Stockholm Utflykter

Höstmarknad på Zetas handelsträdgård

Helgen bjöd på ett strålande väder och vi tillbringade en hel del tid utomhus. Igår var det höstmarknad på ZetasTrädgård, eller kortare  bara “Zetas” och jag var där tillsammans med dotter Helen och familj. Visserligen var hösten just i går inte alls påtaglig vädermässigt trots att september lider mot sitt slut. Temperaturer upp till +20 gjorde att jackan raskt åkte av och mer känsla av vår låg ändå i luften.

Zetas handelsträdgård och höstmarknad väntar. Höstmarknad på Zetas handelsträdgård.

Zetas

För några år sedan var jag här på Zetas Trädgård, då i slutet av augusti, och jag tog mig hit kommunalt. Gick fint det också men igår fick jag biltransport och det var bekvämt i sig. Zeta ligger i Huddinge kommun, i stadsdelen Segeltorp och bara någon kilometer från stora IKEA.

Vackra hortensior i mängder mötte oss mötte oss genast innanför entrén.

Höstmarknad på Zetas

var det och med tanke på att handelsträdgården här alltid lockar många besökare så “hängde vi på låset” och var på plats strax innan de öppnade klockan 10. Och då var det redan en liten kö för att komma in och den växte snabbt bakom oss. Å andra sidan är området stort så någon trängsel blir det ändå inte. Folk kommer och går i ungefär samma takt. Eftersom det nu denna söndag var marknad så fanns det en del annat än handelsträdgårdens egna odlingar att köpa.

Zetas handelsträdgård. Miljön här är inbjudande vare sig det är höstmarknad eller en helt vanlig dag. Miljön på Zetas, vare sig det är höstmarknad eller inte är inbjudande. Och man kan gärna ta sig en tur hit som en ren utflykt. Ett par trädgårdscaféer finns också inom området.

Höstmarknad på Zetas handelsträdgård. Är det nu höstmarknad så är det viss fokus på det mer höstaktiga även vad gäller det  ätbara. Svenska trattkantareller för 20kr/hg får nog anses som ett bra pris.

Zetas handelsträdgård.Höstmarknad eller inte. En god ost passar alla årstider. Höstmarknad eller inte. En god ost passar ju vilken årstid som helst. Dessa kommer från Ostmakeriet på  Rindö i Stockholms innerskärgård. 

Och visst fanns det en del rostiga föremål för trädgård eller balkong att köpa. Gångbara hela året om.

Färgglatt.

Det fanns gott om olika varianter av tulpanlökar. Här en “liljeblommande” variant. Och bra med en “beskrivning” .

Inom området finns också några bikupor. Här fint placerade vid det lilla vattenfallet i trädgården. 

Just att besöka någon av dessa större handelsträdgårdar gör jag gärna. I början av september blev det ett besök på Ulriksdals trädgårdar som också verkligen är fint och täcker ett stort område både med friland och flera växthus. Jag brukar också så här på hösten kombinera en promenad på Djurgården med ett besök på Rosendals trädgård och det får jag satsa å nu i oktober.

Här en  japansk gyllenlönn som finns växer på Zetas. Och av en slump kom också två personer med på bilden. Och jag tycker de färgmässigt passar in väldigt bra.

30 svar på ”Höstmarknad på Zetas handelsträdgård”

 1. Vilket trevligt utflyktsmål och ni såg ut att ha fint väder dessutom. Just den sortens butiker är inspirerande att besöka vare sig man ska handla eller bara vill titta lite. Hortensior som snittblommor tycker jag är både tacksamma och vackra.

  Hoppas du får en bra start på den nya veckan!

  1. Gott om plats och i vacker utomhusmiljö- Här finns mycket som inspirerar.Hortensior är jag väldigt förtjust i och de är så dekortiva.Här vet man ockås att blommorna är helt “färska” och av bra kvalité.
   Strålande sol här idag så veckan börjar fint.
   Önskar dig detsamma .
   Kram

 2. Vilket toppenställe! Det är ju alltid något man behöver av det som bjuds ut på marknaden. Det är svårt att komma tomhänt därifrån. De där rostiga sakerna, som finns lite varstans, dem har jag svårt för.
  Men smaken är delad… Glad måndagseftermiddag! Kram!

  1. Verkligen! Och området är stort så trångt blir det aldrig.Jag gillar en hel del av dessa “rostiga saker” men lite knepigt att få plats med dem på balkongen. Men i mindre varianter så vill jag gärna inskaffa ett par. En som spaljéstöd i en stor kruka och en att sätta på väggen . Såg några i Vaxholm så det får bli en repris dit.
   Önskar dig en fin fortsatt måndag från en soldränkt balkong här hemma på Söder.
   Kram

  1. En strålande dag och fint att strosa omkring i dessa vackra miljöer. Tur att jag bara har en balkong och inte kan ha så mycket här i växtväg.
   Stor kram.

 3. Till Zeta har jag nog aldrig varit – när jag är ute i liknande ärenden hamnar jag oftast i Ulriksdal, någon gång i Rosendal. Visst är det härligt att gå omkring helt omgiven av fräsch växtlighet!

  1. Jag har bara varit här en gång tidigare och då åkte jag kommunalt. Fungerade bra. Men oftast blir det Rosendal, ibland Ulriksdal eller Steninge.
   Men Zeta är helt klart värt ett besök och inte minst för den fina utomhusmiljön. Dock inte alls så stort som Rosendal eller Ulriksdal.

 4. Åh vilka härliga bilder och vilket härligt mål för en utflykt! Jag blir sugen på ett besök och kan inte, så här i efterhand förstå att jag aldrig var dit under alla mina år i Stockholms närhet…bättring skall det bli! Har en “småkusin” uppe i Kalix som älskar allt vad rost heter och har en helt bedårande trädgård…man kan få dåligt samvete för mindre, hm…
  Ha det bäst och njut av årets vackraste årstid🍂🍁…

  1. Vad roligt att du var med oss här. För egen del har jag bara varit här en gång tidigare och då åkte jag kommunalt. Men jag tycker om småskaligheten här och att Zetas ligger så fint med kuperad terräng. Någon trädgård har jag ju inte men ett par rostiga saker ska det bli till balkongen. Var i Vaxholm för ett par veckor sedan och såg då i en liten butik lite rostigt i modell mindre som skulle bli fint här på balkongen. Så en ny vända dit får det bli.
   Önskar dig också det bästa och du är med i tankarna. Kanske blir det ett litet blogginlägg när du orkar. Längtar efter dina vackra bilder och fina text. Var rädd om dig.
   kram

 5. En höstmarknad helt i min smak, speciellt de rostiga föremålen. Gissar att LillaSyster håller med. Vi hade också höstmarknad i lördags på “Döda Torget”, där det inte var hälften så roligt kan jag säga. Jättekul med din utflykt. Frågan är bara om du kom hem med nåt roligt;-)

  PS. Kolla! Två av dina bilder syns inte. De verkar ha tappat länkningen. DS.

  1. Zetas är trevligt och inte minst att utemiljön är så fin. Jodå, LillaSyster var med i tankarna och suktade även här på bloggen. Kan förstå att en höstmarknad på “Döda torget” inte direkt kunde bli så levande. Men ett bra försök var det. Vad gäller det roliga var jag inne på något rostigt men tyckte utbudet där var bättre i Vaxholm. Hade tänkt mig några växter med skulle vidare till Nacka strand och ta båten hem så det får bli inköp på annat ställe.
   Tack, ska genast se vad som kan ha hänt med bilderna.
   Har nu tittat både på en padda, en annan dator, min Mac och telefonen men här syns alla 11 bilderna. Få titta en gång till.

  1. Vi hade en fin förmiddag här och miljön här i Zetas handelsträdgård är så fin.
   Jag hade tänkt mig ett par rostiga saker till balkongen men tyckte de jag såg i Vaxholm för ett tag sedan var mer i min smak. Hade tänkt mig lite växter men vill helst inte ha ljung. Och på plats bestämde jag mig öfr att följa med till Nacka strand och ville då inte släpa på växter hem på båten. Men det blir nog en tur till antingen Rosendal eller Ulriksdal för växtinköp.
   En fantastisk dag här i stan också.

 6. Verkligen en fin höst.marknad! Ja, jag har följt dina fina bilder på instagram också. Nu har jag även kollat in din skyltsöndag från Norrtälje.
  Just hemkommen från körövningen och cyklat, mörkt är det och nu är det mycket för lilla mig som inte rört mig så bland folk.
  Ha det fint, stor kram från mig!

  1. Zetas handelsträdgård är så fin med de kuperade omgivningarna så det blev ett lyckat besök här och en i övrigt verkligt lyckad dag i det vackra vädret.
   Här är det en intensiv och rolig vecka med vänner som börjat och som bjuder på stor omväxling.Något som jag verkligen trivs med.
   Ha dte fint du också.
   Stor kram

 7. Vilken dag ni fick! Har aldrig hört talas om Zetas handelsträdgård, men så ligger det också inte i mina trakter heller. Allt ser väldigt inbjudande ut. Såg trattkantareller på ICA ikväll , men de såg så torra ut, så jag köpte inga. Hoppas på lite svamp längre fram!
  Ha en fin start på veckan!
  Kram

  1. Nej, det kan jag förstå. Men Victoria Skoglund som driver Zetas är ganska ofta med på TV 4 och deras morgonprogram och har ju gjort handelsträdgården väldigt populär. Jaghar bara varit här en gång tidigare och då blev det en kommunal tur dit. Men området är fint och ganska nära för oss i den här delen av stan. Du har ju nära till Ulriksdal som jag också är väldigt förtjust i.
   Här var både blommor och annat som fanns väldigt fräscht. Helen köpte ett gäng trattisar som smakade väldans bra.Inte ett dugg torra utan nyplockade.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

  1. Det blev ett lyckat besök på alla sätt med så mycket vackert att se i fina omgivningar. Och visst är lönnen fantastisk.

  1. Här är verkligen fint och inte minst de vackra omgivningarna inom området. Ohc visst var det generöst av mor och dotter att bidra till att färgkoordinera bilden.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 8. Jag går också med stor förtjusning runt i stora trädgårdar, bara jag får ägna mig helt åt att ta in det sköna utan att analysera så mycket . Hortensior har jag börjat fundera över i höst, ser dem lite överallt här i byn och i olika färgsättningar. När jag ser din bild på dem ser de nästan ut som någon hade doppat hela blomstren i byttor med olika färg i. De ser nästan inte äkta ut, om du förstår hur jag menar…
  Lönnen däremot, vilken skönhet, jag blir alldeles lyrisk…
  Min dator ville inte visa mig ditt gamla inlägg om Zetas, fick upp någon varning, men det gör inget. Vilken fin dag ni fick!
  Kram

  1. Nej, analysera lämnar jag åt andra. Jag njuter av det fina jag ser. Tänkte so du här med hortensiorna och frågade . Men jag tror jag ifck till den färg de var. Och de är var inte färgade.
   Mitt inlägg från Zetas var ju gammalt och vet att det ibland kan komma varnigar med gamla inlägg. Men du fick i alla fall se en del hur det ser ut idag. Eller denna dag då det var höstmarknad.
   En riktigt fin dag fick vi och de tar jag tacksamt emot.
   Kram

  1. Det blev ett trevligt besök och en fin förmiddag bland blommor och annan grönska. Plåtblommorna gillade jag också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *