Resor i Sverige

Fantastisk föreställning – SäffleOperan och “Chess på svenska”

I helgen var jag på en resa till Värmland och det var Triangelresor, den resebyrå som jag ibland arbetar för, som anordnade den. Målet för lördagen var Säffle och SäffleOperan och här skulle vi komma att se en fantastisk uppsättning av musicalen Chess – “Chess på svenska”. Jag såg föreställningen i London 1986 med Tommy Körberg och Elaine Page i huvudrollerna. Minnesvärt. Jag såg den också på Cirkus i Stockholm 2002. Även då spelade Tommy Körberg, en av huvudrollerna, den ryske schackspelaren Anatolij Sergievskij. Andra bärande roller hade Helen Sjöholm, Anders Ekborg, Josefine Nilsson och Per Myrberg.

Chess på svenska - En fantastisk uppsättning av SäffleoperanChess på svenska, en fantastisk uppsättning av SäffleOperan.

En fantastisk föreställning

var det och som verkligen berörde. Originalversionen, på engelska, skrev av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice .Och med  premiär på Prince Edward Theatre i London 1986.  Texterna blev senare översatta  till svenska av Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson och Chess  hade premiär på Cirkus i Stockholm 2002. Och den gick för utsålda hus i 325 föreställningar. I New York, på Broadway 1988, blev  däremot inge succé. Efter två månader lades förställningen ner.

Journalisten Lasse Anrell skrev en recension/ krönika om SäffleOperans uppsättning av “Chess på svenska” och jag instämmer helt. Här på teatern, som är Värmlands största med plats för 465 personer, är man liksom med i föreställningen. Skådespelarna är så “nära” allt blir så tydligt. Man är som publik helt med i handlingen men utan att agera.  Nu hade vi också väldigt bra platser, på parkett och rad 6 och 7, vilket förstås förhöjde upplevelse. Att sedan scenografi, koreografi, musik och dekor också var väldigt väl genomtänkt gjorde det hela än mer minnesvärt. Regissör är Johan Hwatz ( också skådespelare och musicalartist)

Här på SäffleOperan var detinte tillåtet att fotografera under föreställningen så fler bilder är från programbladet.

Jonas Wåhlin spelar Freddie, den amerikanske schackspelaren, en av huvudrollerna. Och Elisabeth Rustad gör Florence, hans flickvän. På bilden till höger i rött. Bild från programbladet.

“Chess på svenska”

Denna version, har tidigare spelats Helsingfors och efter Säffle kommer den att resa vidare till Oslo. Här i Säffle hade Chess premiär den 5/10 och de sista föreställningarna är 6-7/12. Och utsålt har det varit. Fullt förståeligt.

En fantastisk ensemble gjrde att Chess på svenska är en upplevelse utöver det vanligaFöreställningen i sig var verkligt bra och tog tag i en på olika sätt. Och en fantastisk ensemble. Här har schackmästerskapet börjat. Bild från programbladet.

“Handlingen utspelar sig under ett tv-sänt schackmästerskap mellan de båda schackspelarna Freddie och Anatolij. På ena sidan står Freddie, en provokativ superstjärna som frivilligt väljer att frossa i offentlighetens ljus. På andra sidan står Anatolij, en bricka i spelet om herraväldet i en värld där övervakning är ett hotfullt verktyg i kampen om makten. Hans Svetlana är kvinnan som tar hand om allt men som förlorar sin make när Anatolij förälskar sig i Freddies flickvän Florence. Under några turbulenta dagar vänds deras liv upp och ner och när mästerskapet är över är ingen av personerna densamma.” (Hämtat från programbladet. )

Rollen som den ryske schackspelaren Anatolij (till höger) gör Joel Zerpe och Kaj Hagstrand gör domarrollen helt suveränt. Bild från programbladet. 

Två andra huvudpersoner “politrucken” Molokov  (Thomas Kihlström)  och Anatolijs hustru Svetlana (Jenny Norén) Bild från programbladet.

Vad gäller artisterna var de tämligen okända för mig här i Stockholm men de har alla varit aktiva runt om i Sverige på olika scener. De var så bra. Och vad gäller framförandet av “Anthem” så  kunde helt klart Joel Zerpe ta upp konkurrensen med Tommy Körberg.

Stort tack till hela ensemleln på SäffleOperan för en fantastisk föreställning. Stort tack till hela ensemblen på SäffleOPeran för en fantastisk föreställning.

Förra året såg vi här på SäffleOperan “Spelman på taket”.Och nästa år blir det förhoppningsvis en ny resa till Säffle för att då se en uppsättning av Billy Elliot. (Mer om den i länken)

28 svar på ”Fantastisk föreställning – SäffleOperan och “Chess på svenska””

 1. Fin kulturresa som du varit på😊 visste inte att säffleoperan var störst, men så trevligt 🎶
  Bloggläget är detsamma som igår, skriver från mobilen 📞
  Trevlig onsdag, stor kram ❤

  1. Resan var så lyckad och alla gäster var väldigt nöjda. Vad gäller bloggen är det så märkligt. Vet idag att det är sex personer som inte kommer in på den via sina datorer och frågan kvarstår varför. Ser ju på antalet besökare att det inte har minskat. Snarare tvärt om. Men frågan om varför några inte kan läsa den kvarstår alltså- Vet att de jobbar med det hela. Bra att jag får veta. Undrar vilket opetativstsyem du har på bloggen som släååer igenom dig där.
   Känns energikrävande att få ordning på det hela-
   Stor kram och trevlig onsdag.

 2. Så trevligt att föreställningen blev så lyckad men vissa uppsättningar är helt enkelt säkra kort. En riktigt trevlig arbetsrelaterad resa kan jag tänka.
  Jag hade inga problem att nå din blogg , varken hemifrån eller på jobbet.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Skönt att veta att du når bloggen. Har förstått att det är 5-6 stycken som inte gör det. Har hjälp med att se vad detta kan bero på. Men så märkligt att det är så.Och varför är det så för några och inte andra. Inga virus finns. Har nu plockat bort Jet pack och ska se om det hjälper.
   Resan blev så lyckad och gästerna var väldigt nöjda. Precis som man önskar det ska vara. “Chess på svenska” är ju ett säkert kort, men det krävs mycket av artisterna. Många av artisterna har spelat en del i Göteborg och runt om i landet men bor man i Stockholm så känner man inte till andra som inte just spelar här på teatrarna. Föreställningen är helt klart minnesvärd.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  2. Kul att en liten ort som Säffle kan ståta med sådana lyckade föreställningar. Roligt också att mindre kända artister får visa upp sig, för att inte tala om hotellen som säkert gärna tar emot alla besökare. Win-win för alla alltså:-)
   Status quo även här. Kommenterar från mobilen. Men innan jag fick upp din sida så fladdrade återigen fyra annonser förbi, en av dom var Blackjack. Sedan stannade det på Wineexclusive äptize, där jag hade vunnit en exklusiv flaska vin. Suck! Sedan fick jag klicka på din sajt igen, då kom den upp. Har Google Chrome på datorn och Safari på mobilen. Ser att jag är inte ensam om problemen. En liten tröst…
   De som inte har några problem att komma in hos dig bär nog ovetandes på samma malware som du. Malwaren kan aktiveras vid olika tidpunkter… Styrkekram!!!

   1. Visst är det! Och föreställningen var både musikaliskt och artistiskt sett så bra. Många av artisterna har arbetat både på Göteborgsoperan och på andra scener runt om i Sverige men är mindre kända just för oss stockholmare. Alla har ju gedigen musikalisk skolning.
    Vad jag vet nu så är det fem stycken som inte kommer in på sidan via datorn och det är illa nog. Några vet jag får upp denna “Flasgreklam” på mobilen. Jag har plockat bort “plug in” och tar ett par i taget för att se.(Får hjälp) Men det är så märkligt för de flesta läsare har inga problem alls att nå sidan. Och då är problemet än svårare att komma till rätta med. Har de som hjälper mig. Jag vet att Chrome har utsatts för trojaner, enligt Aftonbladet igår, men det ska ju inte direkt påverka min sida. Vad gäller mallware, om det funnits, så är ett program för att ta bort det kört, för säkerhets skull. Men inget upptäcktes där.
    Energikrävande är det i alla fall.
    Tack för styrkekramen. Mycket behövlig.

 3. Jag tror nog att jag svimmar lite lätt igen…apropå våra vägar som korsas och har korsats ett antal gånger. Chess i London 1986…vem mer tror du var där? Jag och min mor var på en riktig kulturresa och hann med både Chess och Cats. Det är den enda föreställningen av Chess som jag sett, men Cats såg jag även i NY några år senare.
  Så jobbigt detta med att många har svårighet att komma in på din blogg tom via datorn, jag hoppas verkligen att hjälpen är på väg, på ett eller annat sätt. Kan tyvärr inte bidra med annat än att hålla tummarna…och de håller jag!

  1. Många beröringspunkter har vi. Så roligt! Jodå, vi såg också Cats i lOndon när vi var där för att se Chess.
   Vad gäller bloggen så vet jag att det idag är 5-6 stycken som inte kan nå den via sina datorer.Jättetrist. Och det är väldigt märkligt att det slår så konstigt. Varför kan ändå många nå sidan utan minsta problem. De som har Firefox som webbläsare har inga problem alls och de flesta med Chrome kommer också in. Vi tittar nu på om det kan vara något “plug in” som ställer till det. Har tagit bort Jet Pack, ett statistikverktyg. Har ju “Google statistic” så jag behöver ju inte två. Jet Pack gjorde också att sidan tog tid att ladda. Inga virus finns vare sig på min Mac eller på hemsidan.
   Men detta tar mycket energi.
   Tack för omtanken.

 4. Underbart att förhållandevis lilla Säffle har största antalet platser på sin opera. Glädjande med många fina uppsättningar genom åren Ett besök där har jag och en väninna här tänkt oss, men var lite för sena till biljettkvarnen. Härlig resa för dig o dina resenärer. Detta besök en del av den.
  Stor kram och på tillfriskningsvägar med bloggens åtkomst hoppas jag.

  1. Visst är det fantastiskt att Säffle kan tillhandahålla allt detta. Föreställningen var så bra. Och alla våra, nästan 50 resenärer, var också väldigt nöjda. Nog så viktigt i sammanhanget. Hela värmlandsresan var väldigt lyckad. Även Alsters herrgård och Sandgrund är ju också höjdpunkter.
   Jag/vi jobbar på med att få ordning på det som strular med bloggen men får ändå vara glad att det är så många som kan läsa den. Men jag vill ju att alla ska kunna det. Helt oavsett,
   Tack för omtanken.
   Stor kram

 5. Chess har jag aldrig sett, men jag hoppas den sätts upp i Köpenhamn. Det är nära för mig att åka dit. Min dotter och jag tar en tur över sundet varje år för att gå på Det ny teater och se säsongens musical. Billy Elliot såg vi för något år sedan och den var mycket bra. Ha en fin kväll.

  1. Jag har sett Chess i “original” i London 1986 och i Stockholm 2002 men föreställningen och denna uppsättning på Säffleoperan står sig väldigt bra. Man är som publik så nära artisterna och är verkligen med i föreställningen. I alla detaljer och mimiken. På en stor teater är det lätt att missa just detta.
   Här blir det Billy Elliot nästa år och den såg jag i Stockholm på Stadsteatern. Så bra. Och jag tror att SäffleOperan kommer att göra den jättebra.
   Jag vet att föreställningen nu ska till Oslo. Kanske kommer den även till Köpenhamn. Hoppas.
   Önskar dig en fin kväll.

 6. Tänker på musikaler, att de flesta lever väldigt länge. Jag minns många musikaler som spelades när jag var barn och när jag var ung, och de görs fortfarande nya uppsättningar av dem. Chess hör ändå till de modernare. Jag har därför inte sett den, de flesta musikaler jag sett skedde för mer än trettio år sedan…
  Jag säger också som BP att det är kul med föreställningar på mindre orter, storstäderna har ändå så enormt utbud…
  Kram

  1. Visst är det så! Och det är så roligt, att Säffle, denna lilla stad med sina 10 000 invånare har denna fantastiska SäffleOpera. Föreställningen var så bra och eftersom teatern är ganska liten så var man som publik hela tiden med och närvarande i det som hände.
   Föreställningarna har varit utsålda och det är så roligt. “Min” resebyrå har redan bokat upp sig inför nästa år. Och jag åker gärna med på resan.
   Kram

 7. Oj är det mer än 30 år sedan den hade premiär i London.
  London är ju musicalernas stad.
  Artisterna okända för mig också ,men bra du var nöjd med föreställningen.
  Allt ok för mig med att läsa din blogg.

  1. Tack, så bra att veta att du kan läsa bloggen utan vidare. Har förstått att de flesta kan det men att en 5-6 stycken inte kan. Och det är jättetrist.Men det är flera som försöker se vad det kan vara för fel. Visst är London teater och musicalernas stad. Var förr där flera gånger o året och såg musicaler.Så roligt. Har nog sett de flesta där från slutet av 70-talet och fram till början av 2000-talet. Artisterna här i Säffle har varit en hel del i Göteborg och på Göteborgsoperan och då känner man inte så ofta till dem som stockholmare. Men alla vi som var på plats var helt imponerade.
   Önskar dig en fin fortsatt vecka.

 8. SÅ kul att få se lite bilder, om än från programbaldet, men de syns ju tydligt.
  Va roligt att den var så bra, hade gärna velat se den igen.
  Tack för titten i alla fall!
  Kram

  1. Vi var alla härifrån Stockholm helt imponerade av den höga klass Chess hade, både vad gällde det musikaliska,artister, scenografin, dekor och koreografi. Och det vill inte säga lite för många av våra resenärer ser det mesta som finns/går i Stockholm. Jätteroligt att denna lilla stad har SäffleOperan dit många kommer. Artisterna har gjort en hel del på Göteborgsoperan och andra scener runt om i Sverige så de är väldigt rutinerade.
   En liten titt blev det.
   Kram

 9. Vilken härlig resa. Jag gillar när landsorten tar för sig och visar Stockholm, Göteborg och Malmö var skåpet ska stå! Kul!
  Jag har inte svårt att ta mig in i din blogg, men det tar en herrans tid innan allt är klart! Kram

  1. Håller helt med dig! Föreställningen var så bra. Det är nu fjärde året i rad jag har en jobbresa hit och programmet med SäffleOperan. Alsters herrgård och Sandgrund med Lars Lerin är så bra.
   Så bra att du inte har problem att ta dig in på bloggen. Fint att höra. För vi jobbar verkligen med att se vad som kan vara fel. DE flesta märker inget och några kommer inte in alls. Så trist. Jag har nu tagit bort ett par “plug in” så jag hoppas att dte ska göra den lite snabbare.
   Kram!

 10. Den verkar superbra! Skulle gärna vilja se den, har sett Chess på engelska men då bara på TV, så det är ju inte alls detsamma som verkligheten…men jag gillade den på engelska ändå.

  Må gott!
  Kram

  1. Den engelska versionen är lite annorlunda och jag var helt uppfylld av den när jag såg den i London 1986. Den svenska versionen är lite omarbetad och jag såg den på Cirkus i Stockholm 2002 och nu i på SäffleOperan. Och det var en väldigt bra förreställning där man som publik var så “nära” alt som skedde på scenen. En föreställning som berörde.
   Ha det fint du också!
   Trevlig torsdag
   kram

  1. Resan i sin helhet var väldigt trevlig och med omväxlande program. Och “Chess på svenska” var så bra.
   Kram

 11. Vilka möjligheter du bjuds på via dina extrajobb. Intressant inlägg. Jag hade gärna sett en föreställning när Josefine Nilsson medverkade. Undra hur många hundratals gånger som jag spelat CD:n Chess? Har aldrig tröttnat på den.
  Kram Bosse

  1. Visst gör jag! Helt fantastiskt! Och jobbet är både väldigt roligt, inspirerande och givande.Mycket inläsning är det förstås men kunskapen är inte tung att bära med sig. Jag såg när Josefine Nilsson 2002 spelade rollen som Svetlana på Cirkus. I andra kvinnliga huvudrollen var Helen Sjöholm. Också en riktigt bra föreställning. Säffleoperans föreställning är också väldigt bra och fint att lilla Säffle kan bjuda på musical som verkligen berör på alla sätt.
   Kram

 12. Vad kul att se Chess igen! Verkar ha varit en riktigt bra föreställning trots avsaknaden av “kändisar”. Det finns så många duktiga artister i Sverige och det är ju kul att även mer okända får chansen att briljera.

  Vi försökte komma in på Chess 1986 i London, men vi var fyra stycken med dålig framförhållning så det var slutsålt dom två dagar vi hade på oss. Anders och jag kollade in den nåt år senare och då var det fortfarande originalartisterna som framförde den (åtminstone huvudrollsinnehavarna) och det var en mäktig upplevelse. Har dock aldrig sett den på svenska.

  Ha en härlig dag – här skiner solen igen, tack för det! 🙂

  1. Vi såg den i London och där gick den ju i tre år och jag tror huvudartisterna var med hela tiden. Så bra! Såg den även i Stockholm och då var också Tommy Körberg med. Säffleoperans uppsättning var också väldigt bra och här är man så nära de som medverkar och det bidrar till en speciell känsla. Artisterna här var otroligt duktiga och så roligt att lilla Säffle kan få växa-
   Skönt att ni fått solen tillbaka. Ser lovande ut här i Stockholm också.
   Önskar er en fin dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *