Resor i Sverige

Färg och form i Dalarna

Helgens Dalhallaresa bjöd på en del annat förutom den  fantastiska konserten med Malena Eenman och Helen Sjöholm.  Ett av stoppen vi gjorde på hemvägen var i Leksand, Västanvik,  på “Jobs Handtryck” där vi vi fick en guidad visning och fick veta det mesta om hur tygerna trycks för hand och bakgrunden till hur verksamheten startades.

Visst kände jag till namnet “Job” och förknippade det med tyger och har sett mönstren på flera ställen. Men innan resan blev det en fördjupning i det hela, för man måste vara rejält påläst och så även om en lokal guide visar runt. Jag har varit här för många år sedan men alla detaljer är svårt att ha i huvudet.

Här är tygerna fortfarande handtryckta som de var 1944 när verksamheten start och på Jobs bryr man sig inte om trender utan man tar till vara de mer klassiska  mönstren som alla är unika i sitt slag. Tygerna som används är oftast halvlinne som vävts i Belgien men även en del tryck görs på hellinne som dock är mer ömtåligt.

Att vi var på rätt plats vittnade den vackert målade firmabilen om.

Mönstren trycks för hand, meter efter meter och färg efter färg, och varje omgång “rapport” är på ca en meter innan mönstret upprepas och på så sätt blir “skarvarna” färre. (Vanligast är att man annars trycker ca 60 cm innan upprepning) Även de schabloner som används är handgjorda. Viktgt är att ställa in mönstrens avstånd på de båda tryckborden och detta kan ta mellan fem och tio timmar.

Här ligger det tyger på de 60 meter långa tryckborden  och man trycker vanligtvis mellan 300 och 600 meter tyg per omgång.

Vår guide berättar om hur själva tryckandet går till och om “schablonerna” som används.

Mönster och tyger finns på både längden, bredden och tvären.

Jobs trycker färgstarka tyger med motiv hämtade från naturen och med namn som kan rabarber, trollslända, Aurora och lek.  Hit till butiken kommer årligen mängder av turister från världens alla hörn. Och tygerna som säljs bäst varierar efter vilka nationer besökarna kommer från. Japaner och engelsmän väljer helt olika.  Men det blommiga går hem hos dem.

 

Vem var då Lisbeth Jobs? Hon föddes här i Västanvik 1909 och dog här 1961,  flyttade till Stockholm och utbildade sig till keramiker.  Som första kvinna öppnade hona en kreramisk verksatd i Stockholm 1931 och här kom även hennes syster Gocken Jobs,  också keramiker, att ha sin verkstad. Systrarna var inspirerade av deras mammas färgglada broderir där hon hade hämtat motiven från naturen. Världsutställningen i Paris 1937 och i New York 1939 blev framgångsrika för systrarna och deras namn blev känt. (Lisbet Jobs keramik finns bl.a. att se på Nationalmuseum i Sockholm och i Göteborg på Rhösska museéet. I Stockholm på Tössebageriet vid Karlavägen finns hennes keramik med i originalinredningen och i HSB huset på Flemminggatan finns 600 kakelplattor i hennes design.)

Under andra världskriget blev tillgången på glasyr begränsad och på inrådan av en kvinna, Astrid Sampe, då chef för NKs textilkammare, började systrarna överföra mönstren till textil och dessa trycktes då av just NKs textilkammare. Brodern Per Jobs var också textilkonstnär och tog över tryckandet av av tyger här i fabriken i Västanvik i slutet av 1980-talet och idag drivs företaget av släktingar till familjen.

Shoppen hade mycket fint att erbjuda och trängseln var stor.  Hit till Jobs handtryck och butik kommer strida strömmar av turister.

Jag slår mig ner och blickar ut över Siljan innan vi fortsätter vår resa söderut genom Dalarna på vägen hem till Stockholm.

Och i morgon väntar en ny jobbrelaterad resa för mig och denna gång norrut, längs den svenska kusten, och där Höga kusten väntar på oss. Följ gärna med!

22 svar på ”Färg och form i Dalarna”

 1. Vilka underbara tyger och mönster! Kan tänka mig att det var ett trevligt stopp på er resa. Så du beger dig iväg i morgon igen? Jag hänger gärna med och lär mig lite mer för så långt norrut har jag inte varit.

  Lycka till med den kommande jobbresan!

  Kram

  1. Det blev ett jättebra stopp och väldigt roligt att se tygerna och hur de de trycks. Ett fint hantverk.
   Imorgon bär det av norrut mot Höga kusten och jag tror det kommer bli en jättefin resa. Väldigt trevligt att du hänger med.
   Tack för din “lycka till” hälsning.
   Kram!

 2. Ernman och Sjöholm, två vackra sångröster på samma ställe. Jag tycker om att lyssna på båda två, var och en sjunger bra på sitt sätt.
  Jag har varit i Dalhalla och det är så stort och vackert.
  Häftig firmabil.
  Roligt att få se alla dessa tyger och få information om bakgrunden hos konstnärinnan Jobs.
  Tänk att du ska till Ångermanland och Höga Kusten. Vi kanske ses på vägarna däruppe. Vi bilar upp på måndag.
  Ha det fint.
  Varm kram!

  1. Resan till Dalarna och Dalhalla var verkligen fin och med flera trevliga stpåå på vägen. Konserten i Dalhalla var verkligen så fin och
   jag är förtjust i både Helen Sjöholm och malena Ernman och de två tillsa,,ams var en fullträff musikaliskt sett.
   Jobs fabrik var också ett fint besök som uppskattades av alla.
   Och i morgon bär det av till Höga kusten och det kommer att bli en jättefin resa med intressanta och fina stopp med boende i Örnsköldsvik.
   PÅ måndag bilar vi hem, så kanske vi ses längs vägen. Vi åker i en stor buss som är gul och lila från Traveller.
   Önskar er också en fin resa.
   Kram och tankar till dig.

  1. Jätteroligt, verkligen – och nu ser jag fram emot resan imorgon som går norrut och till Höga kusten. Spännande!
   Stor kram!

 3. I Västanvik campade vi för nåt år sedan. Så fint där runt Siljan. Vi gick aldrig in och tittade på Job:s tyger tyvärr. Men är du på väg till Höga kusten? Såååå roligt. Hoppas verkligen att solen visar sig då du kommer för idag är det inget roligt väder. Ska bli spännande att följa din resa här i trakterna. Lova tuta då du kommer till Härnösand.
  Kramelikram

  1. Jadå, jag åker i morgon och passerar din stad. Vi ska bo i Ö-vik och därifrån göra utflykter. Jätteroligt och jag ser så fram emot resan.
   Jag ska vinka och tuta när jag imorgon passerar fina Härnösand. Påläst är jag nu…
   Inlägg kommer.
   Kram!

 4. Återigen – tänk vad mycket man lär sig genom att läsa din och andras bloggar. Motiven har ju sett många gånger, men aldrig funderat på var textilierna tillverkas, än mindre vem som är upphovskvinnan. Otroligt fina tyger och spontant tänkte jag faktiskt på Marimekko.

  1. Ja, lite Marimekko, men med mer färg och dessa är helt tryckta för hand vilket är ovanligt numer och det är inte Marimekkos tyger,
   då skulle de vara mycket dyrare. Kosef Frank, som Svenskt Tenn säljer, har robotar som gör sina tryck och de är ändå dyra.
   Ett fint besök och mycket fick vi öära oss. Härlig miljö.

 5. Fick ett Jobstryck i bröllopspresent. Tygerna är givetvis annorlund, men jisses , va´ fina dom är!
  Och bilen! Ett konstverk i sej självt. Jätteintressant att läsa historien om Jobs.

  Och med Jobs, tänker man ju på Steven Jobs och Apple. Men han hade ingen svensk bakgrund. 🙂

  1. Tygerna är verkligen färgglada och unika eftersom de helt trycks för hand och så alltid har gjorts.
   Roligt att du fick ett i bröllopspresent. Log gott när jag såg den färgglada bilen och syns gör den.
   Nej, Mr Jobs påApple har nog ingen dalabakgrund – men han kan ju vara bra ändå,

 6. Ja, då åker du nästan upp till mina trakter igen! Önskar dig en härlig tripp med många fina bilder med din Kanon, förlåt Nya Canon!
  Ser att hag schabblat med publicering av min kommentar igår.

  1. Ja då, nu igen! Trivs bra norrut. Höga kusten väntar och det ska bli så roligt. Många upplevelser vet jag väntar.
   Och med en ny “canon” så kan jag zooma bättre. Inlägg kommer efter hand.

 7. Så mycket ni hann hann se och göra på er Dala-resa! Jobs tyger var något nytt för mej, så vackert! Å inte minst brickorna som du fotat!
  Spännande med en ny resa upp till Ö-vik. Där har jag varit på en Melodifestival mitt i vintern!
  Ha det gott! Kram

  1. Resan till Dalarna där Dalhalla var höjdpunkten, blev väldigt lyckad och vi hann se och uppleva en hel del annat också.
   Besöket hos Jobs var roligt och mycket fint fanns det här.
   Imorgon bär det av till Höga kusten och med boende i Ö- vik och mycket roligt, av skilda slag, väntar.
   Kul med melodifestival där och mitt i vintern.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 8. Härligt inlägg förstår att ni fått uppleva mycket fint i Dalarna.
  Ser framemot höga kusten och såklart bilderna som du tar
  med din nya kamera!
  Lycka till!
  Kram

  1. Tack! Det var en fin resa till Dalarna och Dalhalla och ja ser fram emot resan i morgon till Höga kusten. Får se om nuýa kameran håller måttet, men jag har även med den andra. Bra med två…
   Kram!

 9. Så spännande att läsa om tygerna och hur de får sina otroligt vackra tryck! Spännande historia hur det började också. Det blev verkligen en härlig resa med intressanta stopp och mången ny kunskap.
  Tack!
  Nu har du ett nytt trevligt uppdrag framför dig – blir kul att följa!
  Kram

  1. Resan blev i sin helhet väldigt lyckad och varierad med flera trevliga stopp. Jobs tyger är unika och
   roligt att den gamla tekninken med handtryck här lever kvar.
   Nytt uppdrag väntar på på morgonen och nu längs Höga kusten.
   Kram och trevlig fredag.

 10. Intressant med lite historia runt Jobs! Vi har alltid haft Jobs tryck i olika former, gardiner, draperi mm i mitt barndomshem. Så jag har varit i Jobsgården många gånger. Min moster m familj har hus i en by alldeles i närheten av Västanvik. Jobstryck är så svenskt, klassiskt och man tröttnar aldrig på dem. När jag ser bilderna från butiken har
  jag lust att åka och handla, för att i nästa sekund tänka, vad ska jag med fler saker till, har ju allt o mer därtill. Men alstren är onekligen en fröjd för ögat! Lycka till på nästa resa! Stor kram!

  1. Jobs handtyck är ju klassiskt och jag kan förstå att du varit här i Västanvik många gånger. Butiken här har ju mycket, men det har ju du också.
   Och tygerna håller och de är klassiska. Jag tycker mycket om dem men har tyvärr bara ett par mindre saker härifrån.
   Är nu i Övik och installerad på hotellet och i morgon väntar nya upplevelser längs Höga kusten.Det är verkligen vackert här-
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *