Resor i Sverige

Jobs handtryck i Leksand – Ett “riktigt” hantverk

Vi lämnade vackra Tällberg i Dalarna och vår buss körde mot Leksand och Västanvik. Och här väntade ett besök och guidning på Jobs handtryck. Jobs handtryck har alltid gått sin egen väg och aldrig följt några trender. Än idag trycks de blomstrande tygerna för hand och efter samma metod som man använde 1944 då verksamheten startade.

Utsikt över Siljan från First Hotell – Gyllene hornet i Tällberg.

Jobs handtryck

i Västanvik, strax utanför Leksand,  blev ett lyckat första stopp på hemresan från Dalhalla i söndags. En guidad visning var bokad och det är alltid lika intressant och givande att få höra om hur processen går till när tygerna trycks här på plats. Det är en lång, arbetskrävande och komplicerad process som jag har berättat om här och även i ett inlägg  från 2017, “Färg och Form i Dalarna.”

Västanvik. Jobs handtryck. Utsikt ner mot sjön. Västanvik och Jobs handtryck. Här ligger både butik och verkstad.  Vacker utsikt  från själva verkstan ner mot sjön.

Vi blev välkomnade och Åsa Jobs, ingift i familjen, visade och berättade om hela den långa processen med att trycka tygerna.  Och att dessa handtryckta tyger kostar en del är lätt att förstå. Priset per meter variera men  ligger ungefär på mellan 900 kr och 2000 kronor.

Två långa bord á 30 meter är i bruk när tygerna får sina tryck.

Jobs handtryck fortsätter att tillverka de tidlösa och klassiska tygerna som inte blir omoderna. Jobs handtryck tillverkar tidlösa klassiska tyger som alltid är rätta i tiden. Här håller mönstret “Folklore” på att  få sina färger.

 Själva väven som man trycker på är tillverkad i Belgien. Men i övrigt sker allt arbete här i Västanvik och i närområdet. Och vad gäller intresset för dessa tyger  är  det särskilt stort hos japaner och kineser som beställer dem i stora mängder. Ja, tygerna går i stor mängd också på export även till andra länder.

Åsa Jobs visar en av de stora schablonerna som används i själva tryckprocessen.

Motiven till tygerna

är hämtade från växtriket,  ofta blommande motiv och   har blivit synonymt med Jobs handtryck. Och vad gäller trycken finns de på brickor, kuddar, porslin, kakel, löpare, dukar, tyg i metervara, tofflor, anteckningsböcker och en hel del till.  Även till de 14 nytryckta böcker av Selma Lagerlöf har Bonniers idag Jobsmönster till omslagen.  Även det svenska företaget “Rodebjer” har nu tagit in Jobs mönster “ros och lilja” i sin kollektion.

Här är det en tablett/liten duk som är på gång och då blir det tryck i mindre schabloner

 

I anslutning till verkstan finns en liten men väldigt välsorterad butik och att botanisera här bland alla härliga tyger och varor piggar upp- Här är det färg som gäller.

Jobs handtryck förkommer i många olika varianter. Här en del av kuddutbudet. Jobs handtryck förekommer i många olika varianter.  Här en del av alla vackra kuddar. Här stod jag länge. 

Funderade starkt på den orange kudden….

Men det blev en anteckningsbok och servetter som fick följa med mig hem denna gång.

 

Dags för oss att lämna Västanvik och ta oss vidare. Nu i mot mer historiska trakter. Välkomna med i morgon.

 

34 svar på ”Jobs handtryck i Leksand – Ett “riktigt” hantverk”

 1. Trevligt med ett besök hos Jobs handtryck.
  Minns att jag kommenterade när du skrev om det förra året.
  Att min mamma hade gardiner och en del annat därifrån.
  Gardinerna hängde i deras TV-rum, sedan hos min pappa när han bodde på äldreboende.
  Tyvärr har jag inte kvar de.
  Kom nu ihåg att jag fick en stor väska av mamma.
  Typ “shopping-väska”.
  Liknande finns hos Svenskt Tenn.
  Inte heller kvar hos mig, “nöttes sönder”.

  1. Nu är det tredje gången jag är här på resejobb och det är alltid lika roligt att komma tillbaka hit. Känns som nytt varje gång- I Stockholm kan man ju köpa en del på Svenskt Tenn och det har jag gjort men även vid tidigare privata besök här hos Jobs handtryck. Dessa tryck står sig verkligen.
   Roligt att din mamma hade gardiner härifrån men de hade säkert varit gångbara än idag. Väskor finns också av många olika modeller. Men visst slits de vid flitigt användande. Och att använda det man har tycker jag är bra. Att glädjas åt sakerna så länge det går.

 2. Hej Ditte!
  WOW vilka fina tyger och kuddar…den där vinröda vill jag ha ! Vilket hantverk att trycka tyger! Bra att det finns kvar
  på det där sättet! F ö så är det ju så vackert i Dalarna och dina bilder särskilt!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack! Ja, en del fina bilder fick jag till. Visst är det vackra mönster och tyger här på Jobs handtryck. Och så roligt att konsten att trycka alla tyger för hand består. Väldigt mycket jobb är det och ju fler färger desto mer arbete. Fastän jag varit här förut är det lika intressant att få veta hur själva tryckprocessen går till och att se alla vackra tyger och mönster- Ett väldigt lyckat besök. Och visst är Dalarna vackert. Finns så mycket fint att vila ögonen på.
   Kram!

 3. Väldigt vackra och klassiska tyger som står sig i längden. Vilken fin anteckningsbok som fick följa med hem.

  Kram och ha en fin torsdag!

  1. Visst är det! Och så roligt att konsten att trycka dessa tyger för hand fortfarande används. Många moment är det. Var väldigt sugen på både kudden och lite annat men en anteckningsbok blev ett fint köp.Och servetter.
   Kram och trevlig kväll

 4. Så mycket vackra mönster! Och visst piggar det upp med en färgklick, men svårt att välja bland allt det fina!
  Stor kram

  1. Verkligen och det är så roligt att dessa gamla färgglada mönster fortfarande är så populära. Fantastiskt att tygerna fortfarande trycks för hand som de gjorde från början. Och visst är det svårt att välja bland allt fint.
   Stor kram!

 5. Mina ögon drogs direkt till den röd/oranga kudden (jag tror vi menar samma, jag tyckte den var röd,men är kanske mer orange) . Men även till den gula och den blå. Jätteläckra!

  Det verkar vara en innehållsrik resa ni är ute, där ni samla på många fina minnen för det berömda bagaget eller ryggsäcken!

  1. Kudden är nog mer orange men svårt att få till exakt nyans på en bild. Här finns så mycket fint. Och det är så roligt att hantverket med att trycka allt för hand lever kvar och att de mönster som kom till på 40-talet fortfarande är “trendiga”. Nya mönster har förstås kommit till efter det, men de gamla består. Resan har varit väldigt innehållsrik, rolig och varierad.

   1. Ju mer jag tittar på dina bilder desto mer skulle jag vilja ha gardiner i “Flolklore-mönstret”. Fräscht och läckert! Men det var ett häftigt meterpris, förstås :-)Jag nöjer mig med att titt apå dina bilder.

    1. Meterpriset är högt men med tanke på allt jobb att få till det handtryckta mönstret så förstår jag att det är så. Och att titta på tygerna går ju också bra. Tygerna är ju ganska färgglada så de gardiner i mönstret kan kräva ett stort rum eller kanske en gardinkappa.
     Önskar dig en fin fredag.

 6. Dessa färgglada vackra tryck! Minns att du varit där tidigare. Förstår att du ville ta med den färgglada kudden hem, de är sååå fina!
  Ha en fortsatt trevlig resa! Kram!

  1. Detta är nu tredje gången jag är här i resejobbet och det är alltid lika roligt. Man ser och upplever nya saker ändå. Hade gärna tagit med både kuddar, lampskärmar, brickbord och annat hem.
   Är nu hemma igen och ny resa blir det på söndag
   Kram!

 7. Ja, Jobs tryck och handtryckeri är helt fantastiskt och bara det att de har lyckats behålla det hantverksmässiga och stanna kvar i Sverige är en bedrift. Att det sen kostar är självklart och jag tror tyvärr att det förstås bättre utomlands, speciellt i Asien, än vad det gör här hemma i ankdammen. Tällberg är ju känt för sitt hantverk och jag hade mina handvävda, unika västar och jackor i kommission hos Klockargården för sisådär 25-30 år sedan.

  Roligt att läsa om dina upplevelser och om den fina resa som du nu är guide för, ser fram emot fortsättningen.

  1. Det är verkligen en upplevelse att få en guidad tur här och inblick i själva hantverket. Och så många moment som ingår innan ett mönster med alla färger är färdigtryckt. Betänker man allt arbete med tryckningen och alla moment så förstår man priset. Och just Japan och Kina är goda exportländer
   Runt Tällberg och Leksand finns mycket fint hantverk av skilda slag. Roligt att traditionerna bevaras. Så roligt med din handvävda västar och jackor. Verkligen unika. Och de står sig ju i evigheter.
   Fortsättning på resan kommer i morgon.

 8. WOW!!! Vilka läckra färger och mönster – vilket hantverk!
  Fast borde dom inte göra mönster med äpplen också? Med tanke på Steve Jobs, alltså 😉

  Ha en fin kväll!

  1. Verkligen ett fantastiskt hantverk att få till alla dessa vackra tryck i alla fina färger. Jag tror det finns tyger med äpplen också. Kunde bara ta med några få här.
   Önskar er också en fin kväll.

 9. Jag som fullkomligt älskar färg och form suger åt mig varenda millimeter av de vackra tygerna och kuddarna. Det är rätt fantastiskt att företaget lyckats överleva så länge, det har nog varit en och annan lågkonjunktur under de 75 åren…men nu är ju denna typ av verksamhet högt uppskattad, och det med rätta.
  Kram

  1. Jag har varit här nu för tredje gången och gläder mig lika mycket varje gång. Vilket hantverk det är att trycka dessa tyger. Och tid tar det verkligen. Ju fler färger ju längre tid tar det att trycka mönstren på tygerna. Visst har det varit några nergångar men nu går också många tyger, stora volymer, på export till Japan och Kina. Jätteroligt! Och att mönstren fortfarande är så gångbara.
   Kram!

 10. Häftigt sådant tycker jag…att man tar tillvara ett gammalt hantverk…precis som sig bör.
  Kostar ju lite extra jag men det kan det värt ibland.

  Väldigt vackert tyg är det ju också.

  Har en i familjen som går nån utbildning nu inom klädtillverkning och annat…tror de höll på och kollade på sådant…som sagt…häftigt.

  Ha det bäst nu. 🙂

  1. Visst är det roligt att detta hantverk fortfarande bedrivs här. Och det är väldigt mycket arbete och många moment innan ett tyg har tryckts klart. JU fler färger desto med arbete.
   Roligt ar att dessa gamla mönster fortfarande är så gångbara. Tidlösa! Vad roligt att en inom din familj går en utbildning inom klädtillverkning och sett hur detta gått till.
   Ha det fint du också.

 11. Minns dina tidigare inlägg om Jobs handtryck mycket väl. Är alltid så imponerad att ett så litet “nischat” familjeföretag inte bara lyckas överleva alla importer från “billig-länder” utan faktiskt blomstrar och går så bra. Ja, man får vad man betalar för, och här får man verkligen valuta för sina pengar.
  Kuddarna – mums säger jag bara. Blev faktiskt lika sugen som du när jag såg den orange kudden. Även den blåa framför var läcker. Båda hade mera “modernt” tryck. WOW!

  1. Jag har ju skrivit lite om “Jobs” de gånger jag varit här. Och jag gillar dem. Så roligt att komma hit. Och de guidade turerna ger så mycket. Man förstår verkligen och får se hur det går till att trycka mönstren på tygerna. Ju fler färger desto fler moment. Ett familjeföretag är det fortfarande. Roligt att just Japan och Kina är så stora kunder. Funderade faktiskt både på den orange och den blå kudden, plus en del till. Det finns även en hel del mer moderna tryck och det är roligt. Och de gamla håller i sig de också.Nu blev det servetter och ett anteckningshäfte. Men ångrar lite kudden. Men den kan jag ju beställa.

 12. Heisann, takk for at du viste meg dette, for nå ble jeg så nysgjerrig at jeg må inn på google´s map og finne ut hvor langt det er dit fra her hvor jeg bor… Nydelige mønster som du kunne ha brukt på neste ukes utfordring også!

   1. Kommer du tillbaka hit till Dalarna så är Jobs handtryck verkligen värt ett besök. Så fina arbeten som görs här och på gammalt sätt.

  1. Tack! Ja, besöket här var nu det tredje jag gjorde i mitt resejobb och jag har också varit här privat. Så intressant att se hur mönstren trycks för hand. Ett jobb med många olika moment.
   Ja, nästa vecka är det mönster- Men då får jag hitta något annat.

 13. Vilka vyer! Tänk så vackert Sverige är.
  Dessutom textilier!
  Vad mer kan man begära!
  Har missat så mycket hos dig när jag varit på semester med familjen, men börjar med intresse ta igen. Har läst flera inlägg, men inte kommenterar förrän nu.

  1. Visst är Sverige vackert och varierat. Och alla landskap har sin tjusning. Hela resan blev väldigt lyckad och med trevliga stopp. Jobs handtryck är ju väldigt speciellt. Väldigt roligt att tygen fortfarande trycks för hand som de alltid gjort.Mna kan liksom inte hinna allt utan får prioritera. För egen del har jag haft en hel del resejobb och mer är på gång. Förstår att du haft det bra med de dina på besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *