Stockholm

Julmarknad på Zetas handelsträdgård – Skönt tomtebefriat

Ett trevligt besök skulle det bli denna lördag förmiddag. På en tämligen tomte och julpyntsfri julmarknad. Även om jag inte alls är en “julig” person så vet jag att julen närmar sig. Och nästa söndag är det redan första advent. Vad gäller olika julmarknader så ligger de liksom inte alls för mig. Men det finns undantag.

Jag har tidigare i flera år ofta resejobbat hos Triangelresor till första advent och då besökt Säffle och sett förställningar som Säffleoperan gett. Förra året blev det av förklarliga pandemiskäl ingen resa, men 2019 var vi på plats och såg då en riktigt bra uppsättning av musikalen Chess. Och i samband med resan till Säffle blir det också ett besök på den årliga julmarknaden på Alsters herrgård. (Frödings födelsegård strax utanför Karlstad. Här är det fokus på lokala produkter och tomtarna brukar inte vara alltför framträdande.  Idag var det dags igen för en julmarknad på närmare håll. På Zetas handelsträdgård.(I stadsdelen Segeltorp och i Huddinge kommun ca 15 km Söder om Stockholm  City)

Lördag morgon och på väg att bli upphämtad.Stannar till på Skansbron och njuter av utsikten över nejden och vårt område.

Ett trevligt  besök

blev det. Och att ta en tur hit till Zetas är alltid trevligt. Vi var här på deras höstmarknad i slutet av september och jag tar då och då en tur hit även under våren och sommaren. Tycker verkligen om miljön här. Jag hade inget speciellt som jag skulle köpa men ville gärna komma hem med en liten vit julros. Finns ju lite varstans men här vet jag att de blommor och annat i växtväg som säljs har bra kvalité. Sen tycker jag att det är fint att se hur blommor och annan grönska presenteras.

Julmarknad på Zetas handelsträdgård. Utan att vara så julig. Uppskattas. Julmarknad utan att vara så julig. Trevligt! Fastnade här för både krukorna och den “rostiga” blomlådan med innehåll. 

Zetas handelsträdgård och julmarknad.Lite juligt med julrosor. Lite julbetonat är det förstås på en julmarknad. Här julrosor. Och dessa tycker jag om . En av dem fick också följa med mig hem.

Många julrosor i ett vackert gammalt träfat.

Gillar extra att det står skötselråd på nästan alla blommor som finns till försäljning. Lätt att ta en bild så man minns. 

Många olika kransar om man nu skulle vilja ha en sådan. Och skönt tomtefria.

Vantar, mössor och raggsockar finns till salu på Zetas julmarknad. I alla fall något man kan behöva. Ett stort utbud av stickade vantar, mössor och sockar fanns också till salu på denna julmarknad. I alla fall något användbart. 

Kanske ett fårskinn? Nej, jag har ett som jag köpte för några år sedan på julmarknaden på Alsters herrgård i Värmland. Men det är brunt i olika nyanser och från ett “värmlandsfår” och har inte lockig päls.

 

 

28 svar på ”Julmarknad på Zetas handelsträdgård – Skönt tomtebefriat”

 1. Zetas är också en fin handelsträdgård, har dock aldrig besökt den denna tid på året.
  Den långa rostiga blomlådan har jag sett tidigare i vanlig plåt, kanske den dagen kommer och jag får en sådan med mig hem. Gillar den skarpt.

  1. Visst är den och lagom i storlek. Brukar ta en tur vid varje årstid. Är så förtjust i den rostiga blomlådan och vill också ha en hemma. Får nog bli ytterligare ett besök.
   Ett trevligt besök blev det och jag uppskattade verkligen det “tomtebefriade”.

 2. Såg trevligt ut ditt marknadsbesök.
  Fin julros.
  Tror vi har för varmt inne för att den ska trivas hos oss, för kallt ute!
  Har ordnat fram det juliga vi har i köket idag.
  Behöver ha makens hjälp med gardinbyte m.m.
  Nästa helg är lite “bokad”.
  I övriga rum brukar det inte vara så mycket jul.

  1. Jag är ju alls ingen julperson men här var det så fint och med fokus på växter. Slapp allt tingeltangel.
   Har några julrosor på mina föräldrars grav och de är så vackra. Ska se om denna överlever. Men den ska få varva mellan att vara utomhus och inne. Ska plantera ut den i stor kruka i sommar.
   Jag väntar i det längsta med julen. Är nästan trött på den redan. Vi har inte bestämt ännu om vi lämnar för något annat.
   Men julmat blir det i form av skaldjur och det vart vi än är. Är inte direkt förtjust i den svenska julmaten.
   Trevlig kväll.

 3. Vilken trevlig julmarknad och en helt i min smak. Även om jag tycker mycket om julen så innebär det inte att jag vill ha tomtar och julpynt överallt utan tvärtom. Blommor och ljus är det viktigaste här hemma och så granen förstås. Julgardinen rationaliserades bort för länge sedan. Amaryllis har jag gärna många av.

  Kram och god kväll!

  1. Då är vi i alla fall två som kan avstå tomtar och en hel del julpynt. Blommor och ljus är viktigt tycker jag. Och orkidéerna “Waldemarkrukorna” brukar då få lämna plats åt andra blommor.
   Jadå, gärna många amaryllis och gärna också som snittblommor.
   Trevlig kväll.
   kram

 4. Julmarknader kommer vi sällan iväg på, varför vet jag inte ,-) Den du var på ser mysig ut, gillar de stora krukorna. En julros hade fått följa med mig hem ,-) så fina, Skötselråd är alltid bra, bra tips att fota, för lappar försvinner alltid ,-) Alla fall sånna lappar.. Mysiga bilder. Vi har tonat ner julen ganska mycket nu när vi är själva, en köksgran och ljusslingor , men mycket tända ljus ,-)) det är mysigt nog.
  Fin marknad, mysigt att bara gå runt och njuta. Fina bilder.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vad gäller vanliga julmarknader är jag ganska ointresserad. Men just den här på Zetas blev en glad överraskning och tämligen tomtebefriad. Jag tycker om växter och här fick jag lite idéer till olika saker. Julrosen har installerat sig och får växla mellan att vara ute och inne. I vår får jag plantera ut den. Om den lever då.
   Jag är absolut ingen julperson och tycker inte om julen. Alltför mycket “affärsverksamhet” och folk som handlar en massa i onödan. Ljus är viktiga och de har vi gott om. Granen är borta men är vi hemma brukar lite tallris få komma in.
   Önskar dig en fin helg.
   kram

 5. En liknande (förhoppningsvi) marknad väntar på mig nästa lördag, då det blir julmarknad utan tomtar på “Döda Torget” vid Täby Centrum. Gillade den där rostiga blomsterlådan och rosttulpanerna. Nästan att man villhöver tulpanerna;-) Å fårskinn har jag faktiskt funderat över ett tag nu. Kanske dags att slå till.

  1. Julmarknader är ju inte direkt för mig. Men den här var trevlig och helt tomtefri. Även den på Alsters herrgård tycker jag om även om det där finns och en och annan tomte.
   Trevligt med en tomtefri julmarknad på Döda torget. Kanske är det en del “matnyttigt” som kommer att säljas även där. Den rostiga blomlådan föll jag för. Ja, en del annat rostigt också.
   Jag är supernöjd med mitt fårskinn och har det ute vintertid,tidig vår och sen höst på balkongen. Och i övrigt gillar jag det inne.
   Slå du till på ett.

 6. Som julmarknaden vi var på förr helgen. Inte julig. Men trevlig.
  Blir nog en marknad till, nästa helg. Risk för att den är lite mer åt julhållet. Men få är det ju första advent, så det är ok. Kram!

  1. Tänkte just på den ni var på. Och visst är det trevligt även utan tomtar och tingel- tangel.
   För min del räcker det nog nu. Är liksom inte så “julig”. (Har nog aldrig varit det.) Kan bli trött när en del butiker och andra haft julförberedelser sedan september. Till första advent är det ju en helt annan sak.
   Kram!

 7. Ser fantastiskt ut, jag är inte heller mycket för tomtar och tingeltangel vid jul, jag blir bara stressad. Det första vi såg när vi landade på Arlanda i kväll var en klädd gran, redan! Puh!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Välkomna hem! Visst kan man bli trött av att julen ska börja så tidigt.
   Snart blir det påsk i februari och midsommar i april. Bara en tidsfråga.
   Det blev en trevlig tur till Zetas och helt tomtebefriat.
   Önskar dig en vilsam söndag.
   Kram

 8. Såg ut att vara en väldigt trevlig och trivsam julmarknad.

  Visst är det bra med skötselråd! Minns när jag skulle köpa en clematis när vi bodde i huset. Gick runt på våren och valde bland alla plantor och föll till slut för en variant med stora, röda blommor. Skötselrådet som visade en bild på växten i blomning såg ut att passa mig och mina ogröna fingrar så jag slog till på den.
  När den så småningom började blomma framåt sommaren så gjorde den det – till min stora förvåning – med små lila blommor. Ja, visst är det bra med skötselråd, men det är ju ännu bättre om man får med sig rätt råd med sig hem 😀 Nåja, den överlevde och växte sig stor och fin med min improviserade skötsel.

  Ha en skön söndag!

  1. Här på Zetas är det trevligt och skönt tomte, blink och tingel-tangelbefriat.
   Visst är det bra att få med rätt råd hem. Kan tänka mig att du blev förvånad när blomningen startade. Fint att den tog sig. Återstår att se hur länge julrosen gör det.
   Här tog jag en bild på julrosen och handhavandet.Lika bra det.
   Trevlig söndag.

  1. Det blev ett fint besök här och jag gillade att det var fritt från tomtar. Julrosor tycker jag är fina och när bodde i eget hus hade vi ett par i trädgården. Brukar köpa dem varje år till jul men tyvärr brukar de inte stå sig så att jag kan plantera ut dem på våren. Men jag hoppas att denna ska klara sig.
   Fint med hyacinter. Ska köpa några idag.

  1. Vi tittade mest och fick lite inspiration men en julros fick följa med mig hem. Ska vårda den ömt och hoppas den ska överleva. När vi bodde i hus så hade vi några julrosor i trädgården och de uppskattade jag så mycket. Hoppas nu att denna överlever-
   Kram och trevlig söndag.

 9. I motsats till dig är jag en extremt ”julig” person. Tycker det är bästa tiden på hela året. Men jag vill klart inte att det ska krypa fram tomtar ur alla vrår. Någon måtta får det vara. Jag gillar ljus och änglar, så det finns i överflöd hos mig och givetvis blommor. Kram

  1. Visst är det bra att vi är olika. Ljus och blommor tycker jag om och ett par tomtar brukar få krypa fram dagen före julafton. Men adventsljusstakar har jag i alla fönster. Är ju inte heller förtjust i julmaten. Allra helst vill jag resa bort över jul och vi har gjort det ofta under åren när döttrarna flyttade hemifrån. När jag var tonåring och uppåt var jag med mina föräldrar i fjällen, i Vålådalen, över jul och nyår. Något vi tyckte om. Mycket skidåkning blev det både i backe och på längden.
   Kram

 10. Det blev en vit julros antar jag? Så himla bra med skötselråd, jag skulle omedelbums fota det med mobilen för man kan ju inte minnas hur länge som helst hur man bäst skulle göra! En sådan julmarknad heter duga. Gärna med hemstickat, även om priserna brukar vara höga. Det enda jag vill ha är en julkrans till dörren. I Fredriksberg sålde niorna kransar men här har jag inte sett några annonser. Julmarknaden i Sundborn är först den tredje advent! Och det tycker jag är i senaste laget för att hinna njuta av en krans.
  Jag har alltid valt att resa bort till jul när det varit möjligt. Nu har jag på senare år accepterat läget, o ingen kräver att jag ska ha juligt hemma hos mig…I år blir det lite mysigt med jul hos tjejerna. Det är ju barnens högtid…
  Kram

  1. Jadå! Det blev en liten fin, vit julros som kom med hem. Jag fotade genast skötselanvisningarna med mobilen så att de finns.
   Jag är ju absolut ingen julperson så detta passade mig. Och kvalitetstid även med dotter Helen blev det.
   Kransarna var fina och Helen köpte en. Många fina att välja på och som var gjorda av olika sorters “gröna kvistar” i olika nyanser. Vad trevligt med julmarknaden i Sundborn. Visst är det lite sent men hellre det än för tidigt. Men att köpa en krans då känns onödigt. Instämmer helt.
   Vi har ofta varit bortresta över julen, i alla fall sedan döttrarna fick familjer. Men vi får se i år.
   Jättetrevligt för dig att “jula” hos alla dina tjejer.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *