Foto

Volt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Volt är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. Jag funderade på olika betydelser och hamnade lite varstans. Både i tankarna och rent geografiskt. (Några  av veckans bilder är helt nytagna och andra är hämtade från  bildarkivet.) Och ett klurigt ord att tolka tyckte jag det var

En volt i vattnet i form av en kullerbytta. En volt i vattnet i form av en bakåtkullerbytta.

Ordet volt

är ännu ett av alla de ord som kan ha helt olika betydelser och där sammanhanget får avgöra. Vad gäller volt så stämmer det verkligen. Hamnade i tankarna först på en sorts gymnastisk rörelse eller språng där man på något sätt roterar kroppen i luften eller vattnet. Men tankarna hamnade också inom ridningen där en volt är en ridbana som går runt. Och volt är också en måttenhet för elektrisk spänning.  även inom det elektriska området.

Akrobatik på hög nivå såg vi på Cahaoyangteatern i Peking. Här förbereds flera volter. 

Och från Peking förflyttar vi oss till strandpromenaden i Torrevieja där det då och då är  en hel del spänstiga personer i farten. Fler akrobatiska volter fångade jag på bild när det i augusti 2018 var Kulturfest i Stockholm. Men just detta uppträdande fick ett abrupt slut…

Spanien. Torrevieja och strandpromenaden. Och volt på gång.Här var det volt på gång.

 

Ännu en förflyttning. Nu till Sverige och till Strömsholm i Västmanland. Här finns Svenska ridsportsförbundets utbildning för det mesta i “hästväg” som bl.a. ridlärare, hovslagare , hästskötare. Här finns också en gymnasieutbildning inriktad mot ridning och hästar och på Stöömsholm ordnas det också olika hästtävlingar under året. Men är man inte hästintresserad så kanske ett besök på Strömsholms barockslott lockar.

Strömsholms ridskola i Västmanland. Alldeles utanför ridhuset finns en volt där man kan träna dressyr. Alldeles utanför den vita stallbyggnaden på Strömsholm  finns en volt.  Alltså den bana där man  rider och tränar både hästar och ryttare.

Häst och ryttare i dressyrträning i “volten”. Dressyr är en ridsportsgren där samspelet mellan häst och ryttare är viktigt.

Volt är enheten för elektrisk spänning –

och behövs för att sätta fart på de elektriska laddningarna som i sin tur är ström som rör sig.  Spänning är förmågan att driva framelektronerna så att en ström börjar flyta. Att det just heter volt beror på att en italiensk fysiker,  Alessandro Volta uppfann Voltas stapel som i sin tur var det första elektriska batteriet i modern tid.

En glödlampa på 220-240 V (Volt) som är standard  i Europa och andra regioner. (I USA och en del andra länder har man 110-120 V som standard)

Även batterier har olika volt beroende vad de ska användas till.

De runda batterierna till vänster på 3 V används bl.a till klockor och fjärrkontrolle. Batteriet på 9 V finns i många brandvarnare, större klockor, cykellysen och leksaker

En lödpenna och en timer. Båda på 230 V.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans ord.

42 svar på ”Volt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det här var inget lätt tema så jag är imponerad över hur bra du har med din tolkning! Kul att du har med volten där häst och ryttare håller hus!
  Ha det gott i höstmörkret!

  1. Tack! Jag tyckte det var jättesvårt och hade först inga tankar alls. Men sen kom de flygandes..
   Nästa vecka ser enklare ut.
   Ha det gott du också.

 2. Det grejade du fint! Jag kunde volt inom det elektriska och så visste jag vad en volt i gymnastiken var. Jag hade definitivt inte vått ihop så många bilder. Min pappa var elektriker och rörmokare men det gick inte över någon gen till mig, men den fick min son Thomas.
  Det var skönt ute idag även om jag inte siktade Kinnekulle i dimman 😀
  Allt gott, stor kram!

  1. Det var knepigt att få till det men det är just det som är roligt. Och förstås att se hur andra löst det hela.Jag gillar att fundera i bilder och ord. Min pappa var också elektriker från början och har haft en del genomgångar men så mycket kan jag inte.
   Ganska mulet här hos oss också men det blev ändå en runda på 7 km och på eftermiddagen ett så skönt besök hos frissan. Kändes väldigt säkert och skönt att få ordning på håret.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 3. Volt får mig först till att tänka på spänning. Därefter voltar man fram både fram och bakklänges på trampolin eller utan. Jag har sett många volta på en boll på stränderna i Spanien.
  Tack gör en fin tolkning!!
  Även fina bilder=)
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Kul att fundera i bilder och ord och se var man hamnar och till vad man associerar.Så blev det ju lite här också men eftetrsom jag har en gymnastikbana bakom mig så började jag med de volterna.
   Jag har även ridit på/i en volt många gånger. Dock länge sen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Men oj. Då jag såg odet volt, så tänkte jag direkt, detta måste ju bli svårt.
  Jag tänkte bara på slå en volt i luften och volt, som finns i glödlampan.
  Du däremot fick ihop en massa intressanta data och vackra bilder. Jättebra gjort av dig, som vanligt måste jag tillägga.
  Du har lagrat mycket med information i ditt minne, hjärnan och har dessutom en mängd fina kort att visa.
  Ha det bra och var rädd om dig.
  Varm kram.

  1. Tack! Jag tyckte också det var knepigt med ordet volt när jag först såg det. Undrade å hur jag skulle få ihop det. Men till slut landade jag och det blev lite av varje.Jag tycker det är roligt att se var jag hamnar och hur jag kan tänka i bilder. Ä ju annars inte direkt så kreativ.
   Önskar dig också bra dagar och var försiktig.
   Stor kram

 5. Är det barnbarnet, kul att han vågar vara under vatten, bra att öva tidigt, samma med våra barnbarn, själv kan jag simma men vill inte vara under ytan! ,-) Fin volt!
  Så spännande med teatern i Peking, tror att det har mycket avancerat i akrobatik!
  Herregud va folk snurrar runt, kan hända här också, fast inte lika avancerat och inte planerat,-)
  samspel mellan häst och ryttare är tjusigt och kul att titta på.
  Extra batterier är bra att ha, och brandvarnare ,-)
  Många volter du hittar!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det är ett av bonusbarnbarnen som gör en volt under vattnet. Alla fyra barnbarnen gillar vatten och det är roligt. Jag har också gjort det men är nog numer en badkruka.
   Akrobatiken vi såg i Peking var så fascinerande och man förstår inte hur de fick till det.
   Jag tyckte det var svårt att fundera kring volt och hitta bilder till men jag landade i en blandning.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Hei, oj, kom på at jeg i går fikk en video av samboeren til den eldste sønnen min – han gjør en volt der…. legger klippet inn nå før jeg glemmer det. Kommer tilbake! Jeg slang med barnebarnet mitt på hesteryggen også…
  Så var det gjort.
  Og gamle fysikkunnskaper kom til heder og verdighet igjen! Kjempeflott jobba denne uka.
  Takk for innslaget som gjorde at mitt ble enda fyldigere – ha en fin kveld, Ditte ;:OD)

  1. Tack! Ja, volt kan ju betyda en hel del olika saker. Vad bra att jag kunde ge dig lite uppslag.
   Ha det gott:
   Önskar dig en fin vecka.

 7. Ridningen tänkte jag inte alls på – ooooops! Inte batterierna heller, men återigen har vi en bild gemensamt – killen som gör en volt med hjälp av en studsboll på stranden. Din kille hade grävt ned en röd boll, medan min hade valt en grön. Lustigt att vi återigen tänkte lika där.
  Perfekt med bilden from teatern i Peking. Det bidraget lär du nog vara ensam om gissar jag. Å vilken tur att du till och med hade en bild på dressyren. Eller tur och tur – skicklighet var ordet:-)
  Toppen bilder till temat:-)

  1. Tack! Kul att vi även denna gång har likheter. Har inte hunnit in till dig ännu. Just återkommit från en klippning hos frissan.
   Det är kul att fundera över orden vi får och tänka i bilder. Jag är ju inte så kreativ annars men här i temat så finns lite dolt som kan komma till pass i att kombinera ord och bild.Men jag tyckte det var knepigt denna gång. Men jag landade till sist.

  1. Det var ett knepigt ord att fundera kring och jag landade till sist. Jag tittar aldrig på andras bidra innan jag publicerat mitt egna och sedan är det jätteroligt att se olika tolkningar i bilder eller bild till ordet.
   Ha det fint du också och var försiktig.
   Många tankar till dig

  1. Tack! Jag tyckte det var svårt att komma på något som gick att illustrera men till sist landade jag.
   Och kul att se hur andra som är med “landar”.

  1. Ja, en hel del finns det ju vad gäller volt. Men jag tycker ändå det var svårt att landa i temat med bilder. Volt vad gäller ridning kom upp tidigt i tankarna men hittade inga direkta bilder från när jag själv red. Men de från Strömsholm fungerade bra.

 8. Strömsholm känner jag mest igen för att när mina jyckar blivit riktigt dåliga har de hamnat på Strömsholms djursjukhus. Men området är mycket vackert och väl värt besök i trevligare sammanhang. Voltige, har inte det också med hästar att göra? Hur många volt klarar en människa att få i kroppen? Minns tävlingarna i Mästarnas mästare där deltagarna får känna på strömförande smällar…
  Fina tolkningar har du sammanställt i temat, kramen

  1. Tack! Volt tyckte jag var knepigt att tolka. Men jag landade till sist.
   Vet att de har ett bra djursjukhus på Strömsholm och visst är hela området vackert. Vi gjorde förr turer hit varje år och ofta för att se ridtävlingar. Voltige har också med hästar att göra. Akrobatik på hästryggen men jag hade inga bra illustration där och har bara i ytterst minimal skala testat ytterst lite.
   Kram

 9. Inget lätt ord att tolka med bilder, men det fixade du kanonbra! Funderade lite på hur jag skulle tolka ordet och kom först till ridningens volter, akrobatiska volter av gymnaster och cirkusartister – och så barnbarnens volter på studsmattan … sen tog det stopp 🙂
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Denna gång var det knepigt att “landa” men det gick efter hand. Kul att våra tankar var tämligen lika. Och att hästar fick vara med. Hade ingen bild där jag själv red men det gick ju bra med de jag hade.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

 10. Snyggt tolkat igen! Ser att du är inne i samma banor som jag har börjat fundera i, men min tolkning kommer som vanligt typ sist eftersom söndag är sista dan i veckan 😀

  Ha en fin liten lördag!

  1. Tack! Lite knepigt denna gång tycker eftersom betydelse är vitt skild och inte direkt så mångfacetterad. Jag tittar inte på andras bidrag innan jag publicerat mitt eget för att inte “påverkas”. Och på tisdag fm har inte heller så många hunnit göra det. Men när jag publicerat mitt så är det alltid roligt att se andras tolkningar.
   Kul att se ditt bidrag.
   Mulet och grått här idag men det blir nog en bra dag ändå.
   Ha det fint du också.

 11. Läste om voltaren hos BP, det enda jag nog hade kunnat komma på själv 😉

  Hästar är ju fina och när vi med kneget besökte en hästgård fick vi av en ren händelse se på när en häst fick nya “skor”, ett fint hantverk det där.
  Fast det luktade död råtta när de brände “skorna” under hoven…urk.

  Ha en fin dag nu Ditte.

  1. Jodå, voltaren har jag testat en del gånger. Men jag hade ingen förpackning hemma som kunde vara med på bild.
   Ridit har jag gjort en del och på en “volt”. Att sko hästar har jag sett när de gjort men minns inte lukten.
   Ha det fint du också.

 12. Tycker du tolkade Volt väldigt bra , på så många olika vis. När du skriver ordet, så tänker jag själv på just det ordet och denna gången kom akrobatik, att slå en volt upp och trots att jag är rädd för hästar så kom hästvolten upp. Roligt att sedan läsa ditt inlägg och se om vi haft lika.
  Ha det bra i gråskalans väder.

  1. Tack! Kul att du också hamnade bland akrobatiska volter och de som har med hästar att göra. Det var ett knepigt ord denna gång men jag landade till sist.
   Ha det fint du också. Och förvisso är det grått idag.

 13. När jag tänker volt tänker jag direkt på ridningen och ridvägarna. “Volt” och “volt tillbaka” kommenderade ofta ridläraren.
  Strömsholm besökte vi på vägen till Globen Horse Show, väldigt fint där.

  1. Jo, där hamnade jag också. Kul att också gjorde det. Men voltige på hästryggen har jag inte vågat mig på men en och annan volt blev det under åren jag höll på med gymnastik.
   Vad roligt att du varit på Strömsholm. Visst är det fint där. Förr var vi där ett par gånger per år men nu när vi inte har bil blir det inte så.

  1. Visst var det ett knepigt ord att tolka. Men till slut så landade jag lite varstans. Kul att se vad du fastnade för.

 14. Du fick till några riktigt snygga volter här, den första bilden blev jättebra. Undrar hur volten ovanför den röda bollen eller vad det nu är slutade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *