Foto

Bygge – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Bygge – är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar/tolkningar och alla är välkomna att vara med. Bygge, byggnation, byggnad och byggnadsarbete är några synonymer till “bygge”. För egen del  gick tolkningstankarna i en annan riktining. Jag hamnade i byggandet/skapandet och tryckandet av olika tygmönster. Hos Jobs handtryck, i Västanvik, några kilometer utaför Leksand.

 

Bygge

På hemvägen från Tällberg och Dalhalla  (som är ett bygge i en helt egen klass och format) var det inplanerat ett besök på Jobs handtryck med en guidad visning. Här har man inte följt med trender vad gäller mönster utan det är de gamla från 1940 som gäller. Än idag trycks de blomstrande mönstren helt för hand, precis som de gjordes från början och mönstren byggs upp på ett speciellt sätt när de trycks.

Bakgrunden till Jobs handtryck och om hur företaget växt fram berättade  jag om vid besöket här förra året. Inlägget finns här.

 

Jobs handtryck ligger vackert på en sluttning utanför Leksand, alldeles vid Siljan.

De gamla klassiska mönstren, hämtade från naturen, finns alltid och man lanserar också efter hand en del nya mönster. Sedan starten på 1940-talet har närmare 500 olika mönster överförts till tyg. Man använder en teknik som heter “silkscreen” och det innebär att färgen pressas ut genom en tunn väv som är fastspänd i en ram. Här är det mellan 30 och 60 meter tyg som ska “tryckas” för hand med många olika färger och ett mönster byggas upp. Per omgång tyg som trycks är det mellan 300 och 600 meter.

Jobs handtryck i Leksand. Här är det bygge av mönster som gäller.Schablon till tyget/mönstret “rabarber”

 Tryckborden är 60 meter långa och det är här mönstren byggs upp. Vår guide Charlotta förklarar tryckprocessen för oss.

Torkställningar finns i taket.

Rabarber, ett av alla tyger, är ett bygge av färg, form och mönsterMönstret “rabarber” när det är uppbyggt och klart.

Efter vår guidade visning blev jag projetanställd i Jobs butik för någon timme. Jag slog in inhandlade varor i silkespapper och stoppade ner dem i påsar. Blev även erbjuden fortsatt sommarjobb här. Men tyvärr – andra reseuppdrag väntar.

Stor koncentration bakom disken bland silkespapper och påsar.

Och den rätta snitsen infann sig ganska omgående.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans “byggtolkningar”

42 svar på ”Bygge – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilka fantastiska tyger och just “Rabarber” tyckte jag mycket om. Många äldre och klassiska mönster står sig verkligen i längden. Jag tänker på Josefs Franks mönster som är otroligt vackra på såväl tyger som tapeter. Kan tänka mig att det blev en del inköp så det var ju bra att du kunde rycka in 😀

  Kram och ha en härlig tisdag!

  1. Visst är detta tyger som också står sig. Väldigt roligt att se hur mömstren byggs upp. Jag är också förtjust i Josef Franks mönster och i en del fall påminner de om varandra.
   En del inköp blev det så jag hade fatren uppe där bland silkespapper och påsar. Roligt det också.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Strålande väder i huvudstaden och hett.
   Kram!

 2. Underbart – snacka om hantverk och tillvaratagande.
  Vilka fina bilder på dig där Ditte!
  Kanske ska vi tänka oss den bilen till vår “fru G”?
  Heja dig du reds inte!
  Stor kram och hälsa B en också!

  1. Visst är det! Och verkligen hantverk! Och med mönster som alltid håller.
   Visst gjorde jag mig där som projektanställd bakom disken. Fick god snits på silkespapper, att rulla dukar och få ner dem i påsar. Tror att fru G skulle tycka om billen och jag tror vi också får plats. Tycker hom behöver ha det lite glatt.
   Stor kram och Mr B hälsar.

 3. Oj, så mycket fint på Jobs. Säger dom ovan liknar mycket J. Franks. Jag gillade speciellt tyget på bandet och rsbarbertyget också. Är det dina varor som inte är packade ännu?.

  1. Mycket fint finns det här- Nej, det var inte mina varor. Jag fick med mig några paket vackra servetter denna gång. Visst påminner Jobs tyger ibland om Josef Franks, dEt tycker jag också. Och från honom har jag en lampskärm…Rabarbertyget gillar jag. Ja, en hel del annat också.
   Kram!

  1. Dessa tyger och mönster går ju aldrig ut tiden oavsett trender som råder. Jag har också lite härifrån och det har hängt med länge. Extra roligt att få veta hur själva tryckningen av tygerna går till och väldigt tidskrävande är det.
   Kul att du har lite saker härifrån. Ohc passerar du i trakterna är ett stopp här alltid trevliigt.

 4. Men så trevligt. Vackert och fantastiskt att det fortfarande görs och trycks för hand. Jaså du tackade nej till sommarjobb….
  Vet du om de gäster som var med dig hade åkt Donaukryssen samtidigt med oss?? Kramar

  1. Det blev ett väldigt lyckat besök här och roligt att se hur mönster och färger hamnar på tyget, Jag har ju redan ett sommarjobb så det fick bli ett nej tack. Men kansk eett annat år. Lite långt dock att pendla hit….
   Vad jag förstod så hade några gäster varit på en Donaukryssning nyligen och andra hade tidigare varit på en kombinerad Donau och musikkryssning.Och jag hoppas vi kommer iväg på en…
   Kram!

  1. Det var väldigt roligt att få se hur tygerna byggs upp med mönster och färg och allt görs ju för hand. Och visst var dte roligt att sommarjobba lite bakom disken.
   Ha det bra du också.

 5. Underbara tyger! Finns väl inget som går upp mot handgjort. Du gjorde dig bra där bakom disken, ser ut som om du jobbat där länge.
  Jag var på ett handtrycksföretag på Frösön för flera år sedan. Också så vackra tyger.
  Här var det en blandad dag, ömsom sol ömsom mulet.
  Stor kram!

  1. Tygerna och dessa mönster och färger är så fina. Och de kommer alltid att hålla sig oavsett trender. Jag passade bra där bakom disken och fick in snitsen med att rulla dukar och packa in dem i silkespapper och sen ner i en påse. Kanske nästa års sommarjobb….
   Strålande sol och varmt har det varit och nu klockan 22.30 är det fortfarande +23 och jag sitter på balkongen.
   Stor kram!

 6. Ett ställe jag vill besöka någon gång, har bara sett på TV därifrån och det verkar mer än mysigt. Antar att man får ta med stora plånboken för det finns säkert både mycket och mer man vill ha med hem. Bilen utanför är ju så cool. Underbar tolkning av ordet. Ha det gott! Kram

  1. Tack! Ja, här är det stora plånboken som gäller. Och eftersom allt är handtryckt så tar det tid att få tygerna klara. Mycket fint finns det. Vårt besök blev väldigt lyckat och trevligt. Väl värt ett besök om man är nära och även att ta en omväg hit.
   Kram och ha det gott!

 7. Det var mycket vackert, många fina tyger. Där skulle jag gärna vilja köpa något passande. Men, det måste ju också passa plånboken förstås. Men vem vet, det kanske blir någon gång.
  Fina bilder ifrån din Dalhalla resa. Förstår att det var underbart trevligt.
  Bilen den skiljer sig verkligen ifrån andra bilar och lyser upp.
  Tällberg, där har jag övernattat och jag tyckte mycket om omgivningarna där. Så rofyllt och vackert.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Dalhalla och konserten där var så bra och dessa artister kan man verkligen njuta av. En fantastisk kväll i ett utsålt Dalhalla. Och en väldigt vacker kväll.
   Jobs handtryck är väldigt trevligt att besöka och tygerna är verkligen färgglada.Jag fick med mig några servetter och de är jag så glad för. Visst är bilen fin! Och man blir glad av att se den.
   Vi bodde i Tällberg och visst är det fint där. Här bodde vi även förra året då jag var här på jobbresa och omgivningarna är verkligen rofyllda och vackra. Och i solsken än mer.
   Ha det bra du också! Och välkommen hem igen.
   Kram!

  1. Visst är Dalarna vackert! Och med så omväxlande natur. Jobs handtryck är väldigt roligt att besöka och tänk att alla tygerna fortfarande trycks för hand. Ett otroligt jobb det ocskå.
   Visst är bilen läcker! Piggar upp.

 8. Väldigt vackra mönster! Å va kul för dig att få prova på jobbet bakom disk!
  Läste just ditt förra inlägg också från underbara Dalhalla , vilken fantastisk konsert ni fick vara med om, precis i min smak!
  Ha det fortsatt gott! Kram

  1. Konserten på Dalhalla var så bra och ett otroligt varierat program. DEt är en speciell känsla att vara här på ett utsålt Dalhalla och lyssna och se dessa artister. Minnesvärt.
   Besöket på JObs handtryck blev också väldigt lyckat och med bra guidning. Jodå, mitt projektjobb bakom disken var roligt. Kanske blir jag anställd här nästa sommar…Men reseledar/guidejobbet lockar mig mer.
   Ha det bra du också och njut av ledigheten.
   Kram!

 9. För en gång skull gissade jag helt fel här hos dig idag. Var helt säker på att du skulle visa den kinesiska muren till temat.
  Jättekul att du visade ett/flera helt andar byggen. Vilka läckra textilier! Å jag minns mycket väl ditt inlägg om Jobs från ifjol. Det är inte bara Marimekko som kan, det gör Jobs också.

  PS. Våra köksgardiner skulle kunna vara från Jobs, men tror inte att dom är det. Om inte Jobs säljer sina gardiner via Åhlén vill säga. DS.

  1. Kinesiska muren är visserligen en favorit, men den har varit med en hel del. Man får förnya sig lite. Jag var ju här förra året också på Dalhallaresan och hit kan man komma många gånger. Och färgglatt är både Marimekko och Jobs. Men Jobs tyger trycks för hand och är dyra, men fina.
   Jobs tyger säljs lite varstans så kanske. Men då förstår jag att ni har “pigga” och färgglada gardiner. Färg blir man glad av.

 10. Å vad roligt att besökaJobs. Leksand är inte heller fel, det var länge sedan jag var i Dalarna känns det som. Nu är vi i Skottland på Yttre Hebriderna och det är inte heller fel. Bra är också att min förkylning (den värsta någonsin) nu verkar ha gett upp. Bara lite hosta kvar av den.
  Kram

  1. Såg på INstagram att ni var på Yttre Hebriderna! Vilken upplevelse! Har bara läst om detta. Hoppas du delar med dig på bloggen vid tillfälle. Är så nyfiken. Trist med din förkylning men skönt att den börjar ge sig av. Önskar er fortsatt fina dagar och för din del att du ska få vara frisk.
   Kram!

  1. Tack! Här skulle du tycka om att vara! Så mycket fint! Kanske kan du vid tillfälle få till ett besök.
   Ha det bar du också.

  1. Tack! DEt var riktigt roligt att bli projetanställd här om det så bara var för en timme. Besöket här på Jobs handtryck blev väldigt lyckat och så mycket vackert att se på.
   kram!

 11. Vilka gulliga tjejer bakom disken, skulle handlat massor! Har aldrig varit där men företagsnamnet är bekant. Är ju inte dalkulla själv, men uppskattar hantverket som finns här., Och även stoltheten över arvet man förvaltar så bra. Färgerna i tyget är helt fantastiska. Och såna tyger blir man glad av, en riktig färgklick!
  Kram från pörtet

  1. Kul att jag blev projektanställd för en timme och hann få upp farten med packningen innan det var dags att resa vidare. Roligt var det och ettt fint besök med mycket att titta på. Finns så mycket fint hantverk här. Skulle gärna se mer.
   Jag tycker det är så roligt att man här på Job bevarar en gammal tradition med handtryck och mänstren står sig i alla väder och tider. Visst bli man glad av färg!
   Kram!

  1. Besöket här och att se hur tyger och mönster byggs upp var jättetrevligt och kul att det gamla hantverket och trycken lever kvar. Här är det inge trender som påverkar.

  1. Jobs hanndtryck är så roligt att besöka och tygerna piggar verkligen upp. Och de står sig även över alla trender. Intressant
   att se hur mönster och tyger byggs upp.
   Kram!

  1. Visst är bilen speciell. Och den syns ju. Jag tycker Jobs handtryck piggar upp både vad gäller färger och mönster och set är ju verkligen ett tidskrävande jobb att få till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *