Resor i Sverige

Dalhalla – En resa med musik, kultur och historia

Att uppleva en konsert på  Dalhalla, denna mäktiga arena utanför Rättvik, är en upplevelse. Och i helgen hade jag förmånen att för fjärde året i rad få vara här på en jobbrelaterad resa. Och förutom den rent musikaliska upplevelsen erbjuder denna resa i övrigt trevliga stopp där både kultur, hantverk och historia  ingår. Välkomna med.

Stopp på vägen till Dalhalla gjorde vi på Tolvmansgården, skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Ett trevligt stopp blev det på vägen till Dalhalla. Kaffe och smörgås smakade bra på Tolvmansgården, nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem.

Dalhalla

och kvällens konsert med Malena Ernman och gäster var huvudmålet för dagens resa. Men att pausa på trevliga ställen under är också viktigt. Och är man på väg mot eller från Dalarna och passerar Avesta så kanske det kan passa fint med ett stopp just på Tolvmansgården/Karlfeldtsgården.Här finns både historia, kultur, vacker trädgård och en trevlig servering. (Länken visar öppettider och sommarens program)

I denna röda byggnad, “sommarvistet” föddes skalden Erik Axel Karlfeldt 1864.

Från Avesta körde vi vidare mot Hedemora, Dalarnas äldsta stad och fick stadsprivilegier 1446.  Egentligen är Falun äldre men fick av olika anledningar inte stadsprivilegier förrän 1641. Att få just stadsprivilegier var viktigt för det innebar bl.a.  tillstånd att bedriva handel, ha  egen borgmästare,  visst självstyre och möjligheter att ibland kunna  resa inom och utom riket. Vi passerade Borlänge, och Leksand och kom vid 15- tiden till Tällberg och vårt hotell , “First Hotell Gyllene Hornet”. Perekt läge i vacker natur och med utsikt över Siljan.Hotellet består av olika delar och det finns också stugor inom området som hör till hotellet.

Fint att vid konsert i Dalhalla övernatta i TällbergSka man gå på konsert i Dalhalla är det trevligt att övernatta i Tällberg. Här utsikt från mitt fönster. 

Molnen tornade upp sig och spänningen var stor. Skulle molnen dra vidare eller skulle regnet följa med oss på konserten. Vi åt en tidig middag på hotellet innan det var tid att äntra bussen och åka de dryga två milen, via Rättvik, till Dalhalla. Och under tiden försökte vi hålla oss uppdaterade om den pågående bronsmatchen i fotboll mellan Sverige och England. Stort grattis till Sverige!

Dramatiska moln över Siljan

På plats i Dalhalla

radade vi också in oss bland alla andra för säkerhetskontroll. Vare sig paraplyer, mat, systemkameror med långa objektiv, vattenflaskor eller flaskor över huvud taget får  följa med in på konserten. Och efter säkerhetskontrollen tar biljett kontrollen vid.

Kön genom säkerhetskontrollen in till Dalhalla är lång. Men den rör sig ganska snabbt framåt. Kön in till Dalhalla, genom säkerhetskontrollen, rör sig ganska snabbt. Och många som ska passera.

För mig är det fjärde året i rad som jag har förmånen att vara på plats som reseledare här. (Har tidigare varit på plats helt privat)Dalhalla , denna fantastiska och enorma arena, ligger i ett gammalt kalkbrott. Om Dalhallas historia skrev jag om vid mitt första besök här 2016 och då var det Sarah Dawn Finer som var gästartist hos Malena Ernman. Året därpå var det Helen Sjöholm som gästade Malena. Också en väldigt bra konsert. För egen del tycker jag att Malenas konsert förra året, 2018, där  både Helen Sjöholm och Sarah Dawn Finer var gäster är den bästa jag sett här. Men smaken ligger ju förstås hos betraktaren.

Dalhalla, själva arenan, sedd från vägen som leder ner. Och det är brant. Både att komma ner och sedan vidare in till sin plats. Ju längre fram man sitter desto längre att gå. 

I år var Lisa Nilsson en av gästartisterna. Övriga gästartister var Philip Jalmelid och Kristin Lidström  spelat med Malena i musicalen, “Såsom i Himlen” på Oscarsteatern i Stockholm. Även Malenas dotter Beata var i år med som gästartist. Hon gjorde dels en  väldigt bra tolkning  av Lady Gagas “Shallow” tillsammans med trombonisten Karin Hammar och ett par duetter, bla. med Lisa Nilsson. Aftonbladet har idag recenserat hela konserten och den finns att läsa här.

Föreställningen

var varierad och med brett musikval. Kanske var inte tempot lika högt i år  som det var förra året men variationen var stor. Av någon anledning utgick “Garbriellas sång”. Lite trist.  Och Lisa Nilsson ägde fullkomligt scenen.

Vi hade bra platser långt fram men stundtals var det ändå lite klurigt att ta bilder när skymningen kom. Och även lite regn. Hela första halvlek höll sig regnet på behörigt avstånd men efter pausen ville det vara med på ett hörn. Men efter att det regnat i 20 minuter drog det vidare.

Malena Ernman på Dalhalla. I år elfte året på plats. Malena Ernman har haft konserter med olika gästartister på Dalhalla i år för elfte året.

Duett, Malena Ernman och Kristin Lidström. (Kristin har spelat bl.a.  i Kristina från Duvemåla och Les Miserables  och nu i “Såsom i himmelen”

Lisa Nilsson äger verkligen scenen på Dalhalla Lisa Nilsson bjuder på brasilianska rytmer – Hon “äger” verkligen scenen på Dalhalla.

– och mer av dessa tillsammans med Malena.

Regn och publiken på Dalhalla iklädde sig sina medvadda regnponchos. Lite regn kom det på oss efter pausen och publiken på Dalhalla  iklädde sig sina regnponchos.

Full fart var det  på den stora scenen med musik alltifrån opera, musical, Lady Gaga, Celine Dion och Whitney Houston

Malena Ernman, Kristin Lidström, Beata Ernman och Lisa Nilsson.

Här ett stycke ur “Trollflöjten” framfört med stor humor. Här damerna tillsammans med Philip Jalmelid

Kvällen avslutades med att Lisa Nilsson tillsamman med Dalhalla publiken, denna kväll ca 3500, sjöng “Himlen runt hörnet” .

(Här kommer “Himlen” från Nyhetsmorgon. (Lyckades inte så bra med min egen inspelning från Dalhalla. )

Så tystnar musiken och konserten är över. Över för denna gång. Dalhalla töms och jag med mina resenärer går i gåsmarsch med alla andra uppför backen och hittar i vimlet vår buss. Och på hotellet i Tällberg väntar en sen vickning. En väldigt trevlig, varierad och givande dag har övergått i natt.

Konserten är slut och Dalhalla töms på sina åskådare. Klockan är snart 23, konserten är slut och Dalhalla töms på sina åskådare. 

30 svar på ”Dalhalla – En resa med musik, kultur och historia”

 1. Så härligt som alltid att glida med på ett bananskal och njuta av information och bilder. Jag hade mycket gärna vilja se allt Live och inte minst lyssna pp all underhållning i Dalhalla. Älskar Himlen runt hörnet med Lisa Nilsson och Gabriellas låt!!!
  Hedemora har jag besökt många gånger som barn. Min bästis mormor och morfar bodde där och jag fick följa med ganska så ofta=) Tack för inlägget Ditte// kram

  1. Du hade tyckt om att vara här. Och jätteroligt att du följde med mig till Dalhalla. Och via bloggen går det ju också bra.
   Kul att du besökt Hedemora och har fina minnen därifrån.
   Kram!

 2. Vilken härlig dag ni fick! Jag kan tänka mig att konserten var fantastisk även om den inte slog förra årets upplaga. Platsen i sig är ju bara den en upplevelse. Skönt att vädret blev så pass bra som det blev i alla fall.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Det blev en verkligt bra dag på alla sätt. Att jag sedan tyckte att konserten förra året var mer fartfylld kan också ha berott på publiken. Lite “tam” i år. Och kanske också på musiken. Förra året var ju “Avivcci”, Lill Babs och Jerry Williams också med i inslagen och på olika sött. Men Lisa Nilsson ägde hela Dalhalla.
   Kram och trevlig kväll-

 3. Åh, måste ha varit helt fantastiskt…jag säger bara…Lisa och Malena, mer behövs inte, men här fick ni dessutom mycket mer. Jag blir nästan lite avis, men nu har tåget gått för denna säsong, får försöka tima en visit och boka in oss nästa sommar. Hela trakten är ju för övrigt mycket trevlig och sevärd, inte minst Tällberg…ja, det måste ha varit en fin resa!

  1. Det var en väldigt lyckad resa och jag är så glad att jobba som guide och reseledare. Nu fjärde året jag var här. Och alltid en upplevelse. Både Dalhalla i sig, konserten och annat som vi tittar på och upplever under vägs.
   Nu fick du en smak av det hela här hos mig. Och visst är hela trakten fin.

 4. Ååh så trevligt det ser ut! Du lyckades väldigt bra att få till fina bilder! Bra jobbat där Ditte!
  Tällberg är fint – där har vi varit några gånger 🙂
  Tack för att jag fick vara med!
  Kram

  1. Tack! Inte lätt att zooma in och man får inte ha en systemkamera med rejält objektiv med så de andra kamerorna gick varma-
   Jätteroligt att du var med. Och visst är Tällberg och trakten runt fin.
   Kram!

 5. Ja tänk vilken trevlig tradition det har blivit för dig, besöket i Dalhalla! Läste recensionen, lät småputtrigt njutbar tyckte jag, inget halleluja-moment men ändå helt okej. Hoppas din grupp också var nöjd med kvällen. Vädret kan man ju inte rå över…Min dotter var på Liseberg i helgen och satt förstås i den vagnen som fastnade högst upp i berg-o-dalbanan därifrån de så småningom fick evakueras, i störtregn. ja allt slutade ju bra och de fick nog ett minne för livet..
  Hemfärd direkt nästa dag eller fortsätter rundturen? Kram

  1. Jättetrevligt med det “årliga besöket” här på Dalhalla. Föreställningen var riktigt bra och Lisa Nilsson ägde verkligen scenen. För min personliga del tyckte jag att förra årets föreställning var “piggare” och mer fartfylld. Och min grupp var nöjda men saknade Malena i “Gabriellas sång”- Vet inte varför den inte var med i lördags. Förstod att den var med på söndagens matinéföreställning.
   Läste om Liseberg och vagnen som fastnade. Så trist och att behöva evakueras. Ja, det får de ju med sig.
   Nu är jag hemma igen efter en rolig och fartfylld helg med fina upplevelser.
   Nästa resa blir på lördag och privat med döttrar och barnbarn till Furuvik. Och på söndagen en jobbresa på Hjälmare kanal med trevliga stopp. Så roligt!
   Kram!

 6. Minns ju alla dina inlägg från Dalhalla. Varje gång fascineras jag av själva arenabygget. Så himla häftigt! Kul också att ni åtminstone fick njuta av liiiite sol under dagen, men en typiskt svensk sommar kan man ju inte göra nåt åt om man säger så.
  Bilderna du tog av artisterna var riktigt bra, trots att du inte använde din systemkamera eller…
  Anar ändå en liten besvikelse från din sida att konserten inte kom upp till samma nivå som tidigare år. Tror det är ganska naturligt att känna så efter fjärde gången…

  1. Dalhalla som arena, i detta gamla kalkbrott, är ju genialiskt. Och både miljön och akustiken är fantastisk. Är så tacksam över att få jobb hit.
   Systemkamera, med utbytbara objektiv, får man inte ta med så jag har mina mer “vanliga”. Dels zoomkameran, en Canon med 40x zoom och dels den andra, också en Canon, med sämre zoom men bättre i mörkret.
   Jag gillar ju verkligen Lisa Nilsson och hon glänste och ägde arenan. Men jag tyckte att Malena inte var lika “bra” som förra året.Mer dämpad. Förra året bjöd Sarah Dawn Finer, Helen Sjöholm , Malena och Nisse Landgren på både på Avicci, Lill Babs och Jerry Williams och en hel del annat som verkligen lyfte Tyckte också att publiken i lördags var lite seg. Men jag skulle ändå ge föreställningen 4/5. Och förra året var 5/5. I mitt tycke.
   Och jag hoppas få återkomma nästa år.

 7. Vilken kväll! Lisa Nilsson, hon kan den! Och ganska tur med vädret, värre har du varit med om.
  Inget Makena-bad i år? Var det inte tillräckligt badert för henne i år, tro?

  1. Lisa Nilsson är ju en favorit och hon ägde verkligen arenan på Dalhalla. Hela kvällen var verkligen musikalisk underhållning på hög nivå. Njutbart och väldigt roligt. Fantastiskt att jobba och få vara med om detta. Och en hel del fart och fläkt var det också. Jodå, Malena badade i år också, hör till. (Men jag fick ingen bra bild därifrån.)

 8. Åh, underbara Dalhalla, älskar att var där på konsert, men tror inte vi hinner upp i år! Såg Lisa Nilsson på Rival i våras, hon är helt outstanding!
  Tällberg i sommarskrud är inte helt fel.
  Min schlagerkompis och hennes man var nyligen också på Dalhalla, men det var långt ifrån schlagers de såg, utan en “still going strong” Iggy Pop!
  Ha det gott!

  1. Här på Dalhalla “ägde” Lisa Nilsson arenan. Så bra! Ska se föreställningen i höst. Var inte hemma undre våren när den gick. Iggy Pop var här före Malena läste jag. Och säkert häftigt att vara här då också. Nu var arenan nästan fylld och det ger ju en extra god stämning även om jag tyckte att publiken i år kändes lite “loj”.
   Och både Tällberg och Dalarna som är klädd i sommarskrud är fint. Lite regn och mörka moln fick vi ta del av men det var ok.

  1. Jag satt på rad 17 -alltså ganska långt fram. Zoomkameran är inte så bra i mörker. Men helt ok bilder blev det. (Och vi såg ju själva bra.)

 9. Vilken upplevelse!
  Ett konsertbesök på Dalhalla står på min “att göra” lista, så någon gång blir det tillfälle.
  Tack för den här lilla visningen 🙂

  Kram och fortsatt fin tisdag!

  1. Arenan i sig, här i kalkbrottet, är en upplevelse. Och en utsåld, eller nästan utsåld, konsert här med 4000 personer i publiken är speciellt. Jag är så glad att jag har förmånen att få resa hit i jobbet men har även varit här privat.
   Nu kom du med hit i alla fall lite grann.
   Önskar dig en fortsatt bra vecka. Och kanske har du nu skrivit om Gyllene tiders konsert . Roligt att få ta del av den också.
   Kram!

  1. Visst ska det! Och du vet “Vila i rörelse” eller “Rörelse i vila” passar mig bra.
   Stor kram

 10. Vilken häftig upplevelse det måste ha varit! Fantastiskt ställe det där och fantastiska sångerskor också 🙂
  Vyerna runt ikring kan man ju inte heller klaga på 🙂
  Ännu en lyckad Dalhallaresa alltså, trots att vädergudarna inte var med er fullt ut.

  Ha en riktigt härlig dag!

  1. Det är lika roligt var gång att få möjligheten att leda denna resa. Och Dalhalla i sig är ju en unik arena här i det gamla kalkbrottet.
   Och med nästan ett utsålt Dalhalla blir ju stämningen också väldigt bra. Vädergudarna erbjöd lite regn i andra halvlek men det störde inte alltför mycket.
   Här i Stockholm väntar vi idag på sommaren. Men jag har nya resejobb att planera så det går ju väldigt bra att göra en mulen dag.
   Ha det fint ni också.

 11. Det låter som en väldigt trevlig kväll. Jag funderade litet på en sådan resa som Senioruniversitetet erbjöd Men jag avstod, är egentligen ingen flockmänniska. En sådan grej skulle jag vilja göra ensam eller tillsammans med goda vänner. Får se om jag kommer dit någon gång.

  Karlfeldtsgården skulle jag gärna också besöka… Den ser också ut att vara värd ett besök. De tär kul med dina reseuppdrag i Sverige, jag får litet tips därifrån 🙂 Ha det fortsatt gott!

  1. Hela resa blev väldigt lyckad och vi hade ganska tur med vädret också. Tidigare år jag varit på plats har det varit vackert väder och då blir det lite annan stämning- Nu kom det regn, i måttliga mängder, i andra halvlek, men det var ok. Vi blev inte alltför blöta och en regnponcho hjälpte bra.
   Det finns två Karlfeldtsgårdar, denna strax söder om Avesta, där Karlfeldt föddes och en väster om Leksand, i Sångs, där han bodde under många somrar.
   Jag tycker själv det är jätteroligt med mina reseuppdrag och delar gärna med mig.
   Ha det fint du också. Nu väntar jag på lite sommarvärme.

  1. Dalhalla, som en arena är en upplevelse i sig. Likaså miljön. Och Lisa Nilsson ägde verkligen hela scenen i sina nummer. Men alla artister gav publiken god underhållning.
   Kram!

  1. Så blev det. Hela resan var lyckad. Och Dalhalla som arena är så spektakulär i sig. Så vacker . Bra artister var det och arenan var nästan fylld. Gör också mycket för stämningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *