Trevligheter Utflykter

Träffas i Uppsala – Gott och trevligt

I går var det dags igen för lite miljöombyte. Men jag bytte inte bara stadsdel i Stockholm som jag gjorde i fredags utan jag bytte också stad. I sällskap med dotter Helen blev det en tågresa till Uppsala. Här skulle vi träffas för att äta en tidig middag  tillsammans med barnbarnen och dotter Liv.

Till Uppsala

Stockholms central. Här kan en få vänta. Och det fick vi. Vi skulle ta Mälartåg,en konkurrent till SJ. Så när en köper tågbiljett numer så är det viktigt att se vilken ”operatör” som kör för de kräver alla olika biljetter. Helen hade ordnat biljett åt oss så jag var i trygga händer. Uttrycket att något numer, i varje fall om det kommer till tåg, ”går som tåget” känns inte riktigt relevant längre. Det går om det går, ibland slumpmässigt. Ibland inte alls. Vårt tåg skulle avgått 16.11 med kom iväg 16.35.

Mälartåg. Stockholms central. Försenat tåg till Uppsala där vi ska träffas för att äta middag med familjen. Stockholms central. Vi ska snart (tveksamt) vara på väg för att träffas för att äta middag i Uppsala.

Till Uppsala kom vi och inga hinder på vägen var det.

Träffas i Uppsala

Uppsala. Dombron. På väg mot restaurangen där vi ska träffas för att äta. Dotter Liv och yngsta barnbarnet William på väg mot Dombron och till restaurangen där vi ska träffas för att äta.

Här passerar vi Dombron som nu är försedd med en del stickade alster där rosa ingår. Det är Uppsala läns Bröstcancerförening som här vill uppmärksamma allmänheten om att de finns som stöd.

Dombron är Uppsalas äldsta bro över Fyrisån och den nuvarande är från mitten av 1700-talet. Men redan på 1300-talet fanns en bro här. Anledningen till namnet är  domkyrkan som ligger helt nära. Fyrisån rinner genom Uppsala och antalet broar över den är många. Fyrisån är Upplands längsta å , 80 km och mynnar ut i Mälaren en bit söder om Uppsala.

På Dombron finns förutom en del stickade alster också info om det arbete och den stöttning Bröstcancerföreningen kan ge både till de som drabbats, anhöriga och närstående.

Restaurang Klang Market ligger nära Dombron och Domkyrkan och här var bord beställt. 

Här på restaurangen har vi varit tidigare och man är välkommen både om man vill ta en kopp kaffe, något att dricka eller äta mat. Middag gällde för vår del och vi var nöjda med både mat och service.Ett par timmar här försvann snabbt.

Trevligt och ”pratvänligt.” Vi satt i matsalsdelen en bit in till höger.

Genom stan

Det var en vacker kväll så det blev en skön promenad genom stan innan det var dags för Helen och mig att satsa på att ta tåget tillbaka till Stockholm.

Vackra Uppsala domkyrka som denna kväll gjorde sig extra fint i den ”blå timmen”

Uppsala domkyrka ligger uppe på Domberget och är en gammal kyrka som började byggas i slutetav 1200-talet
men inte invigdes förrän 1435. Kyrkan är tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och
Mariakyrkan i Gdansk den största i Östersjöområdet.
(Längd ca 118 meter och med samma höjd)

Uppsala. Så roligt att träffas för middag och sedan sakta gå genom stan tillsammans. Fastnade extra frö gatlamporna i form av lampskärmar. ”Sakta vi gå genom stan”, genom Uppsala; döttrarna, Max och William (barnbarnen) och jag. Så fint att träffas denna söndag kväll. Och jag stannade till lite extra här för att  beskåda de fina gatlamporna som är utformade som lampskärmar. 

Visst är gatlyktorna charmiga?

Uppsala resecentrum och  det fina stationshuset, invigt 1866. Här är ska skiljs vi åt. Helen och jag tar tänkt att ta tåget tillbaka till Stockholm och Liv och pojkarna vandrar hemåt. Jodå, det tänkta snabbtåget kom och dessutom på utsatt tid.

38 svar på ”Träffas i Uppsala – Gott och trevligt”

 1. Där gick min bror i skola en gång i tiden som en del av hans utbildning inom teologiska spörsmål, fin stad det där verkligen.
  Har inte sett så mycket bilder från den staden men det fick jag ju serverat här, tackar för detta.

  Ha en fin afton Ditte.

  1. Vad roligt! Uppsala är ju en studentstad men är så trevlig i sig-
   Lite bilder blev det härifrån men det kommer fler vid ett annat tillfälle- Tar ju en tur hit ganska ofta.
   Önskar dig också en fin kväll.

 2. Vilken bra och trevlig söndagskväll det blev i Uppsala med nära och kära. Trevligt att träffas och att äta gott tillsammans.
  Så fina lamporna är så jag förstår att du stannade till vid dem.
  Önskar en fin måndag och en bra start på den nya veckan!

  Kram

  1. Det blev lyckat men vad gäller tåg, vara sig det är SJ, Mälartåg eller annat är det numer ett vågspel att ge sig ut. Men fram kom vi och det blev en riktigt trevlig kväll tillsammans. Uppsala är verkligen också en fin stad.
   Lamporna gillade jag verkligen och de lyste upp på flera sätt.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Det blev en fin eftermiddag och kväll och roligt att ses och gå ut och äta.
   Att sedan tågen inte går som de ska kan en ju inte påverka-
   En skön måndag har det varit och hoppas du också haft en bra dag.
   Kram

  1. Visst är det! Och tur att det går ganska många tåg till Uppsala men osäkert är det-
   Uppsala är ju en så fin stad och jättetrevligt att ses och äta middag tillsammans. Gillas verkligen!
   Tycker gatlamporna är jättefina fina och en så rolig tanke att de ska se ut som lampskärmar.
   Önskar dig en fin kväll.

 3. Så fint att träffas och umgås med barn och barnbarn. Speciellt bra att ses på en restuarang, där alla kan ta det lugnt och njuta av umgänge och god mat. Ser väldigt fnt ut i Uppsala. Har bara varit där vid ett tillfälle. Minns det som en storstad, fast samtidigt lite´mindre. Lite som Malmö, faktiskt. Känns inte som riktig storstad … och absolut inte som en småstad. Trevligt besök! Ha det gott! Kram

  1. Egentligen är det enkelt med ta sig hit med tåg. tar ju bara 35-40 minuter från Stockholm.Men kruxet är att tågen inte är att lita på. Extra trist när barnbarnen åker på egen hand. Vet man att tåget är inställt så är det ju ok för vi följer de ju till stationen och på tåget. Men när det sedan blir tvärstopp på linjen….Då är det värre och de sitter där. Har upplevt det.
   Nu var det ju vi som åkte så att vi var lite sena var ok. Jätterevligt att ses och inte minst att gå ut och äta. Vi gör det gärna.
   Uppsala känns som en liten stad och stadskärnan är liten och man promenerar lätt- Men Uppsala är vidsträckt och har ju sin studentprägel. Har själv pluggat här ett par år.
   Skulle nog jämföra Uppsala mer med Lund när jag funderar. Men med fler invånare. Malmö är ju ingen studentstad med universitet. Och Uppsala är ju väldigt förknippat med just det.
   Ett gott och trevligt besök blev det.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Så fint att lätt kunna förflytta sig till dotter och barnbarn.
  Uppsala är en trevlig stad men jag har bara varit där några gånger.
  Vet ju att du ofta är där.

  1. Tåget är smidigt när det går. Och så är det inte alltid. Ibland är de rejält försenade och ibland ställs de in. Jättetrist att man inte kan lita på att tågen går. Just det gör det knepigt att skicka barnbarnen ensamma med tåg. Men vi gör det och oftast går det bra. Ibland har dock missöden skett.
   Vi hade en jättefin kväll i Uppsala och så mysigt att ses.Det är en jättefin stad så kanske blir det en tur för dig vid tillfälle. Mycket att se och uppleva.

  1. Uppsala tycker jag om. En stad med sin historia och där jag också pluggat en gång i tiden. En härlig studentstad också. Och det är en stad där man har nära till allt.Lätt att ta sig runt.
   Nu blir det besök då och då, ibland ganska ofat, eftersom jag har en dotter och barnbarn här.
   En trevlig och riktigt god kväll blev det.

  1. Visst är de fina och ger ett läckert sken.
   Och en trevlig kväll blev det. Hem kom vi också och utan förseningar.

 5. Vilka fina bilder från Uppsala. Lampskärmarna är absolut toppen. Hoppas de får vara kvar som belysning även under advent, och att de INTE ersätts med trista stjärnor. Det syns att det är Bröstcancermånad. Klimakteriehäxan skrev ett inlägg om just Rosa Bandet, som hon inte gillar i år. Jag tycker precis tvärtom. Snacka om att vi alla har olika smak;-)
  Å det där med tåg verkar vara lika knepigt nuförtiden som att välja buss och/eller Roslagsbanan…

  1. Tack! Visst är lampskärmarna fina. Men vad gäller advent så är jag tveksam- Återkommer om detta.
   Jag gillade rosa bandet i år. Enkelheten och att det finns en extra känsla hos Emma Örtlund som gjort det berör mig.
   Och visst har vi olika smak.
   Tågen är ett elände. Vet ju när Max eller Max och William ska åka vet man ju inte om det ska bli stopp på vägen. De åker ju ibland ensamma. Vi ser till att de kommer på tåget i Uppsala eller Stockholm men ibland blir det stopp på vägen och det är olustigt.

 6. Ja, tåget verkar sällan gå i tid numera. Åkte till Göteborg två gånger förra veckan och tågen var försenade varje gång. Så mysigt med en utflykt till Uppsala och de där gatlamporna som ser ut som lampskärmar är ju väldigt fina!

  1. Visst är det trist att det ska vara så. Och det gör ju också att man drar sig för att åka tåg.Känns knepigt att ästta barnbarnen , 12 och 9 år på tåget när det kan bli ståendes på vägen till eller från Uppsala.
   Även igår var två tåg till Göteborg sena. Om de nu gick alls. Jättetrist. Förstår att det var irriterande för dig med förseningarna.
   En trevlig kväll blev det och med god mat och roligt var det att se.
   Uppsala är en så härlig stad.
   Visst är lamporna i form av lampskärmar fina. Piggar upp.

 7. En gång i tiden jobbade jag på Ackis, och pendlade Sthlm-Uppsala. Då gick tågen tack och lov i tid.
  Fina lampskärmar till gatlyktorna.

  1. Tur det! Idag är osäkerheten stor vad gäller om tågen ska gå eller inte. Och tyvärr är det ju rent allmänt. Så trist.
   Visst är lampskärmarna som gatubelysning fina. Piggar upp.

 8. Så mysig söndag ni fick ihop med middag i Uppsala med döttrar o barnbarn 🥰förstår att du stannade till vid dem fina lamporna.kram o fin kväll

  1. Det blev en jättefin söndag när vi alla kunde ses i Uppsala. Mysigt att gå ut och äta. Uppsala är e n fin stad och på sitt sätt småskalig.
   Fastnade verkligen för de dina lampskärmarna till gatlyktor.
   Kram!

 9. Åh va trevligt med en tur till Uppsala till nära och kära, tokigt är det med tågen dock som inte går som de ska, men ni kom iväg till sist. Väldigt fina gatlampor, ser så mysigt ut. Ja Uppsala är en mysig stad.
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Det blev en lyckad kväll i Uppsala med god mat och alltid så fint att ses.Men detta med tågen är en trist historia. Såg på Centralen att flera tåg var sena och det oavsett om det var SJ, MTR eller Mälartåg. Pust! För oss var det ok. Men just osäkerheten med tågen är kämpig när barnbarnen åker själva och tåget stannar ute på spåren-
   Kram

 10. Vilken härlig söndagseftermiddag ni fick i fina Uppsala! Vi tycker Uppsala är en härlig stad som vi besöker då och då eftersom ett par av våra goda vänner bor där. När vi är där försöker vi även besöka någon sevärdhet varje gång.
  Så mysigt att umgås i lugn och ro med barn och barnbarn, att sedan inte tågen går som planerat är nog snart något vi får ta med i planeringen, hur tråkigt det än är…

  1. Ja, det blev lyckat och så fint att ses. Alltid trevligt att äta middag tillsammans.
   Uppsala är en fin stad och de centrala delarna är ju lättillgängliga och det är enkelt att ta sig runt till fots.
   Roligt att ni är här då och då och har vänner i stan. Uppsala är ju en vidsträckt stad men centrumkärnan är ju ganska liten.
   Uppsala erbjuder mycket av historia, natur och kultur och här finns en hel del att titta på . Har nog under åren sett det mesta men konserter, teater, utställningar och mycket kommer dit och då jag hänga på.
   Vad gäller tågen är det knepigt ibland eftersom man inte vet om de går eller inte. Går tågen som det är tänkt är det väldigt smidigt. Men annars…
   Tyvärr är det osäkert för barnbarnen att ta tåget på egen hand just med tanke på att det kan stanna på vägen. Men de har under åren åket en del på egen hand. Och det borde ju kunna fungera,

 11. Så mysigt att ta tåget med en av döttrarna för att träffa den andra av dem. Och så barnbarnen med förstås. Uppsala är en fin stad, jag gillar den och for dit nu och då då dottern med familj bodde där.
  När jag skriver det här så är det dags att säga god natt!
  Kram

  1. Uppsala är en fin stad och alltid roligt att komma dit. Och nu inte minst för att träffa ”de mina”. Förstår att du varit där en hel del.
   Och vi kom ju både dit och hem med tåget. Som tur var.
   Kram! Och god morgon.

 12. Har bara varit i Uppsala en enda gång, och det är många år sedan så minns inte ens hur det såg ut. Jag gick med vår minigris i koppel genom staden och vet att jag blev uttittad, det var nog inte en vanlig syn där. Tack för titten!

  1. Uppsala är en riktigt fin, gammal stad och en häftig studentstad med ett roligt studentliv. Tog del av det när jag pluggade här- Nu blir det ju på ett annat sätt. Blir ganska ofta en tur hit eftersom ena dottern och barnbarnen bor här.

 13. Så mysigt att åka till Uppsala för att träffas och ät något gott! Jobbigt med tågen som numer verkar både komma och gå ganska osäkert …
  Roligt att få följa med på promenad genom staden och visst är det fint med skärmarna där på lamporna!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Visst blir det lite smolk i bägaren men tågen som man inte vet om de ska gå eller inte. Men det ordnade sig. Har ju upplevt andra gånger när det varit mer besvärligt
   Uppsala är en fin stad och skönt att avluta med en promenad.
   Kul tanke med skärmarna på lamporna och ett behagligt sken gav det.
   Önskar dig också en bra tisdag.
   Helt molnfritt här idag.(Än så länge…)
   Kram

 14. Uppsala ligger mej också varmt om hjärtat. Det har blivit många besök där, de flesta har varit jobbrelaterade, men jag/vi har hunnit se en hel del av den fina staden också.
  Tänk att det ska behöva vara sååå krångligt att åka tåg!

  Ha det så gott, kramar från oss!

  1. Visst är Uppsala en fin stad! Och det blir en del besök hos barnbarnen. Men detta att det ska vara så knepigt att få tågen att gå är ju märkligt och har pågått i många år.
   En trevlig träff blev det och vi kom ju även hem.
   Ha det fint!
   Kramar och hälsningar till er båda från oss.

 15. Vilken trevlig kväll och vilka fantasifulla gatlampor! Tågen i Dalarna är inte alls att lita på, det är bedrövligt för alla pendlare.
  Kramen

  1. Fint att ta en tur men det är alltid lite av ett vågspel om tågen ska gå eller inte.
   Visst är det illa att man inte kan se till att tågen går som de ska och inte minst för pendlare. Men visst är det bedrövligt rent allmänt att det är så. En trevlig träff blev det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *