Stockholm

Bio -James Bond på Filmstaden Sergel vid Hötorget

Det är lördag och jag ska tillsammans med delar av vår utökade familj gå på bio. Vi är nio stycken som på Filmstaden Sergel ska se den nya Bondfilmen “No Time To Die” med Daniel Craig i rollen som James Bond. Filmen hade premiär i Stockholm den 30 september så det var extra roligt att  se den så snart efter. Och att se film på bio är ju speciellt. Vi konstaterade alla att det nu  nästan var två år sedan vi var på bio. Så detta kändes extra roligt. Jag var på plats i god tid och hann ta en sväng runt Hötorget innan det var dags för bio.

Stockholm. Hötorget. Innab det var dags för bio på Filmstaden Sergel blev det en sväng runt bland alla stånd. Verkligen roligt att gå på bio igen. Men innan det var dags blev det en sväng runt Hötorget.

Bio vid Hötorget – Filmstaden Sergel

Hötorget är en central punkt i Stockholm och här pågår en livlig torghandel. Men här på torget har man inte alltid bedrivit handel. Under medeltiden låg här en by som hette Väsby, en stor och inflytelserik by. Rester från denna tid och by hittades när delar av Brunkebergsåsen sprängdes bort i början av 1900-talet för att Kungsgatan skulle kunna byggas.

När Stockholm grundades i mitten av 1200- talet kom byn Väsby att hamna i skuggan av “Staden mellan broarna” (Gamla stan) och kom att tillhöra nunneklostret Sankta Klara. Men med  Gustav Vasa som tog makten1520 och blev vald till kung 1523 kom också reformationen, “avknoppning från katolska kyrkan. Och eftersom  byn Väsby tillhörde nunneklostret Sankta Klara  blev den jämnad med marken.

Mängder av vackra blommor. Här kan man verkligen fynda timmen innan de packar ihop. 

Själva namnet Hötorget är känt från mitten av 1600- talet och då förekom även handel här med kött och fågel förutom med grönsaker och frukt. Och ända fram till början av 1900-talet fanns de gamla bodarna kvar men kötthandeln var då förbjuden av santitära skäl.
På Hötorget fanns förr även en saluhall ovan jord som kom till i slutet av 1800- talet. Men den rev man 1953 och en ny saluhall började ta form under jord. Den är fortfarande kvar men har i omgångar blivit renoverad.

Svampar i mängder. 

Lite musik hann jag också lyssna på innan det var dags att ta plats i biosalongen

Stockholm. Hötorget. Filmstaden Sergel. Så roligt att kunna gå på bio igen. Och inte minst att se James bond. Riktigt spännande med bio igen. Inte minsta att se denna James Bond film som länge väntat på sin premiär.

Filmen

Den här Bondfilmen skilde sig en del från övriga och bla.a på så sätt att den var mer känslosam.  Har under årens lopp från början av 1960-talet sett de flesta och skådespelarna har varierat. Tror vi alla har vår eller våra favoriter som Bond. För egen del är det Sean Connery och Roger Moore som gjort Bond i sju filmer, Pierce Brosnan som som spelat Bond i fyra och Daniel Craig som haft rollen som Bond i de fem senaste filmerna som jag minns bäst. Och i den här filmen “No Time To Die tyckte jag Daniel Craig var suverän. Filmen var nästan tre timmar lång men handlingen, skådespelare, naturbilder, spänningen, bekväma fåtöljer och bra platser gjorde att den aldrig kändes lång.

Ett filmklipp..

Daniel Craig i rollen som James Bond.

Stockholm. Filmstaden Sergel. Yngste medlemmen i gänget som var med på bio för att se Bond. Äldsta barnbarnet Max 11 år var också med för att se James Bond på bio. En riktigt bra film blev omdömet. Och stundtals lite läskig 

30 svar på ”Bio -James Bond på Filmstaden Sergel vid Hötorget”

 1. Visst blir man biosugen. Speciellt som du berättar om en bra film. Innan pandemin visade lilla Tranemos salong aktuella filmer två-tre gånger i veckan. Bekvämt att ha bio på dryga milens avstånd.
  Hoppas verkligen att man snart återupptar visningarna.
  Intressant med lite stockholmshistoria. Tack!
  Glad måndag! Kram!

  1. Jag tycker verkligen att det är roligt att se film på en biograf och nu är det möjligt igen. Vad fint att ni har en bio helt nära så hoppas att de kanske också så smått kan komma igång.
   Ja, lite Stockholmshistoria slinker lätt med.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   kram

 2. Det är något speciellt att se film på bio och Bond-filmerna hör det till att se. Jag vet att den går på vår bio i lillhålan så där får det bli ett besök. Hötorget är alltid trevligt att besöka tycker ja.

  Kram och god måndag!

  1. Jag tycker om att se film på bio och nu kan det ju bli av igen. Bondfilmen var riktigt bra och mer känslosam är vad de brukar vara. Se den gärna.
   Hötorget passerar jag nästan varje vecka och alla färger piggar upp. Ja, även det de säljer. Även Hötorgshallen tittar jag gärna ner till.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Visst var filmen bra! Blev positivt förvånad, för jag har faktiskt somnat under en Bond-film en gång ( Quantum of Solace) ,skyller på min konstiga dygnsrytm! Men igår så somnade jag verkligen inte, det var riktigt bra!
  Kul att få veta lite mer om Hötorget, och all svamp där….mums! Nu måste jag snart köpa lite kantareller!
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Vi tyckte alla den var riktigt bra. Och den här var ju inte direkt sövande. Men är man trött och jobbar natt så kan det ju hända att man slumrar till.
   Några i vårt sällskap köpte kantareller för 15 kr/hg och tog tå ett kilo. Bra pris. Jag fick “trattisar” av dotter Helen i lördags som hon plockat i Nacka och de gjorde sig så bra stekta och på en smörstekt smörgås.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 4. Jag gillar också att gå på bio. Där somnar jag inte som jag kan göra i TV-soffan. Allt blir ju större och mer verkligt. Gå på bio själv har jag inte ont av, inte detsamma som att gå på restaurang själv, det vill jag inte.
  Vad kul att ha sett Bondfilmen nu då!
  Jag har varit fram till stan men mitt projekt lyckades inte, så inte så glatt. Dock väntar gospelkören till kvällen.
  Stor kram!

  1. Visst är det en helt annan upplevelse att se en film på bio.Och så roligt att biograferna nu också kan köra. Lite extra kul var det att se Bondfilmen så nära premiären och vi tyckte alla, från 11 år och upp till 75 att filmen var bra.
   Önskar dig en trevlig gospelkväll.
   Stor kram

 5. Ska se den filmen…..men inte riktigt än, men nu vet jag att den inte är “för lång”.
  Då får du gå dit och fynda blommor till balkongen =)
  Ha en bra kväll.

  1. Se den gärna. Vi tyckte alla den var bra och jag har förstått att de som sett den gillar filmen. Sköna fåtöljer var det på bion och det gör ju sitt till. Jag ska fynda blommor på Hötorget till balkongen men då får jag åka direkt hem sedan. Urvalet är stort.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Kul att hela familjen var med och kollade “No time to die”. Har inte läst/hört ett enda ont ord om filmen än. Jättekul! Å vilken tur att man sänkt åldersgränsen för filmen till 11 år här i Sverige så att Max kunde hänga på. I Finland har man satt åldersgränsen till hela 16 år…
  Har nog sett de flesta James Bond filmerna med Sean Connery och Roger Moore. Sedan tröttnade jag när Pierce Brosnan blev Bond. Han var alldeles för kortväxt för rollen tyckte jag då – och på den vägen är det.

  Jätteintressant bakgrundsinfo om Hötorget. och byn Väsby. Undrar om Upplands-Väsby har en historia som anknyter till Hötorgets Väsby. Ja, jag vet – det är bara att googla;-)

  1. Vi tyckte alla om filmen. Vad gäller åldersgränsen så är det 15 år men den är tillåten för barn från 11 i sällskap med vuxna . Och här hade Max åtta stycken i sällskap. Men förstår helt klart både den svenska och finska åldersgränsen.
   Vad gäller byn Väsby så har jag inte lyckats hitta något som anknyter till Upplands Väsby. Har letat. Men visst är det roligt med bakgrunder.

 7. Den ska vi se snart hoppas jag! Precis som du har jag favoriterna Sean Connery och Roger “Helgonet” Moore!
  Roligt att Max gillade filmen!

  1. I den här varianten av Mr Bond så passade Daniel Craig väldigt bra. Vi var ett sällskap i åldrarna från 74 till 11 år och alla tyckte filmen var bra. Se den gärna. Jätteroligt att Max också tyckte om den men han tyckte den var lite läskig i början. Och det tyckte jag också.
   Kram

  1. Filmen var riktigt bra och roligt att vi i olika åldrar, från 11 år via 16 och upp till 74 år, var eniga om att vi gillade filmen.Och att se film på bio är ju bara bäst- Tycker vi. Nu var det ju nästan två år sedan så roligt att både bio, teatrar och annat är på gång.

 8. Sugen på bio – absolut. Men mer än tre timmar James Bond? Njaej tror inte det …
  Hötorget har sin charm hur som helst. De där killarna som säljer frukt har lyckats sälja på mig en hel del genom åren.

  1. Filmen var strax under tre timmar och med bekväma fåtöljer och en bra handling var det inga problem för någon av oss. (Vi var 9 stycken och utspridd åldersmässigt,från 11 år och upp till 74.) En av de bästa Bondfilner jag sett och jag har sett många från början av 60-talet och till nu.
   Alltid trevligt att strosa runt på Hötorget och kommer man vid stängningstid kan man verkligen fynda. En av oss köpte kantareller för 15 kr/hg så det blev ett kg. Och med en del bonuskantareller som ingick.
   Blommor brukar jag få med hem.

 9. Tack för intressant historielektion! Ojojoj så mycket svamp 🙂
  Angående biobesök, så minns jag knappt hur det var, men jag såg några Bondfilmer med Sean Connery någon gång i forntiden – sen var jag på bio med sönerna ett par gånger under tidigt 80-tal 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram ♥

  1. Hötorget har sin historia och det är alltid roligt att passera här. Ofta blir det också några inköp.Hade tänkt köpa svamp men fick trattisar av dottern som hon plockat i Nackaskogarna så jag väntade med köpesvampen.
   Jag tycker om att se film på bio och James Bond gör sig bra på en stor duk.
   Kanske blir det nu ett besök med äldsta barnbarnet?
   Önskar dig också en bra tisdag.
   Kram

 10. Hötorget var ju “hemma” för mig en vecka per månad under några år efter att vi flyttat till Spanien. Bodde på (dåvarande) Rica hotell, precis vid torget. Det var nog senaste gången jag var på bio, då när vi bodde så nära alltså. Om man inte räknar biovisningarna på kryssningarna förstås 🙂

  Har bara hört gott om nya Bondfilmen och vill gärna se den. Men det lär nog dröja…

  Ha en fin dag!

  1. Ja, då bodde du ju i princip på torget. Ett perfekt ställe att handla frukt, grönt och blommor. Och i Hötorgshallen blir det alltid ett besök. Så mycket gott att köpa med sig.
   Bondfilmen är riktigt bra och jag vill gärna se film på bio och nu är det ju möjligt. Och visst lär väl filmen nu finnas att se i Torrevieja.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.

  1. Jag gillar att se film på bio och fint att biograferna nu öppnat igen. Så kul att börja med Bond. Vi som såg den var i åldrarna 11-74 och gillade verkligen filmen.

 11. Jag blev mer avundsjuk på torghandeln än på filmen, hihi. Är ingen bioälskare, har aldrig varit, har man koncentrationsproblematik så är tre timmars filmvisning inget man drömmer om. Läste att filmen slog publikrekord! Och bra vitsord har den fått! Jag har nog inte sett någon av de senaste tio årens Bond-filmer…
  När jag bodde i Stockholm var Hötorget en favoritplats, även torghandeln på Norrmalmstorg var uppskattad eftersom jag jobbade intill. Men Hötorgshallen var den stora fröjden, alla dofter, atmosfären, allt var så härligt. Och i slutet av 70-talet det enda stället som sålde arabiska livsmedel, så min tunisiska man var ofta där och botaniserade för att sedan kreera underbara rätter i vårt kök.
  Tack för nostalgikicken!
  Kram

  1. Jag kan förstå dig för gillar man inte bio så är det ju ingen idé att gå. Jag går gärna och ser en film på bio oc har nära till ett par biografer här på Söder. Men hemma ser jag sällan film på tv. Men några filmer har jag dock sett under pandemin när ingen bio varit öppen.Bondfilmer har jag sett många och de har ju utvecklats och ändrats i takt med tiden.
   Torghandeln på Hötorget och en titt ner i Hötorgshallen blir det nog en gång i veckan. Och gärna lite matinköp i hallen- TYvärr har en del nu fått slå igen under pandemin men kanske kan nya butiker uppstå. Tyvärr har Norrmalmstorg nu bara lite blomförsäljning så det var nog annat förr.
   Jag jobbade i Tunisien i fyra månader som reseledare och guide och lärde mig verkligen uppskatta den tunisiska maten.
   Här har vi något gemensamt.
   Kul att du hängde med på nostalgitrippen.
   Kram

 12. Testa att handla kantareller när dom skall stänga på Lördag eftermiddag, dom nästan slänger dom efter en. Nya Bond skall jag se, Daniel Craigs sista, tycker han är den bästa av alla Bonds med sin ruffiga stil, jag kommer att sakna honom.

  1. Vi gjorde det och betalade 15 kr/hg. Helt ok. Vi köpte ett kg och delade på. Brukar ibland komma och köpa blommor, frukt och grönt just innan de stänger och man kan verkligen fynda.
   Jag har också gillat Daniel Craig som Bond och jag blev inte besviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *