Allmänt Trevligheter

Trevlig läsning – Berättelser och historier i lättsamt urval

För någon vecka sedan kom en försändelse i brevlådan. Jag blev helt överraskad och kunde inte alls gissa var detta kunde vara. Men jag öppnade och  i paketet fanns två fantastiskt fina böcker- Eller kanske hamnar de inom kategorin tidskrifter/ magasin. Jag bestämmer mig för det senare. I en av dem fanns en liten gul “post it” lapp  och en fin hälsning; “Som tack för alla glada tillrop genom åren” hälsningar Rebecca. ( Har under många år följt Rebecca via den blogg hon tidigare skrev. På många och långa resor)  Här i magasinen, som jag just håller i min hand, finns ett stort antal berättelser av många av våra älskade författare samlade.Berättelser som på ett eller annat sätt har anknytning till jul och det är Rebecca som gjort urvalet av texterna. Texter som erbjuder väldigt trevlig läsning.

Båda magasinen; Julrosor och "Älskade berättelser i juletid" bjuder på väldigt trevlig läsningBåda magasinen bjuder på väldigt trevlig läsning med ett brett och gott urval av  texter.

Magasinen har gett mig väldigt trevlig läsning

och inte minst omväxlande. Och även om jag intet sätt  är en “julig” person så uppskattar jag verkligen texterna som tar mig med lite varstans i olika vinterlandskap. Jag gladdes också över att texterna är så vackert illustrerade.

Urvalet av texterna och variationen uppskattar jag verkligen.  Här finns alltifrån Astrid Lindgren, Charles Dickens, Selma Lagerlöf, Tage Danielsson,  Viktor Rydberg, Tove Jansson, H.C. Andersen, Zacharias Topelius, Vilhelm Moberg, August Strindberg, Bellman , Dostojevskij och många fler. (Några författare finns med i båda magasinen men det skiljer sig lite åt.)

Innehållet i  magasinet “Julrosor”

 Jag har besökt Carl Larssons gård i Sundborn vid flera tillfällen och sett hans målningar lite varstans och  visste också att han var författare. Hans självporträtt (finns säkert fler) finns på Nedre Manilla, i Villa Bonnier, i de “Bonnierska porträttsamlingarna.”  Och de som finns med här i porträttsamlingarna har alla gett ut böcker på Bonniers bokförlag.

Här en text av Carl Larsson “Ett hem” och han har också illustrerat den.

Tove Janssns berättelser “Granen” från “Det osynliga barnet” kan man läsa om och om igen. ” I alla fall är jag inte rädd för julen längre , sa Mumintrollet. Hemulen, och Gafsan och mostern måste ha missuppfattat saken på något sätt- Så lade de hemulens gula vantar på verandadäcket där han kunde få syn på dem med detsamma och gick in för att sova vidare medan de väntade på våren.”

Tove Jansson är alltid för mig trevlig läsning. Och mina ögon stannar alltid vid hennes teckningar med alla detaljer.

Bild från “Legenden om julrosorna” ur “En saga om en saga” av Selma Lagerlöf

I magasinen finns många av mina favoriter och en av dem är Gustav Fröding. Har under flera år i resejobbet, i samband med en Värmlandsresa, besökt Säffleoperan, Lars Lerins Sandgrund även besökt julmarknaden på Alsters herrgård som var Frödings födelsegård.

“Bjällerklang” en av  dikterna  ur “Gitarr och dragharmonika ” som var Frödings debutdiktsamling och  gavs ut 1891.

 

Älskade berättelser i Juletid

är det andra magasinet. Ja, det kan ju vara det första också. Kanske, om man köper dem, väljer man ett. Och jag skulle inte kunna säga vilket jag tycker bäst om. Så valet för mig om jag skulle köpa ett var att dra lott.  Men det är här, i Älskade berättelser  jag nu befinner mig nu vad gäller läsningen.

Magasinet "Älskade berättelser i Juletid" Trevlig läsning är det verkligen. Och omväxlandeTrevlig läsning är det verkligen.

Här “Årstiderna”av Zacharias Topelius” skriven 1882. Illustration av Jenny Nyström.

Till sist “Den lilla flickan med svavelstickorna” ur “Sagor och berättelser” skriven av H.C. Andersen 1877.  Minns den så väl från min barndom när mamma läste sagan för mig. Och den var så sorglig.-

 

(Om någon är intresserad så vet jag att magasinen ges ut av TIDSAM och nu finns nu att köpa i välsorterade butiker/kiosker där tidskifter och magasin säljs  eller här;(Pressbyråns webshop)

 

32 svar på ”Trevlig läsning – Berättelser och historier i lättsamt urval”

 1. Vilken trevlig försändelse med fint innehåll! Numera handlar det knappt ens om fönsterkuvert så jag förstår att det blev en glad överraskning 😀

  Kram och god eftermiddag!

  1. Jag blev både glad och överraskad. Och med så många fina och omväxlande texter och illustrationer. Jag är ju ingen “julig” person men dessa texter kan man alltid läsa. Stor igenkänningsfaktor i många och andra som inte var lika bekanta.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Vad tacksamt att få en sådan försändelse!
  Jag minns och lägger märke till dessa berättelser. Det är mycket barndom och en del upplevelser. Har varit i Sundborn och hos HC Andersen i Odense på Fyn.
  Mina döttrar älskar julfilmer, julsagor, ja de går all in.
  En del samlar på tomtar, men jag är inte den där juliga personen, dock tycker jag det är fint att komma hem till någon som har pyntat. Ja, snart är december här.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Jag blev verkligen både glad och överraskad. Så fina texter, berättelser och illustrationer. En del texter kände jag väl igen och har läst många, många gånger och andra kände jag mindre till och några var helt nya för mig. Och trots att jag inte är direkt så mycket för julen så läser jag gärna det andra skrivit. Här i magasinen finns ju både sagor, noveller, berättelser och dikter.
   Vi har sedan jag var i tonåren ofta varit i Storlien eller Vålådalen över jul och på senare år i Thaoland, Gran Canaria. Spanien eller som förra året på en kryssning. Men julen är sedan många år ingen stor grej för oss. Inte direkt julmaten heller. Men visst tycker jag det är jättetrevligt att besöka vänner som är “juliga “. Men i år får vi tänka om men att träffa döttrar och barnbarn hoppas vi ju på.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram.

 3. Så mycket trevlig läsning du fick! Jag är inte heller någon “julig” person … men såna här gamla berättelser är trevliga och väcker minnen .
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Visst fick jag! Ohc jag har läst och läst och njutit av berättelserna och noga tittat på de passande illustrationerna. Flera texter kände jag igen från barndomen, tonåren och även vuxenlivet. Men många var nya för mg också även om jag kände till alla författarna.
   Jag hade så stort utbyte av texterna (har några kvar) och man måste inte vara “julig” för att tycka om dem.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Har varit ute i kväll uppe på Åsöberget och haft Fogelström i tankarna. Första gången jag strosat där i mörker.
   Kram!

  1. Verkligen! Blev så glad och överraskad och har fördjupat mig i många av texterna- Fastnade också för alla vackra illustrationer.
   Stor kram

 4. Så härligt, vilken fin överraskning!.-)
  Nu har jag läst ut boken du tipsade om.-)
  Nu gäller det att hitta något nytt!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag blev både väldigt glad och överraskad. Så fina texter och vackra illustrationer.
   Vad roligt att du läst ut boken “Där kräftorna sjunger”. Skulle kunna tipsa dig om “Den tyska flickan” av Armando Lucas Carrera. Väldigt bra den också.
   Ha det fint du också
   Kram!

  1. Jättefina magasin och med väldigt bra texter och illustrationer. Många författare kände jag igen och har läst en hel del av dem och flera var nya. Blev så överraskad när jag fick paketet med posten. Och Rebecca, som sammanställt allt, fick jag kontakt med för många år sedan när hon hade en fin reseblogg och att hon med sambo var på en resa jorden runt under lång tid. Och nu har vi via Instagram hittat varandra igen. Jätteroligt.

 5. Vilken bra idé att samla guldkornen i två magasin. Berättelser som har författats av kända skribenter/författare med fina illustrationer som speciellt vi äldre kanske uppskattar mest. Jättekul att Rebecca gav dig dessa två magasin.

  1. Visst är det! Och jag blev så glad över att få magasinen. Men trots att jag inte är en “julig” person så uppskattar jag verkligen berättelserna. Väldigt fina illustrationer är det också. Gillade också blandningen av texterna och författarna.

 6. Men vilka fantastiska samlingar och så vackert illustrerade. Själv älskar jag ju julen och det är så intresant med de olika sagorna som berättar så mycket på olika sätt.

  Så viljen fin gåva du fick!

  1. Verkligen! Jag blev så glad över få magasinen. Så många fina berättelser, texter och illustrationer. Många författare och texter kände jag till men en del var nya. Och perfekt att Rebecca sammanställt dem så väl- Julen är jag inte så intresserad av i sig men vad gäller den litterära delen så uppskattar jag den verkligen.

 7. Vilka fina magasin, en sån fin present! Förstår att du blev överraskad och glad. Så fina bilder också, man blir nästan lite förtjust i julen. Men tyvärr brukar jag mest känna stress inför den, fast det har blivit bättre med åren!
  HA det gott!
  Kram

  1. Jag blev både glad och överraskad när julmagasinen kom i brevlådan. Och jag har läst med stor glädje. Många texter och berättelser kände jag igen men många var också helt nya. Jag är absolut ingen “julig” person. Har nog aldrig varit. Men att läsa tycker jag om och här var det så fint att få en stor variation av texter samlade. Och så varierande.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Så himla snällt av Rebecca! Verkligen vackra illustrationer och fina texter. Själv är jag väldigt förtjust i julen och allt hysteriskt julblink 😉

  Ha det gott!

  1. Jag avstår ju det mesta av julen men adventsljusstakar och lite annat kommer fram. Jag blev så glad för magasinen för även om julen kan anstå så tycker jag om dessa texter och berättelser med anknytning till jul- Det är en helt annan sak. Fint att få texterna samlade i magasin.
   Önskar dig en fin fredag den 13.

 9. Men va trevlig gest och alla de gamla goa sagor kommer ihåg flickan med svavel stickorna…sorglig är den …då har du trevligheter att läsa i jul 🙂 kram å fin helg <3

  1. Jag blev så glad och överraskad! Och det är så fina texter och perfekt att ha dem samlade. Fint att läsa en del av detta även för barnbarnen och jag är i full gång själv och har läst många av berättelserna. Många hade jag läst tidigare men man glömmer.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

 10. Jul har ju en väldigt skön effekt på mig, älskar den, min barndoms jular var underbara då det var något vi alla höll av väldigt mycket.
  Första boken där med berättelser i juletid tror jag att jag ska önska mig i julklapp av frugan.

  Ha det underbart nu.

  1. Jag förstår till fullo att du är förtjust i julen. De flesta är nog det- För min del var jag det knappast ens som liten. VI samlades hela släkten men jag tyckte nog mest om de jular vi var i fjällen-
   Önska dig gärna en av böckerna. Jag gillade båda och de har så fina texter och man kan titta länge även på de vackra illustrationerna..
   Ha det allra bäst du också.
   Trelvlig helg!

 11. Som jag grät över flickan med svavelstickorna när jag var barn….Jag älskar de gamla sagorna, och det jag faktiskt njuter av under julen är Dickens och andras härliga berättelser som filmatiserats och visas på teve. En riktigt härlig samling har du där, och illustrationerna är jättefina.

  1. Tänk, det gjorde jag också och även mina barn när jag läste den för dem. Jag blev så glad över att få dessa magasin och de gamla fina julberättelserna samlade. Många texter har jag läst tidigare men de tål att läsas många gånger. Och andra var mer nya för mig.Många guldkorn här.
   Har nu några berättelser kvar och har hoppat lite bland dem.
   kram

  1. Jag blev så glad och överraskad över detta paket. Och så fina texter och illustrationer. Flera hade jag läst tidigare men man kan läsa alla om och om igen. Fint att ha berättelserna samlade.

  1. Tack! Och jag har njutit av att läsa berättelserna och jag har många kvar. Så glad och överraskad. Du har ju verkligen gjort ett fantastiskt arbete med att välja texter. Och de kan läsas många gånger. Så bra att du skickade med en länk för då ska jag försöka få med det i blogginlägget.
   Önskar dig också en riktigt God Jul! Också i förskott.

  1. Jag tycker julmagasinen de var riktigt bra. Och fint att ha texterna samlade Här är något för alla och med fina illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *