat upp mot fasaden)
   Men jag har blivit mer observant tydligen. Kul både med skvallerspegeln och prydnaderna i huset.
   Hos oss var solen vaken lite längre men det har varit en jämngrå dag.
   Många tankar

  1. Tackar!Trevligt att du gick med. Nu blir det mest till områden där det inte känns trångt och vi har ju tack och lov en del av dem här på Söder. Vita bergen är alltid fint och särskilt i sol.

 4. Blommor och sol, det behövdes en dag som denna, det har ju varit jämngrått ute, gjorde inget att jag sovit bort nästan hela dagen!
  Skvallerspeglar, något nytt som jag aldrig hört talas om! Fina bilder från dina kvarter, inte minst sista bilden!
  HA det gott!
  Kram

  1. Tack! Ja, ännu en runda. Vi har ju haft många fina dagar i höst och jag har varit ute en hel del. Så även i måndags. Verkligen behagligt med och i den sköna solen. “Skvallerspeglar” var ganska vanliga förr i mindre städer där man ville ha koll på vad som hände. Kul tanke.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Tack för boktipset. Biblioteket här i stan är förvisso stängt p.g.a corona, men via en app går det att låna böcker och läsa i mobilen. Så nu ska jag läsa Vita Bergens Barn. Så intressant med historiska skilldringar.

  1. Vad roligt att jag kunde bidra med lite lästips. Boken är riktigt bra och tar fint upp de villkor som gällde här. En eländig tid här på Södermalm och i Stockholm över huvud taget. Jag läser gärna historiska böcker och Fogelström är aktuell än idag.

 6. Solsken i blick, ja här blev man rejält glad åt dina foton med färg och solsken! Du har verkligen lyckats fånga solen i motljus, så vackert! Solskenet saknar jag här med det är bara att ge sig till tåls, någon dag kommer det.
  Jag har haft en innehållsrik dag på flera sätt, man får göra sitt bästa.
  Jag är med och lägger handen vid den nya hemsidan av MOD https://merorgandonation.se/ en ära att få medverka. Beräknat i drift på fredag.
  Stor kram!

  1. Ja, måndagen var en strålande dag på alla sätt. Så fint att komma ut en sväng. Och jag hade verkligen solsken i blick både bildligt och bokstavligt .
   Vad roligt med den nya hemsidan och fint att kombinera nytta med nöje. Blir säkert hur bra som helst.
   Har också nu lite småuppdrag, av annan karaktär än det du har, men roligt är det och givande. Inga problem alls med att få tiden att gå.
   Stor kram och trevlig kväll.

  2. Ja, en strålande dag blev det och med solsken i blick och en del motljus. Idag var det däremot alla nyanser av grått.
   Vad roligt att du är med och gör med hemsidan till Mood. Kikade in och den ser ju väldigt bra ut. Får ta en ny titt på fredag.
   Har också “lite jobb” att syssla med, dock gäller det ingen hemsida, utan bilder och text. Ska lämna det första nästa tisdag.
   Önskar dig en skön kväll.
   Stor kram

  3. Ja, en hel del sol blev det i måndags både i med och motljus.Dessutom en skön runda. Idag dock 50 nyanser av grått. Vad roligt att du har varit/är med och gör MOODS hemsida. Tittade in och den såg väldigt fin ut. Jätteroligt! Får ta en ny titt på fredag.
   Även här har jag lite jobb på gång men det handlar om text och bild. Men vi får se…
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 7. Stort tack för den härliga promenaden. Helt underbara bilder. Sista fotot är enastående. Ser ut som om Henriksdalsberget står i lågor. Å tack för infon att området kallas för dasslocket. Det visste jag inte.
  Du lyckades verkligen utnyttja att solen står så lågt just nu. Riktigt häftiga effekter på husen där.

  1. Tack! Kul att du hängde med men du är ju en trogen medvandrare. Visst blev sista bilden bra och just den här “elden” varade en ganska kort stund. Jodå, “Dasslocket” kallas området här ibland-
   En strålande dag var det och jag hade verkligen solsken i blick.

 8. vilka blommor, härliga färger,
  Vilka hus, tjusiga, de kan man njuta länge av, vilka utsmyckningar ,-)
  Vilken tid de la ner på vackra hus, mysigt att få bo i ett sånt.
  Vacker kyrka,.
  Sånna speglar skulle man ha ,-) jSå man kunde hålla lite koll .-))
  fina små skulpturer.
  fint med bihotell, sånt hade vi på sommarstället för olika insekter.
  Dasslocket var ett udda namn ,-))
  Hammarbysjö stad är fint.
  Ha det gott KRAM Primrose ,-)

  1. En så vacker dag och lika bra att passa på att ta en rejäl promenad. Och det var med solsken i blick och en del motljus.Just nu går jag helst i de områden där det inte alls är trångt och Vitabergsparken är stor och gott om plats för alla. Visst är det roligt med skvallerspeglar. Tänk vilken koll man förr hade med hjälp av dessa på vad som hände på gatan.
   Idag var det däremot 50 nyanser av grått men solen kommer väl åter.
   Hoppas det är ok med er.
   Kram

 9. Med solsken i blick … så fin promenad det blev även denna dag! Trevligt att få följa med och se det du ser genom dina fina bilder!
  Skvallerspeglar ser man här och där i gamla städer … måste varit väldigt bra för att hålla gatan utanför under lite uppsikt 🙂
  Tulpaner redan nu! Ur led är tiden!
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Ja, i måndags var det solsken i blick och en del motljus. Så skönt och här uppe i “Vitan” är det inte heller trångt. Kul att du gick med. Du hade gillat både parken och de gamla husen här.
   Visst är det kul med skvallerspeglarna. Och tänk vilken koll man hade.
   Visst är det märkligt med tulpaner nu. Men de piggar upp.
   Kram och trevlig torsdag

  1. Tror det soliga vädret nu som varit både i november och i höst har på semester. Hoppas den blir kortvarig. För både igår och idag är det gråskala som gäller.
   Ha det fint och trevlig torsdag.

  1. Här hos oss i huvudstaden har det i stort varit en fin höst och även i oktober -november. Men visst blir det nog nu en hel del dagar med mycket grått. Måndagen var jättefin och och det var bara att njuta. Hoppas solen kommer till er också-
   Idag tyvärr grått i variation.
   Stor kram och välkomna hem

 10. Oj vilken fin runda, så vackert kring dig, ibland blir man hemma blind oxå..jag älskar att gå kring här hemma oxå man får passa på då vädret är bra 🙂 önskar dig en fin dag kram

  1. En strålande dag och då blir det extra skönt att ge sig ut. Här blir det en runda var dag men visst är det roligare när vädret är bra.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 11. Trevlig promenad där, skvallerspeglar skulle vi nog vilja ha här på femte våningarna så man slipper luta sig tre meter ut genom fönstret när det händer något på gatan 😉
  November är det ju redan och fint promenadväder, bra kombination.

  Ha det så underbart.

  1. Kanske skvallerspeglar vore något. Absolut mer bekvämt och vilken god underhållning. Vackert väder var det och lika bra att då passa på att tanka d-vitaminer. Både igår och idag är det grått i variation men det får bli en runda ändå.
   Ha det så bra du kan och var försiktig.

 12. Novembersolen är underbar, och vilka skiftningar det blir. Blommor livar verkligen upp tillvaron nu när det mesta går över till en gemensam färg i naturen. Skvallerspeglar minns jag från mina besök hos min faster i Ystad. Kram

  1. Visst är det fint med dessa dagar och då känns det än skönare att röra på sig. Kul med skvallerspegeln och viktigt att se vad som händer. Vet att de var vanliga förr i mindre städer. Vad roligt att din faster i Ystad hade en.
   Önskar dig en fin torsdag. Här är det en “grådag” men eb sväng ut får det allt bli ändå-
   Kram

 13. Nu märker man att även Stockholms dagar är kortare och solen står lägre. Jag har nästan lust att ge mig i kast med Fogelströms serie igen, som jag älskade de böckerna men det var länge sedan nu.
  Tack för njutbar promenad

  1. Visst gör man det! Och det har gått snabbt. Jag är så förtjust i fogelströms böcker och har nog 10 stycken här hemma som jag läser och bläddrar i ganska ofta. Jag bor ju delvis i en del av de trakter han skrev om och de övriga besöker jag flera gånger i veckan så han och karaktärerna finns med mig. Jag kan även liksom tala med dem ibland.
   En strålande dag var det och fint att strosa här uppe i Vita bergen.
   Så roligt att du gick med.
   kram

  1. Tack! Ja, det var verkligen en strålande höstdag. Tänkte faktiskt på dig både när jag gick här och när jag skrev inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *